Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Utolsó csengőszó a negyedik osztályban Nyomtatás E-mail
2021. június 28. hétfő, 12:02

Május 21-én végzős tanulóink számára befejeződött a tanítás, és ezzel középiskolás éveik egyik fontos állomásához értek, a ballagáshoz. Számukra már csak az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák maradtak hátra, amelyek teljesítésével lezárul életük egyik döntő fejezete. A szerény és zártkörű ballagási ünnepségre a nagyobb belterű elsős osztályban került sor. 10 órai kezdettel a tanárok az igazgatóval, msgr. Miocs Józseffel az élen és a többi osztályok diákjaival búcsúztak a negyedikes társaiktól. Az igazgató bevezető szavai után és a Gaudeamus Igitur – ballagók énekét követően beszédek következtek. Először a harmadik osztályos tanulók szóltak az érettségizőkhöz, majd ezt követte a negyedikesek osztályfőnökének, Csorba Ottó tanár beszéde, aki az intézet nevében is szólt, óvó és buzdító szavakat intézett feléjük. Az alsó osztályok diákjai hangszeres zeneszámokkal emelték az örömteli hangulatot és intettek búcsút. Kívánjuk nekik, hogy minél jobb eredménnyel érettségizzenek, hogy az általuk kiválasztott egyetemre sikeresen jussanak be. Foglaljuk őket imáinkba!

 
A béke jelképe Nyomtatás E-mail
2021. június 28. hétfő, 11:59

Szabadkán a ferences templom előtt idén is ki lett helyezve a nagy húsvéti tojás, amelyet 2016-ban a horvátországi Koprivnica és Kőrös megye Turisztikai Társasága Szabadka városának ajándékozott. A tojás Krisztus feltámadását a sírból és az örök életet, vagyis az ember számára az új életet jeleníti meg, az új kezdetet, miszerint lehet másként. Ez a két méter magasságú és másfél méter szélességű tojás, amelyet a naiv festészet képei borítanak, a szeretetet és a békességet szimbolizálja. A magunk mögött tudható időszak, amely különféle negatív élményekkel és lelkülettel töltött el, ezen tojás az ember számára az előtte álló időszakban rejlő új lehetőségekre hivatott emlékeztetni. Ezt a különleges húsvéti tojást városi séta keretében a paulinisták is megtekintették.

 
A NYOLCADIKOSOK FIGYELMÉBE! Nyomtatás E-mail
2021. május 17. hétfő, 10:20

Hová tovább? Melyik középiskolát választani? Hol folytatni? Tele vagytok kérdésekkel és gondokkal, merre és hogyan tovább. Valószínűleg azon gondolkodsz, hogy mi lenne a legmegfelelőbb és a legjobb megoldás számodra a továbbiakat illetően. Melyik középiskola adná a legjobb alapokat? Hol kapnál szolidabb tudást és nevelést? Nagyon sokan gondolkodnak ezen, és kérdezik egymást, kérdezik a szülőket és a tanárokat. Sokan a gondok között, kételkedve határozatlanok, nem tudják mitévők legyenek. A megosztottság és a sok kihívás közepette, amennyiben elolvasod ezeket a sorokat, talán segítségedre lesz írásunk és a Paulinum gimnázium felhívása.

A Paulinum egyházi alapítású és államilag elismert gimnázium, amelyet a rendszerváltás után, 2004-től az állam kiegyenlítette minden más gimnáziummal az országban. Azóta többször voltak iskolareformok, változtatások a tanrenddel kapcsolatban, és ezekhez az alakításokhoz lett igazítva a tanmenet. Ezekhez kellet nekünk is az elmúlt esztendőben alkalmazkodni, és az Oktatási Minisztériummal egyeztetni. Megbeszélések után az Oktatási Minisztérium az idei évtől hivatalosan megerősítette a Paulinum hivatalos működését és az akkreditált  tananyagot. Ez megtalálható Szerbia hivatalos lapjának második számában: „Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik”, br. 2/2020). Az iskola klasszikus irányzatú, társadalmi-nyelvi gimnázium. A hangsúly a nyelveken van, a klasszikus kultúrán, a történelmen és a hittanon. Az intézménybe nem csak azok a fiúk és lányok  jelentkezhetnek, akik a gimnázium után filozófiai-teológiai tanulmányokat szeretnének folytatni, hanem azok is akik az érettségi után bármely főiskolára vagy egyetemre kívánnak felvételezni. A jó szakképzett tanári kar arra törekszik, hogy minél nagyobb tudást nyújtson a tanulóknak, az intézet viszont a keresztény értékekre nevel.

 

A gimnáziumban ugyanazokkal az okmányokkal kell beiratkozni, mint bármely más gimnáziumba, középiskolában.

Jelentkezési időpont, munkanapokon, délelőtt 8-tól 14:00 óráig között lehetséges.

 

A Paulinum elérhetőségei:

 

tel./fax: 024/555-340,

email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,

illetve web oldal: www.paulinum.edu.rs

 

Az elérhetőségeken kívül előzetes egyeztetés után bármikor bejöhetsz az iskolába és az intézetbe, hogy személyesen is meggyőződj az iskoláról és a nevelési módszerről.

Légy bátor és határozott! Mi szeretettel várunk!

 
Barokk kiállításon Nyomtatás E-mail
2021. május 17. hétfő, 10:12

2021. április 30-án a Szabadkai Városi Múzeumban bemutatásra kerültek  Schervitz Mátyás műalkotásai a „Schervitz Mátyás (1702–1771) budai festő” című kiállítás keretében. Hosszú idő után lehetőség támadt, hogy kulturális eseményt tekintsünk meg. A múzeumban a látszám korlátozás véget kis csoportokban tekintettük meg a jeles tárlatot.

Schervitz horvát származású Budán született festő, aki az itteni horvát katolikus közösséghez tartozott, amelynek plébániáját a boszniai ferencesek vezették a Szent Ferenc Sebei templomban, így nem véletlen, hogy ő festette a templom főoltárképét. Bekövetkező halála után itt temették el, ahol földi maradványainak nyugvóhelyét ma is emléktábla jelzi, a következő felirattal: „a tekintélyes helyzet … halála után, és amíg élt, kiemelte őt a többi festő közül”. Élete folyamán több értékes barokk mű született kezei által, amelyek rendházakban és kastélyokban maradtak fenn az utókor számára.

A dunaföldvári és a zombori ferences templomokban Szent Ferenc stigmatizációját ábrázoló képeket festette. Továbbá Dunaföldváron a Szent Annát ábrázoló főoltárképet, a pesti domonkos templom főoltárképet, a váci ferences templom Őrangyal oltárképet, valamint Szent Ivót, az ügyvédek és pereskedők védőszentjét ábrázoló festményt, amely az óbuda-kiscelli trinitáriusok templomában volt. Alkotásai főként szakrális jellegűek voltak, amelyek ezért templomokban és kápolnában lelhetők fel. Ezek mellett viszont világi témákra is számos alkotást készített, amelyek kastályokban láthatók, különössen sok alkotása található a péceli Ráday-kastélyban.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 182