Dátum

Link

Home
Vijesti


Dan duhovnih zvanja Nyomtatás E-mail
2019. május 23. csütörtök, 12:44

Povodom Svjetskog dana duhovnih zvanja i prema dugogodišnjoj tradiciji „Paulinuma“, sjemeništarci  i učenici su priredili prigodni program u čast dana.  Na početku prigodnog programa u kojem je rektor govorio o duhovnim zvanjima,  slijedile su točke, recitacije, govori, te točke sa pjevanjem i sviranjem. Program je završen sa porukom pape Franje o Svjetskom danu duhovnih zvanja. Iza prigodnog programa slijedila je svečana dvojezična sveta misa, koju su služili sjemenišni odgojitelji. Pod misom su svjedočili i govorili o svom zvanju Stefan Palifrov i Andraš Hegediš.

 
Gosti iz Njemačke Nyomtatás E-mail
2019. május 23. csütörtök, 12:37

Godina 1990. donijela je promjene i izmjene državnih sustava. Prestanak diktature u Rumunjskoj i rušenje berlinskog zida, označio je prestanak socijalizma i preinačenja Istočne Europe. Nakon svih tih promjena, vidjelo se u kakvim teškim prilikama su živjeli ljudi u tim državama. Zapadne države i humatinarne organizacije uvidjevši to, odmah su organizirale razne akcije za pomoć. Među prvima se javila Ost- Europa-Hilfe (Pomoć-Istočnoj Europi) i ‚‚von Boeselager Stiftung’’ (Fondacija Boeselagera), koju je osnovala gospođa Csilla von Boeselager. Njena fondacija je osnovana za pomoć prije svega Mađarske države, Rumunjske i Vojvodine.

Naš rektor se odmah nakon promjene upoznao sa gospođom Boeselager i stupio u kontakt sa njenom fondacijom, koja gotovo 30 godina pomaže učenike i gimnaziju“ Paulinum“. Jedna od organizacije za pomoć je Christiane Träger, a za transponiranje, koja se organizira preko Maltežana je dr. Elisabeth Fessl de Alemany. Prema mogućnostima darovatelja, odnosno neki iz fondacije od vremena do vremena posjećuju primaoce darova u spomenutim državama. Iza Uskrsa darovatelji su posjetili Suboticu i  Paulinum. Nakon posjete sa zadovoljstvom su ustanovili da im je drago, što mogu učenike i gimnaziju  „Paulinum“ pomagati.

 
Posjet župi i gradu Senta Nyomtatás E-mail
2019. május 23. csütörtök, 12:31

Grad Senta spada među najstarija naselja u Vojvodini i upravo zato grad je pun povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti. Pošto iz grada Sente uvijek imamo učenike, zato smo odlučili da ćemo ići u posjetu u tom gradu. Prije svega bili smo gosti župnika Eda Mikića. U crkvi sv. Franje imali smo sv. misu, susret sa djecom i sa vjernicima. Misu je predvodio naš rektor mons. Jožef Mioč, a s njime su misili mjesni dekan Oskar Seleš, župnik Edo Mikić i prefekt sjemeništa Laslo Tojzan. Svetu misu su animirali čitanjima, sviranjem i pjevanjem učenici Paulinuma, među kojima je svjedočio i govorio o svom životnom putu učenik Andraš Hegediš.

Nakon programa u crkvi slijedio je kulturni program. Prije svega posjetili smo Gradski muzej u kojem nas je upoznao sa bogatom postavkom i eksponatima muzeja, direktor i muzeolog Atila Pejin. Iza muzeja smo otišli u obnovljenu Gradsku kuću, gdje nam je održao predavanje vodić o gradu, o stilu i značaju gradske kuće, gdje se nalazi originalna izložba o sudbonosnoj Senćanskoj bitci, koja je bila 1697. godine. Tu smo vidjeli originalnu nošnju tadašnjih vojnika, razne slike i dokumente i jedan kratki film o bitci. Poslije filma smo se popeli na vidikovac na visinu od 56 metara sa kojeg smo posmatrali grad, okolicu, pa čak smo vidjeli i tornjeve segedinske katedrale.

Sa kulturnog programa vratili smo se u župu sv. Franje, gdje nas je obilnim ručkom pogostio župnik Mikić. Nakon ručka posjetili smo još u centru grada crkvu sv. Stjepana kralja u kojoj nas je dočekao i tumačio nam znamenitosti crkve dekan Oskar Seleš.

 
Ministarstvo obrazovanja posjetilo „Paulinum“ Nyomtatás E-mail
2019. május 23. csütörtök, 12:13

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište  (kolegij) „Paulinum“ ustanovljena je od Subotičke biskupije i ima državno priznanje. Gimnazija je jezična klasičnog smjera, koja prije svega priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za materinske jezike,  klasičnu kulturu i povijest. Škola je pod nadzorom crkvenih i državnih vlasti. Zato od vremena do vremena gimnaziju posjećuju crkveni i državni predpostavljenici. U nedavnoj posjeti, koju je organizirao pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, bili su Dr. Aleksandar Pajić zamjenik ministra prosvete i odgovoran za srednjoškolsko obrazovanje iz Beograda, zatim podsekretari pokrajinskog sekretarijata Žolt Sakalaš i Milan Kovačević.

Delegaciju je primio ravnatelj mons. Jožef Mioč sa suradnicima, iza toga su obilazili školske prostorije i razgovarali su o usklađivanju plana i programa nastave gimnazije, gdje se uvijek nešto mijenja i dopunjuje.

 
Predstavljanje „Paulinuma” na sajmovima Nyomtatás E-mail
2019. május 23. csütörtök, 12:01

Približavanjem završetka nastave za osmaše, u mjesecima ožuljka i travnja, priređuju se po regijama sajmovi obrazovanja. Na tim sajmovima, srednje škole se predstavljaju, da bi se učenici osmog razreda lakše mogli odlučiti i birati neku srednju školu. Do sada „Paulinum” je pozvan i prezentiran u školi u Bačko Petrovom Selu i na regionalnom sajmu u Adi. Na sajmovima „Paulinum” predstavlja svoj profil, predmete i daje informacije o gimnaziji i sjemeništu (kolegiju). Prema običaju maturanti „Paulinuma” daju savjete i djele brošure, odnosno prospekte zainteresiranima.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 81