Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Veni Sancte i inaugracija Ispis E-mail
Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 07:46

Radi vanrednog stanja pandemije, te ljetnih ferija, prvog rujna ponovno su zazvonila  zvona u svim školama. Tako je to bilo i u gimnaziji „Paulinum“,  u kojoj je započela 58. školska godina. U katoličkim obrazovnim ustanovama ustaljeni je red, da nova šk. godina počinje sa zazivom Duha Svetoga. U našoj školi ove godine bilo je malo drugačije, nego inače radi Covida 19.  Veni Sancte i inaugracia nije početa sa sv. misom, nego  samo za zazivom Duha Svetoga. Himan Dođi Duše Presveti, pjevali smo svi na dva jezika, a zatim je slijedila inaugracia tj. uvod u novu školsku godinu. U svom govoru ravnatelj mons. Jožef Mioč iznio je važnost i značaj učenja, svjestan pristup  i  ozbiljno zalaganje rada, jer prema latinskoj poslovici „ non scholae sed vitae discimus“  svatko sebi uči i za svoj život. Na uvodu u novu školsku godinu, predstavljeni su profesori-predavači, predmeti koji se poučavaju, načini izvođenja nastave, koja će ove godine sasvim drugačije  izvesti radi korona virusa. Ravnatelj se zahvalio dvojici profesora, koji su otišli u zaslužnu mirovinu, te je predstavio nove profesore i nove učenike prvog razreda. Nakon inaugracije, odn. uvoda, učenici su imali sa razrednicima prvi razredni sat. Otvorenje nove školske godine nastavljeno je sa međusobnim razgovorom profesora, odgojitelja, roditelja i učenika.  Redovna nastava je počela 2. rujna.

 
Pripremna sjednica Nastavničkog zbora Ispis E-mail
Ponedjeljak, 14 Rujan 2020 07:44

Svaka obrazovna ustanova prije početka rada, treba održati pripremnu sjednicu. Bez dobre pripreme i planiranja, nema uspješnog rada. Gimnazija „Paulinum“  strogo se pridržava  propisa  koji su određeni za takve institucije. U tom smislu su naši profesori održali 24. kolovoza pripremnu sjednicu za narednu školsku godinu. Ove godine sjednica je još  važnija bila, jer su sve škole dobile stroge upute radi korona virusa. Sjednica je održana u velikoj blagovaonici  Paulinuma, radi odstojanja i higijenskih propisa. Sjednicu je vodio ravnatelj gimnazije, a na dnevnom redu je bilo govora o nastavnom planu i programu, o predmetima, vježbama, predavačima i o  cjelokupnom funkcioniranju škole. Na sjednici je  još govorio  profesor Ottó Csorba, koji je  inače vanjski inspektor,  o novim propisima i o nekim promjenama u školstvu. Ravnatelj mons. Mioč je istaknuo  da je „Paulinum“ mala ali veoma značajna  škola, koja nije usmjerena na mnoštvo, nego na kvalitetu. Nakon uvoda ravnatelja i govora inspektora, profesori su  iznijeli svoje primjedbe i prijedloge u korist rada i učenika za novu školsku godinu. Pripremna sjednica je zatvorena nevezanim razgovorom i  koktelom  u salonu gimnazije.

 
O upisu u gimnaziju „Paulinum“ Ispis E-mail
Utorak, 07 Srpanj 2020 12:18

Biskupijska klasična gimnazija Paulinum je jedina obrazovna institucija koja je osnovana od Katoličke Crkve.  Škola je akreditirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Od ove godine gimnazija je ponovno potvrđena od  Ministarstva prosvete iz Beograda ( Sl. glasnik Rs – Prosvetni glasnik “, br. 2/2020.) Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što „Paulinum“ nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji. To znači, da „Paulinum“ poučava, odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima, u koju se mogu upisati u gimnaziju osim dječaka i djevojke.

Sve detaljne informacije u vezi upisa i potrebnih dokumenata može se pitati putem

telefona: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

zatim pogledati na web stranici : www.paulinum.edu.rs

 


 
Oprostili smo se od maturanata Ispis E-mail
Utorak, 07 Srpanj 2020 12:00

Ljudski život teče u etapama. Svaki dio života nosi svoja obilježja, svoj razvoj, početak i svršetak. To se odnosi i na školski život i na školovanje. Osmoljetka ima svoj čar, postavlja učenike na noge i  učenici dozriju do male mature. Iza niže školskog obrazovanja, učenike čeka srednja škola.  U srednjim školama učenici  postaju odrasli i nakon ispita zrelosti, zreli ljudi. Svaka srednja škola , pa tako i gimnazija „Paulinum“ trudi se da što više znanja pruža učenicima i da daje dobre temelje za daljnje školovanje na visokim školama i fakultetima. Gimnazija „Paulinum“ gotovo šest decenija postavlja temelje i šalje učenike na daljnja birana učilišta. U ovoj školskoj godini, oprostila se jedna mala ali jaka generacija. Radi korona virusa,Covid 19 i online nastave, pripreme za maturu i ispiti, redovno su tekli i završeni. Gimnazija „Paulinum“ je jezična gimnazija, pa prema propisu, matura se sastoji od pismenih i usmenih ispita. Uvjet za maturu je pismeni rad, odn.referat. Naši maturanti su ispunili sve uvjete i izašli na ispite i prema svojim sposobnostima položili maturu. Proglašenje mature se odvijalo skromno, radi pandemije, ali ipak dostojanstveno i svečano.

 

 
Zaključna sjednica Nastavničkog zbora Ispis E-mail
Utorak, 07 Srpanj 2020 11:38

Ove  godine radi vanrednog stanja u državi, završetak školske godine i završna sjednica u gimnaziji „Paulinum“, bila je na poseban način. Prema uputama i propisu Ministarstva obrazovanja sjednica je održana 29.svibnja. Nastavnički zbor  radi korona virusa, nije se sastao u zbornici škole, već radi odstojanja  u velikoj blagovaonici „Paulinuma“. Sjednica je održana za sve razrede, tj. od prvog do četvrtog razreda, a ne posebno za četvrtaše, pred kojima stoje još daljnji ispiti. Online nastava je završena 20.svibnja za maturante, a za ostale razrede 30.svibnja. Na sjednici su razrednici iznijeli svoje izvještaje, slijedeći rad učenika preko elektronike. Online nastava nije bila laka, jer se ovo dogodilo prvi puta u školstvu, pa niti profesori, niti učenici nisu imali iskustva za taj rad. Unatoč toga, ipak se sve odvijalo u redu i u realnosti, pa su kako profesori, tako i učenici bili zadovoljni sa rezultatima.

Nakon rasprave i klasifikacije za niže razrede, slijedila je pripremna sjednica za ispite zrelosti. Govorilo se o gradivu, o temama za usmeni dio ispita, i za pismeni dio mature. Direktor gimnazije Mons. Jožef Mioč se zahvalio svima za izvanredan trud i rad, koji se ove godine makar na poseban način, ali sa zadovoljstvom i dobrom uspjehom je završen. Direktor je nadalje rekao, da mu je žao, što se ne može održati tradicionalna svečana zahvala i Te Deum, ali smo zahvalni dragome Bogu za školsku godinu, koju ćemo pamtiti radi izvanrednosti.

 
ZA OSMAŠE Postani i Ti dio zajednice Paulinuma! Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 08:11

Završavaš osmi razred i razmišljaš o dalnjem školovanju. Ako si aktivan u župi, možda osjećaš klicu Božijeg poziva, odnosno želiš svoje školovanje nastaviti na temeljima kršćanske kulture, zatim želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice „Paulinuma“! Ukoliko si zainteresiran, obrati se svećniku, vjeroučitelju, kantoru ili crkvenom službeniku i oni će ti dati upute. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa (kolegija) „Paulinum“, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je akreditirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Od ove godine gimnazija je ponovno potvrđena od  Ministarstva prosvete iz Beograda ( Sl. glasnik Rs – Prosvetni glasnik “, br. 2 2020.) Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što „Paulinum“ nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji. To znači, da „Paulinum“ poučava, odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima, u koju se mogu upisati u gimnaziju osim dječaka i djevojke.

Sve detaljne informacije u vezi upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

telefona: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 
Na predstavaljanju u školama Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 07:57

U proljetnim mjesecima srednje škole idu na predstavljanje i prezentiranje, da bi učenike završnih razreda u osmoljetkama upoznali sa radom i programom  u svojim srednjim školama. U istom periodu gradovi priređuju i sajmove obrazovanja. Najveći sajam obrazovanje je svake godine u Novom Sadu. Ove godine i učenicima  Paulinuma je bilo omogućeno da posjete sajam obrazovanja i međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu. Osim sajma u vojvođanskoj prijestolnici , grad Subotica također priređuje sajam obrazovanja. Ove godine , radi pandemije sajam je odgođen. Ipak do proglašenja vanrednog stanja u državi, u osmoljetkama je dana prilika da se  prezentiraju srednje škole. Paulinci su prezentirali Biskupijsku klasičnu gimnaziju u osnovnim školama, „Majšanski put”i „ Szechenyi Istvan” u Subotici, zatim u Čantaviru u školi „Hunyadi Janoš” i u školi ”Petšfi Sandor” u Hajdukovo. Na prezentacije uvijek ide sa učenicima jedan profesor, ali učenici gimnazije govore i daju informacije o radu i programu škole.

 
Paulinac-sjemeništarac u humanitarnoj akciji Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 07:49

Kao mnogi župni Caritasi u ovo vrijeme pandemije corona virusa, aktivirao se i Caritas parohije-župe Sv.Vladimira u Vrbasu. Prema ustaljenoj tradiciji u župi, u korizmenom vremenu je uvijek akcija sakupljanja namirnica za pomoć siromasima u župi. Pošto je došlo do izvanrednog stanja u državi, od sakupljanja prije svega namirnica i higijenskih potrebštine, načinjeni su paketi i dijeljeni su starim vjernicima i drugim starijim osobama u potrebi.

Cijelu dobrotvornu akciju organizirao je župnik vlč. Igor Vovk, a od velike pomoći u sakupljanju i dijeljenju bio mu je učenik Paulinuma i sjemeništarac Aleksandar Krnješin.

 
Na sajmu obrazovanja i knjiga u Novom Sadu Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:34

Na poziv i financiranju Ministarstva obrazovanja Beograda i Tajništva za obrazovanje. propise, upravu za nacionalne manjine i nacionalne zajednice u Novom Sadu,  sudjelovali smo na sajmu  obrazovanja i sajmu knjiga u krugu sajmištva u Novom Sadu.  Na sajmu koji je pod nazivom „Putokazi“ već petnaesti put priređen, bili su prezentirani neke srednje škole, zatim  visoke škole i fakulteti Vojvodine i Republike, te neki inozemni fakulteti. Uz sajam obrazovanje, u istom kompleksu velike zgrade bio je i sajam knjiga. Na ovom sajmu, koja je bila međunarodnog karaktera, bilo je 150 izlagača iz 13 zemalja, koje su  predstavile svoje izdavačke kuće . Na sajmu su bile i neke crkvene izdavačke kuće ali na žalost katoličke ne. Sajam knjiga je bio reprezentativan i veoma dobro posjećen.

 
Posjet župe i tvornice „Gebi“ u Čantaviru Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:20

Čantavir je jedno značajno naselje u kojem žive najvećim dijelom vjernici katolici. Da su prije svega bili, te da su i danas dobri vjernici i privrženi crkvi, to svjedoči velebna crkva u stilu bazilike, koju su  vjernici svojim darovima i aktivnim radom podigli u najvećoj svjetskoj ekonomskoj krizi , godine 1929/30.Čantavirci su jako ponosni na svoju crkvu i može se reći da su dobri vjernici i u veoma lijepom broju pohađaju nedjeljne svete mise, pogotovo vjeronaučna djeca i osmoškolci. Cilj posjete paulinaca je da u tim župama prizovu pažnju na duhovna zvanja i na jedinu katoličku školu, koja poučava i odgaja na kršćanske vrijednosti. Prije podne smo proslavili svetu misu, koju je predvodio rektor mons. Jožef Mioč,u zajedništvu sa župnikom Robertom Utcai, sa prefektom Laslom Tojzan, kapelanom Sinišom Stipić i kapelanom iz Marije Majke Crkve Arnoldom Lukač. Nakon propovijedi prefekta Tojzana, svjedočio je o svom životu Alen Mrkaljević, učenik četvrtog razreda. Meditativnu pjesmu recitirao je Adam Huszar, a zatim je slijedila skladba Cesara Francka, koju su izveli Tamas Kiss i Adam Petrovity. Na kraju mise župnik je sa učenicima postavio  razna pitanja u vezi škole i sjemenišnog života ,a u ime paulinaca odgovorio je učenik drugog razreda  Samu Varga.

Iza svete mise i susreta sa djecom  posjetili smo jednu od najvećih tvornica u Vojvodini i u Republici Srbiji, tvornicu stočne hrane, hrane za životinje,proizvodnju plaketa i ulja „Gebi“. Kroz tvornicu vodio nas je i o svim detaljima proizvodnje govorio je predsjednik mjesne zajednice i zamjenik vlasnika Attila  Gyurcsin. Nakon obilazka tvornice, čekao nas je  obilni ručak u dvorani „Takacs Gaspar“.

Poslije podnevne satove proveli smo u Rekreacionom centru „Krupara“. Ovdje smo zajedno sa župnikom, kapelanom i sa mladima  proveli pravu rekreaciju sa kuglanjem, bowlingom, biliardom i dvorišnim reparatima za razonodu. Posjet u Čantaviru ostat će najljepšoj uspomeni, kojem zahvaljujemo prije svega župniku, njegovim suradnicima i predsjedniku mjesne zajednice.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 49