Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Vijesti
Vijesti
Posjet čantavirskoj župi i školi Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:47

Na nedjelju Krista Kralja 26. studenog učenici „Paulinuma“ su bili u posjeti u Čantaviru. Gotovo svake godine nas poziva vlč. Robert Utcai da dođemo na susret sa djecom i vjernicima njegove župe. Susret je počeo sa svetom misom, koju je predvodio ravnatelj mons. Josip Mioč, uz koncelebraciji prefekta LaslaTojzana i domaćeg župnika Roberta. U službi riječi su sudjelovali paulinci sa svojim čitanjima, pjevanjima i glazbenim točkama. Misa je bila uzveličana sudjelovaljem gotovo cijele škole, a pod misom su bila podijeljena četiri sakramenta krštenja.Nakon mise bilo je druženje sa prisutnom djecom i mladima, koji su postavljali pitanjapaulincima o njihovom životu i radu. Iz crkve smo otišli u župsku dvoranu, gdje su nam g. župnik i učitelj Antun Nikolić priredili obilan agape. Poslije toga smo još razgovarali i pogledali dva kratka poučna filma. U poslijepodnevnim satima obišli smo mjesnu osnovnu školu i u fiskulturnoj dvorani smo odigrali nogometnu utakmicu sa učenicima sedmog i osmog razreda. Za nas ovakvi susreti mnogo znače, jer stvaramo neposredne kontakte sa mladimaa mi sami stičemo iskustva za naš budući rad. Zahvalni na nezaboravan susretu župniku Robertu i učitelju Antunu.

 
Dan Učiteljskog fakulteta Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:46

Obrazovni sustav u našim krajevima uvela je carica Marija Terezija. Prema sustavu uređeno je predškolsko obrazovanje, obavezno školovanje i visoko obrazovanje. Arhijski dokumenti potvrđuju da je već 1778. godine osnovano učiteljsko obrazovanje u Subotici. Učiteljsko školovanje je trajalo četiri godine i kroz koje su učitelji stekli solidno znanje za predavanje i za odgajanje budućih generacija. Promijene u načinu obrazovanja donjete su nakon II. Svjetskog rata. U kasnijim godinama uvijek se nešto mijenjalo, a od 2006. postoji učiteljski fakultet u Subotici. Fakultet pripada Novosadskom sveučilištu, a Dan fakulteta je na dan svete Katarine, koja je zaštitnica studenata. Na proslavi fakulteta i mi smo prisustvovali, jer je dekan dr.sci. Josip Ivanović naš profesor sociologije i psihologije.

 
Proslava Svete Cecilije Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:46

Crkva 22. studenog slavi svetu Ceciliju, zaštitnicu Crkvene glazbe. Na taj dan po cijeloj katoličkoj Crkvi okupljaju se crkveni pjevači i svirači da potvrde izreku sv. Ambrozija: „Ništa ne brani vjeru toliko, koliko crkveno pjevanje“. Dan sv. Cecilije svake godine paulinci slave na osobit način, prije svega svetom misom, zatim pjevanjem i sviranjem, te zajedničkim agapeom. Tako smo taj dan proslavili i ove školske godine.

 
Dar liturgijskog ruha Ispis E-mail
Utorak, 16 Siječanj 2018 11:24

Nakon II. Svjetskog rata u nadbiskupiji Paderborn (Njemačka), udruga katoličkih žena osnovala je zajednicu pod nazivom Ein Messgewand für die Weltkirche (jedna misnica za Crkvu u svijetu). Cilj ove udruge je pomoći crkvama u misijama i siromašnim župama. Žene kupuju materijal za crkveno ruho odnovčanih priloga, a izrađuju kao dar. Gotovo crkveno ruho se šalje u centar nadbiskupije, a zatim nadbiskupija dijeli misijama, župama i sjemenišnim kapelama. Naš ravnatelj je već godinama u bliskoj vezi s predsjednicom udruge Anneliese Lengeling od koje od vremena do vremena dobije dar za sjemenište. Tako je i ove godine ta udruga poklonila našoj kapeli nekoliko misnica, štola i kaležni pribor. Sve je ovo nama jako dobro došlo, jer i crkveno ruho se s vremenom troši, pa ga treba obnoviti.

 
Proštenje u bolničkoj kapeli Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:47

Subotička bolnička kapela je posvećena svetoj Elizabeti Ugarskoj. Prošle godine smo proslavili stodvadesetu obljetnicu postojanja kapele. Tijekom stodvadeset godina postojanja, kapela je služila za bolesnike i vjernike grada. Nažalost, iza II. svjetskog rata tadašnja vlast je oduzela kapelu i zatvorila je na četrdeset godina. Kapela je ponovno posvećena i otvorena 1991. godine. Proštenje se uvijek slavi u nedjelju prije dana svete Elizabete. Ove godine 12. studenog je bila svečana sveta misa koju je predvodio naš rektor mons. Josip Mioč, uz koncelebraciju upravitelja kapele vlč. Dragana Muharem i vlč. Lasla Tojzan prefekta sjemeništa. Gospodin rektor je u svojoj propovjedi istaknuo milosrdno djelovanje svetice, koja je unatoč toga što je bila kraljeva kćer cijeli život posvetila siromasima, bolesnicima i napuštenima. Tako je dala primjer da svi mi slijedimo Isusove riječi, da se žrtvujemo za našu braću. Sveto misno slavlje uzveličali su paulinci sa svojim čitanjima, pjevanjem i sviranjem. Uz brojne bolesnike, bolesničko osoblje, i vjernike grada svečanosti je prisustvovao i generalni konzul Republike Hrvatske g. Velimir Pleša. Na kraju vlč. Muharem se zahvalio svima na sudjelovanju, te je pozvao sve u predvorje kapele i vrt bolnice na agape.

 
Gosti iz Slavonije Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:44

Bivši učenici “Paulinuma” rado se vraćaju i posjećuju svoju staru školu, prema uzrečici “Alma Mater”. Prilikom posjete rado pričaju o svojim nekadašnjim doživljajima. U nedavnoj prošlosti bio nam je u posjeti vlč. Oleg Zakaljug. G. Oleg nakon ispita zrelosti u “Paulinumu”, nastavio je svoje bogoslovne studije na Zagrebačkom teološkom fakultetu. Postao je svećenikom Križevačke eparhije, a danas je župnik u Slavoniji u Ravnom selu. Kao župnik ispričao je svojim vjernicima gdje je pohađao srednju školu i tako je pobudio želju u vjernicima da posjete Suboticu i “Paulinum”. Vlč. Zakaljug je došao sa svojim župljanima s jednim autobusom s kojima su posjetili “Paulinum”, a zatim znamenitosti Subotice grada i rekreacioni centar Palić.

 
Glazbena vjeroispovjest Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:41

U Subotičkoj katedrali 22. listopada je bio priređen jedan izvanredan veliki koncert. Mješoviti zbor Lutherania i Budimpeštanski gudači su sa opernim solistima izveli misu u h-molu od J. S. Bacha. Bach je po vjeri bio reformat i svoje kompozicije je posvetio svojoj reformatskoj Crkvi. Jedinu misu za katoličku Crkvu u h-molu skladao je po narudžbi vojvode Fridriha II. Za petstotu obljetnicu reformacije pod nazivom Glazbena vjeroispovjest, izvedena je ta misa u deset velikih gradova Mađarske i izvan nje. Tako je došlo i do izvedbe i koncerta ove mise u Subotičkoj katedrali. Zbor je vodio Karoly Botvay, a dirigent je bio dr. Salamon Kamp, dobitnik Kossuth-ove nagrade.

 
Izložba Soli Deo Gloria Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:37

Za petstotu obljetnicu reformacije Subotički gradski muzej sa Mađarskim nacionalnim muzeom priredili su izložbu pod nazivom Soli Deo Gloria. Izložbu je otvorio dr. Janoš Babity generalni konzul Republike Mađarske. Uvod i tumačenje o izložbi govorio dr. Gabor Tomka muzeolog iz Budimpešte, a iza njega je govorio mr. Ištvan Holló direktor Subotičkog gradskog muzeja. U govorima je istaknuto da je reformacija utjecala i promijenila život tadašnjeg čovjeka i da sve do današnjeg dana možemo osjetiti utjecaj na znanosti, umjetnosti i književnosti. U religioznom smislu reformacija je bila izazov za kršćane i zapečatila cijelu europsku kulturu na osobit način. Na izložbi su bili predstavljeni eksponati i literatura reformacije, pa čak i interaktivni način za posjetioce. Paulinci posjetivši tu izložbu shvatili su naziv Soli Deo Gloria.

 
Proslava svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:00

U četvrtak 26. listopada u Srijemskoj Mitrovici proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika biskupije, katedrale i župe Srijemska Mitrovica, Svetog Dimitrija, đakona i mučenika. Euharistijsko slavlje u katedrali-manjoj bazilici u 18.00 sati, predvodio je beogradski nadbiskup-metropolit mons. Stanislav Hočevar, u koncelebraciji s desetak biskupima i tridesetak svećenika. U slavlju su sudjelovali nadbiskupi i biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, neki od članova Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda, te svećenici, redovnici, redovnice, i ostali vjernici iz Srijema i susjednih nad/biskupija. Na početku euharistijskog slavlja domaći biskup srijemski mons. Đuro Gašparović pozdravio je sve prisutne osobito ovogodišnjeg voditelja slavlja nadbiskupa Hočevara, koji je u svojoj nadahnutoj homiliji istaknuo: “Sveti je Dimitrije živi primjer, kako za Krista vrijedi položiti svoj život. On je svjedok postojanja vjere ovdje u Srijemu, osobito u ovom gradu. Mučenički je dao svoj život za Krista i Crkvu 304. na Uskrs. U srcu su mu odzvanjale riječi evanđeliste: ”Sve će vam ovo činiti zbog mojega imena, jer ne poznaju onoga koji me posla.”… Kao i u povijesti, tako i sada svjedočenje svetog Dimitrija za vjeru i Krista, može i nama pomoći kako to isto da činimo u ovom svijetu u kojem živimo. Neka nas uistinu primjer mladog đakona potiče kako istinski svjedočiti svoju vjeru u Krista.“ Na proslavi zaštitnika srijemske biskupije sudjelovali su vjernici iz srijemske i ostalih biskupija Vojvodine i sjemeništarci-paulinci iz Subotice. Nakon euharistijskog slavlja svoju zahvalu izrekao je domaći župnik mons. Eduard Španović, te pozvao sve hodočasnike, svećenike, biskupe i nadbiskupe na zajednički Agape.

 
Susret u Tavankutu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:59

U jesensko vrijeme, kada župe zahvaljuju Bogu za godišnje plodove, a ujedno sakupljaju darove za „Paulinum”, paulinci rado idu na susret u te župe. Tako smo bili u nedjelju, 08. listopada, na poziv preč. gosp. Franje Ivanković u župi Tavankut. Susret je počeo u crkvi Srca Isusova svetom misom. Svetu misu su služili rektor i prefekt „Paulinuma” sa mjesnim župnikom. Također je bio prisutan i duhovnik sjemeništa, koji je pod svetom misom bio na raspolaganju vjernicima u ispovjedaonici. Liturgijsko slavlje su uzveličali čitanjima Kiril Stojanov i Danijel Hatnađ, te molitvu vjernika je čitao Seleš Kološ. O svom životu je govorio, odnosno svjedočio maturant Đuro Juhas. Nakon svete pričesti za meditaciju, recitirao je pjesmu Alekse Kokić „U meni živi Krist” David Đuriš, a zatim su izveli u duetu skladbu J. S. Bacha Tamaš Kiš i Danijel Hatnađ. Prema običaju iza svete mise smo išli u župni stan, gdje nas je čekao obilan objed. U poslijepodnevnim satima posjetili smo OŠ. „Matija Gubec” i u kulturnom centru izložbu slamarskih radova. Susret je završen s tradicionalnom nogometnom utakmicom i unatoč, što smo izgubili igru, veseli smo se vratili u naš voljeni „Paulinum”.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 44