Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Interju Nyomtatás E-mail
2017. október 20. péntek, 11:23

Az idei 2017/18-as tanév elsős diákját szólítottuk meg.

Légy szíves mutatkozzál be olvasóinknak!

A nevem Huszár Ádám, és Csantavérről jöttem a Paulinum Gimnáziumba és Szemináriumba.

Hol szerezted  az általános iskolai bizonyítványt?

Szülőfalumban, Csantavéren jártam a Hunyadi János általános iskolába, és ott tettem le a kisérettségit.

Kitől hallottál a Paulinumról?

Elsősorban Utcai Róbert plébános atyától, hiszen rendszeresen jártam ministrálni és a hitoktatásra, és mint ilyennek azt ajánlotta, hogy a legmegfelelőbb lenne számomra ez az iskola. Ugyanezen véleményen volt Nikolić Anton tanárúr, aki szintén egykor paulinista diák volt.

 

Milyen volt a kezdet és a beilleszkedés számodra ?

Ahogy mondani szokás minden kezdet nehéz. Miután beköltöztem, egy héten belül máris otthonosan éreztem magam, mivel a bentlakók barátságosan fogadtak. Itt több barátra talál az ember, akik megértéssel vannak az új diák iránt.

 

Mi a véleményed a napirendről, jelent e valami nehézséget számodra ?

Minden intézmény rendelkezik saját napi renddel. Ezzel tisztában voltam mielőtt az intézetet választottam, és nekem nem jelent nehézséget, mivel egy idő után az ember hozzá szokik a napi teendőkhöz.

 

Mi a véleményed a tanitásról, vannak e nehézségeid?

Az általános iskolában kitűnő tanuló voltam, de ott mindent anyanyelvünkön tanultunk, de ez az iskola kétnyelvű.

Ennek ellenére, eddig még nem találkoztam nehézséggel, és szerintem nem is lesz.

 

Jelent e számodra kihívást az, hogy nem mehetsz minden hétvégén haza?

Néha honvágyam van, de az szerintem el fog múlni, mivel jó társaságba kerültem. Amikor nincs szabad hétvége, akkor nagy sétákat, kirándulásokat vagy sport aktivitásokon veszünk részt, és ezen aktivitásokkal gyorsan elmúlnak a  hétvégék.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Még messze vagyok a döntéstől, hiszen még csak most kezdtem meg az első évet. Ami a legfontosabb számomra, hogy minél jobb tudásra tegyek szert, és ennél fogva minél jobb eredményt érjek el az érettségin. Azután majd döntök a továbbiakról.

 

Mit üzensz azoknak, akik a Paulinumba szándékoznak jönni?

A Paulinumban jó alapokat fektethetsz le a további tanulmányaid folytatásához. Egyben jó keresztény értékekre épülő nevelést kapsz. Ezért ajánlom a Paulinum Gimnáziumot és Szemináriumot, akiknek az említettek fontosak.

 
Együtt ünnepeltünk Tavankúton Nyomtatás E-mail
2017. október 20. péntek, 11:11

Október 8-án (vasárnap) az eddigi hagyományoknak megfelelően idén is a Paulinum Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) diákjai és lakói a tavankúti plébános, ft. Franjo Ivanković esperes meghívására ellátogattak Tavankútra.  A találkozó a helyi hívekkel a Jézus Szíve templomban vette kezdetét közös istentisztelettel. A szentmisét ft. Tojzán László prefektus mutatta be, akivel együtt misézett msgr. Miocs József rektor. A szentbeszéd után Juhas Đuro, IV-es diák tanúságot tett életéről és hivatásáról. A szentáldozás után a szeminárium diákjai rövid kulturális programmal készültek a jelenlévő hívek számára, amellyel fejezték ki hálájukat és köszönetüket a meghívásért, a vendéglátásért, a kapott segítségért és imákért. Gyuris Dávid Aleksa Kokić: U meni živi Krist című verset szavalta, míg Hatnađ Danijel és Kiss Tamás fuvolán és klarinéton előadták J. S. Bach Polonaise művét. A szentmise után megtekintettük a helyi általános iskolát, amelynek névadója Matije Gubec, majd szintén e történelmi személy nevét viselő kultúrotthont. Itt megcsodáltuk a szalmából készült állandó képkiállítást. A település látnivalói után a plébánián folytatódott a program kellemes társalgás és ízletes ebéd keretében. A nap baráti és keresztényi játék jegyében zárult a helyi hívők és diákjaink között egy labdarugó mérkőzéssel. Hálásak vagyunk Mindenható Istennek, hogy az idei évben is eljuthattunk Tavankútra, és gazdag élményekkel és tapasztalatokkal térhettünk vissza.

 
Egykori paulinista állami kitüntetése Nyomtatás E-mail
2017. október 20. péntek, 11:06

A Magyar Kormány a rendszerváltás után figyelemmel kiséri és támogatja a határon túli magyarok életét és munkáságát. Amiben csak lehet, segíti további fennmaradásukat, anyanyelvi és kulturális  fejlődésüket. Akikre jobban felfigyelnek, vagy aktivitásaik során kitűnnek, azokat ajánlók utasításra kitüntet a Magyar Kormány, vagy valamelyik anyaországi szervezet. Verebélyi Árpád  2005 óta plébános Doroszlón és Gomboson, és egyben a doroszlói kegyhely igazgatója. 2015 óta kerületi esperes, és 2016-ban tiszteletbeli főesperesi címet kapott. Odaadó és áldozatos munkájára felfigyelt a Magyar Kormány, és ezért Áder János elnök  a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki. A kitüntetést Magyarország főkonzulja, dr. Babity János adta át szeptember 28-án a szabadkai főkonzulátusán. Gratulálunk egykori diákunknak.

 
Európai Örökségi Napok Nyomtatás E-mail
2017. október 20. péntek, 10:49

A szabadkai városi vezetőség szeptember 27-től 29-ig Európai Örökségi Napokat szervezett. A rendezvény keretében szeptember 27-én a ferences kolostor szépművészeti (festészet, szobrászat és építészet) alkotási kerültek bemutatásra. A bemutatás előadással kezdődött, amelyet dr. Korhecz Papp Zsuzsanna múzeumi tanácsos és restaurátor tartott. Az előadás a ferencesek rendházának az előterén kezdődött, utána viszont az előadó végig vezette a látogatókat a rendházban, közben magyarázta az alkotásokat és a létesítményeket.

Szabadkán, már a törökök előtti időben is tevékenykedtek ferences szerzetesek, akik a szegedi rendházhoz tartoztak. Innen jártak nemcsak Szabadkára, hanem Bácska egész területére. 1710-től plébániát vezettek. 1717-től rezidenciát hoztak létre, és az általános megújulás, ami az építészettel, művészettel, oktatással és hitélettel kapcsolatos, azt mind ők kezdeményezték. A 2017-es esztendőben ünneplik rendházuk 300. évfordulóját. E nagy jubileumi évben tartott rendezvényeken, amelyek az Európai Örökségi Napok keretében megtekinthetőek voltak, mi is részt vettünk.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 121