Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Vijesti


Na izložbi Mikše Roth Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:52

Pod nazivom „Obojena sunčana svijetlost“, u Subotičkom gradskom muzeju je otvorena izložba glasovitog majstora vitraža Mikše Roth. Roth je bio osnivač i vođa najznačajnije radionice umjetnosti stakala i mozaika u XIX. stoljeću. Na prekretnici XIX. i XX. vijeka u Austro-ugarskoj monarhiji počeli su se izgrađivati naveliko nove ekonomske i administrativne zgrade, crkve, kulturno-zabavni objekti, banke, restorani i izložbene prostorije. Da bi se istakla njihova raskošna i reprezetativna funkcija ukrašavali su ih kipovima, zidnim slikama, keramikom, mozaicima i vitražima. Mikša Roth kao zanatlija stakla i mozaika, počeo je najprije u skromnoj osobnoj radionici izraditi ofarbane prozore, a zatim je radionica prerasla u jednu veliku tvornicu stakala i mozaika. Iz njegove tvornice su izrađeni najljepši prozori, vitraži u zgradi Parlamenta u Budimpešti, zatim u kapelici u kraljevskoj palači, u Muzičkoj akademiji, Nacionalnoj banci, zatim mnoge grobnice i mauzoleji su također ukrašeni vitražama Mikše Roth. O najljepšim vitražama pod naslovom „Obojena sunčana svijetlost“ je priređena izložba u Subotici, koju smo i mi posjetili.

 
Pisanica od srca za Suboticu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:44

Tradicionalni Hrvatski Uskrsni običaj je farbanje uskrsnih jaja – pisanica, znak je međusobnog darivanja. Na proljeće perad počinje nesti jaja, koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malenog pileta iz jajeta simbolizira izlazak Krista iz groba, tj. uskrsnuće i život vječni. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih jaja, oslikanih u naivnoj umjetnosti. Spomenuta županija je bila prva, koja je sa pisanicama počela da širi radost poklonima pisanica izvan Hrvatske. Prvi grad koji je dobio na poklon pisanicu bio je Rim, zatim Vatikan (poklon svetom ocu papi Benediktu XVI.), zatim Milano, Budimpešta, Brisel, Prag, Graz i ostali europski gradovi, među kojima, prošle godine i ove godine dobila i Subotica.

 
Nastup u staračkom domu „Vila Ancora“ Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:39

Starački dom „Vila Ancora“ je jedan od najbolje opremljenih domova za stare i nemoćne u Subotici. Ovaj dom se nalazi u najljepšem dijelu Parka Palić. Direktorica institucije Livija Biro, se trudi da osim svagdašnjih, redovitih obveza i njege, pruži ugođaj na duhovnom i zabavnom planu. Ona je pozvala učenike „Paulinuma“ da prirede jedan prigodni programa i time da obraduju i zabave stare i nemoćne u domu. Program paulinaca se sastojao od govora, recitacija i glazbenih točaka, koje su izveli: Đuro Juhas, Andraš Hegeduš, Danijel Hatnađ, Adam Petrović, Tamaš Kiš i David Đuriš.

 
Svečani program u Gradskoj kući Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:17

Već više od dva desetljeća učenici „Paulinuma“ su zamoljeni da sudjeluju na svečanom Uskrsnom programu u Gradskoj kući u organizaciji subotičkog Kulturnog društva „Eletjel“. Ove godine program glazbeno-književne večeri je priređen na temu „Et Resurexit“. Sjemenišni zbor Schola cantorum Paulinum je godinama nastupao s raznim vokalnim točkama, a ovogodišnju večer su svojim nastupom uzveličali instrumentalnim točkama Danijel Hatnađ, Tamaš Kiš i Adam Petrović. Posebnost programa je bila što na kraju večeri pod vodstvom časne sestre Marije Melanije žene su pripremile ukrašena uskrsna jaja i to su dijelile posjetiocima.

 
Po redu šesti paulinac je postao biskupom Ispis E-mail
Utorak, 13 Ožujak 2018 13:17

Prvotna zadaća jednog sjemeništa i katoličke gimnazije da odgaja svećenike i crkvene službenike. Ovo potvrđuje 55. godišnje postojanje „Paulinuma”. Najveći broj subotičkih svećenika i ostalih svećenika na našim prostorima su bili paulinci. Tijekom djelovanja i postojanja „Paulinuma” ovoga mjeseca je imenovan mons. dr. Petar Palić, novim hvarskim biskupom.

Mons. dr. Petar Palić je rođen 1972. godine u Janjevu, skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole, pohađao je klasičnu gimnaziju u Skopju i u Subotici, gdje je i maturirao. Bogoslovni fakultet je završio u Zagrebu, a specijalizaciju na teološkom fakultetu u Gracu, gdje je postigao doktorat iz teologije. Za svećenika dubrovačke biskupije je zaređen 1996. godine. obnašao je razne službe u biskupiji i u hrvatskoj, a imenovanje za biskupa je zatekao kao generalnog tajnika Hrvatke biskupske konferencije. Bivšem paulincu, novom biskupu, od srca čestitamo na imenovanju i želimo mu Božji blagoslov za njegov budući apostolski rad.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 15 od 88