Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Ministarstvo obrazovanja posjetilo „Paulinum“ Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:13

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište  (kolegij) „Paulinum“ ustanovljena je od Subotičke biskupije i ima državno priznanje. Gimnazija je jezična klasičnog smjera, koja prije svega priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za materinske jezike,  klasičnu kulturu i povijest. Škola je pod nadzorom crkvenih i državnih vlasti. Zato od vremena do vremena gimnaziju posjećuju crkveni i državni predpostavljenici. U nedavnoj posjeti, koju je organizirao pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, bili su Dr. Aleksandar Pajić zamjenik ministra prosvete i odgovoran za srednjoškolsko obrazovanje iz Beograda, zatim podsekretari pokrajinskog sekretarijata Žolt Sakalaš i Milan Kovačević.

Delegaciju je primio ravnatelj mons. Jožef Mioč sa suradnicima, iza toga su obilazili školske prostorije i razgovarali su o usklađivanju plana i programa nastave gimnazije, gdje se uvijek nešto mijenja i dopunjuje.

 
Predstavljanje „Paulinuma” na sajmovima Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 12:01

Približavanjem završetka nastave za osmaše, u mjesecima ožuljka i travnja, priređuju se po regijama sajmovi obrazovanja. Na tim sajmovima, srednje škole se predstavljaju, da bi se učenici osmog razreda lakše mogli odlučiti i birati neku srednju školu. Do sada „Paulinum” je pozvan i prezentiran u školi u Bačko Petrovom Selu i na regionalnom sajmu u Adi. Na sajmovima „Paulinum” predstavlja svoj profil, predmete i daje informacije o gimnaziji i sjemeništu (kolegiju). Prema običaju maturanti „Paulinuma” daju savjete i djele brošure, odnosno prospekte zainteresiranima.

 
Posjet župama Čantavira i Kelebije Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 11:46

Zajednica „Paulinuma”  prema mogućnostima, rado ide na susrete i posjete po župama. Susreti su radi sticanja iskustava za  paulince, a zatim da vjernici vide sjemeništarce i učenike jedine katoličke škole na našim prosotrima. Svaki susret počinje sa sv. misom . Iza sv.mise je druženje sa djecom i mladima, odnosno razgovori sa vjernicima, koji fizički, materijalno i moralno podržavaju tu važnu ustanovu biskupije.

U poslije podnevnim satima se organiziraju neke slobodne aktivnosti, koji su vezani sa pobližem upoznavanju i na nekim školskim programima. Paulinci su bili 24. ožujka u posjeti župi Čantavir, a 31. ožujka na Kelebiji. Kao i u prijašnjim godinama učenici su bili lijepo primljeni i prihvaćeni,  te se vratili  u „Paulinum” sa nezaboravnim doživljajem i dobrim iskustvima.

 
Riblji festival Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Svibanj 2019 11:40

Subotička samouprava po drugi puta je organizirala Dane riba, odnosno Riblji festival. U centru  grada , oko  kipa Presvetog  Trojstva na postavljenim standovima posjetioci su mogli vidjeti   i  uvjeriti se sa bogatim vrstama riba, koje se nalaze u Vojvođanskim rijekama i jezerima. Posebnost je bila veliki akvarij u kojem su bile predstavljene najznačajnije vrste riba. Cilj Dana riba, odn.festivala bio, da se prizove pažnja na mnogovrsne ribe u našim vodama, a  zatim  da se upozori  stanovništvo na zdravu riblju hranu.

 
Proslava sv. Josipa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 11:17

Svetom Josipu među svetima, pripada najčasnije mjesto, jer je bio zaručnik Blažene Djevice Marije i poočim Isusa Krista. Bez obzira u koje liturgijsko vrijeme pada dan sv. Josipa, uvijek se slavi kao svetkovina. U Paulinumu dan sv. Josipa  se slavi sa posebnom pažnjom, prije svega radi časnog sveca, a zatim radi toga, što naš ravnatelj nosi ime tog velikog sveca. Svake godine u predvečerju svetkovine Paulinci priređuju prigodni program u čast sveca i za imendan rektora. Na sam dan se služi u sjemenišnoj kapeli svečana sv.misa, a zatim je slobodan raspored i blagdansko raspoloženje. Naša zajednica uvijek rado čeka taj dan i unatoč toga, što nema nastave, dan je ispunjen bogatim sadržajem.

 
Na predavanju oca Eliasa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 11:09

Otac Ohoiledwarin Elias, redovnik verbita, rodom iz Indonezije, koji  privremeno služi u zrenjaninskoj biskupiji, imao je predavanje u Kulturnom centru „Nepkör“.  Tema predavanja je bila,“Čekaj, poštuj i ljubi“. Predavanje je bilo namjenjeno srednjoškolcima ali ulaz je bio slobodan svim zainteresiranima. Velika dvorana je bila puna slušatelja, koji su sa interesiranjem pratili riječi, odnosno sviranje na gitari oca Elijasa. Iza predavanja mnogi su ostali na neposrednom i osobnom razgovoru sa predavačem.

 
Susret u Maloj crkvi Blažene Djevice Marije Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 11:03

Subotička crkva Male Gospe, koja se inače zove Mala crkva osnovana je 1926. godine. Kapela je sagrađena 1929.godine, a proširena je 1936. godine. Kapela je služila najprije tzv. vikarijatu, a od 1956. podignuta je na rangu župne crkve. Teritorijalno spada među najveće župe i najaktivnije u gradu, a i u biskupiji. 17.ožujka u nedjelju paulinska zajednica je bila pozvana na svetu misu i na susret sa djecom i sa vjernicima. Sv.misu je predvodio mons. Jožef Mioč rektor, s njim su sumisili prefekt vlč.Laslo Tojzan i vlč.mr. Silard Blačak. U služenju je pomagao još nedavno razređen đakon Čaba Sabo Sepeši. Učenici Paulinuma su aktivno sudjelovali na svetoj misi, a poslije su razgovarali sa djecom i sa mladima. Zajednički susret je završen u vjeronaučnoj dvorani  gdje su svi prisutni čestitali imendan župniku Silardu.

 
Poklade – Pepelnica Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 10:53

Korizmeni vrijeme predusreću poklade. U pokladama se izvode različite vesele priredbe, zabave, balove i spektakularne povorke. U školama i u drugim zavodima za poklade priređuju zabavne večeri ili šaljivi programi. U gimnaziji i sjemeništu „Paulinum“ je stari običaj, da dan prije pepelnice učenici priređuju  veselu večer. Tako je to bilo i ove godine. Okupljeni u velikoj dvorani, svaki razred je izveo neku komičnu točku, bila to recitacija, pjesma, oponašanje predpostavljenih, ili koja instrumentalna točka. Zabavna večer je protekla u veselom i ugodnom raspoloženju imajući u svijesti  da pred nama stoji četrdesetnica, odnosno korizma.

Na pepelnici, čistoj srijedi imali smo rano ujutro svetu misu i pepeljanje, koje je  predvovio rektor mons.Jožef Mioč. Rektor je u homiliji naglasio evanđeosku poruku, važnost molitve, posta i odricanja, odnosno milostinju.

 
Dar samouprave Subotice Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019 10:44

Od akreditacije tj.priznanja gimnazije „Paulinum“, školu podržava Republika, Pokrajina i grad Subotica. Pod podržavanjem treba razumijeti da školu sufinanciraju državni organi. Pomaganje je uglavnom u školskom priboru, u školskoj opremi i u raznim pomagalima, koji omogućuju što bolju izvedbu nastave i rad u gimnaziji ali i život u sjemeništu, u internatu. Ove školske godine  od grada Subotice naš zavod je dobio razne zimnice, kompota i meda, upravo ono što nam je manjkalo u ishrani. Samoupravi Subotice smo zahvalni za pomoć koju svake godine dobijemo na drugi način.

 
Posjetili smo sestre u samostanu „Anuncijata“ Ispis E-mail
Srijeda, 20 Veljača 2019 12:37

U Subotici časne sestre imaju samostane „Marianum“, Bačkih sestara Naše Gospe,zatim sestre Naše Gospe Zagrebačka provincija „Anuncijatu“, te kuća sestara Kćeri milosrđa i samostan Sestara dominikanki sv.Anđela čuvara. Paulinci od vremena do vremena posjećuju subotičke župe i crkve, a zatim i samostane da bi bolje upoznali život i rad  crkvenih osoba i vjernika.  U bliskoj prošlosti  bili smo u samostanu Sestara Naše Gospe u Anuncijati. Tu nas je dočekala s.M.Mirjam Pančić , koja nam je tumačila osnivača reda i svrhu ustanove družbe. U kapeli samostana primila nas predstojnica s.M.Karmela Kovačević. Ona je govorila najprije o svom životu i radu u sjemeništu, a zatim o samostanu i o samoj kapeli. Rekla je da je red do II.svijetskog rata posjedovala  građansku školu, današnju osmoljetku Jovan Jovanović Zmaj sa kapelom. Nakon oduzetka zgrade i kapele sestre su iznijele namještaj i devocionalije i sada te stvari, dakle oltar,svetohranište,slike,kipovi i klupe se nalaze u ovoj kapeli. U prelijepoj kapeli izmolili smo krunicu i pjevali dragoj Gospi, Marijanske pjesme na hrvatskom i mađarskom jeziku.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 44