Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Hirek


Prigodna razglednica povodom jubileja Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 23:21

 
50. obljetnica postojanja sjemeništa "Paulinum" Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 23:08

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla, 25. siječnja, proslavljen je Dan sjemeništa i gimnazije "Paulinum" u Subotici. Ovogodišnje slavlje bilo je u znaku proslave zlatnog jubileja, 50. obljetnice postojanja te ustanove.
Svečano misno slavlje predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, a koncelebrirali su domaći biskup Ivan Penzeš, srijemski biskup Đuro Gašparović, koji je propovijedao na hrvatskom jeziku, zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, propovjednik na mađarskom jeziku, apostolski egzarh u Vojvodini Đuro Džudžar, tajnik Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Jose Nogueira te rektor sjemeništa mons. Josip Mioč. Uz sjemeništarce na slavlju su sudjelovali profesori Biskupijske klasične gimnazije, dobročinitelji sjemeništa, predstavnici različitih zaklada, ravnatelji srednjih škola, roditelji sjemeništaraca i vjernici grada Subotice.
U homiliji biskupi su istaknuli životni put sv. Pavla, koji je od progonitelja postao veliki apostol kršćana. Na kraju mise uslijedio je prigodni program učenika gimnazije kojim je otvorena proslava jubilarne 50. obljetnice postojanja "Paulinuma", a koja će se tijekom čitave ove godine obilježavati različitim priredbama.

 
Jubilarna 50. obljetnica postojanja Paulinuma Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 23:03

Prije 50 godina, u siječnju 1962. godine u velikoj su mjeri započela pregovaranja crkvenih i svjetovnih vlasti oko izgradnje i otvorenja nove škole. U proljeće iste godine dobivena je dozvola za otvorenje, a ključnu ulogu za dobivanje ove dozvole odigrala je vatikanska Kongregacija za odgoj i obrazovanje, jer u bivšoj državi nisu blagonaklono gledali na katoličke institucije. Zbog toga je škola sve do u novije vrijeme bivala tek prešutno priznavana, dok nije postala državno priznata. Nakon što je biskup Matija Zvekanović sa savjetnicima izradio dokumente, statut, imenovao profesore i djelatnike, Paulinum je započeo s radom školske 1962/63. godine. U ono vrijeme blagdan sv. Pavla slavio se 30. lipnja, da bi se reformom kalendara uspostavio blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja. I taj dan uzet je kao dan zaštitnika škole i proštenje sjemenišne kapelice.

Ove godine na taj dan – 25. siječnja, proslavit ćemo proštenje naše kapelice te ujedno otvoriti proslavu jubilarne 50. obljetnice postojanja i djelovanja gimnazije i sjemeništa Paulinum. Misu će predvoditi beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz sudjelovanje svih biskupa Međunarodne biskupske konferencije Ćirila i Metoda. Na hrvatskom jeziku prigodnu propovijed će uputiti mons. Đuro Gašparović a na mađarskom mons. Laslo Nemet.

 
Predsjednik Vojvođanskog parlamenta u posjeti Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 22:48

Otkako je Sandor Egeresi predsjednik Vojvođanskog parlamenta, od tada, pa svake godine pred Božić, redovno dolazi u posjet gimnaziji i sjemeništu Paulinum. Ovaj put uz njega su prisustvovali Imre Kern, zamjenik direktora Fonda za kapitalna ulaganja, te Csilla Kantor, voditeljica kabineta predsjednika parlamenta. Svrha ovog posjeta je podcrtati važnost ove institucije u našoj zemlji. To je ujedno i znak pažnje, napose kroz čestitku i darivanje učenika prigodom blagdana. Povodom toga održan je prigodni program kojeg su pripremili učenici gimnazije, kako bi se zahvalili dragim gostima. Na programu su nastupili recitatori: Attila Pisák, Dario Marton i László Hajdu, koji su recitirali na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku. Program je bio prožet i glazbom a svirali su Mihály Füstös i Alen Palatinus na orguljama i klaviru, a Oszkár Paul na violini.

U svom pozdravnom govoru, rektor sjemeništa, mons. Josip Mioč, istaknuo je da je posjet ovako visokih državnih dužnosnika našoj školi iznimna čast i privilegija. To je čin priznanja za sve ono što ova škola, preko svojih profesora i odgojitelja, postiže u svrhu obrazovanja i formiranja mladih generacija.

Na kraju susreta okupljenima se obratio predsjednik parlamenta gospodin Sandor Egeresi. Priznaje da nije mogao sakriti oduševljenje kojeg osjeti svaki put kad kroči u ovu zgradu. Ističe da je to za njega svojevrsna duhovna obnova pred nadolazeće božićne blagdane. U obraćanju učenicima ispričao im je svoj nedavni susret s papom Benediktom XVI. u Vatikanu. Za njega je to bila osobita čast i susret koji će pamtiti cijeli život. Nakon čestitanja i razmjene darova gosti su se još kratko zadržali na prigodnom domjenku u zbornici škole.

 
Čestitka Print E-mail
Friday, 23 December 2011 13:39

 
<< Start < Prev 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Next > End >>

Page 122 of 132