Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
A Tartományi Kormány támogatása Nyomtatás E-mail
2022. december 12. hétfő, 10:34

A rendszerváltásig a Paulinum Gináziumot és a Szemináriumot/Kollégiumot  a szabadkai Püspökség és a jótevők tartották fenn. A rendszerváltás után más intézmények és vállalatok  is hozzájárulnak, hogy a Paulinum működőképes legyen és hogy az itt tanuló diákok életkörülményeit segítsék. A 2000-res év változásai  úgy az egyháznak, mint az országnak  fordulatot hoztak. A demokráció felé vezető út lassú, de törekvések vannak megoldásokra, támogatásokra és helyre állításokra a régi rendszert illetően. Az elmúlt évek során intézetünk létjogosultságát és működését elősegítő eredményes párbeszéd  következtében a köztársasági és a tartományi  kormánnyal pozitív  viszony alakult ki. Ennek köszönhetően iskolánk akkreditálva lett, intézetünk viszont állami támogatásban részesül. Ennek megnyilvánulása az elmúlt héten kapott támogatás. Az adomány Újvidékről  a  Tartományi Kormánytól jött. A támogatás tartalma, élelmiszerek, tisztálkodási, tisztitó cikkek és fertőtlenítők. Ez a segítség nagyban segíti a diákok élelmezését és  intézményünk anyagi kiadásait.  Ezuttal megköszönjük a Tartományi Kormánynak,  Pásztor István elnöknek és dr. Zoran Milošević titkárnak közbenjárásukat, hogy évről-évre segítik a Paulinumot.

 
Pályázat és ajándék iskolánknak Nyomtatás E-mail
2022. december 12. hétfő, 10:20

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság 2005-óta a Tartományi Kormány által projektumot hirdet Vajdaság multikulturális és tolerancia együttélése megnevezéssel. A projektum célja, nemzetiségeik összetartása,egymásba való bízása és megbecsülése,  különösen a vajdasági fiatalok körében. Ezekből nyilvánul meg a multikulturalizmus értéke és jelentősége az együtt élésre. A projektum több programot és aktivitást tartalmaz, amelyeket vajdasági általános és középiskolások valósítanak  meg.  A projektum szervezője a Tartományi Oktatási Titkárság, amely minden esztendőben a nyertesek számára tanulmány utat szervez. Ebben az esztendőben a nyertesek olaszországi útra mennek. Az oktatási titkárság által kiírt pályázaton a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium is részt vett és nagy örömünkre, a pályázatot megnyertük. Így október 23-tól , 29-ig úgynevezett edukatív- tanulmányútra megyünk. Utunk Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba vezet. Velence, Róma-Vatikán, Firence, Pádua és Trieszt. Az ajándék út nagyon sokat jelent számunkra, hiszen mindazt amit történelemből, hittanból, művészetből és földrajzból tanulunk, azt most személyesen is átéljük és  megtapasztaljuk. Az ajándék útért, már előre is hálásak vagyunk. Amint vissza érünk, majd bőven beszámolunk élményeinkről és látványainkról.

 
Orgonahangversenyen Nyomtatás E-mail
2022. december 12. hétfő, 10:08

A szabadkai zsinagóga orgonája 1902-ben készült Wegenstein Lipót temesvári orgonaépítő műhelyében. Az orgonát 1940-ig használták szertartások alkalmával, valamint különböző rendezvényeken. A II. világháború végett és az ezt követő évtizedeken  át az orgona sorsára   lett hagyva. Amikor a zsinagóga felújítására került sor, az orgona restaurálásának kérdése is felmerült. Végül is, több forrásból  2021-re Apró  Tibor műhelye felújította za orgonát. Ugyanebben az évben szeptember l5-én  ünnepi keretek közt át lett adva az orgona. Azóta az orgona használatban van rendeltetésének megfelelően. Az elmult héten a zsinagóga 120-ik évfordulójára orgonahangversennyel emlékeztek   meg. Az orgonán a budapesti Hajdók Judit Liszt Ferenc díjjas művésznő játszott. A koncerten F.M.Bartholdy, J.S.Bach, M. Ravel, Liszt Ferenc, Antalffy Zsiros, J.Brahms és T.Dubois művei csendűltek fel. A hangverseny keretében  megemlékezés volt a 120 éves templomról, valamint méltatták az orgonát, amely teljesen eredeti formában és pompában lett vissza adva szolgáltatásának.

 
Régi mesterségek napja Nyomtatás E-mail
2022. december 12. hétfő, 09:53

Szabadka városának impozáns Zsolnay porcelán borítású kék szökőkútjának általi téren október 10-én, hétfőn 15. alkalommal lett megtartva a “Régi kézműves napok” elnevezésű kiállítás. Ez alkalommal Szerbia területéről harminc kézműves mutatkozott be, és mutatta meg termékeit. A kiállítás folyó hó 15-ig volt lehetőséges megtekinteni. A kirakodóvásárban egyaránt találhatunk kézzel készített fajátékokat, rongypokrócot, bőrdíszműves-terméket, húskészítményeket, zöldség savanyúságokat, méz termékeket és gyümölcspárlatokat. Ezeken kívül megízlelhetőek és vásárolhatóak voltak a hagyományos kalácsok közül a meggyes, mákos és diós bejglik és a különféle ízesítésű kürtöskalács, valamint a sós és különféle köretekkel kínált lángos. A hagyományos kiállítást mi is megtekintettük. Körbejárva a kiállított portékákat megcsodálhattuk egyes kézműves termékek aprólékos és kifinomult megmunkálását. Egyes kézművessel párbeszédbe elegyedve megtudtuk mesterségük elterjedtségét, eredetét és fogásait, ezzel is bővítve ismereteinket.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 206