Datum

Link

Home Vijesti
Vijesti
Sjećanje na 500. godišnjicu reformacije Ispis E-mail
Petak, 21 Travanj 2017 08:51

Martin Luter je godine 1517 -te izložio 95 teza na vratima Wittenberske crkve i s time je započela reformacija. Sjećanja na 500-tu godišnjicu reformacije su počela u listopadu 2016. godine i trajat će kroz cijelu ovu 2017. godinu. U našem regionu također su počele razne priredbe i sjećana na te događaje.

18. ožujka Nacionalni Savez Njemaca je priredio u subotičkoj Novoj gradskoj kući jednodnevni simpozij u znaku sjećanja na reformaciju. Program je otvorio predsjednik saveza g. Laslo Gence Mandler i predsjednik Gradskog vijeća Tivadar Bunford. Predavanja su držali superinterdanc Hans Frieder Rabus iz Beograda, zatim prof. dr. Ištvan Bogner, vlč. Josef Vogrinc i prof. Rudolf Weiss. U okviru programa nastupio je mješoviti zbor „Regenbogen” pod upravom Dijane Miškolci, a zatim učenici „Paulinuma”, Danijel Hatnađ i Tamaš Kiš, su izveli duete J.S. Bacha.

 
Dan Svetog Josipa Ispis E-mail
Petak, 21 Travanj 2017 08:47

Svetkovina Sv. Josipa spada među značajne dane liturgijske godine, jer iza štovanja Blažene Djevice Marije, Sv. Josipu pripada najčasnije mjesto. Paulinci prije svetkovine Sv. Josipa imaju uvijek neku pobožnost, da bi što ljepše proslavili spomenutu svetkovinu svetog Josipa. Drugi razlog je, što je rektor sjemeništa Josip, pa zato u predvečerju svetkovine, zajednica učenika i sjemeništaraca svake godine priređuje prigodni program u kojem čestitaju imendan rektoru. Program se uvijek sastoji od govora, recitacija i glazbenih točaka. Tako je to bilo i ove godine. Na sam dan Sv. Josipa, imali smo svečanu opatsku svetu misu, a iza mise čašćenje i ugodni razgovori.

 
Paulinci u Maloj Bosni Ispis E-mail
Petak, 21 Travanj 2017 08:43

Mala Bosna je udaljena od Subotice nekih desetak kilometara. Ona je jedno kompletno naselje u kojem većinom žive vjernici katolici. Može se reći da su dobri vjernici i da u lijepom broju pohađaju nedjeljne svete mise. Iz ove župe, je potekao lijepi broj svećeničkih i redovničkih zvanja. Cilj posjete ovakvih župa je da paulinci i nadalje prizovu pažnju na duhovna zvanja. U tom smislu, su učenici i sjemeništarci „Paulinuma” bili na susretu u Maloj Bosni. Prije svega proslavljena je sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva, koju je predvodio rektor „Paulinuma” mons. Josip Mioč, s njim su misili, odgojitelj sjemeništa vlč. Laslo Tojzan, i mjesni župnik vlč. Dragan Muharem. Duhovnik sjemeništa mons. Marko Forgić je tijekom svete mise bio na raspolaganju vjernicima u ispovjedaonici. Nakon propovijedi prefekta sjemeništa, svedočio je o svom životu Tomislav Ristov, učenik četvrtog razreda. Iza svete pričesti recitirao je Đuro Juhas,  pjesmu Ante Jakšića, a zatim su izveli skladbu Johana Sebastijana Bacha u duetu Danijel Hatnađ i Tamaš Kiš. Iza blagoslova, župnik Muharem se zahvalio na posjeti, rekavši da takvi susreti su veoma korisni za djecu, za mlade i za vjernike. Susret smo završili sa zajedničkim agapeom i druženjem u novoj župskoj dvorani.

 
Na izložbi svjetskog putnika Ispis E-mail
Srijeda, 12 Travanj 2017 11:19

Veoma bogati bački plemić Oskar Vojnić više od dvadeset godina putovao je svjetom. Njegovo prvo veliko putovanje bilo je 1893. godine u Sjevernoj Americi. Iza toga godinama je proputovao Zapadnu i Srednju Evropu i konačno do Skandinavskog Spitzberga. Početkom dvadesetog stoljeća, neposredno prije prvog svjetskog rata bio je na dalekom Istoku, zatim u Oceaniji i konačno u Africi. Dobrotom svoje obitelji, najprije je objavio po različitim novinama članke o svom putovanju, a kasnije je izdao knjige, koje imaju geografsku, etnološku i vulkanologošku vrijednost. Njegove knjige su veoma interesantne, zabavne, ali su i znanstvenog značaja.

Najveći dio etnoloških eksponata danas se nalaze u Subotičkom gradskom muziju. Od ove ostavštine oko tristo eksponata je izloženo u Gradskom muzeju za posjetioce. Ovu izložbu su i paulinci posjetili tokom prošle nedjelje.

 

 
Poklade Ispis E-mail
Utorak, 14 Ožujak 2017 11:09

Po cijelome svijetu prije korizme, koje je najozbiljnije vrijeme u crkvenoj godini, obilježuju se poklade ili fašnik. Poklade se sastoje po različitim priredbama, zabavama, nastupima i balovima. U školama i drugim zavodima, za poklade se priređuju zabavne večeri sa raznim, veselim i šaljivim programima. U sjemeništu “Paulinumu” je od početka bio običaj da se na dan prije pepelnice, zajednica priredi jednu veselu, komičnu večer. Tako smo i ove godine prije početka korizme, kada je vrijeme odricanja, iščekivanja, tišine i ozbiljnosti, održali jedan kratki program. Svaki od nas je izveo nešto komično u duhu zabave, bilo pjevanjem, imitacijom, recitiranjem, sviranjem ili akrobacijom. Ovu zabavnu večer smo završili sa druženjem i agapeom u velikoj dvorani “Paulinuma”.

 
Čista srijeda-pepelnica Ispis E-mail
Utorak, 14 Ožujak 2017 11:07

U srijedu 01. ožujka u jutarnjim satima smo imali svetu misu u našoj sjemenišnoj kapeli, gdje smo ujedno imali i obred pepeljanja. Misu je predvodio rektor “Paulinuma”, mons. Josip Mioč. On je u svom govoru pod svetom misom potaknuo nas na evanđeosku poruku da u korizmeno vrijeme prije svega trebamo se više moliti, zatim žrtve činiti i milostinju dijeliti, odnosno pomoći našoj siromašnoj braći.

Korizmeno vrijeme paulinci shvaćaju ozbiljno i u tom vremenu se drži u sjemeništu ne samo križni put, nego i druge pobožnosti, pogotovo eksorte, odnosno duhovni nagovori. U ovo vrijeme sjemeništarci posjećuju i neke župe, gdje se uključuju u župske zajedničke duhovne vježbe sa vjernicima.

 
Općinska smotra recitatora Ispis E-mail
Subota, 11 Ožujak 2017 10:04

22. veljače u gradskoj knjižnici je održana općinska smotra recitatora. Recitatori su bili podjeljeni u tri kategorije. U prvu kategoriju su nastupili učenici od I. - IV. razreda, u drugu od V. - VIII. razreda, a u treću kategoriju su nastupili recitatori srednjih škola. Recitacije su bile na hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku. Nižoškolci su recitirali do tri minuta, a srednjoškolci do četiri minuta.

Na smotri recitatora nastupili su dvojica paulinaca Đuro Juhas iz III. razreda, a András Hegedűs iz II. razreda. Na hrvatskom jeziku Đuro Juhas je recitirao pjesmu Silvije Strahimir Kranjčević “Eli, Eli, lama azavtani”. Na smotri je bilo dosta učesnika drugih škola i ustanova i to je značilo veliku konkurenciju. Unatoč toga naši recitatori su dostojno izveli svoje recitacije i dobili su pohvale.

 
Posjet župi Svetog Križa u Subotici Ispis E-mail
Petak, 10 Ožujak 2017 13:09

Crkva Svetog Križa je građena 1896. godine kao mauzolej za plemićku obitelj Vojnić-Bajšai. 1933. godine crkva je postala središte vikarijata, a 1956. župna crkva. Pošto se na tom podružju naglo povećavao broj vjernika 1959. crkva je proširena i dobila je današnji oblik. Od spomenute godine župa Svetog Križa je jedna od najbrojnijih na teritoriji grada Subotice. Crkva se sastoji od gornjeg dijela gdje se služe liturgijski obredi, i od doljnjeg dijela ili kripte gdje počivaju članovi obitelji Vojnić.

Paulinci su posjetili crkvu Svetog Križa, gdje nas je dočekao u crkvi vlč. dr. Oszkár Csizmár. On nam je protumačio povijest crkve i župe, a zatim nas je pozvao u župni stan na kratku zakusku.

 
Izvješće biskupa mons. Penzeša o Rimu Ispis E-mail
Petak, 10 Ožujak 2017 12:30

Naš mjesni biskup mons. Ivan Penzeš i biskupi Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova bili su u Rimu na susretu ad limina. 30. siječnja primio je papa Franjo članove Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda. Sveti otac je imao ad limina s biskupima u auli  svoje knjižnice u prijepodnevnim satima. Imao je neposredan razgovor s devetoricom naših biskupa, koji je trajao gotovo dva sata. Sveti otac i biskupi su izmijenili razgovore o svojim biskupijama i o vjerskim problemima u državama u kojima žive.

Nakon povratka iz Rima biskup Penzeš je došao u „Paulinum“ i imao je jedan susret sa sjemeništarcima i poglavarima, sa kojima je vodio slobodan i neposredan razgovor. U razgovoru je ispričao svoje putovanje, doživljaj o susretu sa svetim ocem i o posjetama bazilika i raznih kongregacija. Kao poseban doživljaj bila je sveta misa s papom u kapelici svete Marte. Nakon izvješća biskupa sjemeništarci su postavljali razna pitanja na koja je on odgovarao.

 
Duhovna obnova u Paulinumu Ispis E-mail
Petak, 17 Veljača 2017 13:43

Prema propisima sjemeništa „Paulinum“ svake godine je organizirana duhovna vježba, ali u zadnjim godinama, određena je samo duhovna obnova, koja traje jedan dan. Ove godine smo duhovnu obnovu održali na sam dan klanjanja 31. siječnja. Kao što je potrebno brinuti i obnavljati svoje tijelo, održavati ga u nekoj kondiciji, tako je potrebno obnoviti i svoju dušu, ako ne svaki dan, onda jednom ili više puta u godini. U prijepodnevnim satima predavanje na hrvatskom jeziku održao je vlč. Dragan Muharem, koji je potakao sjemeništarce kako se može biti dobar kršćanin, kako treba obnavljati svoju dušu. „Dragi sjemeništarci, upoznajte sami sebe, to je teško, ali trebate raditi na tomu, mnogo je lakše upoznati sebe uz redovito ispovijedanje. Ispovijed je najbolja terapija duše,... Morate raditi na tomu da duhovno imate kvalitetniji život,... Ako vas je Bog prihvatio, morate i sami sebe prihvatiti, i jedni druge“. Tijekom dana smo imali razna razmatranja, koja su nam duhovno pomogla. Poslijepodnevno predavanje održao je katedralni kapelan vlč. Szilárd Balcsák, on je u svojem govoru istaknuo važnost tišine. „Tišina je pustiti da nam Bog govori,...“ Nakon poticajnih riječi predavača, imali smo slobodno vrijeme za razmišljanje i osobnu molitvu.

Duhovnu obnovu smo završili zajedničkim pohranjivanjem Presvetog i svetom misom.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 42