Date

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Hirek


50 éves a Pro Musica Kamarakórus Print E-mail
Tuesday, 11 December 2018 09:06

Az 1968-ban Szabadkán alakult Pro Musica Kamarakórus folyó hó 3–án az ötven évi fennállásának a megünneplése alkalmából a Szabadkai Városháza dísztermében ünnepi koncertet tartott. A rendezvény keretében megemlékeztek a kamarakórus alapítójáról és annak 1999-ig karnagya ként szolgáló Égető Gabriella szabadkai díszpolgárról, aki a szabadkai Zeneiskolában elméleti zenét tanított. A kórus alapítására igényt adott a Zeneiskola 100 éves fennállására rendezett koncert. Az alapításkor 17 tagot számlált, amely szám az évek folyamán a hazánkat és a világot bejárva és díjakat begyűjtve fokozatosan nőtt. Ma 30 állandó tagja van, akik között van intézetünk titkárnője Dulić Ibolya. A jubileumi koncerten mi is jelen voltunk rektorunkkal, Miocs József atyával, aki kezdetek óta támogatta és templomokban hangversenyeket szervezett a kórus számára. A kamarakórus Csikós Krisztina karnagy vezénylésével egyházi és világi műveket adott elő.

 
Könyvbemutató Kúlán Print E-mail
Tuesday, 11 December 2018 08:58

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium rektorának jubileuma alkalmából kiadott „Isten műveinek szekértolója” című könyvének bemutatója volt Kúlán a Népkör Művelődési Kultúrkör termében. A könyvet a Tancsics-díjas újságíró, Szerdahelyi Csongor a budapesti Katolikus Sajtóközpont igazgatója és a Katolikus Rádió szerkesztője állította össze. A kiadványt az Agapé kiadó jelentette meg. A könyvben Szerdahelyi Csongor beszélget az aranymisés egyházzenésszel és paptanárral, amelyben rektorunk gyermekkorát, teológiai tanulmányainak éveit, papszentelését és a paulinumi működését taglalja. A könyvbemutatón dr. Harmath Károly ofm az Agapé kiadóház igazgatója méltatta a kiadványt annak témáját és a bemutatót. A könyvből részleteket olvastak a Paulinum tanulói: Dér Leó, Gyuris Dávid és Hegedűs András. Zenei betétekkel szebbé tették az eseményt: Kiss Tamás, Hatnađ Danijel és Petrovity Ádám. A jeles eseményen szép számban jelentek meg ismerősök és hívek, akik értesültek, hogy Miocs atya milyen életutat járt be, milyen csatát vívott meg, hogy hű maradjon hivatásához, a szabadkai Paulinum talpra állítása és felvirágoztatása érdekében, milyen kitartó és elhivatott munkára volt szükség. Egész életében példaértékű hite volt, a hit hirdetése és az életre nevelésben. Első miséjének jelmondata: „Benned bíztam Uram, ne hagyj szégyent érnem.” végig kísérte egész útján, és ma is ez vezérli tettei folyamán. A műsort Kozma Lívia tanárnő szakszerűen vezette. A könyvbemutató végén minden jelenlévő egy könyvet kapott ajándékba. A bemutatón többek között jelen volt ft. Juhász György esperes-plébános, Valka Károly alpolgármester, Süli Izabella nyugalmazott tanárnő, aki egykor Kúlán kezdte pályafutását és akkor Miocs atyának tanárnője volt.

 
Citera versenyen Print E-mail
Monday, 03 December 2018 14:06

A Paulinum Gimnázium a rendszerváltás után bekapcsolódik minden olyan iskolai és városi programba, amelyek az iskolákat és a különböző szervezeteket illet. Ezek irodalmi estek, koncertek, versenyek, megemlékezések stb. Tanulóink sokszínűséget alkotnak, és tehetségük és felkészültségük szerint lépnek fel a rendezvényeken.

November végén Vass Lajosról nevezett citera verseny volt Budapesten Gyuris Bálint, első osztályos tanulónk a citerálást még az általános iskolában tanulta a székelykevei  Petőfi Sándor citeracsoport tagja ként.  Miután a Paulinum Gimnáziumba jött, a csoport tagja maradt és itt folytatja citerálási tudását.

Az elmúlt héten Kárpátmedencei citeraverseny volt Budapesten, melyen Bálint is részt vett, és csapatával a harminc csoportos fellépők közt második díjat nyertek. Ez szép és dicséretes eredmény, melyért elismerést érdemel vezetőjük Magyar Ede tanár úr és a csoport minden tagja.

 

 
Cecília nap Print E-mail
Monday, 03 December 2018 13:50

Az Egyházban november 22-én a III. századi Szent Cecília szűz és vértanú emléknapja van. E szent az énekesek, hangszerkészítők, zenészek és orgonisták védőszentje, ugyanis a legenda szerint a kínzás közepette is végig énekelt. A Paulinum Gimnáziumban és Kollégiumban már hagyomány, hogy Szent Ceciliáról különösképpen megemlékezünk. Ennek oka az, hogy a különféle szabad aktivitások között intézetünkben hangsúly van téve a zeneművészeti oktatásra. Msgr. Miocs József, intézetünk rektora zenetanári végzettséggel bír, és ebből kifolyólag a több évtizedes itt működése egyik gyümölcse az iskolai énekkar „Schola cantorum” megalapítása, továbbá a zenei hallással rendelkező diákok felkarolása és hangszereken való játszásra nevelés. Szent Cecilia napján József atya rendszerint misét mutat be a diákokkal a szent tiszteletére, amelybe a diákok illő hangszeres és énekes számokkal is bekapcsolódnak. E alkalommal Huszár Ádám orgonán, Petrovity Ádám gitáron, Kiss Tamás klarinéton, Hatnađ Danijel fuvolán, Palifrov Stefan gitáron, Örödg Valentin hegedűn és Mrkaljevity Alen harmoniumon egy – egy dalt adtak elő.

 
Electe koncerten Print E-mail
Monday, 03 December 2018 13:38

Az ELECTE nemzetközi zeneművészek egyesülete, amely 2010-ben szerveződött, és azóta számos hangversenyt rendezett Szabadkán és Vajdaság szerte. Az elmúlt héten koncertsorozat előadásai voltak a zeneiskolában, a városházán és a Szent Teréz székesegyházban. A hangversenyek 2018-as Zongora-Fesztivál néven rendeződtek és ezek keretében november 22-én a székesegyházban orgona-zongora est volt. Az oroszországi Kemova Olga és Kszénia nővérek Bach, Guilmant, Liszt, Schubert, Franck, Widor és Rachmaninoff műveket adtak elő orgonán, illetve zongorán. A hangverseny beillett Szt. Cecilía napjára, hiszen ez a rendezvény emelte és szebbé tette a szent zene védőszentjének ünnepét.

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 20 of 130