Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Dan duhovnih zvanja Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 10:41

Dan duhovnih zvanja uveden je na II. Vatikanskom saboru. Papa Pavao VI. uvidjevši  nastale probleme iza II. svjetskog rata i pad svećeničkih zvanja , već je na prvoj sjednici sabora upozorio biskupe na važnosti duhovnih zvanja. To je dalo povoda da se uvede jedan dan, kada se pozivaju vjernici da se više mole i da misle posebno na duhovna zvanja. Duhovna zvanja su svećenička, redovnička, misionarska zvanja, ali i ostali, kao đakoni, vjeroučitelji,kantori i karitativni djelatnici koji služe Crkvi da bi Isusova poruka dospjela do kraja svijeta. Dan duhovnih zvanja je uvijek na četvrtu nedjelju iza uskrsa. To je nedjelja Dobroga Pastira, kada se čita evandjelje o Isusu kao Dobrome Pastiru, koji živi i posvećuje sebe za svoje stado. Dobri Pastir ne samo da živi za svoje, nego svoj život polaže za njih i tako daje primjer svim svojim sljedbenicima.

Svjetski Dan Duhovnih zvanja je uveden upravo iste godine, kada je otvoreno subotičko sjemenište i gimnazija „Paulinum”. Zato, ovaj dan je zapravo i Dan „Paulinuma”, kojeg paulinci posebno časte i proslavljuju. Prije svega pripremaju se duhovno, a zatim prigodnim programima, akademijama ili glazbeno-meditatvinim večerima. Programi su se mijenjali već prema prilikama i mogućnostima ali neprekidno je održan od ustaljenja toga dana. Ove godine, radi pandemije i online nastave, tj. učenja i boravka kod kuće, Dan duhovnih zvanja smo proslavili bez programa sa svečanom sv.misom u katedrali. Svetu misu su služili odgojitelji sjemeništa, a paulinci su uzveličali misno slavlje sa čitanjima,recitacijama, glazbenim točkama i svjedočenjem.

Molitva Gospi za svećenike

Moli za svećenike tvoje osobite sinove.

Ojačaj im vjeru i ljubav prema Isusu

u Presvetom Oltarskom Sakramentu,

da Mu se mogu obratiti

za milost koju potrebuju

da vjerno žive svoj poziv.

Donesi olakšanje, utjehu i hrabrost

onima koji trpe pod težinom križa.

Podaj im ljubav svoga Sina

i gorljivost za čast i slavu Božju,

i za spasenje duša. Amen.

 
Uskrsno darivanje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 09:26

Korizma je najsvetije vrijeme crkvene godine i pripremno vrijeme za uskrs. U korizmi evandjelje nas upućuje i stavlja naglasak na molitvu, na post i na dobra djela, misleći na odricanje i darivanje. Crkva je od prvih  stoljeća bila vjerna Isusosoj poruci da vodi posebnu brigu za siromahe i nemoćnike. Tijekom tisućljeća Crkva je organizirala razne karitativne akcije i ustanove, koje su bile podržane od imućnijih ljudi, pa tako je mogla velikodušno i dijeliti. U subotičkoj biskupiji djeluje djelotvorna organizacija pod nazivom Caritas biskupije. Ova organizacija, prema potrebi pomaže i našu instituciju. Za ovog uskrska gimnazija i sjemenište Paulinum dobio značajni poklon od Pokrajinske vlade. Poklon paketi su sastojali od prehbarmbenih namirnica i od higijenskih sredstava. Za našu radost, ove godine mi smo mogli dijeliti i darivati Caritasu biskupije. Osim toga, još smo obradovali i naše vršnjake u kolegij Emaus u Mužlji. Nama je drago, što smo mogli dijeliti, prema uzrečici „ veća je radost dati, nego dobiti“.

 
Natječaj iz biranih predmeta Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 07:51

Tijekom online nastave 12. ožujka objavljen je natječaj pod naslovom „ Birani predmeti“ za učenike osnovne i srednje škole. Svaki učenik je mogao birati predmet kojeg je obradio prema uputi, napisao radnju i poslao komisiji za procjenjivanje.  Za ovaj natječaj javili su se učenici iz 25 osnovnih i iz 14 srednjih škola. Iz prijavljenih osnovnih škola, deset učenika je dobilo nagrade, a iz srednjih škola sedmorica. Među dobitnicima nagrade su dvojica naših gimnazijalca, Adam Huszár i Abel Gubena. Njihovi mentori su bili prof. Ottó Csorba i vlč. László Tojzán. Svima nama je drago, što su oni nas i našu školu predstavili i da su nagrađeni.

 
Dan sv. Josipa – Godina sv. Josipa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Travanj 2021 07:42

8. prosinca 2020. godine sv.otac papa Franjo objavio je apostolsko pismo Patris corde (Očinskim srcem). Povod papinskog pisma bila je 150. godišnjica proglašenja sv.Josipa zaštitnikom Crkve. Naslovu očinskim srcem sveti otac htio je naglasiti da je sv.Josip očinskim srcem i brigom volio i odgajao Isusa, kojeg su evanđelisti nazvali – Josipov sin -. U Sv.Pismu nema puno zapisa o sv.Josipu, ali ono što je zabilježeno makar samo kratko,da je „bio pravedan“ (Mt.1,19)  Ove riječi u potpunosti  karakteriziraju Josipovu ulogu i odanost Bogu, njegovu jaku vjeru i vjernost prema obitelji s Marijom i Isusom. Papa Pavao VI. piše:“ Očinstvo sv.Josipa se pokazalo u tome, da je on položio svoj život tajni utjelovljenja, svetoj obitelji, vjerničkoj ljubavi i da je svoje sposobnosti stavio u službi Mesije“. U ulozi spasenja imao je tolikog utjecaja da su ga vjernici jako cijenili i štovali, pa su mnoge crkve, škole, institucije,društva i udruge nazvali po njemu. Sv.Pismo nas upućuje „ Ite ad Joseph“ (Idite k Josipu).

U sjemeništu i gimnaziji Paulinum, dan sv.Josipa uvijek je bio obilježen posebnom pažnjom. Ne zato, što naš rektor ili neki učenici nose njegovo slavno ime, nego zato, što je sv.Josip iza Blažene Djevice Marije najveći svetac naše Crkve. Pošto ove godine  živimo u posebnim prilikama radi pandemije, zato smo dan sv.Josipa i otvorenje godine sv. Josipa skromno  zabilježili. U crkvi, srijeda je dan sv.Josipa. Mi smo odlučili da tijekom cijele godine srijedom častimo sv.Josipa posebnom pobožnošću.

 
Na regionalnom natječaju Ispis E-mail
Srijeda, 10 Ožujak 2021 09:43

Autonomna Pokrajina Vojvodina  organizirala je natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom „ Natječaj bez granica”. Organizatorima je bio cilj, da u ovo teško vrijeme pandemije učenike osim online nastave još više potaknu na rad i  na neke aktivnosti. Spomenuti natječaj je održan na virtualan način i na kratko vrijeme učenici su morali odgovoriti na dvadeset pitanja. Pitanja su se odnosila na kulturu, povijest i specifičnosti Vojvodine i susjednih država, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Iz cijelog regiona javilo se 290 većih ili manjih grupa, među kojima je bila i grupa učenika „Paulinuma”. To su bili naši četvrtaši, odnosno maturanti, koji su spadali među najuspiješnije pobjednike i zato, i na nagrađene. Maturantima čestitamo za uspjeh i za nagradu.

 
Dar predsjednika Skupštine Vojvodine Ispis E-mail
Srijeda, 10 Ožujak 2021 09:39

Od kada je otvorena gimnazija i sjemenište/kolegij „Paulinum” , mijenjale su se tijekom desetljeća državne vlasti i  vlasti samouprave, a tako i pristup prema našoj instituciji. Neki su zauzeli neprijateljski stav prema „Paulinumu”, neki su nas prešutjeli, neki trpeći stav, a neki su bili lojalni. Od devetdesetih godina subotička Gradska uprava je bila prva, koja je uvrstila „Paulinum” među ostale obrazovne i odgojne ustanove, i kao takvu je pomagala prema mogućnostima. 2000. godine došlo je do promjena na državnoj razini, a samim tim i odnos države prema Crkvi. Prije svega uveden je vjeronauk u školama, poštivane su crkvene institucije, počele su suradnje između Crkava i državnih vlasti, a također, makar i u skromnim okvirima, ali i financijska pomoć. Od promjene sustava državnih vlasti, predsjednici Skupštine Vojvodine godišnje posjećuju „Paulinum”. Najčešće nam dolazi predsjednik Skupštine za Dan škole i dan proštenja naše kapele, ili za božićno – novogodišnje  blagdane. Posjet jednog ovakvog funkcionera nije nikad „bez praznih ruku”. Darove koje dobivamo, sastoje se ili od školskih pribora ili za potrebštine internata. Ove godine za Dan škole predsjednik Skupštine Vojvodine ISTVÁN PÁSZTOR poklonio nam značajnu donaciju u hrani, higijeni, dezinficijskih sredstava, odjeći i pokrivače. Za veliko donaciju, odgojitelji i učenici „Paulinuma” najljepše zahvaljuju!

 
Poklade – Korizma Ispis E-mail
Srijeda, 10 Ožujak 2021 09:25

Crkva je već od ranog srednjeg vijeka uvela poklade, koja prethodi pokorničkom  crkvenom vremenu, korizmi. Poklade, odnosno fašnik je vrijeme opuštanja i veselja u kršćanskom duhu. U tom smislu se izvode različite veseli scenariji, priredbe, zabave, balovi i spektakularne povorke. U školama i u različitim zavodima za poklade se priređuju zabavne večeri i šaljivi programi. U sjemeništu  i gimnaziji „Paulinum”  običaj je, da učenici priređuju veselu večer. To se držalo od otvorenja „Paulinuma” pa sve do danas, kao uhodana, stara tradicija. Nažalost, ove godine je tradicija prekinuta radi pandemije korona virusa 19. Umjesto zabavne večeri , imali smo dva predavanja, koja su nas  pripremili za korizmu. Na prvom predavanju smo čuli misli o radostima vjere i kršćanstva, a na drugom predavanju imali smo uvod u korizmu, u najsvetije vrijeme crkvene godine.

 
Pred korizmom Ispis E-mail
Petak, 19 Veljača 2021 10:58

Korijen riječi korizma povezuje se s latinskom riječi quadragesima. U hrvatskoj kršćanskoj terminologiji riječ korizma označuje  razdoblje od četrdeset dana, od Pepelnice do Uskrsa. Prvi put je spominje Euzebije Cezarejski, koji je živio u 3. i 4. stoljeću. Korizma je vrijeme koje prethodi i priprema vjernike za slavlje Vazma ili Uskrsa. To je vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenje s Bogom, te braćom i sestrama. Vrijeme koje se intenzivnije provodi protiv zla, zatim u smislu kršćanske pokore, u obliku molitve, posta i u dobrim djelima. Osim odricanja u hrani i piću, od vjernika se očekuje da se tijekom korizme odreknu svih oblika zabave i poroka, te da se okrenu Bogu i da provedu vrijeme u molitvi i povučenosti. Molitvom je cilj izliječiti duh i stvoriti novu šansu za bolji duhovni život, izbegavajući zla djela, mržnju i grijeh. Naša zajednica u „Paulinumu“ proživljuje ovo sveto vrijeme korizme na taj način, da obavljamo nedjeljno pobožnost križnog puta, zatim klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici i prema osobnoj molitvi i razmatranju.

 

Ivan Halič

 
Godišnje klanjanje u sjemenišnoj kapeli Ispis E-mail
Petak, 19 Veljača 2021 10:49

Prema odredbi Kongregaciji za bogoštovlje propisano je da po cijelome svijetu u svakoj biskupiji bude svaki dan klanjanje u jednoj župnoj crkvi, kapeli ili bogomolji.  Smisao klanjanja je da se vjernici u sabranosti mole Kristu, koji se nalazi u Euharistiji, koja daje snagu i život Crkvi.

U subotičkoj biskupiji je također ustaljeno svakodnevno klanjanje u jednoj župnoj crkvi ili kapeli. Prema rasporedu naše biskupije  u sjemenišnoj kapeli „Paulinuma” klanjanje je uvijek 31.siječnja. Toga dana  paulinci obavljaju neke pobožnosti i tako se klanjaju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Pošto je ove godine 31. siječanj, pao na nedjelju, tako smo malo drugačije i svečanije obavili naše klanjanje unutar naše zajednice. Počeli smo sa sv. misom, a tijekom dana obavili smo  pobožnosti verbalno i vizuelno.

 
Povratak paulinaca u školske klupe Ispis E-mail
Petak, 05 Veljača 2021 12:39

Učenici gimnazije i sjemenmištartci „Paulinuma“, kao i svi učenici drugih škola, vratili su se 18. siječnja u školske klupe. Prekid nastave radi pandemije od 21. studenog, a zatim radi Božićno – novogodišnjih ferija, te radi polugodišta, trajalo je više od dva mjeseca. Nakon dugog prekida aktivnog i fizičkog rada, učenici su se vratili u svoje škole. To se odnosilo i na učenike „Paulinuma“. 18. siječnja radosni glasovi su oživjeli prostorije škole i sjemeništa, koji su pričali o svojim doživljajima i provedenim danima u obiteljskim sredinama.

Siječanj je za paulince značajan mjesec. Ne radi ferija i polugodišta, nego radi Dana sv. Pavla. Sveti Pavao je imenodavaoc gimnazije i sjemeništa/kolegija. Svake godine 25. siječnja slavimo Dan škole i proštenje sjemenišne kapele. Tako će to biti i ove godine, samo daleko skromnije nego inače. Radi korona virusa 19 proslava neće biti za javnost, nego samo interno, za učenike i za profesore. Mi se molimo svetom Pavlu i sigurni smo da on nas zagovara kod dragoga Boga.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 49