Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Hirek


Jubilarna 50. obljetnica postojanja Paulinuma Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 23:03

Prije 50 godina, u siječnju 1962. godine u velikoj su mjeri započela pregovaranja crkvenih i svjetovnih vlasti oko izgradnje i otvorenja nove škole. U proljeće iste godine dobivena je dozvola za otvorenje, a ključnu ulogu za dobivanje ove dozvole odigrala je vatikanska Kongregacija za odgoj i obrazovanje, jer u bivšoj državi nisu blagonaklono gledali na katoličke institucije. Zbog toga je škola sve do u novije vrijeme bivala tek prešutno priznavana, dok nije postala državno priznata. Nakon što je biskup Matija Zvekanović sa savjetnicima izradio dokumente, statut, imenovao profesore i djelatnike, Paulinum je započeo s radom školske 1962/63. godine. U ono vrijeme blagdan sv. Pavla slavio se 30. lipnja, da bi se reformom kalendara uspostavio blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja. I taj dan uzet je kao dan zaštitnika škole i proštenje sjemenišne kapelice.

Ove godine na taj dan – 25. siječnja, proslavit ćemo proštenje naše kapelice te ujedno otvoriti proslavu jubilarne 50. obljetnice postojanja i djelovanja gimnazije i sjemeništa Paulinum. Misu će predvoditi beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz sudjelovanje svih biskupa Međunarodne biskupske konferencije Ćirila i Metoda. Na hrvatskom jeziku prigodnu propovijed će uputiti mons. Đuro Gašparović a na mađarskom mons. Laslo Nemet.

 
Predsjednik Vojvođanskog parlamenta u posjeti Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 22:48

Otkako je Sandor Egeresi predsjednik Vojvođanskog parlamenta, od tada, pa svake godine pred Božić, redovno dolazi u posjet gimnaziji i sjemeništu Paulinum. Ovaj put uz njega su prisustvovali Imre Kern, zamjenik direktora Fonda za kapitalna ulaganja, te Csilla Kantor, voditeljica kabineta predsjednika parlamenta. Svrha ovog posjeta je podcrtati važnost ove institucije u našoj zemlji. To je ujedno i znak pažnje, napose kroz čestitku i darivanje učenika prigodom blagdana. Povodom toga održan je prigodni program kojeg su pripremili učenici gimnazije, kako bi se zahvalili dragim gostima. Na programu su nastupili recitatori: Attila Pisák, Dario Marton i László Hajdu, koji su recitirali na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku. Program je bio prožet i glazbom a svirali su Mihály Füstös i Alen Palatinus na orguljama i klaviru, a Oszkár Paul na violini.

U svom pozdravnom govoru, rektor sjemeništa, mons. Josip Mioč, istaknuo je da je posjet ovako visokih državnih dužnosnika našoj školi iznimna čast i privilegija. To je čin priznanja za sve ono što ova škola, preko svojih profesora i odgojitelja, postiže u svrhu obrazovanja i formiranja mladih generacija.

Na kraju susreta okupljenima se obratio predsjednik parlamenta gospodin Sandor Egeresi. Priznaje da nije mogao sakriti oduševljenje kojeg osjeti svaki put kad kroči u ovu zgradu. Ističe da je to za njega svojevrsna duhovna obnova pred nadolazeće božićne blagdane. U obraćanju učenicima ispričao im je svoj nedavni susret s papom Benediktom XVI. u Vatikanu. Za njega je to bila osobita čast i susret koji će pamtiti cijeli život. Nakon čestitanja i razmjene darova gosti su se još kratko zadržali na prigodnom domjenku u zbornici škole.

 
Čestitka Print E-mail
Friday, 23 December 2011 13:39

 
Nikolinje Print E-mail
Friday, 23 December 2011 13:29

U predvečerje blagdana sv. Nikole biskupa organizirali smo nikolinjsku predstavu. Proslava je počela oko 20 sati u sjemenišnoj blagovaonici i trajala sve do kasno navečer. Nakon rektorova uvoda maturanti su nas upoznali sa životom ovog omiljenog sveca i s legendama vezanim za njegov život. Zatim je svaki razred izveo kraći program (pjesmu ili nešto drugo). Maturanti su zatim organizirali kviz u kojem je pobijedio Damir Katić, učenik trećeg razreda. Slatko i zanimljivo bilo je natjecanje u traženju bombona u zdjelici brašna, u kojem je pobjednik bio učenik prvog razreda Szilárd Kiss. Na koncu ove prekrasne večeri došao je i sam sv. Nikola podijeliti darove marljivim i uzornim sjemeništarcima. Nakon svega smo pospani ali puni dojmova otišli na počinak.

 
Tradiocionalni turnir u stolnom tenisu Print E-mail
Friday, 23 December 2011 13:24

I ove godine tijekom mjeseca studenog i prosinca odigran je tradicionalni ”Nikolinjski turnir” u stolnom tenisu. Sudjelovali su svi sjemeništarci. Trideset natjecatelja podijeljeni su u četiri skupine. Na kraju zanimljivih mečeva, treće mjesto je zauzeo Erik Sztefanovity. Samo finale je bilo dan prije večeri sv. Nikole. Svatko je imao svog favorita. U finalu su se sastali trećaš Damir Katić i učenik prvog razreda Filip Stojanov. Nakon uzbudljivog meča Damir je u dva seta ostvario pobjedu i tako je osvojio prvo mjesto na turniru. Prvak je nagrađen lijepim peharom. Za razliku od prijašnjih turnira, na ovome su mlađi razredi osvojili visoka mjesta.

Dario Marton

 
<< Start < Prev 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Next > End >>

Page 121 of 130