Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Egykori diákunk érsekünk és metropolitánk lett Nyomtatás E-mail
2023. március 14. kedd, 13:16

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) 60 éves fennállása alatt hat püspököt adott a római katolikus egyháznak, illetve a bácskai és bánsági papok nagy többsége is paulinista volt. Most pedig Ferenc pápa dr. Német László SVD nagybecskereki püspököt, aki egykoron a Paulinum diákja volt, nevezte ki Stanislav Hočevar nyugalmazott érsek utódjául, aki húsz éven át látta el a metropolitai feladatokat. A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnökének, Német László püspök beiktatására december 10-én került sor a belgrádi Boldogságos Szűz Mária mennybevétele székesegyházban. A beiktatáson több mint húsz érsek és püspök, valamint száznál több pap, és a politikai és egyházi élet jelentős személyei és képviselői mellett részt vett rektorunk, akinek tanítványa volt, valamint a szabadkai egyházmegye képviselői és a Paulinum volt és jelen diákjai, akik segédkeztek a liturgia szolgálatában. Német László 1956. szeptember 7-én született Hódságon (Odžaci, Szabadkai Egyházmegye) a mai Szerbiában. Szabadkán a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium növendékeként érettségizett, majd 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába (Societas Verbi Divini), azaz a verbita missziós szerzetesrendbe. Felsőfokú szerzetesi, filozófiai, teológiai tanulmányait Lengyelországban, Pieniężnóban fejezte be. 1982-ben tett szerzetesi örökfogadalmat, majd a rákövetkező évben szentelték pappá Hódságon. További tanulmányokat folytatott Rómában. Szolgálata folyamán egyetemi lelkész volt a Fülöp-szigeteken, tanított hazánkban, Lengyelországban, Horvátországban és Ausztriában, valamint szolgált a Szentszék nemzetközi szervezetek mellett működő bécsi állandó képviseletén. Három évig a verbita rend magyarországi tartományfőnöke, két évig pedig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára is volt. 2008-tól a Nagybecskereki egyházmegye püspöki feladatait látta el.

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium gratulál dr. SVD Német László metropolitának, és sok erőt és egészséget kíván Isten áldásával ezen magasztos és felelős tisztség betöltéséhez!

 
Mikulás est Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 13:05

A szentek közül az egyik legismertebb és a keresztény világban megült ünnep Szent Miklós napja, akit ma a köznyelv Mikulás ként emleget. Az ünnep időpontja advent keretében, december 6-án van, ám az nem képzi ezen utóbbi részét. A Paulinumban hagyomány, hogy Szent Miklós napja előtti esten a diákok ünnepi műsorral készülnek, és emlékeznek meg a szent életéről. A mai Törökország területén élt és tevékenykedett a IV. században. Myra (Müra), ma Demre, város püspöke volt, aki vagyonát az emberek megsegítésére használta fel. Az egyik ismertebb történet szerint, minden este órákig sétált a városka utcáin. Útközben szóba eledt az emberekkel, és megismerte a lakósok gondjait. Így jutott tudtára, hogy a kolostor szomszédságában él egy elszegényedett nemes ember, akinek három férjhez menés előtt álló lánya van. A család érdekében arra kényszerültek, hogy valamelyiküket rabszolgának adják. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök, és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött kendőbe és bedobta az ablakon, amellyel megmentette a családot. A szent püspök jótékonykodó életét ismertetve a diákok, annak példáján buzdulva egyéni és közös fellépésekkel igyekeztek egymást vidám és örömteli pillanatokkal megajándékozni. Az est folyamán több zenei fellépésre került sor. Szent Miklós életművét dicsérő szavalatok és legendák hangoztak el. Az est kis édesség és üdítő fogyasztása és társalgás keretében zárult.

 
A mozi dallamai Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 13:02

A Szabadkai Városháza dísztermében a város polgárai december 7-én egyedi kultur eseményen vehettek részt. A szabadkai Pro Musica kamarakórus női kara Csikós Krisztina vezetésével egyedülálló zenei rendezvénnyel állt elő, amellyel közreműködtek a ContraBayando Trio, Bíró Viola (zongora), Vukov Lucija (fuvola), Mario Bosnjak (ütőhangszerek).

19:00 órai kezdettel hallhatóak voltak a program keretében a nagy világ klasszikus filmek zeneszámai. „A mozi dallamai” címmel megtartott koncertest rendkívül színes zenei palettájára felkerültek egyaránt régi és újabb filmek dallamai, mint a “Muzsika hangja” amerikai musical-, az “Apáca show” gospel zenei stílusú-  vagy a “Csinibaba” magyar rendezésű filmvígjáték zenei betétei.

A rendezvény sokak kíváncsiságát keltette fel, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a városi díszterem zsúfolásig megtelt publikummal. A fellépésre mi is elmentünk, és nagy kíváncsisággal és odafigyeléssel hallgattuk végig a több mint egy órán át felcsendülő filmzenéket.

 
Egyházzenészek védőszentjét ünnepeltük Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 12:39

A Paulinum Gimnáziumban és Szemináriumban hagyománnyá vált Szent Cecília, az egyházi zene védőszentjének megünneplése. Ennek oka az, hogy a különféle szabad aktivitások között intézetünk nagy hangsúlyt fektet a zeneművészet oktatására. Rektorunk egyházzenei végzettséggel bír, és ebből kifolyólag a több tíz éves működésének egyik gyümölcse az iskola énekkara, a Schola Cantorum meglapítása. Továbbá a zenei hallással rendelkező diákok, akik már az általános iskolában már énekeltek vagy hangszeren játszottak, ezen diákok meglévő készségeik tovább fejlesztésén van a hangsúly. Szent Cecília napján rendszerint rektorunk, Miocs József atya misét mutat be a szeminárium kápolnájában a szent tiszteletére, amelyet a tanulók hangszeres énekszámokkal teszik szebbé. Rektorunk szentmise kereti beszédében méltatta Szent Cecília életét és az egyházi zenéhez való hozzájárulását. Az ünnep alatt Pozder Damján fuvolán, Kontra Antonij gitáron és Huszár Andor szóló énekszámmal tisztelték meg a szentet és a liturgiát.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 206