Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti Godišnje klanjanje i duhovni dan u sjemeništu
Godišnje klanjanje i duhovni dan u sjemeništu Ispis E-mail
Petak, 04 Ožujak 2022 11:25

Euharistija je izvor i vrh cijelog kršćanskog života, u kojoj Isus Krist nije samo privremenito prisutan pod prilikama kruha i vina, nego za vrijeme Svete mise nakon pretvorbe ostaje stalno u njoj. Zato, kada idemo na klanjanje, tada provodimo vrijeme štujući i klanjajući se istinskoj Božjoj nazočnosti u euharistiji.

Katekizam katoličke crkve kaže nam: „Klanjanje je temeljni čovjekov stav, kojim se pred Stvoriteljem priznaje kao stvorenje. Ono uznosi veličinu Gospodina koji nas je stvorio i svemoć Spasitelja koji nas oslobađa od zla. Klanjanje je stav duha koji pred ‘Kraljem slave’ (Ps 24,9.10) pada ničice i smjerna šutnja pred Božjim licem koji je ‘uvijek od nas veći’. Klanjanje Bogu triput svetom i nadasve ljubljenom ispunja nas poniznošću ulijevajući sigurnost našim prošnjama.” (KKC 2628)

Prema odredbi Kongregacije za bogoštovlje propisano je da po cijelome svijetu u svakoj biskupiji bude svaki dan klanjanje u jednoj župnoj crkvi, kapeli ili bogomolji. U Subotičkoj biskupiji je također ustaljeno svakodnevno klanjanje u jednoj župnoj crkvi ili kapeli. Prema rasporedu naše Biskupije  u sjemenišnoj kapeli „Paulinuma” klanjanje je uvijek 31.siječnja. Toga dana, nakon Svete mise, pred izloženom Presvetom Bogorodicom paulinci obavljaju pobožnosti i tako se klanjaju Oltarskom Sakramentu. Na ovaj dan paulinci su imali duhovnu obnovu. Duhovna predavanja su držali vlč. Dragan Muharem, župnik iz Male Bosne i vlč. Robert Utcai, čantavirski župnik.