Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Adventske večeri onlinen Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:25

U zadnjim godinama sve više čujemo i čitamo o adventskim večerima, odnosno o paljenju svijeća po crkvama, institucijama i obiteljskim kućama. Vrijeme došašća je vrijeme pripreme za doček  proslave Isusova dolazka, koje  se slavi od IV. stoljeća. Od XIX. stoljeća ušao je u običaj postavljenje advenskog vijeca, kojeg je u povijesti prvi put pripremio njemački svećenik Johann Wichern. Od tada se priprema vijenac sa svijećama. Radi dubljeg i boljeg doživljaja Božića, ima vrijednu ulogu,  ali je u došašću najbitnije duhovna priprema i pokora. Pod adventskim večerima , antifona Marana tha sa psalmom, upućuje nas na proslavu Boga. Proročka čitanja pripremaju nas na doček Božjeg Sina, a razmatranja na aktuelnostima u našem duhovnom životu.  U sjemeništu i gimnaziji „Paulinum” od osnutka (1962) redovno se drže adventske večeri, kao liturgijske pripreme za nedjelje došašća.  Ova tradicija se nastavlja neprekidno već 58 godina, ali ove godine, radi pandemije, večeri su pripremljeni online načinom.

 
Prvo tromjesečje Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:24

Prema Pravilniku i propisima za osmogodišnje i srednje škole  Nastavnički zbor treba nakon dva mjeseca rada održati sjednicu. U jednoj školskoj godini to je četiri puta. Nova školska godina u našoj državi počinje u rujnu, pa prema tome prvu sjednicu nastavnici trebaju održati početkom studenog.  Biskupijska klasična gimnazija „Paulinum”, koja je uvrstana u akreditirane  srednje škole, također se  pridržava propisa i odredaba ministarstva obrazovanja. U našoj školi profesori su održali sjednicu Nastavničkog zbora za klasifikaciju učenika 6. studenog. Sjednicu redovno vodi ravnatelj  ili njegov prvi zamjenik. Ovu prvu sjednicu uz strogih odredaba radi covin 19 virusa, vodio je naš ravnatelj Mons. Jožef Mioč. Na dnevnom redu je bila klasifikacija učenika, govori o radu i redu, te o programu nastave prema uputama ministarstva obrazovanja. Nakon govora ravnatelja, profesori su izniijeli svoje primjedbe i svoja iskustva u korist rada, da bi učenici postgli još bolje rezultate na polugodište. Sjednica je završena sa nevezanim razgovorem i primjedbama .

 
Sudjelovanje na blagdanima Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:22

Od početka školske godine  do prvog kvartala nismo mogli imati naše uobičajene aktivnosti, radi epidemološkog stanja u državi. Propisi ograničuju susrete, predavanja, posjete, te sportske  discipline. Za crkvene službe  sa  određenim  uputama održana su misna slavlja i pobožnosti. U prošlom mjesecu mi smo prisustvovali  na preminuću sv. Franje, na posvetnoj slavi u katedrali i na proštenju sv.Terezije Avilske . Naše sudjelovanje je bilo aktivno, pa tako smo uzveličali slavlja sa ministriranjem, asistencijom i službom Riječi. Na Dan Sviju Svetih i na Dušni  dan, bili smo kod kuće i pomogli smo svojim župnicima i roditeljima, posjetivši grobove naših pokojnika.

 
Preminuo je veliki promicatelj zvanja Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:18

Preč.  TIBOR KIRÁLY  iznenada je  preminuo 17. listopada u 57. godini života i  u 32. godini svećeničkog života. Nakon osnovne škole u Čoki, gimnaziju je pohađao u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum” u Subotici. Poslije mature teološke nauke je studirao na Visokoj bolgosloviji u Đakovo. Svećeničko ređenje mu je podijelio 1988. godine biskup Mons.László Huzsvár u  župnoj crkvi  Presvetpg Trojstva u Čoki. Svećeničku službu počeo je u Vršcu, a  zatim je služio u biskupiji po raznim župama kao kapelan, župski vikar i župnik. Od 1989. godine dobio je imenovanje za promicatelja zvanja, što je najsavjesnije vršio do svoje smrti.  Zrenjaninska biskupija bi bila siromašnija, da on nije nosio na srcu gimnaziju i sjemenište „Paulinum”.  Od  1999 vršio je službu sinodalnog suca. Od 2000. godine bio je članom Liturgijskog vijeća i Vijeća za obitelji. Od 2007. branitelj ženidbenog suda.  Do preminuća, bio je župnikom Padeja i okolnih filijala. Sahranjen je u rodnom mjestu u Crnoj Bari. Nažalost, mise zadušnice nije bilo, radi Corona virusa. Obred sahrane i propovijed je održao sam ordinarij Mons. Német László SVD. Obljubljenog svećenika i promicatelja zvanja ispratila mnoštvo svećenika i vjernika iskazavši dostojnu počast svećeniku, koji je uistinu živio  sa svojim zvanjem Bogu i vjernicima. Na dan sahrane, naš rektor je u sjemenišnoj kapeli služio sv.misu zadušnicu  Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

 
Film sa koncertom Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:14

U prošlom mjesecu imali smo jedinstvenu priliku sudjelovati na jednoj izvanrednoj filmsko-glazbenoj priredbi.  Na glavnom gradskom trgu  tijekom  tri uzastopnog  prikazanja, građani su imali prilike da pogledaju projekcije kultnih  filmova Charlie  Chaplina.  Povodom stotridesete obljetnice osnivanja nijemih filmova , gradska uprava Subotice, pridružila se gradovima  Zagreba, Novog Sada, Iloka i Vukovara za ovu produkciju.Ovaj projekt je ostvaren financiranjem  Interegionalnom  IPA programom  prekograničnom suradnjom Hrvatske i Srbije.  Nositelji projekta su bili Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada. Gledanje filmova, pratila je orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Mo. Krešimira Batinića.  Filmovi Charlie Chaplina prije sto godina bili su obljubljeni i najpopularniji, jer su prenosili poruke aktualnog tadašnjeg života građana- Nama je bilo drago, što je ta priredba bila na otvorenom prostoru, pa tako smo mogli i mi gledati zabavne filmove uz glazbu filharmonije.

 
Na izložbi gramafona Ispis E-mail
Petak, 13 Studeni 2020 13:10

Pod naslovom „ Zlatni vijek gramafona i ploča“  priređena je izložba  u Subotičkom gradskom  muzeju. Na izložbi su izloženi razni stari  fonografi, gramafoni i gramafonske ploče sve od 1854. godine pa do danas. Na ulazu u dvoranu posjetiocima radi boljeg snalaženja, postavljena je ploča na kojem se može pročitati kratku povijest o početcima, razvitku i primjeni gramafonske kulture ,kako za osobni, tako i za društveni život. Ovu izložbu gramafona, makar za nas sa nepoznatom i posebnom tehnologijom  produciranog glazbenog doživljaja, posjetili smo sa posebnom pažnjom, pridržavajući  određene propise, radi pandemije.

 
Savjetnik Apostolske nunciature u gostima Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:35

Pošto je istekao mandat bivšem tajniku Apostolske nunciature u Beogradu Mons.Filipu Colnago, Sveta Stolica  imenovala je novog savjetnika. Na novu službu došao je meksikanac Mons. Fermin Sosa Rodriquez.  Mons. Rodriquez  prije nego je došao u našu državu, vršio je razne diplomatske službe u Europi i  u Aziji. Nova mjesta i nove službe su uvijek izazov, pogotovo za diplomate. To se odnosi i na novog savjetnika u Beogradu. No, Mons. Rodriquez brzo se udomaćio u Beogradu. Tijekom godinu dana od kada je kod nas, već je imao razne susrete i posjete osobama i institucijama. Među ostalim institucijama novi savjetnik u pratnji preč. Mirka Štefkovića posjetio je gimnaziju i sjemenište „Paulinum“.  Obišao je prostorije škole i sjemeništa i razgovarao je sa rektorom Paulinuma o  funkcioniranju te značajne institucije.

 
Pokrajinski zamjenik u vizitaciji Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:29

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište/ kolegij je pod nadzorom crkvenih i svjetovnih vlasti. Gimnazija je društveno-jezičnog smjera, odnosno  klasičnog tipa usmjerenja.  Glavni predmeti su materinski jezici biskupije i društvene sredine, zatim latinski jezik i povijest. Škola prvenstveno priprema učenike  za filozofske i teološke studije, nadalje za klasičnu kulturu i za povijesne nauke. Školu izdržava država i Crkva, pa zato našu gimnaziju posjećuju državni i crkveni predpostavljenici. U prošlom mjesecu bio je kod nas u gostima zamjenik pokrajinskog tajnika za obrazovanje, koji je odgovoran za obrazovni profil i za propise za izvođenje plana i programa rada u gimnazijama u Vojvodini. On je pregledao planove i programe iz svakog predmeta, koje se poučavaju u našu gimnaziju, i dao upute  i smjernice za daljnji rad .

 
Sportska oprema našoj školi Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:17

Stara latinska uzrečica glasi:” Mens sana in corpore sano” ( zdrav duh u zdravom tijelu) Sigurno su ove riječi vodile one, koji su bili odgovorni  za propisivanje  planova i predmete za škole. Znademo da od kada postoje odgojne i obrazovne institucije, tjelesni odgoj je sastavni dio školovanja. Prema najnovijim odredbama za nastavne predmete, na važnom mjestu stoji tjelesni odgoj. Osim toga, svaki ravnatelj škole, ukoliko škola nema dvoranu, mora naći odgovarajući prostor za izvođenje tjelesne nastave.  Gimnazija „Paulinum” posjeduje svoju dvoranu, a u zimskom vremenu paulinci koriste dvoranu susjedne gimnazije „Kosztolányi Dezső”. Rad naše gimnazije prati Ministarstvo pravde, Ured sa Crkvama i vjerskim zajednicama, zatim Ministarstvo obrazovanja i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje. Ministarstvo pravde, brine se za što bolju opremu za našu školu. Svake nove školske godine škola dobije ono, što je najnužnije za redovan rad gimnazije. Ove godine smo među ostalima dobili opremu za sportske discipline. Na daru zahvalni smo Ministarstvu u Beogradu i ostalima, koji nas pomažu i podržavaju.

 
Posjet metropolite Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Listopad 2020 07:04

Na proputovanju i posjete po nekim župama, krajem rujna nadbiskup i metropolit beogradski mons.Stanislav Hočevar posjetio je među ostalima, gimnaziju i sjemenište „Paulinum“. Povod  posjete je bio, što  ove godine nadbiskup bilježi 20. obljetnicu, kako je imenovan metropolitom. Osim toga, nadbiskup ima u našoj školi i u sjemeništu svog kandidata.  Prilikom posjete nadbiskup je imao susret sa odgojiteljima, a zatim sa učenicima/sjemeništarcima. Njima je održao jedno duhovno predavanje, odnosno eksortu  u kapeli Paulinuma. Na predavanju su prisutvovali svi učenici i profesori gimnazije.  U svom izlaganju mons. Hočevar je govorio o molitvi i o radu. Ukazao je na važnosti samopoznavanja, o čovjekovom duhovnom životu, s posebnim utjicajem na razgovoru s Bogom. U vezi rada, istaknuo je korištenje vremena, te važnost učenja i sticanja znanja u srednjoškolskim  godinama.  U znaku zahvale za susret, instrumentalni trio Paulinuma je izveo Aleluju skladatelja Leonarda Kholena. Prije pjesme Salve  Regina i blagoslova, nadbiskup je svima poklonio knjigu kardinala Christopha Schönborna „ Die  Lebensschule Jesu“(  Isusova škola života).

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 49