Dátum

Link

Home
Hirek


Lelkinap Nyomtatás E-mail
2019. február 20. szerda, 13:12

Minden ember életében van több hosszabb vagy rövidebb időszak, amikor megáll a mindennapi teendőivel, éppen azért, hogy az elmúlt vagy az elkövetkező évek eseményeit, illetve lehetőségeit számításba vegye, számot tegyen róla és lélekben megpihenve összeszedettebben folytassa további teendőit. Az egyházi évben szintén vannak e célt szolgáló időszakok. Az egyik ilyen alkalom a lelkinap, amely napot a lelki élet ápolásának szentelünk. Intézetünkben a lelkinap a kápolnában tartott éves előírt szentségimádási nappal van összekötve, amely január 31-en van. Ezen a napon a második félév után egy egész napot szentelnünk a lelki felüdülésnek és rendezésére, amikor is a diákok egyéni és közösségi szinten járultak a kihelyezett Szentség elé, amely előtt litániákat, elmélkedéseket tartottak és rózsafűzért imádkoztak. Erre a napra vendég előadók jöttek, akik lelkigyakorlatot tartottak. Mivel intézetünk kétnyelvű, ezért két előadó szokott jönni. Idén a kisboszniai plébános ft. Dragan Muharem tartotta meg a horvátnyelvű előadást, míg magyar nyelven az Avilai Szent Teréz plébánia káplánja ft. Hajdú László. A lelkinap ünnepi szentmisével zárult, amelyet msgr. Miocs József rektor tartott meg.

 
Találkozás Nyomtatás E-mail
2019. február 20. szerda, 12:51

Múlnak a napok, a hetek, a hónapok, és mi mindeközben végezzük a mindennapi teendőinket, majd pihenjük fáradalmainkat, és egy nap azon kapjunk magunkat, mennyi év vagyunk már túl. Elgondolkodunk. Egy – egy állomásnál megállunk, elmerengünk… Újra körvonalazódnak régi arcok, és a kíváncsiság felkelti érdeklődésünket. Vajon most merre lehetnek? Mit csinálnak? ... Ez a kíváncsiság és a régi közös múlt, élmények hozták újra össze 10 év után a 2009-ben érettségiző generációt. Örömmel gyűltek össze öt különböző országból, és keresték fel a Paulinumot, egykori iskolájukat, hogy közösen idézzék fel a diákéveket. Megtekintették tablójukat, a tantermeket, ahol egykor a számonkérés során sok rosszban és jóban volt részük. Miocs József igazgató fogadta az osztálytalálkozóra összegyűlteket, akinek a szívélyes beszélgetés során köszönetet mondtak a sok türelemért és fáradozásért, és búcsúzás képen a bennlakó diákok számára üdítőkből, valamint sós és édes kekszekből álló csomagot ajándékoztak.

 
Téli séta Nyomtatás E-mail
2019. január 31. csütörtök, 12:11

Mindenki számára ismert a jeligévé vált közmondás: „Ép testben ép lélek!”. Rovatunk olvasói számára már biztosan ismert, hogy intézetünkben az iskolai év folyamán a diákok számára több különböző jellegű és célú séták vannak szervezve. Köztudott tény az is, hogy a mai kor embere számára a mozgás, mint az egészséges életmód része háttérbe szorult. A jelen kor fiataljai számára a modern technológia nyújtotta lehetőségek épp amekkora lehetőségeket nyújtanak, talán nem tévedek, ha azt írom, épp oly akkora veszélyeket rejt. Az állandó ülés, minek következtében megfeledkezünk a helyes tartásról idővel gerinc és más testi problémák potenciális forrásai lehetnek. Továbbá élőben valamit látni és megtapintani sohasem olyan, mint virtuális világban látni. Éppen ezért a diákokkal nem csak tavaszi, hanem téli időszakban is nagyobb sétákat tartunk. Ez alkalommal úti célunk a palicsi tó volt, ahová igyekezve útközben meglepő volt különböző korosztályú futókkal találkozni. A tó partján a hűvös idő ellenére szintén sok fiatal és idős emberrel találkoztunk. Jó magunk a palicsi tó partján lévő női strand és az éttermek után a paintball pályánál található lelátó és a férfi strand után lévő egykori sport központ utáni területekre gyalogoltunk el. Közben megcsodálhattuk a hóborította természetet és a befagyott tavat.

 
Első félév Nyomtatás E-mail
2019. január 31. csütörtök, 12:09

Január 30-án, szerdán 10 órakor kezdetét vette a diákok féléves kiértékelése. Intézetünkben, mint kitűnik, a többi iskolákhoz viszonyítva két héttel később van a félév, ennek oka az, hogy a régi klasszikus gimnáziumi oktatási rendszer szerint megyünk.  Ilyenkor van az első fő számot tevés, amikor az elsősök is megkapják az első értékelést, és a tanárok számára és a diákok számára egyaránt nyilvánvalóvá válik mind erőségeik és gyengeségeik, amely utóbbiakon a még előttük álló félévben javíthatnak. A gyűlésen msgr. Miocs József igazgató a tanárokkal, illetve a tanárok egymás közt megvitatták mily lehetőségek állnak rendelkezésre egyes diákok megsegítésére tanulmányi téren. A gyűlés a második félév terveinek ismertetésével és közös beszélgetéssel vette végét.

 
Görögkatolikus szertartáson voltunk Nyomtatás E-mail
2019. január 31. csütörtök, 12:06

A Római Birodalom különféle nemzetiségű és kultúrájú népeket foglalt magába. A keresztény hit elterjedésével fokozatosan alakultak ki és erősödtek meg a közösségek, és velük párhuzamba fejlődtek ki a különféle szertartások a helyi adottságok alapján. Az egyik ilyen a bizánci szertartás, amely keletkezése helyszíne nevét, Bizáncét viseli. Ez a szertartás a IV. századtól lassanként meghódította Keletet. A történelem folyamán több helyi liturgikus forma is kialakult: antiochia-jeruzsálemi, alexandriai, szír, örmény. Idővel a patriarchális székek közti tekintély rendeződésével, és Róma elsőbbségének elfogadásával és a római pápával, mint Szent Péter utódával való egységre lépéssel létrejöttek a keleti katolikus részegyházak. Hazánk területén található görögkatolikus (bizánci) rítusú egyházmegye (2018-tól egyházmegyei ranggal bír) székhelye a Kúla községben lévő Bácskeresztúr (Ruski Krstur), amelynek a jelenlegi püspöke Đura Džudžar. A püspökség hívei országszerte kisebb nagyobb számban találhatók meg, éppen ezért a kis számú részeken időnként vannak szentmisék, amelyeket római katolikus templomokban tartanak meg. Szabadkán a ferencesek templomában szoktak tartani liturgiát, amelyre mi is elmentünk, ugyanis intézetünk diákjai között vannak bizánci szertartásúak, másrészt fontos ápolni az egyházi testvéri kapcsolatokat. Az Aranyszájú Szent  János szertartást mgr. Mihajlo Malacko bácskeresztúri vikárius vezette, aki külön szólt hozzánk, és hangsúlyozottan felhívta a figyelmet az ima és a munka, mint már a tanulás értékére.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 121