Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Godišnje klanjanje u sjemenišnoj kapeli Ispis E-mail
Petak, 19 Veljača 2021 10:49

Prema odredbi Kongregaciji za bogoštovlje propisano je da po cijelome svijetu u svakoj biskupiji bude svaki dan klanjanje u jednoj župnoj crkvi, kapeli ili bogomolji.  Smisao klanjanja je da se vjernici u sabranosti mole Kristu, koji se nalazi u Euharistiji, koja daje snagu i život Crkvi.

U subotičkoj biskupiji je također ustaljeno svakodnevno klanjanje u jednoj župnoj crkvi ili kapeli. Prema rasporedu naše biskupije  u sjemenišnoj kapeli „Paulinuma” klanjanje je uvijek 31.siječnja. Toga dana  paulinci obavljaju neke pobožnosti i tako se klanjaju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Pošto je ove godine 31. siječanj, pao na nedjelju, tako smo malo drugačije i svečanije obavili naše klanjanje unutar naše zajednice. Počeli smo sa sv. misom, a tijekom dana obavili smo  pobožnosti verbalno i vizuelno.

 
Povratak paulinaca u školske klupe Ispis E-mail
Petak, 05 Veljača 2021 12:39

Učenici gimnazije i sjemenmištartci „Paulinuma“, kao i svi učenici drugih škola, vratili su se 18. siječnja u školske klupe. Prekid nastave radi pandemije od 21. studenog, a zatim radi Božićno – novogodišnjih ferija, te radi polugodišta, trajalo je više od dva mjeseca. Nakon dugog prekida aktivnog i fizičkog rada, učenici su se vratili u svoje škole. To se odnosilo i na učenike „Paulinuma“. 18. siječnja radosni glasovi su oživjeli prostorije škole i sjemeništa, koji su pričali o svojim doživljajima i provedenim danima u obiteljskim sredinama.

Siječanj je za paulince značajan mjesec. Ne radi ferija i polugodišta, nego radi Dana sv. Pavla. Sveti Pavao je imenodavaoc gimnazije i sjemeništa/kolegija. Svake godine 25. siječnja slavimo Dan škole i proštenje sjemenišne kapele. Tako će to biti i ove godine, samo daleko skromnije nego inače. Radi korona virusa 19 proslava neće biti za javnost, nego samo interno, za učenike i za profesore. Mi se molimo svetom Pavlu i sigurni smo da on nas zagovara kod dragoga Boga.

 
Molitva Ispis E-mail
Petak, 05 Veljača 2021 12:38

Gospodine Isuse, pozvao si mnoge da budu s Tobom; da propovijedaju radosne vijesti o spasenju: da imaju vlast nad silama tame. Pošalji Svog Duha Svetoga, koje si odabrao.

O ljubljeni Bože, Ti si nenadmašan u osvajanju srca svojom ljubavlju. Osvoji i moje srce. Ono Te želi ponizno ljubiti. Od sada stavljam svoje probitke, nadu, ljubav, svoju dušu i sve u Tvoje ruke.

Primi me, Gospodine, i čini sa mnom što je Tebi volja. Nikad se više neću žaliti na to, kako upravljaš mojim životom. Znam, da me Tvoje ljubljeno Srce oblikuje svakog trenutka za moje dobro.

Ono što trebam znati jeste da je to Tvoja volja. Odmah ću svoje želje uskladiti s Tvojima. Upravljaj samnom kako je tebi drago. Svoju volju potpuno podlažem Tvojoj volji. Želim živjeti i umrijeti kao zatočenik Tvoje volje. Ono što je Tebi ugodno i meni je ugodno. Tvoje su želje i moje želje.

Bože moj, daj mi hrabrosti da živim samo za Tebe. Daj da volim ono što Ti voliš. Daj, da umrem za Tebe, kao što si Ti umro za mene. Bože, stavljam se Tebi na raspolaganje.

Daj da budem radosni poslanik, radnik na njivi žetve Tvoje i biti potpuno Tvoj.

Al.K.

 
Božićno – novogodišnji darovi iz Njemačke Ispis E-mail
Petak, 05 Veljača 2021 12:36

U zadnjim godinama za vrijeme božićnih blagdana stižu nam darovi od raznih dobročinitelja. Među dobročinitelja trebamo istaknuti darove, koji nam stižu iz Njemačke pokrajine Reinland – Westfalia. Godinama nas podržava i obraduje nas iz spomenute pokrajine sakupljanje i organiziranje slanja darova Christiane i Alfons Traeger. U ovo godišnjim paketima poslali su nam slatkiše, nešto od školskog pribora, odjeću i svagdašnje potrebštine  za naš školsko- internatski život. Zahvalni smo prije svega dobročiniteljima, spomenutoj obitelji Traeger i dr. Elisabeth Fessel de Alemany, koja omogućuje preko Maltežana da paketi stižu bez poteškoća do nas.

 
Polugodište Ispis E-mail
Petak, 05 Veljača 2021 12:31

Nova školska godina započeta je radi epidomoloških problema neuspoređeno sa ostalim godinama. Već završetak nastave u prošloj godini ali pogotovo ova radna godina, ostat će u pamćenju. Sve je prevrnuto, sve je drugačije,  sve preinačeno, pa tako i što se tiče obrazovanja. Sve je dobro krenuo, ali drugačije se završilo. Iako online nastava išla svojim tijekom, polugodište je održan prije Božića. Također u našoj školi prije božićnih blagdana održano je polugodište. Radi spomenute epidemiologije, sjednica je održana online način,  a razrednici sa ravnateljem i tajnicom su se konzultirali i sabrali iskustva i rad sa učenicima.

 
Paulinci kao trubaduri na gradskom trgu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:36

Glazbeni trio paulinaca sačinjavaju, Adam Petrović (gitara), Valentin Erdeg (violina) i Samuel Varga (klarinet). Oni su učenici naše gimnazije i uz ozbiljnog rada u školi, bave se i glazbom. Iako nisu profesionalci ali uz vodstvo i upute prema profesorici glazbe Nataše Kostadinović, postigli su stručni nivo. Glazbeni trio redovno nastupa na školskim i van školskim priredbama. Naš trio je primjetio, da građani nisu više oni, koji su bili prije pandemije i zato su odlučili, da će razveseliti subotičane sa svojim sviranjem. Njih možemo vidjeti na gradskom trgu ili na korzu, kako zabavljaju prolaznike, sa različitim glazbenim repertoarom. Sviraju ozbiljnu glazbu, lake melodije i najnovije trend komade. Prolaznici rado ih slušaju, pa čak ih  nagrađuju. Rado su viđeni i prihvaćeni kao učenici gimnazije „Paulinum“, koji žrtvuju svoje slobodno vrijeme, da drugima čine dobro.

 
Sjećanje na bivšu profesoricu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:32

Prof. Margit Bleszics rođena u Subotici. Tzv. Građansku školu, a zatim preparandiju, tj. učiteljsku školu je završila kod sestara „Naše Gospe“ u Subotici. Kasnije je studirala biologiju na Prirodno – matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Kao učiteljica, a kasnije nastavnica predavala je u više škola. Poslije državnih promijena, predavala je biologiju u gimnaziji „Paulinum“. Njezin način rada nije se koncentrirala samo na poučavanju, nego i na odgoju učenika. Poučavala je u najteže komunističko vrijeme. Unatoč toga, svoju vjeru i pohađanje nedjeljne sv. mise (makar u pokrajnjoj lađi crkve)  nije propustila. Bila je više puta prijavljena sa strane špijuna državnim organima, ali ona se nije plašila i nije napustila crkvu. Kao pedagog živjela je za učenike i bila je spremna uvijek za pomoć. U razredima gdje je predavala, uvijek je potaknula učenike za pohađanje vjeronauka, prve pričesti i primanja svete krizme. Kada je već bila teško bolesna, redovno je pratila svete mise i crkvene događaje preko medija. Kao uzorna vjernica, primanjem svetih sakramenata predala je dušu svome Stvoritelju. Naš ravnatelj, nakon doznanja za njezino preminuće, služio je sv. misu zadušnicu u sjemenišnoj kapeli.

 
Novi ministar i novi tajnik obrazovanja Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:30

Poslije izbora, nova vlada obično imenuje  nove ministre. U našoj državi  izbori su bili još  ljetos, ali radi epidemije korona virusa do imenovanja  novih ministara došlo je tek u prošlom mjesecu. U Republičkom ministartsvu  umjesto Mladena  Šarčevića, imenovan je Branko Ružić. U Pokrajinskoj vladi, također je došlo do promjene. Tajnika obrazovanja Mihalya Nyilas, mijenja Zsolt Szakallas . Ministar obrazovanja propisuje i određuje statuse škola, te planove i programe rada u školama u Republici.  Pokrajinsko tajništvo, točno se zove, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne majine -nacionalne zajednice, nadležan je za Vojvodinu. Pokrajinski tajnik je odgovoran  za sve škole u Vojvodini, pa tako i za gimnaziju „Paulinum”. Novi tajnik Zsolt Szakalls, prošlog mjeseca je imenovan i uveden u rad. Szakallas je rođen u Novom Sadu. Gimnaziju je pohađao u svom rodnom gradu.  Pravne nauke je studirao u Novom Sadu, a diplomirao je u Berlinu. Govori više jezika, pa je zato odmah nakon studija zaposlen u Vojvođanskoj vladi. Najviše je radio u odjelu za obrazovanje. Zsoltu Szakallasu čestitamo za imenovanje i želimo mu, da Božjom pomoću vodi  Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

 
Adventske večeri onlinen Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:25

U zadnjim godinama sve više čujemo i čitamo o adventskim večerima, odnosno o paljenju svijeća po crkvama, institucijama i obiteljskim kućama. Vrijeme došašća je vrijeme pripreme za doček  proslave Isusova dolazka, koje  se slavi od IV. stoljeća. Od XIX. stoljeća ušao je u običaj postavljenje advenskog vijeca, kojeg je u povijesti prvi put pripremio njemački svećenik Johann Wichern. Od tada se priprema vijenac sa svijećama. Radi dubljeg i boljeg doživljaja Božića, ima vrijednu ulogu,  ali je u došašću najbitnije duhovna priprema i pokora. Pod adventskim večerima , antifona Marana tha sa psalmom, upućuje nas na proslavu Boga. Proročka čitanja pripremaju nas na doček Božjeg Sina, a razmatranja na aktuelnostima u našem duhovnom životu.  U sjemeništu i gimnaziji „Paulinum” od osnutka (1962) redovno se drže adventske večeri, kao liturgijske pripreme za nedjelje došašća.  Ova tradicija se nastavlja neprekidno već 58 godina, ali ove godine, radi pandemije, večeri su pripremljeni online načinom.

 
Prvo tromjesečje Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:24

Prema Pravilniku i propisima za osmogodišnje i srednje škole  Nastavnički zbor treba nakon dva mjeseca rada održati sjednicu. U jednoj školskoj godini to je četiri puta. Nova školska godina u našoj državi počinje u rujnu, pa prema tome prvu sjednicu nastavnici trebaju održati početkom studenog.  Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum”, koja je uvrstana u akreditirane  srednje škole, također se  pridržava propisa i odredaba ministarstva obrazovanja. U našoj školi profesori su održali sjednicu Nastavničkog zbora za klasifikaciju učenika 6. studenog. Sjednicu redovno vodi ravnatelj  ili njegov prvi zamjenik. Ovu prvu sjednicu uz strogih odredaba radi covin 19 virusa, vodio je naš ravnatelj Mons. Jožef Mioč. Na dnevnom redu je bila klasifikacija učenika, govori o radu i redu, te o programu nastave prema uputama ministarstva obrazovanja. Nakon govora ravnatelja, profesori su izniijeli svoje primjedbe i svoja iskustva u korist rada, da bi učenici postgli još bolje rezultate na polugodište. Sjednica je završena sa nevezanim razgovorem i primjedbama .

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 49