Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti Dan škole i Proštenje u kapeli
Dan škole i Proštenje u kapeli Ispis E-mail
Petak, 04 Ožujak 2022 11:04

Zaštitnik Subotičke biskupije je apostol sveti Pavao. Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum“ je jedina postojeća crkvena obrazovna ustanova u našoj zemlji, koja je ime dobila po svecu zaštitniku naše biskupije. Crkva 25. siječnja slavi Svetog Pavla, apostola naroda. Na ovaj dan u sjemeništu središnji događaj je uvijek Svečana misa. Ove godine svetu misu predvodio je ravnatelj mons. Jožef  Mioč, a sumisnik je bio prefekt-odgojitelj vlč. Laslo Tojzan. Propovjedao je bivši profesor teologije Katoličkog sveučilišta „Pázmány Péter“, dr. Zoltan Rokay. On je također bio učenik među prvim generacijama koje su pohađale Biskupijsku klasičnu gimnaziju i sjemenište „Paulinum“.

Na kraju mise upriličen je kratki program, u kojoj su učenici škole nastupali. Nakon rektorova pozdrava, Bálint Gyuris je na citeri odsvirao „Dalocsku“, nakon čega je uslijedila recitacija na hrvatskom jeziku Antonija Kontra, koji je izveo pjesmu Augusta Šenoe „Oj budi svoj“. Nakon toga je uslijedila pjesma. Solist Andor Huszár otpjevao je pjesmu Čajkovskog „Uspavanka“ uz orguljašku pratnju Samuela Varge. Zatim je na mađarskom jeziku Albert Szepesi izrecitirao pjesmu Ilone Langer „Pismo svetog Pavla“. Na kraju prigodnog programa na flauti Pozder Damjan i na gitari Kontra Antonij su izveli „Allegretto” od Wilchelma Poppa.

Prije blagoslova ravnatelj se zahvalio gostima. Dan „Paulinuma” po službi, a i radi osobnog poštivanja, uzveličali su, predsjednik Vojvođanske skupštine Istvan Pásztor, tajnik Pokrajinskog sekretrijata za obrazovanje Zsolt Szakállas, Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor, dogradonačelnik Imre Kern, konzul Generalnog konzulata Republike Mađarske Balogh György i dekan Učiteljskog fakulteta u Subotici dr. Josip  Ivanović. Svečanost je završen sa skromnim koktelom i susretom sudionika u velikoj dvorani „Paulinuma“.