Hírek

Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Iskolanapot ünnepelt a Paulinum Nyomtatás E-mail
2024. március 13. szerda, 09:20

Szent Pál megtérésének napján, január 25-én tartották meg a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium iskolanapját. Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke celebrált. Ennek keretében lektoravatásra is sor került. Gubena Ábelt és Huszár Ádámot, a Paulinum egykori tanulóit Fazekas Ferenc püspök avatta fel.

A szentmise végén ft. Tojzán László, az intézmény rektora szólt a jelenlevőkhoz, majd a Paulinum tanulói alkalmi műsorral kedveskedtek a jelenlevőknek. Elsőként Pozder Damján harmadik osztályos diák temerini népdalokat adott elő citerán. Kontra Antonij negyedikes tanuló horvát nyelvű szavalattal készült, majd Kiss Szilveszter harmadikos diák egy Bach-művet játszott el zongorán. Ezután Kontra Antonij és Huszár Andor negyedik osztályos tanulók köszöntőbeszédeket olvastak fel, amelyekben hálát adtak mindazoknak, akik valamilyen formában támogatták az iskolát. Megemlékeztek Msgr. Miocs József atyáról, a Paulinum rektoráról, valamint Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség egykori elnökéről, akik az előző év folyamán hunytak el. A műsor zárásaként a Rejts most el című dal hangozott el, amelyet Huszár Andor énekelt el, és gitáron Kontra Antonij kísérte.

Az esemény végén Csorba Ottó, az iskola oktatási felelőse köszöntötte a vendégeket. A Paulinum iskolanapján a Szabadkai Egyházmegye püspökén, papjain, szerzetes testvérein és nővérein, valamint a híveken kívül világi méltóságok is részt vettek. Az ünnepségen jelen volt Balog György, Magyarország szabadkai konzulja, Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke és Szabadka város képviselő-testületének elnöke. Az iskolanapot jelenlétével megtiszte még Kern Imre alpolgármester és Matin Hajnalka polgármesteri tanácsos, továbbá Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Bašić Karolina, a Horvát Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

 
Karácsonyi műsor a rádió hallgatóinak Nyomtatás E-mail
2024. március 13. szerda, 09:10

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium tanulói a Szabadkai Magyar Rádió szerkesztőségében jártak. Iskolánk diákjai évek óta szerepelnek a rádió ünnepi műsorában, amelyet ezúttal az Olvasónapló című irodalmi műsorban hallgathatnak meg az érdeklődők. Az idén Huszár Andor, negyedik osztályos és Steiner Arnold elsős tanuló vettek részt a Paulinum karácsonyi műsorának elkészítésében. Ennek összeállításában Agárdi Brigitta magyartanár, valamint Bencsik István, az Olvasónapló szerkesztő-műsorvezetője volt a segítségükre. A héten a rádió szerkesztőségében rögzítésre került a műsor. Az Olvasónapló különkiadásában alkalmi verseket, valamint Ferenc pápa gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők.

 
Szent Miklós Nyomtatás E-mail
2024. március 13. szerda, 09:03

Töretlen hagyomány a Paulinumban a Mikulás est rendezése. Idén a szeminárium kápolnájában a szentmise keretében a lelkész a bentlakó diákokkal emlékezett meg szent Miklós püspökről, akinek életét és jó tetteit méltatta. A közös liturgikus ünnep után az ebédlőben folytatódott az esti rendezvény. Ft. dr. Fehér Tivadar rektor – igazgató szólt a diákokhoz. Elmondta, hogy a mürai püspök adakozásai révén, mily sokat tett, és miként mentett meg így emberi életeket. Felhívta a figyelmet, hogy nem abban merül ki, hogy mindig csak kapni, hanem olyannak kell lenni mint Miklós püspök. Légy te magad is Mikulás, és tudj adni. A gyerekek ajándékokat kaptak, amellyel kapcsolatban szintén kifejezte, hogy nem az anyagi értéke adja meg az igazi súlyt, hanem hogy milyen szándékkal adod. Az est kis édesség és üdítő fogyasztása és társalgás keretében zárult.

 
Fél éve hunyt el Nyomtatás E-mail
2024. március 12. kedd, 12:28

A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium tanári karának egy csoportja Csorba Ottó tanár szervezésével november 25-én Kúlára utazott. A látogatásuk oka, hogy az iskolát képviselő tanárok, Csorba Ottó, Dulić Ibolya, Patarčić Barbara és Lazarević Teréz a félévvel ezelőtt elhunyt iskolaigazgató és szemináriumi rektor, msgr. art. m. Miocs József, címzetes apát, pápai prelátus sírjára hálából és köszönetképpen egy virágkoszorút helyeztek el. Miocs atya több mint négy évtizeden keresztül a Paulinumban tevékenykedett, amely idő alatt sok áldozatot hozott az intézet fennállásáért. Tevékenykedése során megalapította a Schola Cantorumot, amellyel egyházi és iskolai ünnepeken lépett fel, valamint alkalmi állami eseményeken vett részt a diákokkal. Számos kirándulást szervezett a diákok és tanárok részére, illetve találkozási alkalmakat, amelyek a diákok számára örömteli élményeket adtak. Köszönet és hála Neki!

Adj Uram örök nyugalmat neki!

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 215