Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home
Hirek


Megemlékezés (Erinnerung) című kiállításon voltunk Print E-mail
Tuesday, 26 November 2019 12:41

A II. világháború következtében nem csak új korszak vette kezdetét, nem csak új határok körvonalazódtak, ezzel új országok születve, hanem a nemzeti összetétel is megváltozott. Vajdaság szerte otthonaikat kényszerültek egyik napról a másikra a több évszázados gyökerekkel rendelkező családok egy batyuval a hátukon elhagyni mindenüket. Így volt ez Bácskai Bresztovácon élő németekkel is, akik még Mária Terézia uralma alatt (1740-1780) telepedtek le ide. Az egykor itt szülöttek, és azon kevesek életben lévői és leszármazottaik a település elveszett német családjaira emlékeztek. A Maria Theresiopolis Német Egyesület támogatásával Szabadkán a Korvin Mátyás utcai kiállító teremben kultúrestet tartottak „Emlékezés a Dunamenti németekre a Bácskai Bresztovácban” címmel, amelynek rendezője Erna Offenbächer Vizin nyugalmazott tanárnő volt. Erre az eseményre iskolánk igazgatójával mi is elmentünk, amelyen megismerhettük az elhangzott visszaemlékezések alapján az 1945 előtti életkörülményeket. Az est keretében bemutatásra kerültek a fennmaradt családi relikviáknak számító emléktárgyak, és a II. világháború előtti korból fennmaradt fényképek másolatai. A megemlékezés hangulatát és méltóságteljességét emelte az Edelweiss kórus által megszólaltatott német nyelvű énekek.

 
Labdarúgó mérkőzésen voltunk Print E-mail
Tuesday, 26 November 2019 12:11

Idén megadatott a lehetőség, hogy találkozzunk, és focizzunk hasonló korosztályú gyermekekkel. Ezúttal a csantavéri Hunyadi János általános iskola végzős diákjai voltak az ellenfeleink. Mivel elég nagy hangsúlyt fektetünk a tornaórákra, azon belül is a labdarúgásra, ezért felkészülten mentünk. Heten képviseltük iskolánkat. Minden egyes mérkőzés alkalmas arra, hogy még jobb kapcsolatot alakítsunk ki, illetve türelem gyakorlásra. A labdarúgásról elmondható, hogy jó játék, de mindemellett csapatépítő is. Megérkezésünkkor mgr. Kecsenovics Szabó Dóra igazgatónő és Nikolić Antal tanító fogadtak bennünket. Az agapé után három csapat ellen barátságos meccset játszottunk, amelyek bár fárasztóak voltak, de annál inkább szórakoztatóak. A találkozásnak nem az a lényege, hogy ki mennyi gólt lőtt, ki mennyi gólt kapott, vagy melyik csapat nyert, hanem a közös játék volt a fontos. Ügyesen játszottak a csantavéri gyerekek, látszik, hogy szeretik a focit, szeretik a sportot, és úgy vettük észre, hogy ők sem felkészületlenül érkeztek a mérkőzésekre. Köszönjük az iskolának és Nikolić Antal tanítóbácsinak, hogy megszervezte nekünk ezt a találkozást. Reméljük a jövőben még sok ilyenben lesz részünk. Jó volt látni, hogy ennyi nyolcadikos van, akik érdeklődnek a sportok után, és várjuk őket nagy szeretettel, hogy erősítsék a Paulinum focicsapatát!

 
A csantavéri Páduai Szent Antal templom 90 éves Print E-mail
Tuesday, 26 November 2019 12:07

November 10.-én ünnepelte a csantavéri hitközösség az 1929-ben épült templom megáldását és felszentelését. A település előtte is rendelkezett templommal, ám azt állapota miatt inkább úgy látták jónak, hogy lebontják, és újat építenek. Helyére Molcer Károly mérnök tervei alapján felépítették a római Szent Péter bazilikákra emlékeztető neoromán stílusú három kupolás templomot, amelynek ötletadója az akkori plébános Takács Gáspár volt. A megemlékező ünneplő akadémián a település plébánosa ft. Utcai Róbert köszöntötte az összegyűlteket, majd ft. Nebojša Stipić káplán szólt a horvát ajkú vendégekhez. Az ünnepélyen különböző korosztályú hívők léptek fel, akik fogalmazásokat és verseket mondtak. A fogalmazásokban a 90-évvel ezelőtti időkről emlékeztek meg, különösképpen a templom építésének időszakáról. Az ünnepségen fellépett egyebek közt a Musica Viva kamarakórus, a gyermekkórus Szedlár Barna Rózsa vezetésével, szóló művel Hajdú Sándor és Borbély Jácint, továbbá sok diák, akik különböző versekkel és előadásokkal tették szebbé a megemlékezést, akiket Nikolić Antal készített fel. Az est színvonalát még jobban emelte a koronaőrség díszőrállásában bemutatott Szent Korona hiteles másolata. Az eseményen jelen voltak a csantavéri cserkészcsapat tagjai is, akik a Szent István Korona lovagrendet kísérték. A programok keretében többször is hangsúlyt adtak annak a gondolatnak, hogy a templom falában minden egyes tégla egy csantavéri lakost jelöl. A rendezők ezzel arra akartak rámutatni, hogy a templom igazából a közösségé, vagyis az élő templomot ők alkotják és formálják.

Huszár Ádám

 
Első negyedév Print E-mail
Tuesday, 26 November 2019 11:54

Az oktatási szabályzati előírás alapján az intézetekben legelterjedtebb diák kiértékelés és tantárgyszerinti jegylezárás a félévi és az évégi gyűlés. Ezeken kívül az iskolák az év folyamán tarthatnak még két ilyen jellegű gyűlést, amelyek célja inkább a tanulmányok fellendítése és javítása. A Paulinum Gimnáziumban az őszi tantestületi gyűlés november 7-én, csütörtökön lett megtartva, amelyet az előírás szerint az iskola igazgatója vezet, msgr. Miocs József és az osztályfőnökök ismertetik a tanulók eredményeit. Ez az alkalom mindenek előtt az elsősök számára bírt jelentőséggel, mert ekkorra már nem csak az előadókkal ismerkednek meg, hanem az általuk tanított tantárgyakkal is, minek következtében egyértelművé válik számukra, hogy melyek azok a tantárgyak, amelyek tanulása többet igényel. A tanárok előtt szintén fény derül a diákok képességeire, és ennek tudatában meg tudják vitatni a szükséges lépéseket, amelyek távlatában fel tudják állítani a jövőbeli követelményeket, mint ez alkalommal is történt. Összegezésben, a tanárok nem voltak egészen megelégedve az elért eredményekkel, de ez nem jelenti azt, hogy ezután nem lesz jobb. A félévig még van idő. Tehát a lehetőség adott az eredmények korrigálására. Hisszük, hogy ez így lesz, hiszen ez nem csak a tanulók feladata és érdeke, hanem a tanároké is.

 
Az ünnepeket otthon töltöttük Print E-mail
Wednesday, 13 November 2019 12:15

A Paulinumban, mint minden egyházi alapítású iskolában a november 1-je és 2-ka ünnepnap, ezért a diákoknak lehetőségük van hazautazni és otthon segítkezni. November 1-én Mindenszentek ünnepe van, amelyen az Egyház összes szentjére emlékezünk.

A mi falunkban, Csantavéren két temető található. A falubeli elnevezésük  Kistemető és Nagytemető. A Kistemető kápolnája Mindenszentek tiszteletére van felszentelve, ezért e napon itt délután ünnepi szentmisét tart a plébános, este viszont a templomban 5 órától az összes elhunytért imádkozunk. Imáinkban megemlékezünk azokról, akik a falu temetőjében nyugosznak, de azokról is, akik Csantavéren születtek, de végső nyughelyük egy másik falu vagy város temetőjében van.

Régi helybeli szokás volt, hogy ezen a napon az asszonyok otthon buktát vagy valami sósat sütöttek, és azt a templom előtt, vagy a temetőben a koldusoknak adták.

Ez a szokás sajnos ma már feledésbe merült, csak a nagyon idősek emlékeznek rá.

November 2-ka Halottak napja, ezen a napon mindenki felkeresi elhunyt szerettei sírját, amelyre virágot és mécsest visz. Falunkban ezen a napon az elhunytakért a szentmisét a Nagytemetőben szoktuk megtartani. Ekkor szenteli meg a plébános és a káplán a sírokat.

A  feldíszített temető este nagyon megható, hiszen a gyertyák fénye és a virágok mind maguknak beszélnek arról, hogy az élet győzedelmeskedett a halál felett.  Úgyszintén nappal is nagyon szépen néz ki, és a mondás szerint szinte sírkerté válik a temető.

Mindenszentekkor és Halottak napján úgyszólván mindenki a temetőt látogatja, azt lehet mondani, hogy zsúfolttá válik, és mindenki igyekszik kivinni a gyertyákat és a virágokat az elhunyt hozzátartozókra.

Ezt a két napot otthon töltöttük, és így lehetőség volt, hogy elhunytjaink lelki üdvéért imádkozzunk, valamint a tisztító tűzben lévő lelkekért.

 

Huszár Ádám

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 15 of 140