Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink Tanulmányi kirándulás Olaszországban III. rész
Tanulmányi kirándulás Olaszországban III. rész Nyomtatás E-mail
2023. január 19. csütörtök, 12:04

A korábbi beszámolókból kiderült, hogy a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai október végén egy olaszországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mindez a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. Az iskola sikeresen teljesített a titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

Az előző írásokból megtudhattuk, hogy az utazók Rómában és a Vatikánban is jártak. A Paulinum diákjai és tanárai részt vettek Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásán. Ezenkívül a Szent Péter-bazilikába is sikerült bejutniuk.

A kirándulás negyedik napján, október 27-én a csapat megérkezett Firenzébe. Az idegenvezetővel való közös városnézés a Pitti-palotánál kezdődött. A Medici család egykori otthonától a Ponte Vecchiói (Öreg híd) vezetett az út. A hídon egykor ezermesterek műhelyei kaptak helyet. A tetején található a Vasari-folyosó, amelyet I. Cosimo király építetetett, hogy ne találkozzon az emberekkel. Innen gyönyörű kilátás nyílik az Arno folyóra. Ezután a Piazza della Singorára (Signora térre) értek, ahol megnézték a városháza, vagyis a Palazzo Vecchio épületét. A téren látható Michelangelo Dávid szobrának másolata. Továbbérve az Uffizi képtárnál megtekintették Dante, Leonardo da Vinci, Boccaccio és az olasz történelem nagyjainak szobrait. Ezután a szűk sikátorokban járva Dante szülőházához és a XIII. századi, Antiokheiai Szent Margitról elnevezett templomhoz érkeztek. Innen egyenes út vezetett a Köztársaság térre, a Strozzi palotához. Ezután következett a város egyik fő nevezetessége, a monumentális Firenzei dóm (Cattedrale di Santa Maria del Fiore) és a mellette található Szent János-keresztelőkápolna. A közös városnézés a Szent Lőrinc-bazilkánál (Basilica di San Lorenzo) ért véget. Ezután jutott idő a vásárcsarnokban való sétára is. A nap végén autóbusz a híres fürdővárosig, Montecatini Terméig vitte a kirándulókat, ahol elfoglalták a szállásukat.

Az utazás utolsó napján, pénteken a diákok és kísérőtanáraik Padovába látogattak. A városnézés a Prato della Valle-nél kezdődött. A téren összesen kilencven szobor található, amelyek a város neves alakjait örökítik meg. Ezután betértek a Szent Antal-bazilikába. Lehetőségük volt egyenként imádkozni páduai Szent Antal sírjánál. A főoltáron a szent több ereklyéjét is őrzik, valamint e mögött találhatók Donatello márvány reliefjei. Ezután a bazilika udvarában is körül tudtak nézni. Később a diákok és tanáraik tettek egy sétát a környéken, ahol Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye, a Padovai Egyetem látható.

A hazafelé is Szlovénián és Horvátországon át vezetett az út. Az utazók szombaton koradélután érkeztek meg Szabadkára. A diákok és tanáraik fáradtan, ám élményekkel gazdagodva vettek búcsút egymástól.