Hírek

Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Utazás Isztambulba (4. rész) Nyomtatás E-mail
2024. március 12. kedd, 12:24

A kirándulás ötödik napon reggeli után azonnal buszra is szálltunk, mivel a következő megállónk nem volt más, mint az ottani ortodox székesegyház. A székesegyházba betérvén láthattuk pár ismerős szentnek az arcát, továbbá az arany oltárt. Továbbá dísztárgyakat is megtekinthettünk, vagyis ládákat és gyertyatartókat. Ezt követően a kikötő felé vettük az irányt, és felszálltunk egy nagy hajóra. Bár én nem ültem le a hajó fedélzetén, a kilátás így is fantasztikus volt. A Boszporuszon levő hajókázás közben eléggé fújt a szél, viszont a látvány kárpótolt mindezért. Miközben hajóztunk, sok híres épületet láthattunk.

Ezután egy kicsit barangoltunk a bazárokban. Megkóstoltam életem legerősebb teáját. Mindezek után elindultunk egy nagyon szép kilátóba, ahol egész Isztambult beláthattuk volna, de sajnos a szmog miatt ez nem volt lehetséges. Este török vacsorán vehettünk részt. Étkezés közben táncosok szórakoztattak bennünket. A  vacsora után megpihentünk, majd felkészültünk az előttünk álló, hosszú útra.

Miután felkeltünk, reggeliztünk, összepakoltuk a táskáinkat, kijelentkeztünk a hotelből, majd felszálltunk a buszra. Még egy utolsó sétára indultunk Isztambulban. Betértünk egy múzeumba, amelyben láthattuk az összes szultán festményét. Ezenkívül még pár érdekes tárgy is megragadta a figyelmemet. Szerintem a múzeum legjobb része az a szoba volt, amely Konstantinápoly török általi bevételéről szól. Itt egy 3D-s vetítésen meg is tekinthettük az eseményt. Ezután megnéztük az akváriumot, majd betértünk egy plázába. Később megindultunk hazafelé. Az út visszafelé is 22 órát vett igénybe. Másnap minden gond nélkül Szabadkára értünk.

Nagyon tetszett a kirándulás, már csak azért is, mert olyan helyekre jutottam el, ahova azelőtt nem volt lehetőségem. Mivel nagyon szeretem a történelmet, ezért ilyen szempontból is érdekesnek találtam Isztambult. Híres épületeket ismerhettem meg közelebbről. Életemben először Trójában is jártam, és ezelőtt soha sem láttam a tengert. Úgy gondolom, hogy mindannyian sokat tanulhattunk ezen az utazáson, és életre szóló élményeket szereztünk.

 

Steiner Arnold

 
Utazás Isztambulba (3. rész) Nyomtatás E-mail
2024. március 12. kedd, 11:53

A következő reggel buszra szálltunk, és elindultunk Tekirdagby, avagy magyar nevén Rodostóba. Mikor kiszálltunk a buszból, érdekes látvány fogadott. A szép tengerparti városban megpillantottam II. Rákóczi Ferenc otthonát. Felmerülhet a kérdés, hogy egy nemes erdélyi fejedelem hogy kerül ilyen messze Magyarországtól. Erre nagyon egyszerű a válasz. Miután Rákóczi Ferenc és serege letette a fegyvert, a felek megállapodást kötöttek. Ennek értelmében ha a szabadságharcosok leteszik a fegyvert, amnesztiát kapnak. Emiatt maga Rákóczi Ferenc is amnesztiát kapott. Mivel Rákóczi erdélyi fejedelem is volt, erről a címről le kellett mondania. Rákóczinak voltak földbírtokai, és nem kellett volna tartania attól, hogy nem lesz mit ennie. Ennek ellenére úgy gondolta, hogy elárulta a magyar népet, ezért eladományozta a földbirtokait, és ezek után Törökországba ment, ahol az akkori szultán, III. Ahmed egy házat adott neki. Ebben a házban, Rodostóban (Tekirdag) élte tovább a mindennapjait. A ház a Magyar utcában található, ahol számos emléket találhatunk Rákóczi életéről és munkásságáról, pl. térképeket, személyes iratokat, pénzérméket, Rákóczi saját, kézzel faragott székét…

Tekirdag után továbbálltunk, és átkeltünk Ázsiába. Útközben láthattuk a híres Gallipoli-félszigetet, ahol az első világháború folyamán az Antant erői próbáltak partraszállni, és ahol a Török Köztársaság megalapítója, Musztafa Kemal Atatürk visszaverte őket. A Trójába tartó utunkon kidurrant a busz egyik kerekének hidraulika-párnája, ami miatt sajnos meg kellett állnunk egy raktárnál, és megvárnunk azt, amíg megjavítják. Közben arra járt pár fiatal török munkásember, és mi, fiúk segítettünk nekik almát pakolni. Jutalomként kaptunk két rekesz almát. Mikor az utunk tovább folytatódott, egy órán belül oda is értünk Trójába. Bár magát a híres falovat nem láthattuk javítás miatt, de az óvárost igen. Nekem nagyon sokat jelentett. Igaz, hogy csak romoknak tűnnek, de megvan a maga szépségük. Trójából visszatérvén vacsora után le is pihentünk, hiszen másnap már az utolsó előtti napunk következett.

 

Steiner Arnold

 
Utazás Isztambulba (2. rész) Nyomtatás E-mail
2024. március 11. hétfő, 10:20

A tanulmányi kirándulás harmadik napját a kék mecset bejárásával kezdtük, ahol belépés előtt a lányoknak fel kellett tenniük a fejkendőt, és a bejáratnál le kellett vennünk a cipőnket. Jelenleg az épület egy része fejújításon esik át, viszont mindez nem nagyon zavart bennünket az ottartózkodásunk során. Gyorsan végigjártuk az épületet, és néhány fotó elkészítése után átsétáltunk a Hagia Szophiába, amely előtt elég nagy sor fogadott bennünket. Ennek ellenére megérte várakozni. Belépéskor ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoztak ránk, mint a kék mecset esetében, csak annyi különbség volt, hogy röntgennel vizsgálták át a táskáinkat, át kellett adni a telefonjainkat, amelyet a biztonsági kapun áthaladva vissza is kaptunk.

A Hagia Szophia érdekessége, hogy régebben ez egy keresztény templom volt, amelynek a nyomai a mai napig látszanak. A kijáratnál található egy szenteket ábrázoló, falfestményekkel teli boltív. A templom mecsetté alakult, miután az oszmán törökök elfoglalták a várost. Ezek után megnéztük a Dolmabahçe palotát, amelynek a kertje is szép, viszont az a tény, hogy egyenesen a Boszporuszra néz, az akkori török szultánokra dicsően hatott. A palota három fő részből áll: a férfiak részlege, a dísztermek, és nem utolsó sorban a hárem.

 

 

Steiner Arnold

 
Utazás Isztambulba I rész Nyomtatás E-mail
2024. március 11. hétfő, 09:08

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium tanulói október 19. és 26. között egy isztambuli tanulmányi kiránduláson vettek részt. Az utazás a tartományi oktatási titkárság támogatásával valósult meg. Október 19-én, délután fél kettőkor indultunk el Szabadkáról, és Újvidék felé vettük az irányt. Ezen az utazáson a Paulinum diákjain kívül több vajdasági középiskola tanulói is részt vettek.

Már este volt, amikor a bolgár határhoz értünk, amikor is megálltunk egy negyedórás pihenőre, hogy mindenki felkészüljön a határellenőrzésre. Bulgáriából három és fél óra alatt jutottunk el a török határhoz. Az országba való belépés igen érdekesnek tűnt, mivel a határon szögesdrót, kamerák és több ellenőrzőpont fogadott bennünket. Szerencsénkre csak egy ponton kellett átmennünk. Itt az útlevélellenőrzés mellett arcfelismerő programot is használtak a határőrök.

Amikor átértünk a határon, reggel fél hat lehetett, és mikor felkelt a Nap, egyből hallani lehetett a müezint, ahogyan Allahhoz imádkozik. Ezt már nem úgy csinálják, mint régen, hiszen ma már hangerősítőkkel vannak a tornyok felszerelve. Volt szerencsém látni egy embert, aki Mekka felé fordulva imádkozott, és meglepetésemre a hozzá dörgölőző macska sem zavarta meg az imádságban. Miután befejezte az imát, felkelt, eltette a szőnyegét, megsimogatta a macskát, és továbbállt.

Nemsokára életemben először láthattam a tengert. Egy kis idő múlva Isztambul külvárosába értünk. Az első benyomásom a város közlekedésről, hogy bár nagyon sok gépjármű járja az utcákat, és a forgalom egy kissé kaotikus, a város mégis elképesztőnek tűnt az elejétől fogva, és ezt csak a későbbiekben tapasztaltam meg csak igazán.

Mikor a szállodához, kipakoltunk a buszból. A recepción elkaptuk a szobáink kártyáját (mivel itt ilyen módon lehetett belépni). A pihenőidő után városnéző sétára indultunk. Az idegenvezető mesélt nekünk arról az utcáról, amelyben a szálloda volt, majd a belvárosba mentünk. A nagy bazár előtt szétvált a csapat. Mi, paulinisták a tanárainkkal tartottunk. Egy standnál kipróbáltunk a török szörpöket, ami után tettünk egy rövid sétát a nagy bazárban. Később visszamentünk a szállodába, és elfogyasztottuk a vacsoránkat.

Másnap elsőként a Hagia Szophiát és a kék dzsámit tekintettük meg. Mellettük obeliszkeket és egy emlékművet is láttunk. Ekkor még nem mentünk be a kék mecsetbe, de a látvány így is elképesztő volt. Az udvarról is remek fotókat lehetett készíteni az épületről, majd megnéztük a Hagia Szophia kertjét is, ami elég hatalmas és látványos.

Ezen a napon továbbá láthattuk a Szultán egyik palotáját és háremjét. A palota szépségét nemcsak a díszes, arannyal bevont bútorok, valamint a szépen ékesített falak adják, hanem a kilátás is. A látvány az itt található kilátóból nézve is impozáns volt. Ezek után megtekintettük a Topkapi múzeum értékeit, vagy ahogy mások mondanák: kincseit. Egyebek mellett láthattuk edényeket és főzéshez való eszközöket, valamint egy bábút is, amely azt ábrázolta, hogy egy ember egy régi eszközzel kavarta az edényben található ételt. Az idegenvezetők elmesélték, hogy gyakran próbálták megmérgezni a szultánt, így az ételkóstolót tartott maga mellett, aki minden étkezés előtt megkóstolta az ételt, és ha méreg volt benne, az a kóstoló életébe került. A Topkapi kincsei között továbbá láthattunk kidíszitett páncélokat, kardokat, valamint pisztolyokat és muskétákat is. Mindezek mellett megtudhattuk, hogyan néztek ki a korabeli órák, amelyek igen érdekesnek bizonyultak. Ezenkívül egy nagyon régi szőnyeget is megnézhettünk a múzeumban. Ezt követően elmentünk megtekinteni az elsüllyedt palotát, majd ez a nap is a vacsorával, és a jól megérdemelt pihenéssel végződött.

 

Steiner Arnold

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 215