Dátum

Link

Home Híreink Megemlékezés az 500 éves reformációról
Megemlékezés az 500 éves reformációról Nyomtatás E-mail
2017. április 12. szerda, 11:47

1517-ben Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció. Az 500 éves évfordulói  megemlékzések 2016. október 31-én kezdődtek meg, amelyek majd egy éven át folytatódnak. Európa szerte és Délvidéken is megkezdődtek a rendezvények sorozata a nagy évforduló emlékére. Ferenc pápa a svédországi látogatása alkalmával a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásaira utalt. A lundi evangélikus székesegyházban tartott történelmi jelentőségű közös istentiszteleten azt mondta, hogy a Lutheránus és a Katolikus Egyháznak helyre kell hoznia a múlt hibáit, és a kölcsönös megbocsájtásra kell törekednie. A Szentatya bátorítására egyházi és világi szervezetek ökumenikus, valamint történelmi és kulturális rendezvényekkel igyekeznek az 500 éves múltra visszatekinteni.

Március 18-án Szabadkán a Német Nemzeti Tanács az új városháza dísztermében egynapos szimpózium keretében ünnepelte meg a nagy jubileumot  beszédek, előadások és egy kulturális program keretében. A műsort a Regenbogen vegyeskórus nyitotta meg, és ezt követte Laslo Genze Mandler elnökúr köszöntő beszéde, valamint Szabadka Képviselő Testület elnöke, Bumford Tivadar. Előadást tartott Hans-Frieder Rabus superinterdents Belgrádból, majd dr. Bogner István, nyugalmazott egyetemi tanár, Josef Vogrinc, katolikus lelkész és Rudolf Weiss, történelemszakos tanár. Az ünnepi műsoron részt vettek a Paulinum tanulói, amelyen Tápai Leon Cornelius Becker versét szavalta Ich mein Augen auf. Zeneszámmal tették szebbé a megemlékezést Kiss Tamás és Hatnađ Daniel J. S. Bach F-Dur szerzeményével.

A szimpóziumon képviseltették magukat a Szabadka városának testületei és intézményei, amelyek között a Paulinum Gimnázium és Szeminárium diákjai is jelen voltak.