Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Na izložbi Božićnjaka Ispis E-mail
Utorak, 14 Siječanj 2020 12:21

Prema ustaljenom običaju, prije božića se postavlja u vestibulu Subotičke Gradske kuće Izložba Božićnjaka. Ova izložba je upriličena 21. put u organizaciji Etnografskog odjela društva „Ivan Antunović”. Prije odlaska na Božićne blagdane, posjetili smo ovu izložbu, izložbu smo pažljivo pogledali i divili se radovima marljivih ruku žene i djece iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina i Žednika.

 
Adventske večeri Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 10:43

U zadnjim godinama sve više čujemo i u raznim novinama čitamo o adventskim večerima, odnosno  o paljenju adventskog svijeća. Paulincima je ponos i diče se da od otvorenja Paulinuma, redovno se drži stara tradicija adventskih večeri. Svaku večer s bogatim programom vodi uvijek svećenik gost, koji nas priprema  za što bolji i duhovno doživljeno očekivanje rođendana Isusa Krista, za Božić.  Ove godine propovjednici su nam bili  Mr. Dragan Muharem, župnik Male Bosne, Mr. Szilard Balcsak, župnik Male crkve i Art.mr. Csaba Pasko, kelebijski župnik. Prema običaju, zadnju adventsku večer drži naš biskup, koji prije blagoslova čestita nama, našim roditeljima, župnicima i cijeloj župskoj zajednici sretan Božić i novu godinu.

 
Nikolinska večer Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:27

Prema tradiciji, ne samo u  Paulinumu, nego i  u  ostalim kršćanskim institucijama  u svijetu, uoči dana Svetog Nikole, održana je Nikolinjska večer. Kulturni- zabavni program je s pjesmom i uvodnim govorom rektora otvoren. Nakon toga  svaki razred je imao neku izvedbu. Večer je bila bogata raznim točkama, kako glazbenim, tako i recitacijama, govorima, glumom, oponašanjem i kvizom. Nakon zabavnog programa je došao sv. Nikola, kojeg u našoj školi  uvijek predstavlja jedan maturant. Sv. Nikola je najprije govorio i dao je upute učenicima, a zatim je svakog od nas obdario skromnim darom. Iza predstave ostali smo u blagovaonici  na zakuski i druženju.

 
Bivši paulinac je postao kanonikom St. Galeške biskupije Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:17

Prečasni Marku Marjan župnik Murga (Švicarska) postao je članom St. Galeškog kaptola. Marku je rođen na Kosovu, maturirao je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Paulinum“. Bogosloviju je završio u Sarajevu, a diplomirao i magistrirao je u Beču. Nakon svećeničkog ređenja bio je dušobrižnik u Skopsko-prizrenskoj biskupiji, a zatim je dobio premještaj u Beču. Bio je voditelj Albanske misije i pomoćni dušobrižnik župe Marije Pomoćnice Kršćana u Beču. Iz Beča dobio je premještaj u Švicarsku za vjernike  Albance  i vjernike St. Galeške biskupije.  Tu je služio u nekim župama, a prije godinu dana postao je dekanom i župnikom Murga. U prošlom mjesecu je izabran za člana kaptola, postao je kanonikom. Imenovanje preč. Markua je iznenađenje, jer je on prvi u povijesti biskupije, koji  nije rođeni Švicarac, a dobio je to visoko imenovanje. Paulinci čestitaju preč. Marku  i žele mu mnogo uspjeha u  radu za vjernike i za St. Galeški kaptol.

 
Poklon Pokrajinske vlade Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 09:01

Prije  promjene državnog uredjenja, gimnaziju i sjemenište „Paulinum“  pomagali su samo dobročinitelji u domovini ili neki iz inozemstva. Bez njihove pomoći u  najteže vrijeme, ne bi mogla opstati i normalno funkcionirati ni gimnazija, niti sjemenište.  Nakon promijene u državi slijedili su razgovori, susreti i  dogovori sa republičkim i pokrajinskim predstavnicima i tako je došlo do konačnog pozitivnog rješenja o statusu „Paulinuma“.  Kao rezultat tih dogovora  i u tome se  pokazalo, da smo  upravo  prije predstojećih blagdana dobili značajnu pomoć. Humanitarna donacija darovana od Pokrajinske vlade, posredstvom Samouprave Subotica i s prijevozom firme „Masterplast“.  Božićno-novogodišnji poklon se sastojao od prehrambenih namirnica , higijenskih artikala, pokrivača i zimskih cipela Gepard. Za ovu značajnu pomoć zahvalni smo Pokrajinskoj vladi, Samoupravi Subotica i „Masterplastu“. Prema kršćanskoj uzrečici, neka im dragi Bog naplati!

 
Na izložbi „Sjećanje“ ( Erinnerung) Ispis E-mail
Srijeda, 11 Prosinac 2019 08:53

Nakon II.svjetskog rata , mnogo toga se promijenilo. Nastale su nove granice, nova državna uredjenja, preseljavanje naroda i nove države. Pokrajinu Vojvodinu pogodila je velika seoba starog stanovništva i dolazak drugih naroda. Najviše su pogođeni vojvođanski nijemci. Oni su pobjegli, ili su odnešeni ili su ubijeni. Stanovnici Bačkog Brestovca  doseljeni su bili za vrijeme vladavine carice Marije Terezije (1740-1780). Oni koji su ostali iza rata i poratnih godina, priredili su izložbu o njihovom nekadašnjem životu i radu . Izložbu je organizirala profesorica u miru Erna Offenbaecher Vizin sa njemačkom udrugom „Maria Theresiapolis“. Izložba pod nazivom „Sjećanje“.  Na izložbi smo vidjeli slike, fotografije, relikvije i razne predmete, koji se vežu za život nekadašnjih bačkih nijemaca.  Na otvorenju izložbe, govorila je i naša profesorica, a zbor „Edelweiss“  je pjevao nekadašnje karakteristične njemačke pjesme.

 
Hodočasnici iz dubrovačke biskupije Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:32

Vjernici iz župe Sv.Nikole u Cavtatu na čelu sa svojim župnikom Don Matom Karamatićem, posjetili su hodočasnička mjesta i biskupije u Republici Srbiji. Prije svega hodočastili na mjesto srijemskih mučenika u Mitrovicu, a zatim su posjetili nadbiskupiju Beograd. U Petrovaradinu  posjetili su sjedište Srijemske biskupije i petrovaradinsku tvrđavu, a nakon toga su hodočastili na Tekijama.

15.studenog su došli u Suboticu. Posjetili su znamenitosti grada, gimnaziju i sjemenište „Paulinum”.  Preč. Don Mato Karamatić je bio učenikom Paulinuma i zato su čak u dva navrata bili u Paulinumu. Prije podne primio ih je mons. Jožef Mioč rektor, proveo ih kroz zgradu i pokazao im školske i kolegijske prostorije. U poslije podnevnim satima hodočasnici i paulinci imali su zajedničku sv. misu, koju je predvodio Don Mato. Pod sv. misom je govorio neposredno i oduševljeno o svojim danima i doživljaljima u „Paulimunu”. Pozvao je sve na molitve za zvanja i za „Paulinum”, gdje je on proveo nezaboravne dane i dobio dobre temelje za daljnji studij i rad u životu. Poslije sv.mise susret je nastvaljen u restoranu „Bunjevačko kolo”. Paulinci su zahvalni  preč. g. Mati na ohrabrujućim riječima , na poklonima i na zajedništvu u restoranu.

 
Kucura, obljetnica crkve i proštenje Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:30

Župa Kucura se nalazi u srednjoj Bačkoj  i pripada kulskom dekanatu. U selu najvećim dijelom stanuju rusini, koji su grkokatolici. Zatim, srbi pravoslavne vjere, a u manjini su madjari i hrvati rimokatolici. Selo ima tri lijepe crkve, grkokatoličku, rimokatoličku i u novije vrijeme sagrađenu pravoslavnu crkvu. Crkve su ponos i simboli sela, na koje su stanovnici jako ponosni. Rimokatolička crkva je građena 1859. godine u čast Sviju Svetih.  Ona je dugačka 25 metara, širina 8 m,unutrašnja visina 10 m., a toranj je visok 29 metara. Poseban ukras crkve je glavni oltar sa slikom, zatim kipovi Srca Isusova i srca Marijina, radovi tirolskih  majstora. Župa je malobrojna, ali ta mala zajednica je složna i ponosni su na svoju crkvu. U zadnjim godinama uvijek je nešto popravljeno i obnovljeno, pa tako i sama cijela crkva. Proštenje se drži uvijek na dan Sviju Svetih.  I ove godine je tako bilo,  kada je slavljena još i 160. obljetnica  postojanja crkve. Dvojezičnu sv. Misu i propovijed  držao je mons. Jožef Mioč, rektor „Paulinuma.”  Sumisnici su bili: vlč. Karoly Szabady, župski upravitelj, dekan preč. Gyorgy Juhasz, Tibor Zsunyi, srbobranski župnik, Vladislav Rac, grkokatolički paroh i otac dr. Jakob Kulič isusovac. U Službi Riječi  pomagali su Anto Nedić, predsjednik crkvene općine i Szilveszter Nagyfeju. Pjevanje su vodili Imre Paska i Marija Mezei. Poslije sv.mise, kler sa vjernicima otišao je na kalvariju, gdje je bila posveta obnovljenih postaja i glavna slika  Uskrslog Isusa, kojeg je slikao mjesni umjetnik  Silvestar Makaj.

 
Susret u kolegij „Emaus” Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:22

Oci salezijanci iz Slovenske provincije godine l965. preuzeli su župu Mužlju u zrenjaninskoj administraturi. Ova župa je bila jedna od najbrojnijih i najaktivnijih u biskupiji, a svećenika je bilo sve manje, radi ratnih i poratnih prilika. Zato je tadašnji upravitelj administrature povjerio župu redovnicima. Od početka su redovnici organizirali osim župskih dušobrižničkih djelatnosti, razne duhovne i kulturne aktivnosti. Salezijanskom redu je naglasak na odgajanju mladih. Uvidjevši potrebe, godine 1995. prihvatili su nekoliko siromašnih učenika u župu, koji su pohađali škole u gradu. Ideja se proširila na internat, i godine 2002. je otvoren kolegij pod nazivom „Emaus“. Tijekom vremena kolegij je proširen i obnovljen a prije godinu dana dobio je veliku dvoranu za tijelesni odgoj. U ovoj dvorani se priređuju razni susreti, takmičenja i sportske discipline. „Paulinum“ kao jedina katolička škola ima dobre odnose sa vodstvom kolegija i od vremena na vrijeme učenici odlaze na susret u Mužlji. U prošlom mjesecu posjetili smo kolegij, imali smo susret i nogometno takmičenje sa tamošnjim mladima. Prilikom posjete ravnatelj kolegija o. Stojan Kalapiš  pokazao nam je zgradu, govorio o životu i radu u kući, a zatim smo sa nekoliko grupa odigrali nogometnu utakmicu.

 
Nove sportske patike Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:18

Među mladima razne sportske discipline uvijek su bile omiljele.  To vrijedi i za učenike Paulinuma. Paulinci imaju prilike prije svega unutar kuće da se bave sportskim aktivnostima, a zatim  i na drugim  terenima, dvoranama u gradu  ili u nekoj školi. Među ovim aktivnostima najradije se igra nogomet. Igra se po grupama međusobno, odnosno takmiče se sa učenicima drugih škola. Za dobru igru potrebne su odgovarajuće sportske patike. Ministarstvo prosvjete ubraja tjelesni odgoj među važne školske predmete. Da se discipline dobro izvode, potrebne su dobre patike. U tom smislu smo nedavno dobili od Ministarstva prosvjete  i od Ministarstva pravde ureda za vjerske zajednice  sportsku opremu i nove sportske patike.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 48