Vijesti

Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Želja mi je postati stalni đakon Ispis E-mail
Petak, 21 Listopad 2011 10:28

Već ozbiljno ušavši u novu školsku godinu, odlučili smo predstaviti jednog novog sjemeništarca, koji nam se pridružio u trećem razredu. Ladislav Hoc rođen je 4. studenog 1991. u Vršcu. Redovito je ministrirao u crkvi sv. Ane u Beloj Crkvi, gdje je i pohađao vjeronauk. Srednju tehničku školu: „Sava Munćan” je uspješno završio u također u Beloj Crkvi. Iako je završio srednju tehničku školu, potaknut od župnika vlč. Tibor Királyá, odlučio se za Klasičnu biskupijsku gimnaziju Paulinum. Imao sam potpunu podršku roditelja, govori nam Ladislav. Prema njegovim riječima, dopao mu se zajednički život u Paulinumu, upoznao prijatelje i oduševljen je kako su ga prihvatili kao starijeg člana njihove zajednice. Nakon Paulinum želja mu je postati stalnim đakonom. Od sveg srca mu želimo uspjeh, sreću i da ga prati Božji blagoslov na njegovom putu.

Matija Merković

 
Obnova zgrade Ispis E-mail
Petak, 21 Listopad 2011 10:21

Dok smo tri mjeseca uživali u (zasluženom) ljetnom odmoru, zgrada Paulinuma ipak nije ostala prazna. Gotovo cijelo ljeto su bili prisutni majstori koji su radili na obnovi naših kupatila i toaleta. Pravo zadovoljstvo i iznenađenje po povratku bilo je vidjeti i uživati u super-moderno uređenim toaletima, kojih se ne bi postidjeli ni hoteli s 5 zvjezdica. Kako iduće godine ulazimo u 50. obljetnicu ove institucije, želja rektora i odgojitelja škole jest cjelokupna obnova zgrade. To je ogroman i preskup projekt, no ovaj put su nam financijski pomogla dva europska fonda: švicarski Fond za misije i razvoj (Fonds Mission & Entwicklung) te njemački Fond za Crkvu u svijetu (Fond für die Weltkirche). Zahvaljujemo njima i svim znanim i neznanim dobročiniteljima. Neka im Bog bude nagradom!

 
Proštenje Žalosne Gospe na subotičkoj Kalvariji Ispis E-mail
Petak, 21 Listopad 2011 10:17

Tjedan dana nakon početka škole, prema već ustaljenoj tradiciji našeg sjemeništa, prisustvovali smo slavlju proštenja Žalosne Gospe na Kalvariji, gdje je cijela naša zajednica aktivno sudjelovala na dvojezičnom misnom slavlju, koje je predvodio subotički biskup Ivan Pénzes u zajedništvu s našim svećenicima i odgojiteljima. Nakon mise mons. Bela Stantić se zahvalio za lijepo vrijeme koje nam je Bog udijelio da možemo dostojno proslaviti ovo proštenje.

Matija Merković

 
Radost Berbanskih dana Ispis E-mail
Petak, 21 Listopad 2011 10:10

Želeći iskoristiti lijepo vrijeme zadnjih rujanskih dana, organizacijom naših odgojitelja, napravili smo jednodnevni subotnji izlet na Palić. Kao i ostale izlete po subotičkoj okolici, i ovaj smo izlet započeli velikom šetnjom od centra grada do Palića. Tako su naši novi članovi zajednice imali priliku bolje upoznati arhitekturu grada i ljepotu pejzaža sjeverno–bačke ravnice. Našoj uobičajenoj pješačkoj maršuti pridružili su se i naši prefekti vlč. László Baranyi i Dragan Muharem. Na našem odredištu dočekao nas je rektor sjemeništa, a potom smo zajedno obišli obalu jezera, te je i ove godine Imre Kern darovao našoj školi besplatne bonove za hranu i piće jer su baš tih dana na Paliću bili Berbanski dani i degustacija raznih vrsta vina.

Dario Marton

 
Kako preživjeti školski život? Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Rujan 2011 11:42

Postoje načini koji ti mogu pomoći da škola bude ne tako velika briga, odnosno da ti vrijeme provedeno ondje prođe što prije i ugodnije.

Prijateljstvo. Prijatelji i 'divani' pod malim odmorom mogu osvježiti cijeli dan. Nemoj biti vuk samotnjak, već pokušaj pronaći nekoga tko ima slične interese, s kime te povezuje isti jezik. Samo nemoj odustati i odvojiti se.

Domaća zadaća. Jednostavno – napravi je! Sigurno ćeš reći: 'Bla, bla, bla... Ništa novo, svi gnjave s tim!' No, stvar je u tome što želiš – da to bude tek manja gnjavaža ili još veća gnjavaža? Ako je ne napraviš, velike su šanse da će postati još veća gnjavaža. Stoga se usredotoči, odvoji vrijeme za domaću zadaću i napravi je.

Učitelji. Strogi, malo manje strogi ili pak blagi. Kako bilo, pokušaj ih prihvatiti kao svoje prijatelje, a ne kao neprijatelje. Imaš li dobar argument, uđi u raspravu s njima. Imaš li kakav školski problem, razgovaraj s nekim od učitelja, možda će ti uspjeti pomoći. Sjeti se – kucajte i otvorit će vam se. Također, nije se dobro dodvoravati učiteljima. Dodvoravanje osjete i učitelji i drugi učenici i to nitko ne voli.

Koncentracija. Za vrijeme nastave budi koncentriran. Slušaj što se priča, piši zabilješke, prepisuj s ploče. Tvoj je mozak u jednom od najaktivnijih razdoblja u životu i lako pamti, samo ako ga malo potakneš. Dobra koncentracija u školi znači manje muke i učenja kod kuće. I bolje ocjene, dakako!

Budi aktivan. Nemoj samo sjediti i s oba lakta nasloniti se na klupu te čekati da vrijeme prođe. A ovako vrijeme zaista jako sporo prolazi! Mnogo je bolje biti aktivan. Slušati što se događa u razredu, slušati učitelje, ponuditi se za brisanje ploče i ostale sitne usluge.

 

I najvažniji savjet poznatog đaka, sv. Tome Akvinskog: „Zalijevaj molitvom, osvjetljavaj Euharistijom, i duša će procvjetati a mozgić spoznavati!

 
Život na raskrižju Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Rujan 2011 11:39

Čovjek se svakodnevno nalazi pred mogućnošću izbora za koja možemo kazati da su mala životna raskrižja. Čim se probudi može odabrati: ustati i raditi ili ležati i ljenčariti? Jedno od takvih životnih raskrižja jest odabir zvanja koji stoji pred mladima po završetku osnovnog, a onda – još važnije – srednjoškolskog obrazovanja. Gledamo li kršćanski, zvanje jest dijalog. Za svakoga pojedinačno Bog je spremio „mapu“ na kojoj je ucrtan put k osobnoj sreći. Na čovjeku je hoće li pristati na taj Božji plan. Zato je pitanje izbora zvanja vezano uz pitanje smisla života.

Ove godine, naša zajednica obogaćena je novom subraćom, koja će svoje mladenačke dane provesti u Paulinumu. To su: Cseszkó Péter, Kiss Szilárd, Kocsis József, Rudinski Bogdan, Stipančević Zoran, Hoc Zdenko, Hoc Ladislav, Paul Oszkár, Stojanov Filip i Rácz Szabó Krisztián. Njihov život je sada na raskrižju puteva. Odlučili su se za velik i smion korak. No, nisu sami. Uz njih je zajednica sjemeništaraca, uz njih su odgojitelji i profesori, uz njih je podrška i molitva naših vjernika. Neka ima ovaj novi početak ne bude pretežak. Želimo im ustrajnost i uspjeh na tom putu!

 
Od kolijevke pa do groba… Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 Rujan 2011 11:29

…najljepše je đačko doba, glasi stara narodna krilatica. Stariji je prihvaćaju s odobravanjem, a mi mlađi… Ok, dalo bi se o tome raspravljati J Svakako, voljeni mjesec svih školaraca – rujan, ponovno je okupio svoje đake i smjestio ih u školske klupe. Nakon tri mjeseca odmora zidovi 'Paulinuma' ponovno su ispunjeni žamorom učenika. Svečanom misom, koju su predvodili odgojitelji sjemeništa, označili smo novi početak školske godine. Nakon mise ravnatelj gimnazije, mons. Josip Mioč, uputio je pozdravnu riječ svim prisutnima te predstavio profesorski zbor i nove učenike. Zaželio je svima plodnu i uspješnu školsku godinu, potaknuvši učenike da daju sve od sebe i iskoriste dragocjeno vrijeme svoga obrazovanja.

 
GoToVa jOš jEdNa šKoLsKa gOdInA Ispis E-mail
Utorak, 14 Lipanj 2011 09:43

Sa sjetom na licu, nostalgijom u srcu, suzom u oku dočekali smo kraj ove školske godine… Hahaha, skoro smo vas prevarili Laughing Ima li veće radosti za jednog učenika nego uspješno priveden kraj škole?! Radujemo se ljetnom feriju, ali nismo od onih koji bi rado uzvikivali „zbogom školo, nisam te ni volo“. Volimo mi školu (ok, u umjerenim količinama, nećemo pretjerivati), ali sad nam baš paše 3 mjeseca odmora. Nakon (više-manje) naporna rada tijekom godine, dobro će doći malo opuštanja. U zajedništvu s poglavarima, profesorima, roditeljima i djelatnicima škole, svečanom svetom misom, 7. lipnja, zahvalili smo Bogu za proteklu godinu. Uručene su i nagrade dvojici najboljih učenika: László Hajdu, III. razred i Tomislavu Vojniću, I. razred. Ovih dana najstariji učenici naše gimnazije polažu ispit zrelosti, maturu. Ovo su njihovi zadnji trenuci boravka u Paulinumu. Želimo im uspješno polaganje, i sretnu budućnost. Neka ih prati Božji blagoslov! Hvala im za lijepe dane provedene s nama! Svim čitateljima naše stranice želimo ugodan odmor i vidimo se u rujnu Cool

 
Posjet drevnom gradu Iloku Ispis E-mail
Utorak, 14 Lipanj 2011 09:40

Stari kraljevski grad Ilok, smješten uz obalu Dunava, na samom istoku Hrvatske, bio je cilj našeg jednodnevnog posjeta, u srijedu 1. lipnja. U prijepodnevnim satima stigli smo u Ilok, i prvo što nam je bilo u planu posjetiti, bio je, naravno, velebni franjevački samostan i crkva sv. Ivana Kapistrana. Najprije smo slavili svetu misu, koju je predvodio naš rektor, a zatim smo u pratnji domaćina, fra Oktavijana, pogledali samostan i bili upoznati s likom sv. Ivana Kapistrana i poviješću Iloka. Nakon toga 'preuzela' nas je gospođa Blaženka Gazafi, iz gradskog poglavarstva, koja nas je povela u gradski muzej. Imali smo tamo prigodu pratiti povijest grada od antičkih vremena pa sve do suvremenog doba. Biti u Iloku, a ne otići u vinske podrume, skoro je kao da niste ni bili tamo. Tako smo zavirili u ogromne podzemne, hladne prostorije s velikim bačvama za vino. Nakon ručka obišli smo vidikovac na Principovcu i prošetali obalom Dunava. U povratku smo zastali u Šidu, gdje nas je primio i ugostio grkokatolički župnik vlč. Mihajlo Režak, čiji je sjemeništarac maturant Paulinuma. Okrjepljeni večerom, zahvalili smo se domaćinima i pošli natrag za Suboticu. Put je doduše bio malo dulji, zbog blokade putova, ali smo ipak sretno stigli, umorni, ali puni dojmova.

 
Kamo dalje? Dođi u Paulinum! Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Svibanj 2011 10:52

Osmi razred je pri kraju. Postavlja se ono važno pitanje na koje uskoro treba odgovoriti: kamo dalje? Koju školu izabrati? Što i kako upisati? Što je najbolje za mene? Ako dosad nisi čuo, onda dobro poslušaj: postoji jedna škola, zove se Klasična biskupijska gimnazija Paulinum. Poznato ti je? Želiš još više saznati što se tamo uči, kako se živi, kako upisati…? Jednostavno prošetaj našom web stranicom i pronađi sve podatke koji te interesiraju. Ako nas pitaš kamo dalje, mi ti poručujemo: dođi u Paulinum Smile

 
<< Početak < « 51 52 53 54 » > Kraj >>

Stranica 51 od 54