Dátum

Link

Home
Hirek


Keresztszentelésen Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 11:02

Szabadka és Kelebia határában, száz évvel ezelőtt a Balázs – Piri család keresztet emeltetett birtokuk területén. Száz év távlatában sok minden történt, de a kereszt megmaradt. A birtok azóta más gazdára talált a kereszt viszont az idő viszontagságainak következtében elkopott és elhasználódott. Ezért a keresztet állító Balázs – Piri nagyszülők tiszteletére most unokájuk Teréz és férje átépítették és felújították a keresztet. A kereszt a családi ház külterén helyezkedik el, ahol a jámbor járókelő hívek tiszteletüket fejezhetik ki. Ez falúhelyen és tanyavilágban ma is szokás. Keresztet vetni vagy kalapot emelni. Éppen ezért lett ez a kereszt kültéren, a határban elhelyezve. A keresztszentelési szertartást rektorunk végezte, majd következett a szentmise, amelyet együtt mutatott be msgr. Koncz István atyával, mi pedig segítségükre voltunk.

 
A metropolita látogatása Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 10:44

A Katolikus Egyház központi irányítású. A pápa Péter utóda, Róma püspöke (jelenleg Ferenc pápa) és mint Krisztus helytartója ezen a földön az egész Egyház pásztora, így hit, erkölcs és engedelmesség kérdésében, illetve az egyház kormányzásában teljes, legfelsőbb és egyetemes hatalma van. Az egy és egyetlen Katolikus Egyház részegyházakból áll, amelyek többnyire az egyházmegyék, amelyek élén állnak az apostoli utódok, a megyéspüspökök. Az egyházmegye pedig plébániákra van felosztva. Az egyházmegyék lelkipásztori tevékenység és a püspökök közti kapcsolat elősegítése érdekében egyháztartományokba, azaz érsekségekbe illetve metropoliába vannak csoportosítva. Vajdaság három püspökségre oszlik és egy apostoli egzarchátusra. 1986-tól a vajdasági püspökségek a belgrádi metropoliához tartoznak, amelynek az élén msgr. Stanislov Hočevar van. A metropolita tulajdonképpen nem befolyásolhatja a püspökségeket, sem azok intézményeit, de követnie kell azok életét és működését. Hočevar érsek az elmúlt héten Szabadkán járt, és ez idő alatt meglátogatta a Paulinum Püspökségi Gimnáziumot és Szemináriumot. Az érsek tiszteletét tette az elöljáróknál, akikkel elbeszélgetett az intézmény működéséről. A belgrádi érsekségnek is van jelöltje a Paulinumban, akivel az érsek külön beszélgetett.

 
Könyvbemutató a zsinagógában Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 10:19

Az Interregionális - IPA projektum keretében „Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért” címmel szeptember 21-én könyvbemutató volt a zsinagógában. A Szabadkai zsinagógáról szóló könyvét Dömötör Gábor állította össze. A bemutató Gvarden kvartet zeneszámával kezdődött. Köszöntőt mondott Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Szövetség elnöke. A műsort Silling Léda vezette. A könyvet Babić Miroslava és Kovács Zita méltatták. A kiadvány négy nyelven jelent meg, amely tulajdonképpen útikalauz, amelyet a Községközi Műemlékvédelmi Intézet adott ki. A könyvbemutatón mi is jelen voltunk igazgatónkkal és a kiadványt ajándékba kaptuk iskolánk részére.

 
Szabadka madártávlatból Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 09:03

Az elmúlt 2017/18-as iskolatanév keretében látogatást tettünk a szabadkai Hotel Gallériában. Ezen látogatás célja a város és annak a nevezetességeivel való ismerkedés volt a hotel kilátójából. Az idei tanévben a Szabadkai Városházába mentünk. Itt megismerkedtünk nem csak az épület történetével, hanem a valóságban is láthattuk és érinthettük a szecessziós stílus építészeti és képzőművészeti alkotásait.

Ez alkalommal a városháza tornyába is felmentünk, ahonnan madártávlatból vehettük szemügy alá magát a várost és határait. S hogy az ilyen alkalmak mily jelentőséggel bírnak, milyen hatást váltanak ki a diákokban, ezt maguktól is hallhatjuk: „Engem, amikor felértünk a kilátóba, nagy megkönnyebbülés érzése fogott el, és amikor a magasból elém tárult a város és a táj, s hogy milyen kicsik az emberek, bennem még jobban tudatosult az, hogy milyen kicsi vagyok a világban. Ez a gondolat arra ösztökélt, hogy elgondolkodjak azon, mit kezdjek az életben, mi a célom a gimnázium után.” (Kiss Szebasztián) „Felérvén és meglátva a város régi épületeit, egy rövid ideig úgy éreztem magam, mintha visszautaztam az Osztrák – Magyar Monarchia korába. Öröm volt látni a kulturális értékeket.” (Stefan Ilić) „A régi épületek látványa, megmutatta, hogy gazdag történelmi múlttal bírunk, amit ápolnunk kell, hogy a jövő generációi már ne csak képeslapokon csodálhassák.” (Petrovity Ádám).

 
Csipke kiállításon voltunk Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 08:52

Augusztus hónap derekán a Szabadkai Városi Múzeumban a Mestermunka turizmus projekt keretében megrendezésre és bemutatásra került a Halasi csipke. A kiállítás Kiskunhalas csodája: a csipke címet kapta, amelyen a ma már hungarikumnak tekintendő Halasi csipkék tekinthetők meg. Ennek a csipkének a különlegessége az, hogy a többivel ellentétben nem horgolják, hanem varrják. A csipkék elkészítése időigényes. Minden egyes kiállított alkotás a motívumok és ábrázolások alapján kapott elnevezést, amely után fel van tűntetve alkotójának neve és mennyi óra munkát vett igénybe, ami lehet akár néhány száz és akár néhány ezer munkaóra. Ezen technika megálmodója és népszerűsítője Dékáni Árpád, aki a helyi református gimnázium rajztanára volt. A Halasi csipke idén lett 116 éves. Mi, a Paulinum diákjai képzőművészet óra keretében látogattuk meg ezt az egyedi kiállítást, és ismerkedhettünk meg magyar kultúránk gazdaságával, és itt szembesültünk azzal, hogy e csipkék vetekednek a világhírű csipkékkel.

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

13. oldal / 121