Sveti Blaž

Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti Sveti Blaž
Sveti Blaž Ispis E-mail
Petak, 04 Ožujak 2022 11:38

U čast Gospe Lurdske 2. veljače započela je devetnica. U okviru devetnice, 3. veljače, bio je spomendan biskupa i mučenika svetog Blaža. Toga dana primili smo blagoslov grla u Subotičkoj katedrali. Prema povijesnim zapisima armenski svetac živio je u 3. i 4. stoljeću.

Bio je izučeni liječnik, a radi sveta života i čestitosti kršćanski puk i kler izabrao ga je u Sebasteji  crkvenim starješinom, biskupom.

Nakon poticaja Duha Svetoga, Blaž se povukao u planinsku špilju, odakle je vodio kršćansku zajednicu u molitvi, davao savjete i iscjelivao bolesne. Namjesnik Agricola nastavio je progon kršćana u Sebasteji. Put do biskupove špilje bio je dobro poznat, pa su ga progonitelji lako zarobili. Namjesnik ga je pokušao nagovoriti na otpadništvo, ali nije uspjeo u tome. Nakon uobičajenog bičevanja, osuđen je na smrt. Kao i prije u svojoj pećini, i u zatvoru su mu prišli mnogi ljudi tražeći pomoć. Osuđen je na smrt utapanjem, ali mu je na kraju odrubljena glava. Prema najpoznatijoj priči vezanoj za mučenika svetog Blaža, jednog dana mu je došla uplašena majka. U naručju je nosila svoga sina kojemu je zapala riblja kost u grlu. Svetac je blagoslovio dječaka (prema drugoj verziji uklonio je kost) i tako ga spasio od smrti.

Sveti Blaž je zaštitnik grla, govornika i pjevača.