Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Városnap – Pro Urbe díj Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 16. szombat, 09:59

Szabadkát Zabadka (vagy Zabotka) néven először egy 1391. május 7-ei írásos dokumentum említi. A régészeti leletek igazolják, hogy sokkal korábban is volt település itt. A történelem folyamán bekövetkezett gyakori népvándorlások idején a határőrvidékre sokféle nép eljutott és – maradt: szlávok, magyarok, németek, zsidók, görögök. Innen ered városunk gazdag történelmi múltja, továbbá Szabadka arculata és lakossági összetétele, mind nemzeti, mind kulturális, mind vallási értelemben, ahol jelenleg 20 különböző nemzetiség él együtt. A XVI. században Szabadka török kézre került, amely 1686-ig volt a fennhatósága alatt. Mária Terézia1743. május 7-én kiváltságlevelével kamarai mezővárossá tette, címerrel ajándékozta meg, s korábbi nevét Szent Mariára változtatta. 1779-ben szabad királyi várossá nyilvánította Szabadkát, és ekkortól nevezték Maria Theresiapolisnak. Idén szeptember 1-én 238. alkalommal emlékeznek meg a város lakói erről a történelmi eseményről, amely erőteljes fejlődéshez segítette a települést. A Városnapi ünnepségek több napon keresztül tartanak, amelyekre az önkormányzat programsorozatokat szervez. A fő megemlékezésre érthetően szeptember elsején került sor. A megemlékezés a városháza díszbejáratában vette kezdetét fúvószenekari hangversennyel. Ezt követte a város lobogójának felvonása, majd a képviselő-testület díszülése, amely során átadták a Díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. A Pro Urbe díjazottak között szerepelt az egykori paulinista diák, PASKÓ CSABA, aki püspökségi gimnázium elvégzése után tanulmányai a Pécsi Hittudományi Főiskolán, majd a Grazi Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszakán tanult. Jelenleg a kelebiai Apostolok oszlása templom plébánosa, továbbá a szabadkai bazilika karnagya és zenei koordinátora, valamint zenetanár gimnáziumunkban a Paulinumban és a szabadkai Zeneképzőben. Gratulálunk neki.

 
Igazgatónk a Tartományi Oktatási Titkárságon járt Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 11:52

Az oktatás az élő folyamat, amelynek a rendszere élő kihívások előtt áll, és időről időre változásokon megy át. A tudomány és az életkörülmények előrehaladásával az oktatáson is módosítani kell, mindezekről sokat hallottunk a médiákban és sokat gondolkodunk rajta. Az bizonyos, hogy mindennek van jó és kevésbé jó oldala, pozitív vagy negatív hatása. Az oktatás és a nevelés a társadalom egyik legfontosabb kérdése. Ezért fontosak azok a lépések, amelyeket az illetékes felelősök tesznek. 2004-ben a Paulinum Gimnázium állami elismerésben és támogatásban részesült. Azóta sok változás történt, ami a gimnázium működését illeti, és ezért a hónap elején iskolánk igazgatóját, msgr. Miocs Józsefet fogadta Nyilas Mihály a Tartományi Oktatási titkár és a helyettes titkár, Szakállas Zsolt, akikkel igazgatónk elbeszélgetett az iskola működéséről.

 
A Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió felvételezése iskolánkról Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 11:48

Az iskolaév végén nem csak a diákok vannak nagy elfoglaltságban, hanem a különböző médiák is. A tanulók minél jobb eredményt szeretnének elérni, vagy minél sikeresebben letenni a felvételi vizsgákat, eltekintve attól, hogy a kisérettségiről, vagy a nagyérettségiről van szó. A nagyérettségi nagyobb gonddal jár, hiszen a főiskolákra, illetve az egyetemekre a felvételi vizsga komoly kihívást jelent.

A médiások leginkább ebben az időszakban járják az iskolákat, beszámolókat készítenek, bemutatják az iskolák működését, az irányzatokat és a szakokat. Az elmúlt héten a Paulinumban járt a Pannon Rádió, valamint a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztője Szabó Hangya Teréz, aki tájékoztató műsort készített a gimnáziumról. A műsort többször sugározta mindkét rádió, a hallgatóktól viszont pozitív visszajelzést kaptunk.

 
Ismét egy paulinistából pap lett Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 11:39

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) a 2017/2018-as iskolaévben az 55. működési évibe lép. Az 55 éves folyamatosága bizonyítja az intézmény fontosságát és létjogosultságát. Az öt püspök, a számos lelkipásztor, egyházi és világi személy, akik egykor paulinisták voltak önmagukért beszélnek. Ezek vidékünkön, országunkban, Európa- és világszerte tevékenykednek és öregbítik a Paulinum nevét. Ennek a legjobban a nevelők és a tanárok örülnek. Az iskola célja elsődlegesen az egyházi hivatásra nevelni, de ugyan ott van a hangsúly a egyháziaságon és a keresztény értékeken. Ebben az értelemben minden érdeklődőt a Paulinum mindenkit szeretettel vár.

Július 29-én, Péter és Pál napján a szabadkai székesegyházban főpásztorunk pappá szentelik Hajdú László diakónust, egykori paulinistát. Hajdú László péterrévei születésű. A Paulinum Gimnázium befejezése után, a szegedi Gaál Ferenc hittudományi főiskolán végezte teológiai tanulmányait. Újmiséje július 1-én lesz a péterrévei Mindenszentek templomában. Újmiséje után a főpásztor belátása szerint, majd megkezdi lelkipásztori teendőit az egyházmegye egyik plébániáján.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 121