Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Híreink A PAULINUM NAPJA
A PAULINUM NAPJA Nyomtatás E-mail
2020. február 01. szombat, 11:47

Január 25-én emlékezik az Egyház Szent Pál apostol megtérésére. Szent Pál, a népek apostola a Szabadkai Egyházmegye védőszentje. Ezen a napon az egész Vajdaságban egyedülálló és egyházmegyénk egyetlen oktatási intézetének a Paulinum Püspökségi Gimnázium és Szeminárium ünnepe is van, amelynek névadója Szent Pál, aki a kereszténység legnagyobb hittérítője, szónoka és írója volt. Ezért világszerte viseli számos oktatási és nevelési intézmény az ő nevét. E jeles napon a Paulinum kapui megnyílnak a hívek előtt is, hogy a Szent Pál tiszteletére felszentelt kápolnában közösen ünnepeljenek a diákokkal.

Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődött, amelyet msgr. Stanislav Hočevar belgrádi metropolita-érsek mutatott be. A hívekhez horvát nyelven Hočevar érsek szólt, magyar nyelven viszont a Szent Gellért Szeminárium rektora, dr. Kovács József atya. Szentbeszédjeikben méltatták Szent Pál apostol erényeit, tevékenységét és kitartását a hitben, valamint buzdították a diákokat az ő követésére a hitben, és az abból fakadó cselekedetekre. Az érsek úrral együtt miséztek a szeminárium elöljárói msgr. Miocs József rektor és msgr. Marko Forgić lelkész. Az ünnepi szentmisét megtisztelték jelenlétükkel, a tartományi kormánytól Pásztor István (Tartományi Képviselőház és VMSZ elnöke), Nyilas Mihály (Vajdasági Tartományi Kormány oktatási titkár), Hajnal Jenő (MNT elnöke), Belgrádból Gavrilo Grban a Vallási minisztérium képviselője, Bunford Tivadar (Szabadka városi képviselő-testület elnöke), továbbá a Szabadkai Önkormányzattól Bálint Ágota és Magosi Zsuzsanna, a Magyar Köztársaság főkonzulátusról Benyovszky Anna konzul  és a Horvát Köztársaság főkonzulátusáról Hrvoje Vuković konzul.

Továbbá megtisztelték az ünnepséget középiskolák igazgatói, vállalatok vezetői, jótevők, szülők, vendégek és a kedves hívek sokasága. Az ünnepi szentmisét szebbé és hangulatosabbá tették tanulóink szereplésükkel. Gitár és hegedű kettős, Pertovity Ádám és Ördög Valentin előadták Bihari Benjamin Rejts el című művét. Magyar nyelven Huszár Ádám elszavalta Ady Endre Hiszek hitetlenül Istenben  című versét. Citerán Gyuris Bálint eljátszotta a Székely himnuszt. Ezután horvát nyelven Ilić Stefan elszavalta Izidor Poljak: Ja glasnik bit ću Božji című versét. Végül az ismert Leonard Kholen Aleluja című művét gitáron és klarinéton Petrovity Ádám i Kiss Tamás szólaltatták meg.

A szentmise és a műsor végén iskolánk igazgatója és a szeminárium rektora köszönetet mondott minden jelenlévőnek, majd jelen és távollévő jótevőknek, akik bármilyen módon támogatják és segítik az intézet működtetését. Az ünnepség után egy bensőséges fogadás keretében társalogtak a meghívottak és a kedves vendégek.