Date

Link

Home
Hirek


A felújított zsinagóga átadásán Print E-mail
Wednesday, 11 April 2018 12:16

Az elmúlt hónap utolsó hetében ünnepélyesen átadták a szabadkai zsinagóga felújított épületét. A közéleti személyek és meghívottak közt jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Isak Ahsiel szerbiai főrabbi. Az épület átadása elején a felszólalók kiemelték, hogy a kulturális hagyaték nem ismer határokat, a műemlékegyüttes nem csak Szabadka, Szerbia és Magyarország öröksége, hanem Európáé és az egész világé. A felújítás után a zsinagóga teljes pompában tündököl. A menórák fényei újra bevilágították a belteret. Az ünnepség héber énekkel kezdődött, utána viszont felolvasták Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök levelét. A szabadkai zsidó hívek adományából emelték fel 1902-ben az épületet, viszont a II. világháborút követően az épület már, mint egy idős édesanya állt, aki már csak a szép emlékeiből táplálkozott, mondta Isak főrabbi, továbbá, hogy a zsinagóga most a város, Szerbia és az egész világ öröksége, amely mindenkit örömmel tölt el. Orbán Viktor miniszterelnök beszédében Szabadka ékkövének nevezte a zsinagógát, és megemlítette, hogy ismét megtelhetnek a zsinagóga padsorai, újra felcsendülhet Shema Yisrael, olvashatják a Tórát és az épület kultúr és művelődési központ lehet. A zsinagóga megnyitásán jelen voltak a Katolikus Egyház méltóságai is, mint a vatikáni nuncius, a püspöki konferencia elnöke, a helybéli püspök, a meghívott papság és hívők, akik között mi is részt vettünk, sőt egyesek közülünk kezet foghattak Orbán Viktor miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić államfővel.

 
Húsvéti ünnepi műsor a Városházán Print E-mail
Saturday, 24 March 2018 11:41

Több mint két évtizede, hogy a Paulinum Gimnázium tanulói, együtt lépnek fel a szabadkai Életjel - Művészetbaráti Kör szavalóival a húsvéti műsor keretében. Ebben az esztendőben a rendezvényre a Szabadkai Városháza dísztermében került sor „A szíve szomj volt” címen. Az ünnepekre hangoló műsor elején Harangozó László, református lelkész tartott bevezető beszédet. A Csáth Géza Művészetbaráti Kőr szavalói verseket szavaltak és beszédekkel tolmácsolták a húsvéti ünnep jelentőségét. A szavalatokat és a beszédeket zeneszámok tették hangulatossá, amelyeket Kiss Tamás, Hatnađ Dániel és Petrovity Ádám paulinista diákok adtak elő. A műsor szervezője és rendezője Horváth Emma tanárnő volt. Az ötletes plakátot Oláh Katalin készítette a Torinói lepel ihletése alapján. A műsor végén Varga Mária Melánia nővér vezetésével tojásfestő asszonyok lepték meg a résztvevőket húsvéti motívumokkal díszített tojásokkal.

 
Húsvétot köszöntöttünk az időseknek Print E-mail
Saturday, 24 March 2018 10:01

A szeretet jellegzetessége, hogy a másik személyre irányul, minek folyamán a Te-nek jót akar tenni, s ezzel egyúttal örömet szerez. S valójában minden ember vágyik és törekszik a boldogság után. A diákjaink külön műsorral készültek, amelyet a Villa Ancora idős bentlakói számára adtak elő húsvét alkalmából, amely ünnepen emlékezünk Isten mérhetetlen szeretetéről, amellyel a világ felé fordul. A műsor elején az otthon igazgatónője, Bíró Lívia köszöntötte az egybegyűlteket és külön a paulinistákat. Bevezető beszédet mondott rektorunk, msgr. Miocs József a szent három napról, utána viszont a húsvét jelentőségét méltatta, amely hitünk lényege. Ezek után következett a két nyelvű rendezvény, amelyen Dzsida Jenő, Bán Aladár, Makovei János és Balogh Miklós költők versei hangoztak el. A zenei számok közül J. S. Bach, Joseph Haydn, Alen Walker és Leonard Kohen alkotásait szólaltatták meg a diákok. Végül közös beszélgetéssel és húsvéti ünnepek kívánásával vette végét a műsor.

 
Húsvéti üzenetek a rádió hullámain Print E-mail
Saturday, 24 March 2018 09:49

A II. Vatikáni Zsinaton (1962-1965) megszerkesztették az Inter Mirifica (Határozat a tájékoztató eszközökről) című határozatot, amelyben az Egyház foglal állást a tömegtájékoztató eszközökkel kapcsolatban. Nyilvánvalóvá teszi, hogy a médiumok gyökeres változást idéztek elő életmódunkban, emberi kapcsolatainkban és gondolkodásunkban. Amikor minden állam létrehozta a maga távközlési minisztériumát, az Egyház is így döntött, azzal a céllal, hogy a modern tömegtájékoztatási eszközök csatornáin keresztül szólítsa meg a társadalmat. A médiumokat önálló nyelvnek, egy új kultúra alkotó elemeinek kell tekintenünk. E kulturális környezet az Egyházat missziós szolgálatra ösztönzi. Ennek szellemében és hitünk ápolásának érdekében idén is a Paulinum Gimnázium magyar ajkú diákjai (Hegedűs András, Gyuris Dávid, Dér Leó és Kiss Tamás) „Feltámadásról zeng a dal” címmel húsvéti rádióműsort készítettek a Szabadkai Magyar Rádió stúdiójában. A műsort átveszi és közvetíti még a Pannon Rádió és a Mária Rádió a húsvéti ünnepek alatt.

 
József napunk Print E-mail
Tuesday, 20 March 2018 08:56

A kereszténység egészen az újabb korig csak névnapokat ünnepelt, amelyen megemlékeztek arról a szentről, akiről kapták a nevüket. A szentek előttünk járták az élet útját, és nekünk jó példát adtak. A névnapi megemlékezés nem csak egyénekre vonatkozik, hanem minden egyházi intézményben is hagyománnyal bír, hogy az intézet legfőbb vezetőjének névnapján a közösség együtt ünnepel. Ez van gyakorlatban a Paulinumban is. Szent József az Egyház egyik legnagyobb szentje. Ezért a liturgia külön ünneppel tiszteli meg, mint a Boldogságos Szűz Mária jegyesét és Jézus Krisztus nevelőatyát. A Paulinumban szokás, hogy  Szent József  nap előestéjén a tanulók felköszöntik az intézmény rektorát, msgr. Miocs József atyát, aki egyben az iskola igazgatója is. Ebben az esztendőben alkalmi műsorral kedveskedtek a diákok, amelyen beszédek, ének – és zeneszámok, valamint szavalatok hangoztak el. Az alkalmi műsoron minden osztály képviseltette magát. A műsor keretében a szeminaristák megköszönték a rektornak a nem könnyű feladatát, amelyet az Egyház megbízásából végez. A mai idők kihívásai ellenére rektorunk mindent megtesz, hogy a szemináriumi és iskolai élet zökkenőmentes legyen, és hogy a paulinisták a lehetőségekhez mérten a legjobb szellemi és lelki képzést kapják.

 
<< Start < Prev 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Next > End >>

Page 21 of 124