Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
In memoriam + SÁNDOR EGERESI Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Rujan 2021 08:36

Neočekivano i sa žalošču smo primili vijest o preminuću bivšeg potpredsjednika, a zatim predsjednika Pokrajinskog sabora, SANDORA EGERESIJA.  Pokojnik je počeo svoju društvenu i političku karijeru kao opozicioner, nakon promjene vlasti devedesetih godina. Bio je jedan od osnivača Saveza vojvođanskih mađara, zatim predsjednik za manjine u Vojvođanskoj vladi. Od 2000-2008. bio je potpredsjednik Vojvođanskog sabora, a od 2008-2012.godine vršio je dužnost predsjednika sabora. Na političkom planu njegov rad je bio akcentiran na mirnom suživotu naroda Vojvodine i na toleranciji među ljudima. Vrhunac njegovog zalaganja bio je podizanje spomenika nevinim žrtvama u Čurugu i da su se susreli tamo predsjednici Republike Srbije i Mađarske. Pokojnik je stupio u bliži kontakt sa vodstvom gimnazije „Paulinum“ , kada je postao potpredsjednikom Vojvođanske vlade. Redovno je posjećivao školu i sjemenište/kolegij i tako je uvidio potrebe ove institucije. Za vrijeme njegove službe, obnovljeni su razredi i namještaj škole. U humanitarnoj pomoći sjemenište je dobio redovno namirnice i higijenske potrebštine. Sándor Egeresi je sahranjen u njegovom rodnom gradu, u Bačkoj Topoli. Obred sahrane su vodili, mjesni župnik Mr.József Szakály i naš rektor Mons. Jožef Mioč. Na dan sahrane imali smo sv.misu zadušnicu i komemorilari našeg  bivšeg dobročinitelja.

Requiem aeternam dona ei Domine!

 
Hodočastili smo u Doroslovu Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Rujan 2021 08:31

Doroslovo je selo udaljeno dvadesetak kilometara od Sombora i prvi put se spominje još u 12. stoljeću. Mjesto se razvijao  pored rijeke Mostonge i arhivski dokumenti ga u 16. stoljeću bilježe imenom Doroslototfalu. Kada su došli Turci i osvojili ovo mjesto, stanovništvo je pobjeglo. Ostalo je svega 6 srpskih domaćinstava. U 18. stoljeću naseljeno je 150 mađarskih i slovačkih obitelji koje su sagradile prvu drvenu crkvu Sv. Emerika. Današnja crkva koja je posvećena Blaženoj Djevici Mariji je najljepša u selu. Crkva ima dva tornja, dvorišno svetilište, kao i oltar na otvorenom. Mjesto je postalo najpoznatije i najposjećenije hodočasničko mjesto u Vojvodini. Najviše posjetilaca ima na Dan Male Gospe 8. rujna.

Tada je  i naša škola, Biskupijska klasična gimnazija "Paulinum" hodočastila u Doroslovo i sudjelovala na svetim misama, koju je na hrvatskom jeziku  celebrirao preuzvišeni mons. Slavko Večerin, suboticki biskup, a drugu misu, na mađarskom jeziku, služio gost iz Pečuha preuzvišeni mons. Felföldi László.
U slobodnom  vremenu obišli smo to sveto mjesto i bunarić, koji  po vjerovanju ima svetu i ljekovitu vodu.

 

Valentin Erdeg

 
Početak školske godine Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Rujan 2021 08:24

Prvog rujna su zazvonila zvona u svim školama. Zvona su označavale završetak ljetnih ferija i početak rada jedne nove školske godine. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji ,,Paulinum“ , prvog rujna su se okupili učenici, koji stanuju u sjemenište, odnosno kolegij. Nova  2021/22 školska godina počela je drugog rujna u kapelici „Paulinuma“. Tada je održan Veni Sancte tj. zaziv Duha Svetoga. Otpevana je pjesma ,,Dođi Duše Presveti“ na hrvatskom i na mađarskom jeziku. Poslije toga su profesori i učenici otišli u učionu prvog razreda, gdje je ravnatelj škole mons. Jožef Mioč pozdravio sve prisutne, pogotovo ,,prvaše“, a zatim je održao kratki uvod  i predstavio profesore, koji će predavati ove školske godine.

Nastava je počela, sa satovima kao i prijašnjih godina, po 45 minuta ali uz održavanje epidemiološke mjere, poput nošenja zaštitnih maski, dezinficiranja ruke i držanja fizičke distance.

Rado smo se pozdravili sa ,,starim kolegama“. Također smo poželjeli dobrodošlicu novim učenicima prvog razreda. Nadamo se da ovu školsku godinu neće prekinuti Covid -19, jer nam model klasične nastave više odgorava, jer na taj način lakše možemo savladatai gradivo i više naučiti živim kontaktom.

 

Antonij Kontra

 
PAŽNJA – UPIS U GIMNAZIJU „PAULINUM“ Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 11:02

Završavaš osmi razred i razmišljaš o dalnjem školovanju. Ako si aktivan u župi, možda osjećaš klicu Božijeg poziva, odnosno želiš svoje školovanje nastaviti na temeljima kršćanske kulture, zatim želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice „Paulinuma“! Ukoliko si zainteresiran, obrati se svećniku, vjeroučitelju, kantoru ili crkvenom službeniku i oni će ti dati upute. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa (kolegija) „Paulinum“, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je akreditirana kao katolička gimnazija jezično-društvenog smjera.  Gimnazija je potvrđena od  Ministarstva prosvete iz Beograda (Sl. glasnik Rs – Prosvetni glasnik “, br. 2/2020.) Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnoj kulturi, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što „Paulinum“ nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji. To znači, da „Paulinum“ poučava, odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima, u koju se mogu upisati u gimnaziju osim dječaka i djevojke.

Sve detaljne informacije u vezi upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

telefona: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 10:41

Dan duhovnih zvanja uveden je na II. Vatikanskom saboru. Papa Pavao VI. uvidjevši  nastale probleme iza II. svjetskog rata i pad svećeničkih zvanja , već je na prvoj sjednici sabora upozorio biskupe na važnosti duhovnih zvanja. To je dalo povoda da se uvede jedan dan, kada se pozivaju vjernici da se više mole i da misle posebno na duhovna zvanja. Duhovna zvanja su svećenička, redovnička, misionarska zvanja, ali i ostali, kao đakoni, vjeroučitelji,kantori i karitativni djelatnici koji služe Crkvi da bi Isusova poruka dospjela do kraja svijeta. Dan duhovnih zvanja je uvijek na četvrtu nedjelju iza uskrsa. To je nedjelja Dobroga Pastira, kada se čita evandjelje o Isusu kao Dobrome Pastiru, koji živi i posvećuje sebe za svoje stado. Dobri Pastir ne samo da živi za svoje, nego svoj život polaže za njih i tako daje primjer svim svojim sljedbenicima.

Svjetski Dan Duhovnih zvanja je uveden upravo iste godine, kada je otvoreno subotičko sjemenište i gimnazija „Paulinum”. Zato, ovaj dan je zapravo i Dan „Paulinuma”, kojeg paulinci posebno časte i proslavljuju. Prije svega pripremaju se duhovno, a zatim prigodnim programima, akademijama ili glazbeno-meditatvinim večerima. Programi su se mijenjali već prema prilikama i mogućnostima ali neprekidno je održan od ustaljenja toga dana. Ove godine, radi pandemije i online nastave, tj. učenja i boravka kod kuće, Dan duhovnih zvanja smo proslavili bez programa sa svečanom sv.misom u katedrali. Svetu misu su služili odgojitelji sjemeništa, a paulinci su uzveličali misno slavlje sa čitanjima,recitacijama, glazbenim točkama i svjedočenjem.

Molitva Gospi za svećenike

Moli za svećenike tvoje osobite sinove.

Ojačaj im vjeru i ljubav prema Isusu

u Presvetom Oltarskom Sakramentu,

da Mu se mogu obratiti

za milost koju potrebuju

da vjerno žive svoj poziv.

Donesi olakšanje, utjehu i hrabrost

onima koji trpe pod težinom križa.

Podaj im ljubav svoga Sina

i gorljivost za čast i slavu Božju,

i za spasenje duša. Amen.

 
Uskrsno darivanje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 09:26

Korizma je najsvetije vrijeme crkvene godine i pripremno vrijeme za uskrs. U korizmi evandjelje nas upućuje i stavlja naglasak na molitvu, na post i na dobra djela, misleći na odricanje i darivanje. Crkva je od prvih  stoljeća bila vjerna Isusosoj poruci da vodi posebnu brigu za siromahe i nemoćnike. Tijekom tisućljeća Crkva je organizirala razne karitativne akcije i ustanove, koje su bile podržane od imućnijih ljudi, pa tako je mogla velikodušno i dijeliti. U subotičkoj biskupiji djeluje djelotvorna organizacija pod nazivom Caritas biskupije. Ova organizacija, prema potrebi pomaže i našu instituciju. Za ovog uskrska gimnazija i sjemenište Paulinum dobio značajni poklon od Pokrajinske vlade. Poklon paketi su sastojali od prehbarmbenih namirnica i od higijenskih sredstava. Za našu radost, ove godine mi smo mogli dijeliti i darivati Caritasu biskupije. Osim toga, još smo obradovali i naše vršnjake u kolegij Emaus u Mužlji. Nama je drago, što smo mogli dijeliti, prema uzrečici „ veća je radost dati, nego dobiti“.

 
Natječaj iz biranih predmeta Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 07:51

Tijekom online nastave 12. ožujka objavljen je natječaj pod naslovom „ Birani predmeti“ za učenike osnovne i srednje škole. Svaki učenik je mogao birati predmet kojeg je obradio prema uputi, napisao radnju i poslao komisiji za procjenjivanje.  Za ovaj natječaj javili su se učenici iz 25 osnovnih i iz 14 srednjih škola. Iz prijavljenih osnovnih škola, deset učenika je dobilo nagrade, a iz srednjih škola sedmorica. Među dobitnicima nagrade su dvojica naših gimnazijalca, Adam Huszár i Abel Gubena. Njihovi mentori su bili prof. Ottó Csorba i vlč. László Tojzán. Svima nama je drago, što su oni nas i našu školu predstavili i da su nagrađeni.

 
Dan sv. Josipa – Godina sv. Josipa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 07:42

8. prosinca 2020. godine sv.otac papa Franjo objavio je apostolsko pismo Patris corde (Očinskim srcem). Povod papinskog pisma bila je 150. godišnjica proglašenja sv.Josipa zaštitnikom Crkve. Naslovu očinskim srcem sveti otac htio je naglasiti da je sv.Josip očinskim srcem i brigom volio i odgajao Isusa, kojeg su evanđelisti nazvali – Josipov sin -. U Sv.Pismu nema puno zapisa o sv.Josipu, ali ono što je zabilježeno makar samo kratko,da je „bio pravedan“ (Mt.1,19)  Ove riječi u potpunosti  karakteriziraju Josipovu ulogu i odanost Bogu, njegovu jaku vjeru i vjernost prema obitelji s Marijom i Isusom. Papa Pavao VI. piše:“ Očinstvo sv.Josipa se pokazalo u tome, da je on položio svoj život tajni utjelovljenja, svetoj obitelji, vjerničkoj ljubavi i da je svoje sposobnosti stavio u službi Mesije“. U ulozi spasenja imao je tolikog utjecaja da su ga vjernici jako cijenili i štovali, pa su mnoge crkve, škole, institucije,društva i udruge nazvali po njemu. Sv.Pismo nas upućuje „ Ite ad Joseph“ (Idite k Josipu).

U sjemeništu i gimnaziji Paulinum, dan sv.Josipa uvijek je bio obilježen posebnom pažnjom. Ne zato, što naš rektor ili neki učenici nose njegovo slavno ime, nego zato, što je sv.Josip iza Blažene Djevice Marije najveći svetac naše Crkve. Pošto ove godine  živimo u posebnim prilikama radi pandemije, zato smo dan sv.Josipa i otvorenje godine sv. Josipa skromno  zabilježili. U crkvi, srijeda je dan sv.Josipa. Mi smo odlučili da tijekom cijele godine srijedom častimo sv.Josipa posebnom pobožnošću.

 
Na regionalnom natječaju Ispis E-mail
Srijeda, 10 Ožujak 2021 09:43

Autonomna Pokrajina Vojvodina  organizirala je natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom „ Natječaj bez granica”. Organizatorima je bio cilj, da u ovo teško vrijeme pandemije učenike osim online nastave još više potaknu na rad i  na neke aktivnosti. Spomenuti natječaj je održan na virtualan način i na kratko vrijeme učenici su morali odgovoriti na dvadeset pitanja. Pitanja su se odnosila na kulturu, povijest i specifičnosti Vojvodine i susjednih država, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Iz cijelog regiona javilo se 290 većih ili manjih grupa, među kojima je bila i grupa učenika „Paulinuma”. To su bili naši četvrtaši, odnosno maturanti, koji su spadali među najuspiješnije pobjednike i zato, i na nagrađene. Maturantima čestitamo za uspjeh i za nagradu.

 
Dar predsjednika Skupštine Vojvodine Ispis E-mail
Srijeda, 10 Ožujak 2021 09:39

Od kada je otvorena gimnazija i sjemenište/kolegij „Paulinum” , mijenjale su se tijekom desetljeća državne vlasti i  vlasti samouprave, a tako i pristup prema našoj instituciji. Neki su zauzeli neprijateljski stav prema „Paulinumu”, neki su nas prešutjeli, neki trpeći stav, a neki su bili lojalni. Od devetdesetih godina subotička Gradska uprava je bila prva, koja je uvrstila „Paulinum” među ostale obrazovne i odgojne ustanove, i kao takvu je pomagala prema mogućnostima. 2000. godine došlo je do promjena na državnoj razini, a samim tim i odnos države prema Crkvi. Prije svega uveden je vjeronauk u školama, poštivane su crkvene institucije, počele su suradnje između Crkava i državnih vlasti, a također, makar i u skromnim okvirima, ali i financijska pomoć. Od promjene sustava državnih vlasti, predsjednici Skupštine Vojvodine godišnje posjećuju „Paulinum”. Najčešće nam dolazi predsjednik Skupštine za Dan škole i dan proštenja naše kapele, ili za božićno – novogodišnje  blagdane. Posjet jednog ovakvog funkcionera nije nikad „bez praznih ruku”. Darove koje dobivamo, sastoje se ili od školskih pribora ili za potrebštine internata. Ove godine za Dan škole predsjednik Skupštine Vojvodine ISTVÁN PÁSZTOR poklonio nam značajnu donaciju u hrani, higijeni, dezinficijskih sredstava, odjeći i pokrivače. Za veliko donaciju, odgojitelji i učenici „Paulinuma” najljepše zahvaljuju!

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 49