Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti Posjet župi i gradu Senta
Posjet župi i gradu Senta Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:31

Grad Senta spada među najstarija naselja u Vojvodini i upravo zato grad je pun povijesnih, kulturnih i vjerskih znamenitosti. Pošto iz grada Sente uvijek imamo učenike, zato smo odlučili da ćemo ići u posjetu u tom gradu. Prije svega bili smo gosti župnika Eda Mikića. U crkvi sv. Franje imali smo sv. misu, susret sa djecom i sa vjernicima. Misu je predvodio naš rektor mons. Jožef Mioč, a s njime su misili mjesni dekan Oskar Seleš, župnik Edo Mikić i prefekt sjemeništa Laslo Tojzan. Svetu misu su animirali čitanjima, sviranjem i pjevanjem učenici Paulinuma, među kojima je svjedočio i govorio o svom životnom putu učenik Andraš Hegediš.

Nakon programa u crkvi slijedio je kulturni program. Prije svega posjetili smo Gradski muzej u kojem nas je upoznao sa bogatom postavkom i eksponatima muzeja, direktor i muzeolog Atila Pejin. Iza muzeja smo otišli u obnovljenu Gradsku kuću, gdje nam je održao predavanje vodić o gradu, o stilu i značaju gradske kuće, gdje se nalazi originalna izložba o sudbonosnoj Senćanskoj bitci, koja je bila 1697. godine. Tu smo vidjeli originalnu nošnju tadašnjih vojnika, razne slike i dokumente i jedan kratki film o bitci. Poslije filma smo se popeli na vidikovac na visinu od 56 metara sa kojeg smo posmatrali grad, okolicu, pa čak smo vidjeli i tornjeve segedinske katedrale.

Sa kulturnog programa vratili smo se u župu sv. Franje, gdje nas je obilnim ručkom pogostio župnik Mikić. Nakon ručka posjetili smo još u centru grada crkvu sv. Stjepana kralja u kojoj nas je dočekao i tumačio nam znamenitosti crkve dekan Oskar Seleš.