Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink Tanulmányi kirándulás Olaszországban II. rész
Tanulmányi kirándulás Olaszországban II. rész Nyomtatás E-mail
2023. január 19. csütörtök, 12:18

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, október 23. és 29. között a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai egy olaszországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mindez a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. Az iskola sikeresen teljesített a titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

Az előző írásból kiderült, hogy az utazás második napján a résztvevők Rómába látogattak, és megtekintették az olasz főváros leghíresebb nevezetességeit, köztük a Spanyol lépcsőt, a Trevi kutat, a Capitoliumot, a Forum Romanumot, a Colosseumot, valamint a Szent Péter láncai-templomot.

Másnap a kirándulók egyik csoportja a Vatikánba ment, a másik pedig folytatta a városnézést. Az első csoport, köztük a Paulinum diákjai és tanárai részt vettek Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásán. Mindannyiuk számára nagy élmény volt, hiszen életükben először láthatták a pápát élőben. Az általános kihallgatás témája a szomorúság és az elhagyatottság volt. Ferenc pápa szerint az elhagyatottság és a szomorúság negatív érzéseknek számítanak, viszont fontos dolgokra taníthatnak bennünket, és lelkileg is megerősíthetnek, ha tudjuk, hogyan éljük át őket nyitottsággal és tudatossággal.

A diákok a Szentatya áldása és a közös ima után még egy ideig a Szent Péter téren maradtak, majd sétára indultak. Megtekintették az Angyalvárat, és egy közeli étteremben kipróbálták az olasz pizzát. A Paulinum tanulói és tanárai ezután visszamentek a Vatikánba, ahol betértek a Szent Péter-bazilikába. Elsőként Michelangelo egyik leghíresebb szobrát, a Pietát nézték meg. Lassan körbesétálták a bazilikát, ám egy kis időre megálltak XIII. Gergely pápa és Szent Péter sírjánál is, ahol közösen imádkoztak.

Később a lementek a bazilika altemplomába. Az egykori egyházfők nyughelyén megálltak VI. Pál pápa sírjánál, ahol ismét elmondtak egy közös imát. Fontos megemlíteni, hogy VI. Pál pápa írta alá a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium alapító okiratát. Az intézmény az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Történetében másodízben került sor arra, hogy a tanulók Rómába látogathattak.

A Szent Péter-bazilika megtekintése után a diákok és kísérőtanáraik még egy kisebb sétát tettek a Vatikánban és annak környékén, majd a megbeszélt hely felé vették az irányt, ahol csatlakoztak a többi kirándulóhoz. Az autóbusz visszavitte a csapatot a szállásukra, hogy kipihenjék a tartalmas nap fáradalmait.