Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Duhovna obnova – Rekolekcija Ispis E-mail
Srijeda, 20 Veljača 2019 12:30

Prema propisima  Crkve za sjemeništa i za katoličke zavode, svake godine treba  biti barem jednom Dan duhovnosti, odnosno rekolekcija. Sjemenište „Paulinum“  drži se tog propisa i zato su  u prošlosti uvijek  bile duhovne vježbe, a u zadnjim godinama Dan duhovnosti. Biskupijski liturgijski kalendar  za „Paulinum“ za 31 siječanj propisuje Dan klanjanja. Iskoristivši taj dan pobožnosti prema Presvetom  Oltarskom Sakramentu, spajamo ujedno sa Danom duhovnosti. Rekolekciju je počeo 30. navečer duhovnik mons.Marko Forgić. 31. siječnja prije podne slušali smo razmatranje vlč. Lasla Hajdu, kapelana sv.Terezije, a poslije podne je slijedio predavanje preč. Dragana Muharem župnika Male Bosne. Obadvojica  predavača su nas duhovno ojačali sa audiovizulenim pomagalima. Na taj način smo još bolje i dublje proživjeli duhovnost.  Dan duhovnosti je završen sa sv.misom i homilijom ravnatelja mons. Jožefa Mioč.

 
HOMILIJA OBRAĆENJE SV. PAVLA APOSTOLA Ispis E-mail
Srijeda, 20 Veljača 2019 12:17

Subotica – sjemenište Paulinum, 25. siječnja 2019.

 

Prečasni gospodine rektore sjemeništa,

Braćo svećenici,

Dragi sjemeništarci,

Braćo i sestre u Kristu!

1. Slavlje ove euharistije u kapeli sjemeništa Paulinum vraća me 30-ak godina unatrag, kad sam i sâm, kao sjemeništarac u ovim klupama, u molitvi, u slavlju Euharistije, drugih sakramenata i raznim pobožnostima, tražio odgovore na pitanje, poput onog Savlovog iz Djela apostolskih: „Tko si, Gospodine?“

Povijest svakoga zvanja i poziva je drugačija. Nije svatko poput Savla pao s konja i susreo Isusa Nazarećanina tako jasno kao što ga je Savao susreo.

Za nekoga se taj susret s Nazarećaninom događa u stalnom hodu traženja, u trajnoj čežnji i neprestanom osluškivanju njegovog poziva i svakodnevnog utvrđivanja svoga srca u istini da sam dobro izabrao, jer sam izabrao slijediti Krista. To ne vrijedi samo za svećenike, redovnike, bogoslove i sjemeništarce, nego i za svakoga kršćanina. Pokojni prof. Golub je govorio da je naš Bog – Deus ludens, Bog koji voli igru. Katkada, a možda kod nekoga u životu češće, i igru skrivača. Međutim, to ne znači da on nije Jahve – Prisutni, tu, za nas.

U propitivanju vlastitoga srca: Tko si, Gospodine?, u stalnom traženju i otkrivanju lica Kristova, u hodu za Kristom, kolikogod naši koraci bili nesigurni, važno je znati:

On je onaj koji je Put, Istina i Život i jedini On ima riječi života vječnoga.

2. Blagdan obraćenja sv. Pavla svjedoči o čudima koje može ostvariti Božja milost; obraćenje je konkretan događaj 'Evanđelja milosti', milosrđa koje nas spašava čistom ljubavlju. Nema ništa dobroga u Savlu iz Tarza što bi zasluživalo susret s Uskrslim Gospodinom koji će preobraziti njegov život, a ipak Uskrsli ga susreće, voli ga onakvim kakav jest, jer u srcu oduvijek poznaje tog revnog farizeja, oduvijek poznaje Očev plan za njega, da ga učini posudom izbora da otkrije Tajnu koja je stoljećima skrivena svakom čovjeku. Milost je milost, čisti dar kojim smo zaogrnuti i koji nas mijenja, otvarajući naš pogled, prosvjetljujući nas. U poslanici Galaćanima sveti Pavao govori što se dogodilo na putu za Damask: „Ali kad se Onomu koji me odvoji već od majčine utrobe i pozva milošću svojom, svidjelo otkriti mi Sina svoga da ga navješćujem među poganima“ (Gal 1, 15-16). Uskrsli se njemu objavio. On ga je vidio, reći će u poslanici Korinćanima ( 1Kor 9,1).

3. Damask je bio 'viđenje' Gospodina; bio je to susret s onim koga je Savao žestoko progonio i inicijativa susreta nije bila Savlova, nego Oca nebeskog. Kršćanska zajednica, Crkva je sam Krist: to je otajstveno, ali stvarno poistovjećivanje Krista sa svojom Crkvom. Savao je izabran da postane navjestitelj Božjeg plana i Božjeg nauma u njegovom sadržaju i obliku, a to je jedinstvo svakoga od nas i svih u Kristu kako bismo bili jedno tijelo. Otajstvo Očevog milosrđa jest da su svi, pa čak i pogani, „ subaštinici i »sutijelo« i sudionici obećanja u Kristu Isusu – po evanđelju.“ (Ef 3,6)

4. Apostol više nikada neće zaboraviti te riječi i osjetit će to jedinstvo kao istinsku i dramatičnu stvarnost u isto vrijeme. On će sam osjetiti najradikalnije posljedice. Kršćanima koji su zabrinuti za sudbinu svojih pokojnika jednostavno će reći da ako Krist nije uskrsnuo, ni mrtvi neće uskrsnuti, jer mi smo tijelo Kristovo; Kršćanima koji svoja tijela nude nečistoći reći će potresno: „Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto!“ (1 Kor 6,15); kršćanima koji su podijeljeni na frakcije, Pavao će reći: Zar je Krist razdijeljen?

5. U svjetlu ovih razmišljanja, lakše je shvatiti zašto, upravo prisjećajući se Pavlovog obraćenja, ovih dana molimo za jedinstvo Crkve. Upravo je po njemu, kome je objavljeno pravo poslanje Crkve, Crkva poslana u svijet da naviješta i svjedoči, posadašnjuje i proširuje otajstvo zajedništva koje izgrađuje nju samu.

Danas, na završetku molitvene osmine za jedinstvo kršćana, podjela nas kršćana bi morala izazvati rane u našem srcu jer je to znak da Krist nije potpuno u nama, da dopustimo da nas milosrđe Očevo obrati. Vjerovati u Krista znači željeti jedinstvo, željeti Crkvu, željeti vječni život koji je jedinstvo Oca, Sina, Duha. Ova snažna želja za jedinstvom očituje se u molitvi za jedinstvo, u dubokom obraćenju srca Kristu, u poslušnosti istini vjere, isključujući svaki redukcionizam i svaku prividnu suglasnost, izbjegavajući ono što kardinal Walter Kasper, dugogodišnji Predsjednik papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, zove „ekumenizmom milovanja“, odnosno jedan način kurtoaznih susreta uz jelo i piće, da bismo rekli jedni drugima da imamo puno zajedničkih stvari, radovati se, dijeliti komplimente jedni drugima, a ne govoriti o svojim posebnostima.

Lijepo je usredotočiti se na ono što nas ujedinjuje, ali to ne smije biti zaborav značajnih razlika. Samo se suočavanjem s razlikom razumijemo tko smo i dijalog postaje moguć.

6. Drugi vatikanski ekumenski sabor nije stavio ekumenizam kao neku drugotnu, sekundarnu temu, već ju je učinio jednim od svojih središnjih prioriteta: 'Promicanje ponovne uspostave jedinstva među svim kršćanima jedan je od poglavitih ciljeva Svetoga ekumenskog Drugoga vatikanskog koncila, stoji u dekretu o ekumenizmu „Unitatis redintegratio“ (UR, 1). Sveti papa Pavao VI. često je naglašavao da je ekumensko zbližavanje između podijeljenih kršćana jedan od središnjih ciljeva, duhovna drama zbog koje je sazvan Koncil te u proglašenju dekreta o ekumenizmu, na kraju trećeg zasjedanja Koncila, izjavio da je dekret razjasnio i dovršio Dogmatsku konstituciju o Crkvi.

Jedinstvo je temeljna kategorija kršćanske vjere. Sveto pismo i predaja Crkve slažu se u potvrdi da su odvajanje i podjele posljedica grijeha za Bibliju.

7. Draga braćo i sestre!

Slaveći blagdan obraćenja sv. Pavla, tog gorljivog progonitelja Crkve Kristove, ali još gorljivijeg navjestitelja Kristova Evanđelja, sve do prolijevanja vlastite krvi, želimo u ovoj euharistiji moliti milost vlastitog obraćenja.

Svetopisamski pojam metanoia znači zapravo promjenu smjera, puta.

Savao je krenuo u Damask kao progonitelj, a u Damask ušao i iz njega izišao kao Isusov apostol, kao Pavao.

Pavao nam svjedoči da je obraćenje moguće. Bitan preduvjet obraćenja je susresti Isusa Krista.

Neka nam ova euharistija u kojoj istinski i stvarno susrećemo živoga Isusa Krista bude izvorom snage za naše svakodnevno obraćenje, promjenu srca, promjenu života prema svemu onom što je dobro, plemenito, ispunjeno Božjim Duhom. Amen.

 
Dan škole i proštenje sjemenišne kapele Ispis E-mail
Utorak, 19 Veljača 2019 13:18

Na Dan obraćenja Sv. Pavla apostola, proslavljan je Dan gimnazije „Paulinum“ i ujedno proštenje sjemenišne kapele. Svaka ustanova i svaka crkva sa posebnom pažnjom slavi svoj rođendan, odnosno proštenje, zaštitnika crkve. Tu tradiciju drži i škola i sjemenište „Paulinum“. Ova školska godina je 56. kako „Paulinum“ neprekidno djeluje od osnivanja od 1962-63. godine. Naša škola je jedina takvog karaktera na našim prostorima. Škola je ponosna što među ostalima do sada dala šest biskupa. Šesti biskup je mons. Petar Palić, koji je prošle godine u svibnju posvećen za hvarskog biskupa. Na Danu škole i proštenje sjemeništa, biskup Palić je bio naš dragi gost. On je predvodio svečanu sv. misu i propovijedao na hrvatskom jeziku. Njegovu homiliju donosimo u cijelosti na posebnoj stranici našim čitaocima. Uz biskupa Palića, drugi gost nam je bio Žolt Marton, rektor budimpeštanske bogoslovije.

On je u svom govoru na mađarskom jeziku, istaknuo značaj obraćenja sv. Pavla a zatim vrijednost učenja i znanja koji je potrebno svakom učitelju crkve. Sa gostima su zajedno misili, naš ravnatelj mons. Jožef Mioč i duhovnik, mons. Marko Forgić. Učenici „Paulinuma“ su animirali svetu misu sa čitanjima, pjesmama i molitvom vjernika.

Iza svete pričesti, slijedio je kratki program u čast sv. Pavla našeg zaštitnika i u čast biskupu gostu. Učenici su u kratkom programu izveli pjesme, recitacije i instrumentalne točke. Na kraju slavlja ravnatelj se zahvalio biskupu Paliću i rektoru bogoslovije i ostalim gostima na sudjelovanju.

Iz javnog i političkog života, našu proslavu su svojom prisutnošću uzveličali: Dr János Babity generalni konzul Republike Mađarske, državni sekretar Imre Kern, pokrajinski podsekretar za obrazovanje Zsolt Szakállas, predstavnik ministarstva Gavrilo Grban iz Beograda, predsjednik Mađarskog nacionalnog saveta  Jenő Hajnal, predstavnici grada Subotice, te predstavnici javnog, kulturnog i prosvetnog života grada.

Dan škole i proslava sjemenišne kapele je završen zajedničkim agapeom u velikoj dvorani „Paulinuma”.

 
Dan gimnazije i proštenje kapele „Paulinuma“ Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:51

25. siječanj je dan obraćenja svetog Pavla apostola. Sveti Pavao je bio jedan od najvećih crkvenih učitelja, pisaca i misionara. Zato mnoge institucije nose njegovo časno ime, među kojima i Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“. Na dan sv. Pavla „Paulinum“ slavi Dan škole i proštenje sjemenišne kapele. I ove godine želimo tako zabilježiti taj dan, kada se ujedno sjećamo na 56. godišnjicu postojanja „Paulinuma“.

25. siječnja u petak, u sjemenišnoj kapeli bit će svečana sveta misa  sa početkom u 10 sati. Svetu misu će uzveličati pjevanjem, sviranjem i recitacijama  učenici-sjemeništarci „Paulinuma“.

Za svetu misu i za proštenje „paulinci“ rado očekuju vjernike i sve zainteresirane.

Dobro nam došli!

 
Naš doprinos za stare i bolesne Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:45

Na žalost, u Europi je sve prisutnije starenje. Doduše države se brinu za stare i bolesne, međutim ipak državne ustanove nisu u stanju zadovoljiti potrebe starih. Zato u zadnje vrijeme sve više se otvaraju privatni domovi za stare i bolesne. Među privatnim ustanovama za stare ljude ističe se Dom staraca „Villa Ancora“ na Paliću. Ovaj dom je smješten  usred Parka Palić. Posjeduje  35 apartmana, 3 restorana, Wellness centar, dvoranu za fizioterapeutiku, dvoranu za razonodu i jednu malu duhovnu prostoriju. Za stanovnike u Vili Ancora stalno se priređuju priredbe, proslave i  predavanja, te povremeno svete mise, osobito  na velike blagdane. Za božićne blagdane paulinci su bili pozvani od direktorice te institucije gđe Livije Biro, da stanovnicima doma priređuju Božićno-novogodišnji program. Na programu su izvedena glazbena djela, recitacije i solo točke sa tumačenjem značaja Božića, jednog od najvažnijeg blagdana kršćanskog svijeta.

 
Posjet Gradskoj biblioteci Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:39

U školskom nastavnom planu i programu predviđeni su i razne druge aktivnosti, koji popunjuju cjelokupnu školsku izobrazbu. U tom smislu učenici Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ posjećuju i druge kulturne i umjetničke ustanove.  U tom smislu su paulinci posjetili Gradsku biblioteku. O povijesti gradske knjižnice upoznala nas viša bibliotekarka dr.Rita Fleis, a zatim nas je provela kroz cijelu zgradu i protumačila je cijeli sustav i raspored knjižnice. Počeci knjižnice se sežu u XIX. stoljeće, kada su knjige tadašnje gradske gimnazije prenesene u jednu drugu zgradu. Sjedište biblioteke je bilo na nekoliko mjesta, dok konačno nije smještena u današnju zgradu. Dr. Rita Fleis je rekla da 1970. godine subotička knjižnica je bila na trećem mjestu u tadašnjoj Jugoslaviji ali i danas zauzima značajno mjesto na našim prostorima, jer ona sadržava gotovo pola milijuna svezaka. Biblioteka je otvorena svakim radnim danom, pa čak i subotom, a u knjižnici  se priređuju razna predavanja, priredbe i komorni koncerti.

 
Na zimskom vašaru Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:30

Pripreme za Božićne i novogodišnje blagdane počinju u došašću. Kršćanski svijet

priprema se prije svega duhovno sa raznim pobožnostima ali također i na vidljivi

način, među kojima i sa tzv. zimskim vašarem. U velikim gradovima te pripreme

su bogate i spektakularne sa  raznim ponudama. U Subotici to je skromnije   ali

ipak ne zaostaje od ostalih manjih gradova. U centru grada, oko gradske kuće postavljeni su štandovi i kućice, u kojima se može naći devocionali, pokloni, slatkiši i jela za Božić i Novu godinu. Zimski vašar u Subotici traje od prve nedjelje došašća do 15. siječnja. Ove godine, mi nismo samo pogledali i prošetali se kroz taj vašar, nego smo sudjelovali na otvaranju, kojeg je otvorila dogradonačelnica Subotice Timea Horvat, a o duhovnom značenju izlaganja stvari, pa i o jaslicama govorio je naš rektor mons. Jožef Mioč.

 
Adventske večeri Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 14:00

Okupljeni oko Kristova oltara, svečano smo razmatrali i palili svijeća na našim adventskim večerima. Prvu svijeću smo radosni upalili uz poticajni govor vlč. Arnolda Lukač. Na drugu advensku večer gost nam je bio vlč. Laslo Hajdu, koji je istaknuo da moramo poravnati naše staze i ići pravome cilju – Isusu Kristu. Treću svijeću smo upalili sa preč. Draganom Muharem, koji je u razmatranju stavio važnost na budnost i pripremu za radosno čekanje rođenja Spasitelja. Prema običaju, zadnju adventsku večer uvijek drži naš biskup, veliki kancelar škole i to je bio slučaj i ove godine. Prije podijele svečanog blagoslova, čestitao je nama, našim roditeljima i župnicima čestit i blagoslovljen Božić.

 
Na prikazu knjige Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:58

Nakon zlatne mise prisustvovali smo i prikazu knjige u Kuli. Knjiga pod naslovom „Isten műveinek szekértolója” – (Promicatelj djela Božjeg), koja je sastavljena o našem ravnatelju  je prikazana u kulturnom centru „Nepkör” u Kuli. Knjigu je napisao budimpeštanski pisac i novinar, Szerdahelyi Csongor koja zapravo sadržava razgovor sa zlatomisnikom Josipom Mioč,  kao profesorom, odgojiteljem i crkvenim glazbenikom. Kroz razgovor novinar nas upoznaje sa djetinstvom našeg ravnatelja, zatim njegovim studijama u Zagrebu, svećeničkim ređenjem i obrazovno-odgojiteljskim radom u „Paulinumu“. Izdanje ove knjige je tiskano u izdavačkoj kući Agape u Novom Sadu. Prezentaciju je vodila profesorica i novinarka Livija Kozma, a o samoj knjizi govorio je o. Dr Karolj Harmat ravnatelj izdavačke kuće Agape. Odlomke iz knjige čitali su paulinci: Leo Der, David Đuriš i Andraš Hegediš. Prikaz je uzveličan sa glazbenim točkama, koje su izveli Danijel Hatnađ, Tamaš Kiš i Adam Petrović. Pri kraju prikaza, zamoljen je i naš ravnatelj , da govori nešto o svom životnom putu i radu. Prepuna dvorana Nepkera, pažljivo je promatrala program i slušala zaključni govor zlatomisnika mons. Jožefa Mioča. Uz mnoštvo vjernika prisutan je bio dekan i župnik Đerđ Juhas, dogradonačelnik Karolj Valka, predsjednik Nepkera  Karolj Goga i umirovljena profesorica Izabella Süli, koja je u osmoljetki poučavala g. Mioča

 
Nikolinje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:42

U predvečerju Dana Sv. Nikole, paulinci su obilježili Nikolinje kratkim kulturno-zabavnim programom u velikoj dvorani „Paulinuma“. U opuštenoj atmosferi program su vodili kao i svake godine naši maturanti. Svaki se razred trudio što bolje izvesti svoju recitaciju, kratku predstavu, scenu iz svakodnevnog života ili pak glazbenu točku, te biti što bolji u završnom kvizu općeg znanja, povijesti i kulture. Na kraju zabavno-kulturnog programa došao nam je Sv. Nikola koji je inače, jedan od naših maturanata. Taj je maturant, odnosno Sv. Nikola, najprije održao govor u kojem nas je potaknuo na dobro vladanje i na dobra djela, a zatim je podijelio svakom sjemeništarcu simbolični dar.

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 44