Date

Link

Home
Hirek


Húsvétot köszöntöttünk az időseknek Print E-mail
Saturday, 24 March 2018 10:01

A szeretet jellegzetessége, hogy a másik személyre irányul, minek folyamán a Te-nek jót akar tenni, s ezzel egyúttal örömet szerez. S valójában minden ember vágyik és törekszik a boldogság után. A diákjaink külön műsorral készültek, amelyet a Villa Ancora idős bentlakói számára adtak elő húsvét alkalmából, amely ünnepen emlékezünk Isten mérhetetlen szeretetéről, amellyel a világ felé fordul. A műsor elején az otthon igazgatónője, Bíró Lívia köszöntötte az egybegyűlteket és külön a paulinistákat. Bevezető beszédet mondott rektorunk, msgr. Miocs József a szent három napról, utána viszont a húsvét jelentőségét méltatta, amely hitünk lényege. Ezek után következett a két nyelvű rendezvény, amelyen Dzsida Jenő, Bán Aladár, Makovei János és Balogh Miklós költők versei hangoztak el. A zenei számok közül J. S. Bach, Joseph Haydn, Alen Walker és Leonard Kohen alkotásait szólaltatták meg a diákok. Végül közös beszélgetéssel és húsvéti ünnepek kívánásával vette végét a műsor.

 
Húsvéti üzenetek a rádió hullámain Print E-mail
Saturday, 24 March 2018 09:49

A II. Vatikáni Zsinaton (1962-1965) megszerkesztették az Inter Mirifica (Határozat a tájékoztató eszközökről) című határozatot, amelyben az Egyház foglal állást a tömegtájékoztató eszközökkel kapcsolatban. Nyilvánvalóvá teszi, hogy a médiumok gyökeres változást idéztek elő életmódunkban, emberi kapcsolatainkban és gondolkodásunkban. Amikor minden állam létrehozta a maga távközlési minisztériumát, az Egyház is így döntött, azzal a céllal, hogy a modern tömegtájékoztatási eszközök csatornáin keresztül szólítsa meg a társadalmat. A médiumokat önálló nyelvnek, egy új kultúra alkotó elemeinek kell tekintenünk. E kulturális környezet az Egyházat missziós szolgálatra ösztönzi. Ennek szellemében és hitünk ápolásának érdekében idén is a Paulinum Gimnázium magyar ajkú diákjai (Hegedűs András, Gyuris Dávid, Dér Leó és Kiss Tamás) „Feltámadásról zeng a dal” címmel húsvéti rádióműsort készítettek a Szabadkai Magyar Rádió stúdiójában. A műsort átveszi és közvetíti még a Pannon Rádió és a Mária Rádió a húsvéti ünnepek alatt.

 
József napunk Print E-mail
Tuesday, 20 March 2018 08:56

A kereszténység egészen az újabb korig csak névnapokat ünnepelt, amelyen megemlékeztek arról a szentről, akiről kapták a nevüket. A szentek előttünk járták az élet útját, és nekünk jó példát adtak. A névnapi megemlékezés nem csak egyénekre vonatkozik, hanem minden egyházi intézményben is hagyománnyal bír, hogy az intézet legfőbb vezetőjének névnapján a közösség együtt ünnepel. Ez van gyakorlatban a Paulinumban is. Szent József az Egyház egyik legnagyobb szentje. Ezért a liturgia külön ünneppel tiszteli meg, mint a Boldogságos Szűz Mária jegyesét és Jézus Krisztus nevelőatyát. A Paulinumban szokás, hogy  Szent József  nap előestéjén a tanulók felköszöntik az intézmény rektorát, msgr. Miocs József atyát, aki egyben az iskola igazgatója is. Ebben az esztendőben alkalmi műsorral kedveskedtek a diákok, amelyen beszédek, ének – és zeneszámok, valamint szavalatok hangoztak el. Az alkalmi műsoron minden osztály képviseltette magát. A műsor keretében a szeminaristák megköszönték a rektornak a nem könnyű feladatát, amelyet az Egyház megbízásából végez. A mai idők kihívásai ellenére rektorunk mindent megtesz, hogy a szemináriumi és iskolai élet zökkenőmentes legyen, és hogy a paulinisták a lehetőségekhez mérten a legjobb szellemi és lelki képzést kapják.

 
1848-as megemlékezésen Print E-mail
Monday, 19 March 2018 12:00

A XIX. század európai történelmét forradalmak sorozata tagolja. Párizsban 1848. február 24-én kezdetét vette a harmadik francia forradalom, amely nagy hatást gyakorolt Európa más országainak népeire. A párizsi esemény után Európa szerte egymást követően törtek ki a forradalmak. Március 13-án Bécsben Metternich kancellár bukásával kezdetét vette a forradalom. 1848. március 15-én a 12 pont közzétételével kezdetét vette a magyar forradalom, és egyben a politikai önállóságra való törekvés. A több mint egy évig tartó harc után, a magyar szabadságharc 1849. augusztus 13-án ért véget, az I. Ferencz József császár által a forradalom elfojtására segítségül hívott orosz katonai csapatok beavatkozása révén.

A szabadságharc 170. évfordulója alkalmából idén is Szabadkán a Jadran Színpadon meg lett tartva a megemlékezés, amelyen mi, a Paulinum Gimnázium magyar ajkú diákjai is jelen voltunk. Meghallgattuk Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke és Pásztor István, a VMSZ elnök beszédeit. Ezt követően nagy érdeklődéssel tekintettük meg a „Nem tudom, mi a félelem és csüggedés” című, Urbán András által rendezett színpadi művet.

 
Ismét egy volt paulinista diákból püspök lett Print E-mail
Monday, 19 March 2018 11:55

Egy egyházi gimnázium és szeminárium elsődleges célja, hogy lelendő papokat és egyházi szolgálatot teljesítő személyeket  oktasson és neveljen. Ezt bizonyítja és erősíti a Paulinum 55 éves létjogosultsága.  Nemcsak a szabadkai egyházmegyére vonatkozik, hogy az egyházi szolgálatot teljesítők legnagyobb része egykor paulinista volt, hanem a környező püspökségekre is. A Paulinum büszke arra, hogy eddig öt apostolutódot, püspököt adott különböző egyházmegyének. Az elmúlt héten újabb öröm érte a Paulinum tanárait, nevelőit és tanulóit, hiszen a Szentatya március 9-én egy újabb egykori diákot,  msgr. dr. Petar Palićot nevezte ki a horvátországi hvári püspökké. Ő 1972-ben született Janjevoban a Szkopje – Prizreni egyházmegyében.  Az általános iskola után tanulmányait a szkopjei gimnáziumban kezdte, majd a szabadkai püspöki gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait a Zágrábi Hittudományi Karon fejezte, doktori címet a grazi egyetemen szerzett. 1996-ban a Dubrovniki egyházmegye részére lett szentelve, amelyben többféle szolgálatot látott el. Püspöki kinevezéséig a Horvát Püspöki Konferencia főtitkári tisztségét töltötte be. Tanulónknak és szeminaristánknak szívből gratulálunk, és Isten áldása kísérje apostoli munkáját.

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 20 of 122