Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Hirek
Papinsko priznanje profesorima Paulinuma Print E-mail
Thursday, 27 January 2011 12:14

Dvojica profesora Klasične biskupijske gimnazije Paulinum dobila su ugledno papinsko priznanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu). Ovo priznanje najvišeg je ranga kojeg Papa podjeljuje laicima koji su svojim životom i radom dali velik doprinos Crkvi. Prof. dr. Josip Ivanović, profesor filozofije i sociologije, te prof. dr. Czékus Géza, profesor biologije već 25 godina predano rade u gimnaziji Paulinum. Iako su angažirani i u drugim znanstvenim i obrazovnim institucijama, gajili su posebnu ljubav i pažnju prema Paulinumu, gdje su odgajali mnoge generacije učenika koji su kasnije postali svećenici ili laici vjerni Crkvi. Papinsko priznanje „Pro ecclesia et Pontifice“ potpisao je papa Benedikt XVI. a proslijedio ga je apostolskom nunciju u Beogradu, mons. Orlandu Antoniniju, koji ga je na blagdan Obraćenja sv. Pavla i dan Paulinuma svečano uručio profesorima.

 
Proštenje u Paulinumu Print E-mail
Thursday, 27 January 2011 12:09

U subotičkom sjemeništu «Paulinum» 25. siječnja svečano je proslavljena svetkovina Obraćenja sv. Pavla apostola, zaštitnika gimnazije i sjemeništa. Svečanu sv. Misu predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Orlando Antonini u zajedništvu s mjesnim biskupom mons. Ivanom Penzešom, rektorom sjemeništa mons. Josipom Miočem, novim tajnikom apostolske nuncijature mons. Jose Nogueirom, poglavarima i drugim svećenicima. Prigodnu homiliju izrekao je biskup domaćin na hrvatskom i mađarskom jeziku. Nuncij se nazočnima obratio na kraju mise, kada je dodijelio ugledno vatikansko priznanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ dvojici dugogodišnjih i zaslužnih profesora gimnazije Paulinum, dr. Josipu Ivanoviću, profesoru filozofije i sociologije, te dr. Cékus Gézi, profesoru biologije. Papinski blagoslov uslijedio je na samom kraju mise, nakon koje je bilo svečano primanje za visoke uzvanike. Uz sjemeništarce u ovom slavlju sudjelovali su profesori Biskupijske klasične gimnazije, dobročinitelji sjemeništa, predstavnici različitih fondacija, direktori srednjih škola, roditelji sjemeništaraca i vjernici grada Subotice. Svojom nazočnošću slavlje su uzveličali generalna konzulica Republike Hrvatske mr. Ljerka Alajbeg, dogradonačelnik g. Pero Horvacki, iz pokrajinske vlade g. Imre Kern, iz samouprave Subotice tajnici za obrazovanje i kulturu g. Slobodan Čampreg i g. Franjo Horvat, te inspektorica subotičkih srednjih škola Irena Nyilas.

 
Πάντα ῥεῖ… Print E-mail
Thursday, 27 January 2011 12:04

Sve prolazi, sve se mijenja… rekao bi mudri grčki filozof Heraklit iz Efeza. Protekla je još jedna godina, a već smo smjelo zakoračili u novu 2011. Školsko zvono označilo je početak drugog 'poluvremena', te smo nakon dulje zimske pauze ponovno zauzeli svoje pozicije u razredima. Još jedno kratko vrijeme bit će aktualno pitanje: „hej, kako je bilo doma?“, a onda će prepričavanje dogodovština zamijeniti školske 'brige'. Novo vrijeme pred nas stavlja i nove izazove; stranice koje treba pročitati, zadatke koje treba riješiti, gradivo koje treba svladati… No, nije to povod da se obeshrabrim, već mi može biti poticaj da s još većom energijom i marljivošću prionem na posao. Jedino što je izvjesno jest da ću uspjeti ukoliko budem dao sve od sebe. Kao zajednica gimnazijalaca, želimo svim školskim kolegama i 'suborcima' uspješan početak drugog polugodišta i mnogo izvojevanih pobjeda. Sve nas pratio Božji blagoslov!

 
Sjemenišno prvenstvo u stolnom tenisu Print E-mail
Thursday, 27 January 2011 11:58

Spretna ruka, brzo oko, gipki korak, vrhunska koncentracija bili su odlučujući faktori za osvajanje titule prvaka kupa u stolnom tenisu. Konkurencija je bila nemilosrdna, ali to nije spriječilo ovogodišnjeg prvaka Stevana Terbeca, učenika II. razreda popeti se na tron najboljeg stolnotenisača. Drugo mjesto osvojio je maturant Molnár Szipán Péter, a treće mjesto, prošlogodišnji prvak Erik Sztefánovity. Napeti finalni meč pratili su svi učenici i odgojitelji. Nakon meča uručene su im prigodne nagrade.

 
Završetak obnove zgrade 'Paulinuma' Print E-mail
Thursday, 27 January 2011 11:48

Tko prođe pokraj sjemeništa i gimnazije 'Paulinum' ne može ne zamijetiti novi sjaj kojim je zablistala netom obnovljena zgrada. Osim što je kompletno završena izolacija i uređena fasada, promijenjeni su i prozori. Radove je financirao Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a radove je izvelo poduzeće „Yumol“ iz Subotice.

U petak, 26. studenog, u prostorijama škole, održana je 'primopredaja' zgrade. Svečanom činu nazočili su subotički biskup mons. dr. Ivan Pénzes, predsjednik skupštine Vojvodine Sándor Egeresi, zatim István Pásztor, pokrajinski tajnik za privredu, dr. Zoltán Jeges, pokrajinski tajnik za obrazovanje, Imre Kern, zamjenik direktora za kapitalne investicije, Franjo Horvat, povjerenik za društvene djelatnosti grada Subotice, Livia Jó Horti, savjetnica za obrazovanje pri nacionalnom vijeću, te István Nagy, direktor poduzeća „Yumol“. Ujedno su bili prisutni predstavnici ostalih gradskih institucija, profesori, učenici te mediji.

Nakon prigodnog programa učenika klasične gimnazije i nekoliko govora uglednih gostiju, zamjenik direktora za kapitalne investicije, Imre Kern, i ravnatelj gimnazije mons. Josip Mioč postavili su ploču na ulaz zgrade, kojoj je ispisano čijim sredstvima je zgrada obnovljena. Nakon svečanog čina, prijem je završen svečanim ručkom u zgradi Augustinianuma.

 
Posjet subotičkoj sinagogi Print E-mail
Thursday, 18 November 2010 09:21

Monumentalno zdanje subotičke sinagoge krasi centar našega grada i nakon dugog niza godina stagnacije ponovno se obnavlja. 24. listopada imali smo prigodu kročiti u razgledati njezinu unutrašnjost. Zahvaljujući stručnom vodstvu i tumačenjima, obišli smo svaki kutak ove izvanredne građevine i čuli mnogo važnih i zanimljivih detalja iz židovske religije, povijesti i kulture. Nažalost, židovska općina je u Subotici malobrojna i teško da će sinagoga ponovno služiti prvenstveno kao hram molitve i čitanja Božje riječi. Ali, nadamo se jednoga dana potpuno obnovljena, bit će na čast i ponos svih građana Subotice. Ovu izvanrednu prigodu posjeta sinagogi, koja je moguća samo jednom u godini, završili smo uživajući u večernjem koncertu pod kupolom.

 
Posjet pravoslavnoj crkvi u Aleksandrovu Print E-mail
Thursday, 18 November 2010 09:19

Lijepo i sunčano vrijeme koje nas prati zadnjih dana naprosto nas mami izići iz zatvorenih prostorija i zaputiti se nekamo. Prošla subota bila je sretni spoj ugodnog vremena i naše želje za šetnjom, te smo odlučili zaputiti se pješice do Aleksandrova, a kao cilj smo odredili posjet pravoslavnoj crkvi sv. Dimitrija, mučenika. Zadivio nas je bogato urešeni ikonostas, a naša subraća istočnog obreda detaljno su nam objasnila raspored svetaca na ikonostasu, te pojedine predmete i način slavljenja liturgije u istočnoj Crkvi. Nakon molitve i pjesme, razišli smo se i nastavili uživati u lijepom danu.

 
Listopadska pobožnost Print E-mail
Monday, 18 October 2010 11:43

Gospin blagdan Blažena Djevica Marija od Krunice, uveden je u Crkvu u zahvalu za veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitci kod Lepanta 7. listopada 1571. godine. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice, na koju je pozvao cijelo kršćanstvo papa Sv. Pio V. Stoga i mi u našem sjemeništu svaki dan molimo krunicu i utječemo se Gospi da nam bude dobra zagovornica kod Boga, jer kao što je i nekoć napadano kršćanstvo i vjernici, tako i danas Crkva trpi velike napade. U toj molitvi se zaista krije cijelo otajstvo kršćanstva, od rođenja Kristova, do njegove muke i slavnog Uskrsnuća, po kojem i mi ćemo jednom uskrsnuti.

 
Obnova sjemenišne kuhinje Print E-mail
Monday, 18 October 2010 11:14

Čija je kuhinja najbolja? Vjerujem da bi se većina složila da je mamina. No, kako ne možemo sve mame dopremiti k nama, nastojimo uživati u kulinarskim specijalitetima koji izlaze iz naše novoobnovljene kuhinje. Cijelo ljeto su vrijedni majstori radili da bi prije koji dan zamirisalo prvo jelo. Za to vrijeme, dok nismo imali kuhinju, srdačno nam je svoja vrata otvorio Dom učenika u Subotici, gdje smo gotovo mjesec dana objedovali. Osjećamo veliku dužnost ovim putem zahvaliti našim dobročiniteljima, g. Robertu Đivanoviću, ravnatelju doma učenika i profesorici Tereziji Lazarević, zamjenici ravnatelja, što su nas tako lijepo primili, ugostili i prihvatili kao svoje učenike. Od srca im velika hvala!

 
Prvi paulinci na Mjesecu Print E-mail
Monday, 18 October 2010 11:11

Ima li u svemiru „malih zelenih“ ili ih nema, mogli smo ispitati prošloga tjedna. Zahvaljujući našem profesoru fizike dr. Koczó Ferencu, koji se osim fizike bavi i astronomijom, te posjeduje izuzetno moćan teleskop, uperili smo pogled u neizmjerna svemirska prostranstva. Spomenik ispred katedrale poslužio je kao dobro uporište našim svemirskim avanturama. Nebo je bilo idealno vedro, mjesec pun, a Jupiter gotovo rukama dohvatljiv. Najprije smo stupili na površinu Mjeseca i prošetali njegovim krajolicima. U tren oka skoknuli smo i do Jupitera te obišli njegove vjerne satelite. Profesor nam je bio izuzetno dobar vodič na ovom putovanju, te smo saznali mnoge zanimljive podatke. Nismo uspjeli vidjeti „male zelene“, no svakako ne manjka nam onih koji povremeno znaju „past s Marsa“. Još jednom zahvaljujemo profesoru na divnoj astronomskoj večeri. Zaista je bilo zapanjujuće proviriti u taj divni Božji svijet.

 
<< Start < Prev 81 82 83 Next > End >>

Page 81 of 83