Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink Barokk kiállításon
Barokk kiállításon Nyomtatás E-mail
2021. május 17. hétfő, 10:12

2021. április 30-án a Szabadkai Városi Múzeumban bemutatásra kerültek  Schervitz Mátyás műalkotásai a „Schervitz Mátyás (1702–1771) budai festő” című kiállítás keretében. Hosszú idő után lehetőség támadt, hogy kulturális eseményt tekintsünk meg. A múzeumban a látszám korlátozás véget kis csoportokban tekintettük meg a jeles tárlatot.

Schervitz horvát származású Budán született festő, aki az itteni horvát katolikus közösséghez tartozott, amelynek plébániáját a boszniai ferencesek vezették a Szent Ferenc Sebei templomban, így nem véletlen, hogy ő festette a templom főoltárképét. Bekövetkező halála után itt temették el, ahol földi maradványainak nyugvóhelyét ma is emléktábla jelzi, a következő felirattal: „a tekintélyes helyzet … halála után, és amíg élt, kiemelte őt a többi festő közül”. Élete folyamán több értékes barokk mű született kezei által, amelyek rendházakban és kastélyokban maradtak fenn az utókor számára.

A dunaföldvári és a zombori ferences templomokban Szent Ferenc stigmatizációját ábrázoló képeket festette. Továbbá Dunaföldváron a Szent Annát ábrázoló főoltárképet, a pesti domonkos templom főoltárképet, a váci ferences templom Őrangyal oltárképet, valamint Szent Ivót, az ügyvédek és pereskedők védőszentjét ábrázoló festményt, amely az óbuda-kiscelli trinitáriusok templomában volt. Alkotásai főként szakrális jellegűek voltak, amelyek ezért templomokban és kápolnában lelhetők fel. Ezek mellett viszont világi témákra is számos alkotást készített, amelyek kastályokban láthatók, különössen sok alkotása található a péceli Ráday-kastélyban.