Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti Posjet župe i tvornice „Gebi“ u Čantaviru
Posjet župe i tvornice „Gebi“ u Čantaviru Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:20

Čantavir je jedno značajno naselje u kojem žive najvećim dijelom vjernici katolici. Da su prije svega bili, te da su i danas dobri vjernici i privrženi crkvi, to svjedoči velebna crkva u stilu bazilike, koju su  vjernici svojim darovima i aktivnim radom podigli u najvećoj svjetskoj ekonomskoj krizi , godine 1929/30.Čantavirci su jako ponosni na svoju crkvu i može se reći da su dobri vjernici i u veoma lijepom broju pohađaju nedjeljne svete mise, pogotovo vjeronaučna djeca i osmoškolci. Cilj posjete paulinaca je da u tim župama prizovu pažnju na duhovna zvanja i na jedinu katoličku školu, koja poučava i odgaja na kršćanske vrijednosti. Prije podne smo proslavili svetu misu, koju je predvodio rektor mons. Jožef Mioč,u zajedništvu sa župnikom Robertom Utcai, sa prefektom Laslom Tojzan, kapelanom Sinišom Stipić i kapelanom iz Marije Majke Crkve Arnoldom Lukač. Nakon propovijedi prefekta Tojzana, svjedočio je o svom životu Alen Mrkaljević, učenik četvrtog razreda. Meditativnu pjesmu recitirao je Adam Huszar, a zatim je slijedila skladba Cesara Francka, koju su izveli Tamas Kiss i Adam Petrovity. Na kraju mise župnik je sa učenicima postavio  razna pitanja u vezi škole i sjemenišnog života ,a u ime paulinaca odgovorio je učenik drugog razreda  Samu Varga.

Iza svete mise i susreta sa djecom  posjetili smo jednu od najvećih tvornica u Vojvodini i u Republici Srbiji, tvornicu stočne hrane, hrane za životinje,proizvodnju plaketa i ulja „Gebi“. Kroz tvornicu vodio nas je i o svim detaljima proizvodnje govorio je predsjednik mjesne zajednice i zamjenik vlasnika Attila  Gyurcsin. Nakon obilazka tvornice, čekao nas je  obilni ručak u dvorani „Takacs Gaspar“.

Poslije podnevne satove proveli smo u Rekreacionom centru „Krupara“. Ovdje smo zajedno sa župnikom, kapelanom i sa mladima  proveli pravu rekreaciju sa kuglanjem, bowlingom, biliardom i dvorišnim reparatima za razonodu. Posjet u Čantaviru ostat će najljepšoj uspomeni, kojem zahvaljujemo prije svega župniku, njegovim suradnicima i predsjedniku mjesne zajednice.