Date

Link

Home
Hirek


Labdákat kaptunk Print E-mail
Thursday, 19 July 2018 10:58

Az Intersport nevezetű sportfelszerelést árusító üzletlánc az elmúlt hónapban jótékony akció keretében 100 darab labdát osztott szét a Szabadka területén lévő 34 általános- és középiskoláknak. Három legelterjedtebb sportnak megfelelő labdát osztottak: futball-labdát, kosárlabdát és kézilabdát. A kezdeményezés célja az volt, hogy e módon támogassák és elősegítsék a sportolást, és hozzájáruljanak a csapatmunka szellem kialakulásához. Továbbá, hogy felhívják a figyelmet, milyen jótékony hatással van a rendszeres sportolás és edzés az ember egészségére. Múlt hó 25-én a MegaRoda áruházban lévő Intersport üzletben Hegdűs András, III. osztályos diák a Paulinum Gimnázium nevében átvette a két darab futball-labdát és az egy kézilabdát.

 
Előadás a zsinagógában Print E-mail
Thursday, 19 July 2018 10:40

Az elmúlt hét folyamán a Paulinum diákjai a tanári karral egyetemben látogatást tett az újonnan átadott szabadkai zsinagógában. Mint köztudott az elmúlt évek folyamán fokozatosan megkezdték a zsinagóga helyreállítást, ugyanis az épület 1902-es átadástól az elmúlt zord történelmi események következtében megrongálódott. Szabadka városának egyik szecessziós építészeti ékköve Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek tervei alapján készült el. Az üvegablakokat Róth Miksa tervezte és készítette, akinek a munkáságról a Szabadkai Városi Múzeumban kiállítás tekinthető meg. A II. világháború előtt Szabadka lakósága között 6000 zsidó lelket számlálhatott, amely a háború után 1000-re esett vissza. Ettől kezdve a zsinagóga elhagyottá vált. 1980-ban színház ként nyitotta meg ajtait. 1990-ben az épület kulturális örökségnek lett nyilvánítva. Az épület teljes helyreállítására és átadására idén került sor magyarországi és hazai összefogás révén. Az építmény kül- és belterének teljes rekonstruálására került sor, amely folyamán igyekeztek azt, a maga teljeségében az eredeti formájában újra a látogatók elé tárni. A látogatás folyamán jobban megismerhettük Szabadka történetének egy másik kevésbé ismert részét, s továbbá bővültek ismereteink a zsidó vallást és képzőművészetet illetően.

 
Oktatást segítő ajándék Print E-mail
Thursday, 19 July 2018 10:34

A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt hónap folyamán tíz gimnáziumot és művészeti középiskolát keresett fel, amelyeket különféle technikai cikkekkel ajándékoztak meg. A rendkívüli ajándékok az oktatást segítő eszközök.  A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatásával valósult meg az akció. Április 23-án, szerdán a délelőtt folyamán Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, és Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság küldöttei tettek látogatást intézetünkben, a Paulinum Gimnáziumban. A csomagban laptop, a CD-lejátszó és gramofon volt, amelyet az intézmény rektora, msgr. art. m. Miocs József vett át. A gimnázium diákjai ének és szavalat előadással készültek és lepték meg a vendégeket, így fejezvén ki köszönetüket. A műsor és az ajándék átadása után az igazgató bemutatta a vendégeknek az iskolát, majd pedig a tanáriban társalgással zárult a fogadás.

 
A hivatások világnapja Kisbosznián és Szabadkán Print E-mail
Thursday, 19 July 2018 09:10

A Katolikus Egyház naptárjában húsvét negyedik vasárnapján, Jó Pásztor vasárnapján tartják a papi hivatások világnapját, amely idén 22-ére esik. Ezen a napon a hívek világszerte a templomokban új papi és szerzetesi hívatásokért imádkoznak. Ferenc pápa a hivatások világnapja alkalmából a Szent Péter-bazilikában tizenhat diakónust szentelt pappá, és az elődeihez hasonlóan az idei világnap alkalmából üzenetet intézett a világ keresztény híveihez. Ezen a napon a diákjainkkal két helyen is részt vettünk szentmisén, és az egybegyűlt hívekkel együtt imádkoztunk Urunkhoz, a Jó Pásztorhoz hivatásokért.

Délelőtt Kisboszniába látogattunk, az ottani plébános, Dragan Muharem invitálásra, hogy a diákok jelenlétükkel tegyenek tanúságot arról, és a hívek is lássák, az imák meghallgatásra találtak.

A diákok a szertartásba zenehangszer kísérte énekszámokkal is bekapcsolódtak. A szentmise után a hívekkel és a horvát főkonzullal, aki a jelenlétével megtisztelt mindannyiunkat, a templomból átvonultunk a plébániai épületbe, ahol további lehetőség adódott a közös ismerkedésre.

Délután pedig a szabadkai székesegyházban tettünk tanúságot a jelenlétünkkel, ahol a szentmisét megelőzően, az immár hagyományossá vált diákok szervezte zenei és irodalmi elmélkedéssel kedveskedtek az egybegyűlt híveknek. Petrovity Ádám és Palifrov Stefan gitárokon, Kiss Tamás klarinéton, Hatnađ Danijel fuvolán szólaltattak meg Istent dicsőítő zenei kompozíciókat.

Tanúságot tett Szeles Kolos és Juhas  Đuro végzős tanulók. A hívekhez intézett szavaikban nem csak feltárták életüket, azt illetően, hogy honnan származnak, miért szándékozzák az egyházi szolgálatot választani és egyebek, hanem hálát adtak minden egyes elmondott imáért, amelyek a hívek részéről hangoztak el, és továbbá a bármilyen jelegű támogatásért, amelyekkel ily módon hozzájárultak és teszik ma is lehetővé Isten Országának itt a Földön a növekedését. Részletek hangoztak el Ferenc pápa üzenetéből, amelyet az immáron 55. alkalommal megtartott hivatások napjára tett közzé. A pápa emlékeztet, hogy Isten örömre hív minden embert, és terve minden emberre, férfire és nőre egyaránt vonatkozik. Felhívja a figyelmet korunk súlyos problémáira és válságaira, de egyben arra is, hogy ilyen időkben sem vagyunk egyedül: „emlékeztet bennünket a megtestesülés misztériuma, Isten mindig hozzánk lép és Ő a velünk - levő - Isten, ott jár velünk életünk sokszor poros útjain, és válaszolva gyötrő szeretet- és boldogságvágyunkra...” Ferenc pápa üzenetét azzal zárja, hogy az Úr ma is hív, és tudjunk a mindennapi életben a Szűz Mária igenjével válaszolni, hogy az Ő tanúi legyünk „akár a világi életben, a házasságban, a papi élet felszentelt szolgálatában vagy a megszentelt élet formájában”.

 
Végzős diákok figyelmébe Print E-mail
Monday, 23 April 2018 12:49

Az általános iskolákban a nyolcadikosok és a gimnáziumok végzős diákjai részére hamarosan befejeződnek az előadások, és számukra kezdetét veszi a kis és nagy érettségire felkészítő időszak. Ez egyben nem csak azt jelenti, hogy búcsúznak iskolájuktól, hanem nagy döntés elé kerülnek, amellyel meghatározzák további életüket a továbbtanulást illetően. Szabadkán minden évben a végzős diákok számára külön napot szerveznek, amelyen felvonulnak a város és a környező helységek területén működő szakiskolák, gimnáziumok, főiskolák és egyetemek. Folyó hó 18-án, szerdán került sor megrendezésre az iskolák bemutatója, amelyet 10-től 18-ig lehetett megtekinteni. Idén a rendezvény házigazdája szintén az Ivan Sarić szakképző volt, aki a sportteremben biztosított helyet. A bemutatóra délutáni program keretében elmentünk diákjainkkal, különös tekintettel érettségizőinkre, hogy így is segítsük őket a hívatásuk megválasztásban. Viszont nem csak, mint vendégek voltunk jelen, hanem mint résztvevők is. A Paulinum Gimnázium és Kollégium standjánál lehetőség adódott az érdeklődők számára, hogy az intézetet képviselő diákokkal ismerkedjenek és információkhoz jussanak, továbbá a kivetített képek által betekintést nyerjenek a tanulók életébe és az iskolai programokba, rendezvényekbe, fellépésekbe és a helyi és külföldi kirándulásokba. Intézetünk szeretettel vár minden érdeklődőt, és előre lebeszélt találkozón megtekinthető és további információk kaphatók. Elérhetőségeink: Szabadka, Szent Teréz tér 2, tel.:024/555-340, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it weboldalunk: www.paulinum.edu.rs

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 18 of 122