Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Vijesti
Vijesti
Dan gimnazije i proštenje kapele „Paulinuma“ Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:51

25. siječanj je dan obraćenja svetog Pavla apostola. Sveti Pavao je bio jedan od najvećih crkvenih učitelja, pisaca i misionara. Zato mnoge institucije nose njegovo časno ime, među kojima i Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“. Na dan sv. Pavla „Paulinum“ slavi Dan škole i proštenje sjemenišne kapele. I ove godine želimo tako zabilježiti taj dan, kada se ujedno sjećamo na 56. godišnjicu postojanja „Paulinuma“.

25. siječnja u petak, u sjemenišnoj kapeli bit će svečana sveta misa  sa početkom u 10 sati. Svetu misu će uzveličati pjevanjem, sviranjem i recitacijama  učenici-sjemeništarci „Paulinuma“.

Za svetu misu i za proštenje „paulinci“ rado očekuju vjernike i sve zainteresirane.

Dobro nam došli!

 
Naš doprinos za stare i bolesne Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:45

Na žalost, u Europi je sve prisutnije starenje. Doduše države se brinu za stare i bolesne, međutim ipak državne ustanove nisu u stanju zadovoljiti potrebe starih. Zato u zadnje vrijeme sve više se otvaraju privatni domovi za stare i bolesne. Među privatnim ustanovama za stare ljude ističe se Dom staraca „Villa Ancora“ na Paliću. Ovaj dom je smješten  usred Parka Palić. Posjeduje  35 apartmana, 3 restorana, Wellness centar, dvoranu za fizioterapeutiku, dvoranu za razonodu i jednu malu duhovnu prostoriju. Za stanovnike u Vili Ancora stalno se priređuju priredbe, proslave i  predavanja, te povremeno svete mise, osobito  na velike blagdane. Za božićne blagdane paulinci su bili pozvani od direktorice te institucije gđe Livije Biro, da stanovnicima doma priređuju Božićno-novogodišnji program. Na programu su izvedena glazbena djela, recitacije i solo točke sa tumačenjem značaja Božića, jednog od najvažnijeg blagdana kršćanskog svijeta.

 
Posjet Gradskoj biblioteci Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:39

U školskom nastavnom planu i programu predviđeni su i razne druge aktivnosti, koji popunjuju cjelokupnu školsku izobrazbu. U tom smislu učenici Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ posjećuju i druge kulturne i umjetničke ustanove.  U tom smislu su paulinci posjetili Gradsku biblioteku. O povijesti gradske knjižnice upoznala nas viša bibliotekarka dr.Rita Fleis, a zatim nas je provela kroz cijelu zgradu i protumačila je cijeli sustav i raspored knjižnice. Počeci knjižnice se sežu u XIX. stoljeće, kada su knjige tadašnje gradske gimnazije prenesene u jednu drugu zgradu. Sjedište biblioteke je bilo na nekoliko mjesta, dok konačno nije smještena u današnju zgradu. Dr. Rita Fleis je rekla da 1970. godine subotička knjižnica je bila na trećem mjestu u tadašnjoj Jugoslaviji ali i danas zauzima značajno mjesto na našim prostorima, jer ona sadržava gotovo pola milijuna svezaka. Biblioteka je otvorena svakim radnim danom, pa čak i subotom, a u knjižnici  se priređuju razna predavanja, priredbe i komorni koncerti.

 
Na zimskom vašaru Ispis E-mail
Subota, 19 Siječanj 2019 11:30

Pripreme za Božićne i novogodišnje blagdane počinju u došašću. Kršćanski svijet

priprema se prije svega duhovno sa raznim pobožnostima ali također i na vidljivi

način, među kojima i sa tzv. zimskim vašarem. U velikim gradovima te pripreme

su bogate i spektakularne sa  raznim ponudama. U Subotici to je skromnije   ali

ipak ne zaostaje od ostalih manjih gradova. U centru grada, oko gradske kuće postavljeni su štandovi i kućice, u kojima se može naći devocionali, pokloni, slatkiši i jela za Božić i Novu godinu. Zimski vašar u Subotici traje od prve nedjelje došašća do 15. siječnja. Ove godine, mi nismo samo pogledali i prošetali se kroz taj vašar, nego smo sudjelovali na otvaranju, kojeg je otvorila dogradonačelnica Subotice Timea Horvat, a o duhovnom značenju izlaganja stvari, pa i o jaslicama govorio je naš rektor mons. Jožef Mioč.

 
Adventske večeri Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 14:00

Okupljeni oko Kristova oltara, svečano smo razmatrali i palili svijeća na našim adventskim večerima. Prvu svijeću smo radosni upalili uz poticajni govor vlč. Arnolda Lukač. Na drugu advensku večer gost nam je bio vlč. Laslo Hajdu, koji je istaknuo da moramo poravnati naše staze i ići pravome cilju – Isusu Kristu. Treću svijeću smo upalili sa preč. Draganom Muharem, koji je u razmatranju stavio važnost na budnost i pripremu za radosno čekanje rođenja Spasitelja. Prema običaju, zadnju adventsku večer uvijek drži naš biskup, veliki kancelar škole i to je bio slučaj i ove godine. Prije podijele svečanog blagoslova, čestitao je nama, našim roditeljima i župnicima čestit i blagoslovljen Božić.

 
Na prikazu knjige Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:58

Nakon zlatne mise prisustvovali smo i prikazu knjige u Kuli. Knjiga pod naslovom „Isten műveinek szekértolója” – (Promicatelj djela Božjeg), koja je sastavljena o našem ravnatelju  je prikazana u kulturnom centru „Nepkör” u Kuli. Knjigu je napisao budimpeštanski pisac i novinar, Szerdahelyi Csongor koja zapravo sadržava razgovor sa zlatomisnikom Josipom Mioč,  kao profesorom, odgojiteljem i crkvenim glazbenikom. Kroz razgovor novinar nas upoznaje sa djetinstvom našeg ravnatelja, zatim njegovim studijama u Zagrebu, svećeničkim ređenjem i obrazovno-odgojiteljskim radom u „Paulinumu“. Izdanje ove knjige je tiskano u izdavačkoj kući Agape u Novom Sadu. Prezentaciju je vodila profesorica i novinarka Livija Kozma, a o samoj knjizi govorio je o. Dr Karolj Harmat ravnatelj izdavačke kuće Agape. Odlomke iz knjige čitali su paulinci: Leo Der, David Đuriš i Andraš Hegediš. Prikaz je uzveličan sa glazbenim točkama, koje su izveli Danijel Hatnađ, Tamaš Kiš i Adam Petrović. Pri kraju prikaza, zamoljen je i naš ravnatelj , da govori nešto o svom životnom putu i radu. Prepuna dvorana Nepkera, pažljivo je promatrala program i slušala zaključni govor zlatomisnika mons. Jožefa Mioča. Uz mnoštvo vjernika prisutan je bio dekan i župnik Đerđ Juhas, dogradonačelnik Karolj Valka, predsjednik Nepkera  Karolj Goga i umirovljena profesorica Izabella Süli, koja je u osmoljetki poučavala g. Mioča

 
Nikolinje Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:42

U predvečerju Dana Sv. Nikole, paulinci su obilježili Nikolinje kratkim kulturno-zabavnim programom u velikoj dvorani „Paulinuma“. U opuštenoj atmosferi program su vodili kao i svake godine naši maturanti. Svaki se razred trudio što bolje izvesti svoju recitaciju, kratku predstavu, scenu iz svakodnevnog života ili pak glazbenu točku, te biti što bolji u završnom kvizu općeg znanja, povijesti i kulture. Na kraju zabavno-kulturnog programa došao nam je Sv. Nikola koji je inače, jedan od naših maturanata. Taj je maturant, odnosno Sv. Nikola, najprije održao govor u kojem nas je potaknuo na dobro vladanje i na dobra djela, a zatim je podijelio svakom sjemeništarcu simbolični dar.

 

 
Dan Sv. Cecilije Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:27

Sveta Cecilija bila je paganka, a kasnije se obratila na kršćansku vjeru. Živjela u III. stoljeću i nakon obraćenja posvetila se potpuno Bogu. Kao vjernica, obratila je na kršćanstvo svoga brata i svoga zaručnika. Kada je upravitelj Rima sve to doznao, dao je Sv. Ceciliju utamničiti i mučiti i konačno odrubiti joj glavu. Postala je zaštitnicom glazbe, jer je cijeloga života uz zvuke citre i harfe pjevala Bogu na slavu himne i psalme.

Dan svete Cecilije u sjemeništu se uvijek svečano obilježava. Naime, u „Paulinumu“ uz gimnazijsko učenje stavlja se veliko značenje na glazbeno obrazovanje. To je zato, jer je Crkvi zadaća propovijedati Evanđelje koji se širi riječima ili pjesmom. Učenici sviraju na raznim instrumentima, a u školi postoji“ Schola Cantorum Paulinum,“ koja nastupa na crkvenim i svjetovnim priredbama. Na Dan Sv. Cecilije , svečanu misu je služio naš profesor glazbe i ravnatelj mons. Josip Mioč. U svom govoru naglasio je važnost i vrijednost liturgijskog pjevanja  u našoj crkvi. Misu su glazbenim točkama uzveličali, Adam Husar, Adam Petrović, Tamaš Kiš, Danijel Hatnađ, Stefan Palifrov, Valentin Erdeg i Alen Mrkaljević.

 
Bolnička kapela i zlatna misa Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:25

Možemo reći da je postala tradicija, da paulinci sudjeluju na proštenju bolničke kapele u Subotici. Proštenje se uvijek slavi u nedjelju prije dana Sv. Elizabete. Ove godine je 18. studenog proslavljeno proštenje i ujedno zlatna misa ravnatelja“ Paulinuma“ Mons. Josipa Mioča. Naš rektor, kao zlatomisnik, obilježio je pedeseto objetnicu misništva u rodnome gradu Kuli i sada u bolničkoj kapeli  Sv. Elizabete. Na svečanoj svetoj misi sumisnici su bili dušobrižnik bolnice preč. Dragan Muharem, prefekt sjemeništa vlč. Laslo Tojzan, vikar Sv. Terezije Patkrik Tvorek i vikar Marije Majke Crkve vlč. Arnold Lukač. Na hrvatskom jeziku propovijedao je preč. Muharem, a na mađarskom jeziku vlč. Tojzan. Obadvojica propovijednika govorili su  o neumornom radu i služenjem Bogu Sv. Elizabete i to su povezali na požrtvovnom radu ravnatelja gimnazije i sjemeništa „Paulinum“. Liturgijsko pjevanje je predvodila Nela Skenderović, a paulinci su čitanjima, recitacijama i glazbenim točkama uzveličali slavlje. Uz brojne bolesnike i vjernike grada, svečanosti je prisustvovao i generalni konzul Republike Hrvatske gosp. Velimir Pleša.

 
Konferencija o njemačkim običajima Ispis E-mail
Utorak, 20 Studeni 2018 10:37

Nacionalni savez Njemaca i fondacija Njemaca – Deutsche Stiftung – priredili su jednodnevno savjetovanje o običajima bačkih Njemaca. Konferenciju, koja je bila u velikoj dvorani, Nove Gradske kuće otvorio je predsjednik Njemčkog saveza Laslo Gence Mandler. Nakon nekoliko njemačkih narodnih pjesama, koje je izveo zbor „Regenbogen“, slijedila su predavanja o vjeri, o nošnjama o običajima ženidbi, o blagdanima, i o festivalu piva- Oktoberfest u Bačkoj. Predavači su bili, dr Ištvan Bogner, vlč. Jakop Pfeifer, Rudolf Weis, dr. Karolj Orčik i Žolt Papišta.

Predavanja su popraćena glazbenim točkama, koje su izveli učenici „Paulinuma“, Tamaš Kiš, Danijel Hatnađ i Adam Petrović.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 48