Date

Link

Home
Hirek


Szabadka madártávlatból Print E-mail
Tuesday, 09 October 2018 09:03

Az elmúlt 2017/18-as iskolatanév keretében látogatást tettünk a szabadkai Hotel Gallériában. Ezen látogatás célja a város és annak a nevezetességeivel való ismerkedés volt a hotel kilátójából. Az idei tanévben a Szabadkai Városházába mentünk. Itt megismerkedtünk nem csak az épület történetével, hanem a valóságban is láthattuk és érinthettük a szecessziós stílus építészeti és képzőművészeti alkotásait.

Ez alkalommal a városháza tornyába is felmentünk, ahonnan madártávlatból vehettük szemügy alá magát a várost és határait. S hogy az ilyen alkalmak mily jelentőséggel bírnak, milyen hatást váltanak ki a diákokban, ezt maguktól is hallhatjuk: „Engem, amikor felértünk a kilátóba, nagy megkönnyebbülés érzése fogott el, és amikor a magasból elém tárult a város és a táj, s hogy milyen kicsik az emberek, bennem még jobban tudatosult az, hogy milyen kicsi vagyok a világban. Ez a gondolat arra ösztökélt, hogy elgondolkodjak azon, mit kezdjek az életben, mi a célom a gimnázium után.” (Kiss Szebasztián) „Felérvén és meglátva a város régi épületeit, egy rövid ideig úgy éreztem magam, mintha visszautaztam az Osztrák – Magyar Monarchia korába. Öröm volt látni a kulturális értékeket.” (Stefan Ilić) „A régi épületek látványa, megmutatta, hogy gazdag történelmi múlttal bírunk, amit ápolnunk kell, hogy a jövő generációi már ne csak képeslapokon csodálhassák.” (Petrovity Ádám).

 
Csipke kiállításon voltunk Print E-mail
Tuesday, 09 October 2018 08:52

Augusztus hónap derekán a Szabadkai Városi Múzeumban a Mestermunka turizmus projekt keretében megrendezésre és bemutatásra került a Halasi csipke. A kiállítás Kiskunhalas csodája: a csipke címet kapta, amelyen a ma már hungarikumnak tekintendő Halasi csipkék tekinthetők meg. Ennek a csipkének a különlegessége az, hogy a többivel ellentétben nem horgolják, hanem varrják. A csipkék elkészítése időigényes. Minden egyes kiállított alkotás a motívumok és ábrázolások alapján kapott elnevezést, amely után fel van tűntetve alkotójának neve és mennyi óra munkát vett igénybe, ami lehet akár néhány száz és akár néhány ezer munkaóra. Ezen technika megálmodója és népszerűsítője Dékáni Árpád, aki a helyi református gimnázium rajztanára volt. A Halasi csipke idén lett 116 éves. Mi, a Paulinum diákjai képzőművészet óra keretében látogattuk meg ezt az egyedi kiállítást, és ismerkedhettünk meg magyar kultúránk gazdaságával, és itt szembesültünk azzal, hogy e csipkék vetekednek a világhírű csipkékkel.

 
Szüreti Napok Print E-mail
Thursday, 20 September 2018 12:31

Folyó hó 8-án és 9-én került sor megrendezésre 29. alkalommal a Palicsi Szüreti Napok. A szervezők Park Palics Közvállalat és az Észak-Vajdasági Földműves Egyesület. A rendezvényre több mint hetven kiállító hozta el saját termékét, készítményét, portékáját. A látogatók válogathattak a szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök közül, amelyeket meglehetett vásárolni. A finom szőlők mellett, mézet, sajtot, virágot, sőt bort, pálinkát, süteményt és kalácsféléket is kóstolhattak a vendégek. A Szüreti Napokon a paulinisták is részt szoktak venni. Nem csak rekreáció végett és hogy megcsodálják a termékek kiállítását, hanem azért is, mert Kern Imre államtitkár úr, minden esztendőben meglepetésszerűen megvendégeli a paulinistákat. Így volt ez alkalommal is. A kellemes és hasznos délutánért köszönetet mondunk elöljáróinknak és nem utolsó sorban Kern Imre úrnak.

 
Doroszlói Szentkút Print E-mail
Thursday, 20 September 2018 12:25

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén a Szabadkai egyházmegyében szerte megmozdulnak a hívek, és közösen zarándokolnak Doroszlóra. Itt található egyházmegyénk zarándokhelye Mária, Keresztények Segítsége Kegyhelye, amelyet minden évben zarándokok százai keresnek fel. A keresztény zarándoklatok célállomása kezdetben elsődlegesen a Szentföld volt, és itt a Jézus születésének, életének, szenvedésének és megdicsőülésének helyszínei, továbbá felkeresték a Szűzanya és a szentek életének, illetve ereklyéik őrzésének helyeit. Miután a szeldzsuk törökök elfoglalták Szíriát és Palesztinát, az ide való zarándokolás kifejezetten nehézzé és veszélyesé vált. Innentől kezdve az apostolok, vértanuk és szentek sírjai, majd ereklyéik helyei vonzották a zarándokokat, majd a különféle csodás gyógyulások helyszínei. Egy csodás gyógyulás, a vak Zablócki János esete folytán vált Doroszló egyre felkeresettebb helyé, majd zarándokhellyé. A zarándokolás alapgondolata, hogy Isten népe úton van az égi haza felé, amint egykor vándorolt a választott nép az ígéret földjére.

Szűz Mária születésének ünnepnapján mi is elzarándokoltunk a Paulinum nevelőivel, tanáraival és munkatársaival egyházmegyénk kegyhelyére. Aktívan reszt vettünk a szentmisén és a liturgiai szolgálatban.  Az ünnepi szentmisét idén Varga László kaposvári püspök vezette. A liturgia a szentkút mellett lévő Szűz Mária szobornál zárult szentségi áldással.

 
Nyári felújítások Print E-mail
Monday, 10 September 2018 11:07

Az évek múlásával az épületek is elhasználódnak, mint minden más, és  felújításra szorulnak. A felújítások leginkább a középületekre, ezen belül az intézetekre és az iskolákra vonatkoznak. A Paulinum több mint ötven éve  épült, ezért minden évben kisebb-nagyobb javításra szorul. Az elmúlt nyár folyamán a II. emeleti lépcsőház, valamint a félemeleten lévő mosdó és illemhely lett felújítva. A renoválások legnagyobb részét a Minisztérium Egyházügyi Hivatalának segítségével sikerült megvalósítani. Hálával tartozunk az Egyházügyi  Irodának, valamint a Yumol vállalatnak, akik alapos munkájukkal lehetővé tették, hogy minden időben elkészüljön és megkezdődhessen  az új iskolaév.

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 18 of 125