Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Prezentacija knjige o sinagogi Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:41

Pod nazivom „Zajedno za budućnost i sačuvanje kulturne baštine“ priređena je krajem rujna predstavljanje knjige o subotičkoj sinagogi. Predstavljanje knjige ostvario je grad Subotica sa suradnjom Interregionalnog IPA projekta. Knjigu o sinagogi sastavio je Gábor Dömötör. Predstavljanje je počelo sa glazbenom točkom Gvarden kvarteta, a zatim je pozdravio prisutne predsjednik Židovske zajednice Róbert Szabados. O knjizi su govorili i predstavili Miroslava Babić i Zita Kovács . Knjiga je izdana na  četiri jezika i ona zapravo služi kao turistički vodič. Na prezentaciji smo i mi bili prisutni i kao poklon dobili smo jedan primerak ove knjige.

 
Na preminuću Sv. Franje Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:36

Prema našem ustaljenom redu, i ove godine smo prisustvovali i sudjelovali na preminuću i svetoj misi 3. listopada u franjevačkoj crkvi. Dvojezičnu Sv. misu sa sumisnicima predvodio je gvardijan samostana fra Zdenko Gruber. On je propovijedao na hrvatskom jeziku, a na mađarskom jeziku fra Petar Deže. Nakon svete mise otišli smo kod oltara svetoga Franje i tamo smo zajedno sa vjernicima molili 142. psalam. Tradicija je da se pod ovom liturgijom isključuju svijetla, koja podsjećuju vjernike na prelazak sa ovoga svijeta u drugi svijet, na vječni život.

 
Na vidikovcu Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:28

Grad Subotica ima dva vidikovca. Manji vidikovac se nalazi na zadnjem katu hotela Galerija, a pravi veliki na subotičkoj gradskoj kući. Mi smo ovog puta izabrali vidikovac gradske kuće. Turistički vodič, bivši naš učenik Levente Homolja, najprije nas je upoznao sa poviješću gradske kuće i njezinog tornja. Poslije toga smo otišli gore na toranj i posmatrali sa velike visine od gotovo 60 metara cijeli grad i okolicu. Posebno su nam zapale za oči najlijepše stilske zgrade u centru grada, a zatim tornjevi naših crkava.

 
Izložba čipki Ispis E-mail
Srijeda, 17 Listopad 2018 10:10

U Subotičkom Gradskom muzeju priređena je izložba čipki pod nazivom „Čudo iz Kiškunhalaša“ posebnost u izradi ovih čipki je u tome, da te čipke se ne šivaju nego heklaju. Izrada čipki traju ne samo nekoliko sati, nego i preko tisuću sati i predstavljaju razne motive i po tome dobiju svoje ime. U izradi posebnosti ovih čipki uveo je Árpad Dekany profesor umjetnosti reformatske gimnazije. Ove posebnosti halašani izrađuju već 115. godina. Ovu izložbu smo posjetili u okviru školskog sata povijest i umjetnosti

 
Ljetna obnova na zgradi Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 10:48

Svaka zgrada nakon dvadeset godina već zastari i potrebne su razne potrebe. Pogotovo ovo vrijedi za odgojne i školske institucije, koje svake godine treba obnavljati nešto popravljati a zatim nešto modernizirati. Zgrada „Paulinuma“ je stara više od pedespet godina. Stoga nije ni čudo da stalno treba nešto obnoviti i reparirati. Tjekom ljetnih ferija u zgradi „Paulinuma“ obnovljeno je stepenište na drugom katu, zatim obnovljeno je umivaonik i toalet na polukatu, i ostali popravci koje svake godine trebaju biti izvedeni. Za mogućnost izvođenja radova zahvaljujemo Upravi za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije, koja je ove godine sve ove radove financirala. Radove je izveo poduzeće „Yumol“ i radovi su završeni do početka nove školske godine.

 
Veni Sancte i inaugracia škole Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 10:38

3.rujna,kao i u svim ostalim školama, zazvonila su zvona i u našoj gimnaziji i sjemeništu „Paulinum“. Nakon dva i pol mjeseca kuća je ponovno postala živa. Stariji učenici  veoma brzo su se snašli, a novi su uz pomoć odgojitelja i ostalih učenika privikli na novu sredinu. U katoličkoj Crkvi, svaki početak, svaki rad počinje sa molitvom, i to sa zazivom Duha Svetoga. Misno slavlje i Veni Sancte predvodio je ravnatelj mons.Josip Mioč, a sumisnici su bili odgojitelji, mons.Marko Forgić duhovnik i vlč.Laslo Tojzan prefekt. Na misi je sudjelovao professorski zbor,roditelji,rodbina učenika i neki vjernici. Pjevanje i sviranje je predvodio preč.mr. Dragan Muharem.

Nakon sv.mise i Veni Sanctea  svi su prešli u veliku dvoranu „Paulinuma“, gdje je slijedila tz.inaugracia, odnosno uvod u novu školsku godinu. Pod inaugracijom su učenicima predstvaljeni profesori,predmeti kojih će oni učiti, a zatim su predstvaljeni novi učenici,koji su se ove godine u lijepom broju upisali.Na kraju inaugracije prvaši su dobili simbolični poklon školskog probora, a zatim su imali prvi razredni sat.

 
Oproštaj i početak nove školske godine Ispis E-mail
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 08:25

Pedesettreća generacija  Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ oprostila se u redovnom ljetnom roku  šk.godine 2O17/18. Nakon pismenih i usmenih ispita slijedio je svečani završetak i proglašenje mature. Sa pjesmon „ Prašta se već stari djak“  oprostili su se maturanti od svoje stare škole. Ravnatelj je proglasio uspjehe maturanata, a u svom govoru je istaknuo da je ove godine ispit zrelosti položila jedna mala četa,ali dobra i jaka. Svi su bili pohvaljeni i svi su dobili jedan mali poklon,koji će ih sjetiti na nekadašnje školske dane u „Paulinumu“. Razrednik prof.Marijan Kujudžić je ohrabrio učenike za daljnje studije, a u ime maturanata govorio je Đuro Juhas, koji se zahvalio svima, koji su njihov put pratili i pomogli da sretno završe svoje srednjoškolko školovanje.

 
Susret u Srijemskoj Mitrovici Ispis E-mail
Petak, 20 Srpanj 2018 11:39

U Republici Srbiji ima više gradova, koji potječu iz rimskih vremena. Od ovih su najpoznatiji Singidunum današnji glavni grad, Beograd, zatim Naisu, rodno mjesto rimskog cara Konstantina Velikog, današnji Niš, i Sirmium, Srijemska Mitrovica, gdje su 304. godine poslije Krista kršćani dali živote i  svjedočili svoje kršćanstvo. Među njima je najpoznatiji Sveti Dimitrije. 

Na  dan Duhova učenici i sjemeništarci Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ sa odgojiteljima i profesorima su bili na naučno školskom izletu u mjesto gdje su ostatci rimskih mučenika u Srijemskoj Mitrovici.Put do ovog mjesta vodio nas je kroz slikovitu Frušku Goru. Stigavši do našeg krajnjeg cilja, odmah smo se uputili u katedralu  Svetog Dimitrija.Tu smo sa župnikom katedrale mons. Eduardom Španovićem, sa mnogobrojnim vjenicima, profesorima, učenicima i  našim poglavarima prisustvovali na svetoj misi.

Svečanu svetu misu je predvodio mons. Josip Mioč ravnatelj „Paulinuma“ uz koncelebraciju generalnog vikara i župnika katedrale mons. Eduarda Španovića i  prefekta sjemeništa vlč. Lasla Tojzan. Na svetoj misi  učenici Paulinuma su aktivno sudjelovali sa čitanjima, molitvama, recitacijama i glazbenim točkama.  Nakon Evanđelja  svjedočio je, odnosno govorio o svom zvanju Kiril Stojanov maturant. Poslije svete mise župnik nam je govorio o povijesti crkve, župe i o samome gradu, te o nacionalnoj strukturi grada i saznali smo da pored hrvatskog naroda, na župi  djeluju  mađarske i njemačke kulturne grupe.

Na objed nas je vodio mons. Eduard Španović u restoranu „Lovac“, gdje smo bili pogošćeni. Iza ručka smo se uputili u obilazak grada. Na ovom obilasku smo posjetili arheološke iskopine iz rimskih vremena: staru baziliku, carsku palaču, značajne građevine  iz prošlosti i ostatke utvrde grada. Poslije obilaska značajnih povijesnih mjesta, vratili smo se u pastoralni centar,  i tamo smo razgovarali  sa djecom i mladima, te smo na sportskom terenu župe  odigrali sa mladima prijateljsku utakmicu. Susret u Srijemskoj Mitrovici ostat će nam u najljepšoj uspomeni, jer smo se obogatili u duhovnom smislu i u intelektualnom školskom smislu. Za sve ovo zahvaljujemo župniku mons. Eduardu Španoviću.


 
Dan duhovnih zvanja u Maloj Bosni Ispis E-mail
Petak, 20 Srpanj 2018 11:35

Katolička crkva na dan Dobrog Pastira slavi Dan duhovnih zvanja. Na taj dan, vjernici u cijelom svijetu se mole za svećenička i redovnička zvanja. Ove godine u  čast Dana duhovnih zvanja - paulinci su sudjelovali na svetim misama i prije podne i poslije podne, da bi  sa prisutnim vjernicima  molili Gospodaru žetve za radnike u Božjem vinogradu.

Prije podne u Malu Bosnu na poziv župnika vlč. mr. Dragana Muharem sjemeništarci  su uzveličali slavlje sa svjedočenjem, da bi vjernici čuli da zvanja dolaze sa raznih krajeva i raznih obitelji, koji slijede glas Dobroga Pastira. Nadalje su svetu misu  animirali recitiranjem, pjevanjem  i sa instrumentalnim tačkama. Nakon svete mise svi su prešli u župski dom i tamo su sa vjernicima i generalnim konzulom Republike Hrvatske, gospodinom Mr. Velimirom Plešom, koji je sa svojom prisutnošću uzveličao slavlje,- sa malom zakuskom upoznavali se i razgovarali. Za nezaboravan susret, paulinci su zahvalni gospodinu  župniku vlč. mr. Draganu Muharem.

 
Na izložbi Mikše Roth Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:52

Pod nazivom „Obojena sunčana svijetlost“, u Subotičkom gradskom muzeju je otvorena izložba glasovitog majstora vitraža Mikše Roth. Roth je bio osnivač i vođa najznačajnije radionice umjetnosti stakala i mozaika u XIX. stoljeću. Na prekretnici XIX. i XX. vijeka u Austro-ugarskoj monarhiji počeli su se izgrađivati naveliko nove ekonomske i administrativne zgrade, crkve, kulturno-zabavni objekti, banke, restorani i izložbene prostorije. Da bi se istakla njihova raskošna i reprezetativna funkcija ukrašavali su ih kipovima, zidnim slikama, keramikom, mozaicima i vitražima. Mikša Roth kao zanatlija stakla i mozaika, počeo je najprije u skromnoj osobnoj radionici izraditi ofarbane prozore, a zatim je radionica prerasla u jednu veliku tvornicu stakala i mozaika. Iz njegove tvornice su izrađeni najljepši prozori, vitraži u zgradi Parlamenta u Budimpešti, zatim u kapelici u kraljevskoj palači, u Muzičkoj akademiji, Nacionalnoj banci, zatim mnoge grobnice i mauzoleji su također ukrašeni vitražama Mikše Roth. O najljepšim vitražama pod naslovom „Obojena sunčana svijetlost“ je priređena izložba u Subotici, koju smo i mi posjetili.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 42