Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Pisanica od srca za Suboticu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:44

Tradicionalni Hrvatski Uskrsni običaj je farbanje uskrsnih jaja – pisanica, znak je međusobnog darivanja. Na proljeće perad počinje nesti jaja, koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malenog pileta iz jajeta simbolizira izlazak Krista iz groba, tj. uskrsnuće i život vječni. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih jaja, oslikanih u naivnoj umjetnosti. Spomenuta županija je bila prva, koja je sa pisanicama počela da širi radost poklonima pisanica izvan Hrvatske. Prvi grad koji je dobio na poklon pisanicu bio je Rim, zatim Vatikan (poklon svetom ocu papi Benediktu XVI.), zatim Milano, Budimpešta, Brisel, Prag, Graz i ostali europski gradovi, među kojima, prošle godine i ove godine dobila i Subotica.

 
Nastup u staračkom domu „Vila Ancora“ Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:39

Starački dom „Vila Ancora“ je jedan od najbolje opremljenih domova za stare i nemoćne u Subotici. Ovaj dom se nalazi u najljepšem dijelu Parka Palić. Direktorica institucije Livija Biro, se trudi da osim svagdašnjih, redovitih obveza i njege, pruži ugođaj na duhovnom i zabavnom planu. Ona je pozvala učenike „Paulinuma“ da prirede jedan prigodni programa i time da obraduju i zabave stare i nemoćne u domu. Program paulinaca se sastojao od govora, recitacija i glazbenih točaka, koje su izveli: Đuro Juhas, Andraš Hegeduš, Danijel Hatnađ, Adam Petrović, Tamaš Kiš i David Đuriš.

 
Svečani program u Gradskoj kući Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2018 11:17

Već više od dva desetljeća učenici „Paulinuma“ su zamoljeni da sudjeluju na svečanom Uskrsnom programu u Gradskoj kući u organizaciji subotičkog Kulturnog društva „Eletjel“. Ove godine program glazbeno-književne večeri je priređen na temu „Et Resurexit“. Sjemenišni zbor Schola cantorum Paulinum je godinama nastupao s raznim vokalnim točkama, a ovogodišnju večer su svojim nastupom uzveličali instrumentalnim točkama Danijel Hatnađ, Tamaš Kiš i Adam Petrović. Posebnost programa je bila što na kraju večeri pod vodstvom časne sestre Marije Melanije žene su pripremile ukrašena uskrsna jaja i to su dijelile posjetiocima.

 
Po redu šesti paulinac je postao biskupom Ispis E-mail
Utorak, 13 Ožujak 2018 13:17

Prvotna zadaća jednog sjemeništa i katoličke gimnazije da odgaja svećenike i crkvene službenike. Ovo potvrđuje 55. godišnje postojanje „Paulinuma”. Najveći broj subotičkih svećenika i ostalih svećenika na našim prostorima su bili paulinci. Tijekom djelovanja i postojanja „Paulinuma” ovoga mjeseca je imenovan mons. dr. Petar Palić, novim hvarskim biskupom.

Mons. dr. Petar Palić je rođen 1972. godine u Janjevu, skopsko-prizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole, pohađao je klasičnu gimnaziju u Skopju i u Subotici, gdje je i maturirao. Bogoslovni fakultet je završio u Zagrebu, a specijalizaciju na teološkom fakultetu u Gracu, gdje je postigao doktorat iz teologije. Za svećenika dubrovačke biskupije je zaređen 1996. godine. obnašao je razne službe u biskupiji i u hrvatskoj, a imenovanje za biskupa je zatekao kao generalnog tajnika Hrvatke biskupske konferencije. Bivšem paulincu, novom biskupu, od srca čestitamo na imenovanju i želimo mu Božji blagoslov za njegov budući apostolski rad.

 
U Galeriji likovne umjetnosti Ispis E-mail
Srijeda, 07 Ožujak 2018 12:23

Subotička ulica Braće Radića je jedna od najljepših ulica grada. Ulica je izgrađena i poprimila izgled u drugoj polovici XIX.  i u XX. stoljeću. U cijeloj ulici su prizemne obiteljske kuće imućnih građana, koje su sačuvane u izvornom obliku sve do danas. O ovoj ulici je upriličena foto izložba u Galeriji likovne umjetnosti. Kroz izložbu vodila nas je i tumačila direktorica galerije Nela Tonković.

 
U Radonovcu Ispis E-mail
Srijeda, 07 Ožujak 2018 12:09

Velike šetnje su predviđene na školsko-internatskom programu. Neposredno prije hladnog vremena i velikoga snijega, učenici „Paulinuma“ su prošetali do nove crkve u Radonovcu. O gradnji crkve i o župskoj zajednici, govorio je župnik Josip Leist, zatim je obavljena kratka pobožnost u čast Sv. Obitelji. Iza pobožnosti, kantorica i vjeroučiteljica Gabriška Milodanoić počastila učenike sa malim agapeom.

 

 
Posjet subotičke župne crkve Svetoga Jurija Ispis E-mail
Srijeda, 07 Ožujak 2018 12:05

Paulinci od vremena do vremena posjećuju župske zajednice i crkve. U tom smislu su posjetili subotičku crkvu Svetog Jurija, koja je izgrađena početkom XX. stoljeća. Ona je jedinstvenog neogostičkog stila i kao takva predstavlja jednu od naljepših sakralnih građevinu u Subotici.

 
Korizma Ispis E-mail
Srijeda, 07 Ožujak 2018 11:55

Kao u svakoj župi i svakoj crkvenoj instituciji, korizma je počela sa pepelnicom. To se odnosi i za „Paulinum“. Od pepelnice učenici i sjemeništarci se posebno mole i obavljaju pobožnost križnog puta, da bi se tako pripremili za radosti Uskrsa.

Osim križnog puta, stavlja se naglasak na eksorte i posebnog razmatranja kojeg vodi duhovnik sjemeništa.

 
Dan „Paulinuma” i proštenje sjemenišne kapele Ispis E-mail
Četvrtak, 15 Veljača 2018 09:17

Dan Biskupijske klasične gimnazije i proštenje sjemenišne kapele proslavljen je 25. siječnja. Pošto u ovoj školskoj godini gimnazija bilježi 55. obljetnicu postojanja, zato su bili pozvani nekadašnji paulinci, a sada biskupi. Od njih četvorice pozvanih prisutni su bili, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i mons. Kiro Stojanov, skopski biskup i apostolski egzarh. Svetu misu je predvodio i propovijedao na hrvatskom jeziku mons. Stojanov. Biskup je rekao, kad god se navrati u sjemenište „Paulinum“ uvijek to čini s ushićenjem i s radošću. Rekao je da uspomene, koje ga vežu za ovu instituciju u kojoj je sam primio prve korake formacije prema svećeničkom putu, zato je na neki način „Paulinum“ ugrađen u njegovu osobu.

Nadalje, biskup je iznio životni put svetoga Pavla apostola. Naglasivši, kako je on od progonitelja postao stup Crkve. U zajedništvu Crkve usadio neizbrisive, tajne temelje vjere. Konačno je rekao; meni je život Krist! Od progonitelja, koje mu se objavio Krist kao Crkva, dostigao je uzlaznu putanju do konačnog jedinstva s Kristom, tvrdeći: „Ne živim više ja, nego Krist živi u meni.“

Draga braćo i sestre, imajmo sve ovo na umu. Živimo u vremenu u kojem se Crkva ne samo kao institucija, nego kao i otajstvo stavlja na margine suvremenog svijeta i u svijetu se religija kao rečenica: Krist, Da, Crkva, Ne. Ima li Crkve bez Krista? Papa Franjo često tvrdi da Crkva nije „asocijacija“, nije dobrotvorno društvo, ona je u biti otajsveno tijelo Kristovo. No, i kao takva se gura iz suvremenog društva na stranu, osobito u Europi i Americi, a u arapskom svijetu su krvava progonstva. Kao da se direktno društvo našeg vremena bori protiv Krista. Ne želi ga se prihvatiti, kao suvremenika naše civilizacije. U takvom mentalitetu u kojem Bog nema mjesto, gubi se i smisao čovjeka. Bez vjere u Boga, nema prave antropologije. Bog je postao čovjekom u Isusu Kristu da nam objavi vrijednodst „čovjeka“. Društvo koje se na veliko deklarira kao humanističko je zapravo sve više nehumano. Toga smo svi svjedoci. Čovjek je postao roba i to po tržišnoj vrijednosti. Takav nehumani humanizam, ubio u čovjeku dostojanstvo i red vrednota. Crkva je ušutkivana, pozvana na stup srama. Mnogi ljudi su posumnjali, posustali i uklonili se. Svjedoci smo praznih crkava. Može li to biti normalno? Papa Benedikt XVI. tvrdi da je istina da Crkvu ne čine crkvom statistike, nego Duh Sveti. No, papa tvrdi da smo za naše vrijeme mi sami odgovorni. Nije odgovorna prošlost na koju se često pozivamo, nije odgovornost tuđa. Nije apostolima bilo teže navješćivanje Blage vijesti, nego nama danas.

Na dan kada slavimo obraćenje svetoga Pavla i nama stoji taj poziv i poticaj. Što je u tom i u takvom svijetu naš „Paulinum“? Prije 55 godina prilikom otvaranja „Paulinuma“ pater Duda, franjevac i bibličar rekao je biskupu Zvekanoviću: „Preuzvišeni, sada novo vino u nove mješine“, citirajući Isusove riječi, koje vrijede i danas. Biskup Zvekanović je shvatio poruku dobrog franjevca. Ako sada govorimo o  novim izazovima i novim vremenima, pokušajmo pogledati ulogu „Paulinuma“ kao „novo vino u novim mješinama“. Nije li „novi izazov“ otvoriti vrata klasičnoj gimnaziji u prostorima, gdje je još jaki utjecaj klasične kulture? Nemamo ustanove, koja bi u jednom objektu ispunjavala dva poslanja: odgojno-obrazovno. A iskustvo katoličkih škola i internata nas snažno potiču da o tome razmišljamo i da nešto činimo. Imamo u okruženju jasne znakove, koje bih čak nazvao čudom našega vremena. To su katolički školski centri. Kolika je snaga tih ustanova za katolički indentitet u suvremenom društvu? Neke su istine, pa i povijesne, vječne. Tako je i istina u katoličkim školama, kao što je i „Paulinum“ kao odgojno-obrazovno sjeme za rađanje novog i boljeg društva. Isto tako je istina rečenica sv. Karla Boromejskog: „Da je jedno sjemenište zjenica oka biskupije“ koja se ne smije zatamiti u jednoj crkvenoj pokrajni. Volio bih, kada bi se našao neki Ananija, kao u Pavlovom životu i otvorio oči nama, apostolima našega vremena, da unaprijedimo život našeg „Paulinuma“ u smislu rečenice iz Evanđelja: „Novo vino u nove mješine“. Amen.

 
Pozivnica za proštenje u „Paulinum“ Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 13:03

25. siječanj je Dan Svetoga Pavla apostola. Na taj dan držimo uvijek Dan škole i proštenje sjemenišne kapelice. To želimo i ove godine, kada „Paulinum“ bilježi 55. godišnjicu postojanja. Zato na Dan Svetog Pavla apostola, sjetit ćemo se na tu godišnjicu.  Svečana sveta misa će biti prije podne u 10 sati u sjemenišnoj kapeli.

Dragi čitatelji, pozivamo vas i sve zainteresirane, da nam budete dragi gosti i da zajedno proslavimo ovogodišnji Dan „Paulinuma“.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 42