Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Posjet drevnom gradu Iloku Ispis E-mail
Utorak, 14 Lipanj 2011 09:40

Stari kraljevski grad Ilok, smješten uz obalu Dunava, na samom istoku Hrvatske, bio je cilj našeg jednodnevnog posjeta, u srijedu 1. lipnja. U prijepodnevnim satima stigli smo u Ilok, i prvo što nam je bilo u planu posjetiti, bio je, naravno, velebni franjevački samostan i crkva sv. Ivana Kapistrana. Najprije smo slavili svetu misu, koju je predvodio naš rektor, a zatim smo u pratnji domaćina, fra Oktavijana, pogledali samostan i bili upoznati s likom sv. Ivana Kapistrana i poviješću Iloka. Nakon toga 'preuzela' nas je gospođa Blaženka Gazafi, iz gradskog poglavarstva, koja nas je povela u gradski muzej. Imali smo tamo prigodu pratiti povijest grada od antičkih vremena pa sve do suvremenog doba. Biti u Iloku, a ne otići u vinske podrume, skoro je kao da niste ni bili tamo. Tako smo zavirili u ogromne podzemne, hladne prostorije s velikim bačvama za vino. Nakon ručka obišli smo vidikovac na Principovcu i prošetali obalom Dunava. U povratku smo zastali u Šidu, gdje nas je primio i ugostio grkokatolički župnik vlč. Mihajlo Režak, čiji je sjemeništarac maturant Paulinuma. Okrjepljeni večerom, zahvalili smo se domaćinima i pošli natrag za Suboticu. Put je doduše bio malo dulji, zbog blokade putova, ali smo ipak sretno stigli, umorni, ali puni dojmova.

 
Kamo dalje? Dođi u Paulinum! Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Svibanj 2011 10:52

Osmi razred je pri kraju. Postavlja se ono važno pitanje na koje uskoro treba odgovoriti: kamo dalje? Koju školu izabrati? Što i kako upisati? Što je najbolje za mene? Ako dosad nisi čuo, onda dobro poslušaj: postoji jedna škola, zove se Klasična biskupijska gimnazija Paulinum. Poznato ti je? Želiš još više saznati što se tamo uči, kako se živi, kako upisati…? Jednostavno prošetaj našom web stranicom i pronađi sve podatke koji te interesiraju. Ako nas pitaš kamo dalje, mi ti poručujemo: dođi u Paulinum Smile

 
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Svibanj 2011 10:50

Na nedjelju Dobroga Pastira slavi se Dan duhovnih zvanja i to je nakon proštenja drugi najvažniji dan u Paulinumu. Možemo slobodno reći – to je naš dan, dan onih koji u sebi osjećaju klicu duhovnoga zvanja i žele je još više razviti. Toga dana se posebno pripremamo jer svake godine nastojimo našim kolegama, roditeljima, prijateljima, dobročiniteljima i svima ostalima prirediti jedan mali program sa svetom misom. Tako smo i ove godine, 15. svibnja, priredili glazbenu meditaciju na kojoj su sudjelovali pjevači, svirači i recitatori sjemeništa Paulinum. Uvodnu riječ uputio je rektor mons. Josip Mioč, koji je u zajedništvu sa sjemenišnim odgojiteljima predvodio svetu misu. O svom životnom putu i pozivu posvjedočili su Dalibor Boldiš i Davin Kohanec, učenici IV. razreda. Želja nam je bila potaknuti prisutne na molitvu za duhovna zvanja te zamoliti za daljnju podršku našoj zajednici koja živi od dobrote vjernika i dobročinitelja.

 
Snimljen najnoviji CD sjemenišnog zbora Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Svibanj 2011 10:43

Sjemenišni zbor Schola cantorum Paulinum ovih je dana bio naročito aktivan. S profesionalnim snimateljskim studijom "Audio Solutions" snimljene su vokalne i orguljske skladbe, čiji su izvođači učenici Paulinuma. Kako nam je ovo jedno veliko i značajno iskustvo, željeli bismo ga podijeliti s vama. Kada uskoro budete uživali u gregorijanskim i višeglasnim skladbama, te ugodnom zvuku malih baroknih orgulja sjemenišne kapele, sjetite se da iza svega toga stoje sati i sati napornih vježbi i proba. Nije bilo nimalo lagano, ali nosila nas je ljubav prema glazbi i svijest da ćemo maksimalno iskoristiti naše talente. Za naše svakodnevne vokalne 'treninge' bio je zadužen prefekt Dragan Muharem, a na samim nastupima zborom je ravnao rektor mons. Josip Mioč, profesor glazbe. CD je sniman u sjemenišnoj kapeli, a snimanje je trajalo tri dana. Moramo priznati da nije bilo nimalo jednostavno stati pred mikrofon. Koncentracija je morala biti maksimalna, mjesta za greške nije smjelo biti. No to nas je još više potaklo dati sve od sebe i sad zadovoljstvom možemo reći da nam se trud isplatio. Kako se bliži 50. obljetnica postojanja Paulinuma, željeli smo ovim projektom dati doprinos ovom značajnom jubileju. Nadamo se da ćemo i na vas prenijeti onu ljepotu harmonije, koju smo nastojali snimiti na CD.

 
Sudjelovanje na Sajmu obrazovanja Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Svibanj 2011 10:39

U fiskulturnoj dvorani srednje škole „Ivan Sarić“ u Subotici održan je dvodnevni Sajam obrazovanja 19. i 20. travnja. Cilj Sajma je povećati opću razinu informiranosti učenika i roditelja o obrazovnim ponudama koje postoje u srednjim, višim školama i fakultetima u Subotici i da se učenici konkretnije upoznaju sa svijetom rada i zanimanja u cilju lakšeg i kvalitetnijeg izbora budućeg profesionalnog poziva. Među mnogobrojnim srednjim školama Subotice, kako i prijašnjih tako i ove godine, predstavila se i Klasična biskupijska gimnazija Paulinum. Kako se živi, što se uči, što je potrebno za upis i mnogobrojne druge informacije u vezi škole mogle su se saznati iz prve ruke od učenika koji su 'čuvali' štand Paulinuma. Podijeljene su brošure, razmijenjena iskustva, ostvarena su nova poznanstva koja će pomoći mnogima da se zainteresiraju za klasičnu gimnaziju.

 
Međunarodni susret ravnatelja klasičnih gimnazija Ispis E-mail
Četvrtak, 07 Travanj 2011 10:51

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, od 1. do 3. travnja, održan je Međunarodni susret ravnatelja klasičnih gimnazija, koji je okupio predstavnike klasičnih gimnazija iz BiH, te susjednih Hrvatske i Srbije. Skupu su prisustvovali gosti iz Zagreba, Požege, Slavonskog Broda, Osijeka, Rijeke i Splita, te Visokog kao jedine klasične gimnazije u Bosni. Na susretu su bili i ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije 'Paulinum' mons. Josip Mioč u pratnji prefekta vlč. Dragana Muharema.

Nazočne uzvanike dočekao je i pozdravio fra Zvonko Miličić, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Budući da su nam slični programi i način rada, kao što je njegovanje grčke i rimske kulture, jezika i civilizacije i klasične izobrazbe, ovo je prilika da razmijenimo mišljenje. Ovaj susret je nama bitan jer smo jedina klasična gimnazija u BiH, a od 2007. imamo otvorena odjeljenja sa vanjskim đacima, rekao je fra Miličić.

Prvi dan susreta započeo je predavanjem fra Mirka Jozića, profesora na sarajevskoj Teologiji. Predavač je govorio o klasičnom odgoju nekada, te poteškoćama i izazovima s kojima se susreće u današnjem obrazovanju. Klasični odgoj utoliko je potreban danas jer ne samo da nastoji učeniku prenijeti informacije i znanje, već štoviše, nastoji ga formirati i osposobiti za kreposti.

Učesnici su se tijekom susreta upoznali s Franjevačkom provincijom Bosnom Srebrenom, koja je i osnivač Klasične gimnazije u Visokom. Posjetili su samostane u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Fojnici, rizničare kulturnog blaga, Franjevačku teologiju u Nedžarićima, te lokalitet Mile u Arnautovićima, krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva.

 
Čestitka Rektoru za imendan Ispis E-mail
Srijeda, 23 Ožujak 2011 00:04

O sv. Josipu, zaručniku Marijinu, izrečeno je i napisano vjerojatno puno više riječi nego li ih je on sam za svoga života izgovorio. Mnogi ga nazivaju šutljivim svecem. No, sv. Josip nije morao mnogo govoriti; njegova djela najviše progovaraju o njemu. Nije imao nimalo lagan niti jednostavan život. Božji plan da skrbi i brine o Isusu i Mariji morao je prihvatiti s poniznošću. Njegova tiha prisutnost u povijesti spasenja svjedoči nam o čovjeku visokih moralnih kvaliteta i duboke vjere u Božju providnost. U ovoj Godini obitelji, predstavljen nam je kao uzor i podrška, kao čovjek čiju karizmu treba nasljedovati, napose u našim obiteljima.

 

Poštovani oče Rektore

 

U predvečerju velike svetkovine sv. Josipa. Vašega zaštitnika, kao zajednica učenika i sjemeništaraca gimnazije Paulinum okupili smo se da Vam iskažemo srdačnu čestitku povodom Vašega imendana. Uzor i primjer života sv. Josipa doista mogu nadahnuti svakog čovjeka, a vjerujemo da se mnoge karakteristike ovog velikog sveca mogu ocrtati i na Vašem životnom putu. Goleme snage i napor koji ulažete u rad i život ove institucije svjedoče tomu. Mi, koji smo ovdje prisutni, svjedoci smo velike obnove naše škole koja se događa zadnjih godina. Trebalo je doista hrabrosti i pouzdanja u Gospodina da se započne s jednim ovakvim projektom. Veliki put je prijeđen, zgrada je doista zablistala novim sjajem, a sve to zahvaljujući Vašim marljivim i ustrajnim nastojanjima. Pred Vas se stavlja još jedan veliki zadatak, a to je uvesti ovu instituciju u slavlje pedesete obljetnice postojanja. U neprekinutom pedesetogodišnjem životu ove škole, Vi ste svojim dugogodišnjim radom i prisustvom dali neprocjenjivi obol ovoj instituciji, a ono što je još važnije, utjecali ste na odgoj i obrazovanje mnoštva generacija koje su prošle kroz ovu školu.

Sv. Josip je bio čuvar nazaretske obitelji a Vi ste već dugo godina predani skrbnik i upravitelj ove institucije. U ime svih prisutnih učenika želimo Vam još jednom iskazati naše srdačne čestitke i zahvalnost. Želimo Vam ponajprije dobro zdravlje i snagu za svakodnevni rad. Želimo Vam puno strpljivosti i ustrajnosti u odgoju nas prisutnih i budućih generacija. Neka Vas na tom putu prati i čuva zagovor Vašeg nebeskog zaštitnika sv. Josipa! Živjeli!

 
Spomeni se da si prah… Ispis E-mail
Nedjelja, 13 Ožujak 2011 13:17

Nakon veselih poklada i karnevalskog raspoloženja slijedi snažan kontrast – Pepelnica: poziv na pokoru, post i križ od pepela. Pepeo se od starine smatra znakom prolaznosti. Ali pepeo je i vatrom pročišćeni zemljani materijal i stoga slika čišćenja i uskrsnuća.

Ove korizme često će nas zapitati: čega si se odrekao? No kada sumiramo mnoge odgovore doći ćemo do zaključka da se tu uglavnom radi o odricanju od onih stvarni bez kojih bi i inače čovjek mogao. Je li u tome smisao korizme? Ne bi li bilo bolje manje govoriti o korizmenom odricanju a više o korizmenim nastojanjima? Nastojati popraviti sebe, svoj odnos prema Bogu i svoj odnos prema svakom čovjeku. To je, dakako, puno teže nego suzdržavati se od banalnosti.

Korizmena atmosfera prisutna je i u Paulinumu. Trudimo se oko nastojanja da u što većoj skrovitosti, poniznosti i ljubavi iskoristimo ovo vrijeme. Kako? Kroz pobožnosti križnoga puta, svakodnevnu svetu misu, razmatranja, sabraniju molitvu i post. Nastojimo 'stišati' dosadašnju viku, galamu, zabavu, i 'pojačati' nutarnju tišinu i odnos s Bogom. Neka svima vama, dragi čitatelji, na dobro dođe ovo sveto vrijeme, te na donese obilat plod za naš život i život kojemu stremimo.

 
Predsjednik Skupštine APV primio direktora Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ Ispis E-mail
Subota, 12 Ožujak 2011 22:48

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Sándor Egeresi primio je 10. ožujka ravnatelja Biskupijske klasične gimnazije i rektora Sjemeništa „Paulinum“ u Subotici, msgr. Józsefa Miocsa. Miocs je tom prigodom obavijestio predsjednika Egeresija o aktivnostima gimnazije i zahvalio za potporu i pomoć koja je posredstvom Fonda za kapitalne investicije pružena za obnovu zgrade škole.
Gimnazija, koja iduće godine slavi 50 godina neprekidnog rada, je dvojezična muška srednja škola klasičnog smjera, otvorena za sve učenike, u kojoj su svoje obrazovanje stekli mnogi vjeroučitelji, profesori, doktori, pravnici, novinari, diplomati i drugi.
Po akreditaciji, koju je dobila od Vlade AP Vojvodine, potpuno je izjednačena s ostalim srednjim školama. Svrha obrazovanja je razvijanje intelektualne širine s naglaskom na kršćanskim vrijednostima. Svršeni đaci gimnazije vrlo uspješno nastavljaju svoje visokoškolsko obrazovanje.
Tom je prigodom gospodin Miocs pozvao sve one koji su zainteresirani za povijest, klasične i ostale jezike i njegovanje kršćanskih vrijednosti, da se upišu u ovu gimnaziju.
Predsjednik Egeresi je izrazio zadovoljstvo uspjesima „Paulinuma“ i dao svoju potporu daljnjem radu i planovima institucije.

www.suboticadanas.info

 
Brošura o školi i sjemeništu Ispis E-mail
Petak, 25 Veljača 2011 13:44

Ovih dana iz tiska je izišla kratka brošura koja ukratko prezentira život i rad u Klasičnoj gimnaziji i sjemeništu Paulinum. Kroz 10 najčešćih pitanja progovara o najbitnijim informacijama koje interesiraju, kako osnovnoškolce, tako i njihove roditelje. No, slike govore više od riječi pa je dovoljno pogledati 'zamrznute' trenutke iz dnevnog života, škole, putovanja, izleta, nastupa... Brošure će biti podijeljene župama naše i susjednih biskupija, kao i osnovnim školama. Cilj je pomoći učenicima osnovnih škola da lakše izaberu svoj daljnji put obrazovanja. Ako stigne i u tvoje ruke, neka te barem kratko potakne na razmišljanje :)

 
<< Početak < « 41 42 43 44 » > Kraj >>

Stranica 42 od 44