Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Zaključna sjednica Nastavničkog zbora Ispis E-mail
Utorak, 07 Srpanj 2020 11:38

Ove  godine radi vanrednog stanja u državi, završetak školske godine i završna sjednica u gimnaziji „Paulinum“, bila je na poseban način. Prema uputama i propisu Ministarstva obrazovanja sjednica je održana 29.svibnja. Nastavnički zbor  radi korona virusa, nije se sastao u zbornici škole, već radi odstojanja  u velikoj blagovaonici „Paulinuma“. Sjednica je održana za sve razrede, tj. od prvog do četvrtog razreda, a ne posebno za četvrtaše, pred kojima stoje još daljnji ispiti. Online nastava je završena 20.svibnja za maturante, a za ostale razrede 30.svibnja. Na sjednici su razrednici iznijeli svoje izvještaje, slijedeći rad učenika preko elektronike. Online nastava nije bila laka, jer se ovo dogodilo prvi puta u školstvu, pa niti profesori, niti učenici nisu imali iskustva za taj rad. Unatoč toga, ipak se sve odvijalo u redu i u realnosti, pa su kako profesori, tako i učenici bili zadovoljni sa rezultatima.

Nakon rasprave i klasifikacije za niže razrede, slijedila je pripremna sjednica za ispite zrelosti. Govorilo se o gradivu, o temama za usmeni dio ispita, i za pismeni dio mature. Direktor gimnazije Mons. Jožef Mioč se zahvalio svima za izvanredan trud i rad, koji se ove godine makar na poseban način, ali sa zadovoljstvom i dobrom uspjehom je završen. Direktor je nadalje rekao, da mu je žao, što se ne može održati tradicionalna svečana zahvala i Te Deum, ali smo zahvalni dragome Bogu za školsku godinu, koju ćemo pamtiti radi izvanrednosti.

 
ZA OSMAŠE Postani i Ti dio zajednice Paulinuma! Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 08:11

Završavaš osmi razred i razmišljaš o dalnjem školovanju. Ako si aktivan u župi, možda osjećaš klicu Božijeg poziva, odnosno želiš svoje školovanje nastaviti na temeljima kršćanske kulture, zatim želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice „Paulinuma“! Ukoliko si zainteresiran, obrati se svećniku, vjeroučitelju, kantoru ili crkvenom službeniku i oni će ti dati upute. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa (kolegija) „Paulinum“, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je akreditirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Od ove godine gimnazija je ponovno potvrđena od  Ministarstva prosvete iz Beograda ( Sl. glasnik Rs – Prosvetni glasnik “, br. 2 2020.) Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što „Paulinum“ nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak na kršćanskoj kulturi i na duhovnoj formaciji. To znači, da „Paulinum“ poučava, odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima, u koju se mogu upisati u gimnaziju osim dječaka i djevojke.

Sve detaljne informacije u vezi upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

telefona: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 
Na predstavaljanju u školama Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 07:57

U proljetnim mjesecima srednje škole idu na predstavljanje i prezentiranje, da bi učenike završnih razreda u osmoljetkama upoznali sa radom i programom  u svojim srednjim školama. U istom periodu gradovi priređuju i sajmove obrazovanja. Najveći sajam obrazovanje je svake godine u Novom Sadu. Ove godine i učenicima  Paulinuma je bilo omogućeno da posjete sajam obrazovanja i međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu. Osim sajma u vojvođanskoj prijestolnici , grad Subotica također priređuje sajam obrazovanja. Ove godine , radi pandemije sajam je odgođen. Ipak do proglašenja vanrednog stanja u državi, u osmoljetkama je dana prilika da se  prezentiraju srednje škole. Paulinci su prezentirali Biskupijsku klasičnu gimnaziju u osnovnim školama, „Majšanski put”i „ Szechenyi Istvan” u Subotici, zatim u Čantaviru u školi „Hunyadi Janoš” i u školi ”Petšfi Sandor” u Hajdukovo. Na prezentacije uvijek ide sa učenicima jedan profesor, ali učenici gimnazije govore i daju informacije o radu i programu škole.

 
Paulinac-sjemeništarac u humanitarnoj akciji Ispis E-mail
Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 07:49

Kao mnogi župni Caritasi u ovo vrijeme pandemije corona virusa, aktivirao se i Caritas parohije-župe Sv.Vladimira u Vrbasu. Prema ustaljenoj tradiciji u župi, u korizmenom vremenu je uvijek akcija sakupljanja namirnica za pomoć siromasima u župi. Pošto je došlo do izvanrednog stanja u državi, od sakupljanja prije svega namirnica i higijenskih potrebštine, načinjeni su paketi i dijeljeni su starim vjernicima i drugim starijim osobama u potrebi.

Cijelu dobrotvornu akciju organizirao je župnik vlč. Igor Vovk, a od velike pomoći u sakupljanju i dijeljenju bio mu je učenik Paulinuma i sjemeništarac Aleksandar Krnješin.

 
Na sajmu obrazovanja i knjiga u Novom Sadu Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:34

Na poziv i financiranju Ministarstva obrazovanja Beograda i Tajništva za obrazovanje. propise, upravu za nacionalne manjine i nacionalne zajednice u Novom Sadu,  sudjelovali smo na sajmu  obrazovanja i sajmu knjiga u krugu sajmištva u Novom Sadu.  Na sajmu koji je pod nazivom „Putokazi“ već petnaesti put priređen, bili su prezentirani neke srednje škole, zatim  visoke škole i fakulteti Vojvodine i Republike, te neki inozemni fakulteti. Uz sajam obrazovanje, u istom kompleksu velike zgrade bio je i sajam knjiga. Na ovom sajmu, koja je bila međunarodnog karaktera, bilo je 150 izlagača iz 13 zemalja, koje su  predstavile svoje izdavačke kuće . Na sajmu su bile i neke crkvene izdavačke kuće ali na žalost katoličke ne. Sajam knjiga je bio reprezentativan i veoma dobro posjećen.

 
Posjet župe i tvornice „Gebi“ u Čantaviru Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:20

Čantavir je jedno značajno naselje u kojem žive najvećim dijelom vjernici katolici. Da su prije svega bili, te da su i danas dobri vjernici i privrženi crkvi, to svjedoči velebna crkva u stilu bazilike, koju su  vjernici svojim darovima i aktivnim radom podigli u najvećoj svjetskoj ekonomskoj krizi , godine 1929/30.Čantavirci su jako ponosni na svoju crkvu i može se reći da su dobri vjernici i u veoma lijepom broju pohađaju nedjeljne svete mise, pogotovo vjeronaučna djeca i osmoškolci. Cilj posjete paulinaca je da u tim župama prizovu pažnju na duhovna zvanja i na jedinu katoličku školu, koja poučava i odgaja na kršćanske vrijednosti. Prije podne smo proslavili svetu misu, koju je predvodio rektor mons. Jožef Mioč,u zajedništvu sa župnikom Robertom Utcai, sa prefektom Laslom Tojzan, kapelanom Sinišom Stipić i kapelanom iz Marije Majke Crkve Arnoldom Lukač. Nakon propovijedi prefekta Tojzana, svjedočio je o svom životu Alen Mrkaljević, učenik četvrtog razreda. Meditativnu pjesmu recitirao je Adam Huszar, a zatim je slijedila skladba Cesara Francka, koju su izveli Tamas Kiss i Adam Petrovity. Na kraju mise župnik je sa učenicima postavio  razna pitanja u vezi škole i sjemenišnog života ,a u ime paulinaca odgovorio je učenik drugog razreda  Samu Varga.

Iza svete mise i susreta sa djecom  posjetili smo jednu od najvećih tvornica u Vojvodini i u Republici Srbiji, tvornicu stočne hrane, hrane za životinje,proizvodnju plaketa i ulja „Gebi“. Kroz tvornicu vodio nas je i o svim detaljima proizvodnje govorio je predsjednik mjesne zajednice i zamjenik vlasnika Attila  Gyurcsin. Nakon obilazka tvornice, čekao nas je  obilni ručak u dvorani „Takacs Gaspar“.

Poslije podnevne satove proveli smo u Rekreacionom centru „Krupara“. Ovdje smo zajedno sa župnikom, kapelanom i sa mladima  proveli pravu rekreaciju sa kuglanjem, bowlingom, biliardom i dvorišnim reparatima za razonodu. Posjet u Čantaviru ostat će najljepšoj uspomeni, kojem zahvaljujemo prije svega župniku, njegovim suradnicima i predsjedniku mjesne zajednice.

 
Pepelnica-Čista srijeda Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:17

Na čistu srijedu u rano jutarnjim satima okupili smo se u našoj kapeli da bi smo počeli jedno od najsvetijih crkvenih razdoblja, korizmu. Svetu misu je predslavio rektor, a s njim su misli i duhovnik i prefekt sjemeništa. Rektor je u svom nagovoru istaknuo evanđeosku poruku, da u korizmenom vremenu prije svega trebamo više se moliti, zatim žrtve činiti i milostinju dijeliti, imati više osjećaja za naše bližnje.  U korizmenom vremenu u Paulinumu ne drži se samo križni put, nego u ovo crkveno doba imamo i druge pobožnosti, duhovne nagovore, adoracije i eksorte.

 
Poklade u Paulinumu Ispis E-mail
Petak, 08 Svibanj 2020 11:13

U katoličkoj crkvi od srednjeg vijeka uvedeno je vrijeme poklada u vremenu iza Božićnog vremena do čiste srijede ili pepelnice. Sama riječ poklade dolazi od latinske riječi carneval, od caro tj.meso i levare u prijevodu dignuti. Druga riječ fašnik potječe od njemačke riječi Fastnacht, u prijevodu noć posta. Poklade ili fašnik je razdoblje prije korizme u kojem se priređuju razne zabave, balove, povorke maškara, kostimirane i maskirane plesove, zatim bakljade i vatromete, a na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke,personifikacije „princa karnevala“.  U školama i drugim zavodima za poklade se priređuju zabavne večeri s raznim veselim i šaljivim programima. U Paulinumu je stari običaj da se na dan prije pepelnice priredi jedna vesela,zabavna-komična večer. Ovu tradiciju  su i ove godine držali paulinci, priredivši zabavnu večer. Svaki razred je izveo nešto komično, pjevanjem, recitacijom, sviranjem,imitiranjem ili akrobacijom.Sa ovom zabavom smo završili period opuštenosti i veselja i pripremili se za najozbiljnije vrijeme crkvene godine, za korizmu.

 
Škola u prirodi Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2020 12:11

U školskim programima su uvrštene i predviđene velike šetnje i takozvani programi“ Škola u prirodi“. Cilj ovih programa je da učenici provedu školske satove ili jedan radni dan u prirodi. Takvi programi su predviđeni i u gimnaziji „Paulinum“ . Tijekom školske godine više puta se ide na veliku šetnju, jer su šetnje jako potrebne onima, koji provodu život u zatvorenoj prostoriji.Velika šetnja znači hodanje u prirodi i biti u pokretu  i na  svježem zraku. A škola u prirodi znači, da učenici imaju školske satove biologije u šumi, na jezeru, na polju i livadi , da tako pobliže upoznaju ljepotu i čar prirode. Tako su i paulinci u nedavnoj prošlosti imali jednu veliku šetnju u šumi, a zatim u Parku i na jezeru Palić.

 
Dar Samouprave Subotice Ispis E-mail
Subota, 08 Veljača 2020 12:09

Na proslavi Dana gimnazije i proštenja sjemenišne kapele, bili su prisutni među ostalim gostima i predstavnici Subotičke samouprave . Predstavnice kabineta gradonačelnika, Ágota Bálint i ZsuZsanna Magosi u ime dogradonačelnice Timee Horvát našoj ustanovi predali su novčanu uputnicu za kupovinu prehrambenih namernica i ostalih potrebština za školu i za internat. Na velikom daru su zahvalni paulinci, njihovi roditelji i odgojitelji. Gradska Uprava je ovom donacijom pokazala da cijeni rad „Paulinuma“ i smatra gimnaziju jednom važnom i značajnom institucijom.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 49