Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Könyvbemutató a zsinagógában Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 10:19

Az Interregionális - IPA projektum keretében „Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért” címmel szeptember 21-én könyvbemutató volt a zsinagógában. A Szabadkai zsinagógáról szóló könyvét Dömötör Gábor állította össze. A bemutató Gvarden kvartet zeneszámával kezdődött. Köszöntőt mondott Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Szövetség elnöke. A műsort Silling Léda vezette. A könyvet Babić Miroslava és Kovács Zita méltatták. A kiadvány négy nyelven jelent meg, amely tulajdonképpen útikalauz, amelyet a Községközi Műemlékvédelmi Intézet adott ki. A könyvbemutatón mi is jelen voltunk igazgatónkkal és a kiadványt ajándékba kaptuk iskolánk részére.

 
Szabadka madártávlatból Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 09:03

Az elmúlt 2017/18-as iskolatanév keretében látogatást tettünk a szabadkai Hotel Gallériában. Ezen látogatás célja a város és annak a nevezetességeivel való ismerkedés volt a hotel kilátójából. Az idei tanévben a Szabadkai Városházába mentünk. Itt megismerkedtünk nem csak az épület történetével, hanem a valóságban is láthattuk és érinthettük a szecessziós stílus építészeti és képzőművészeti alkotásait.

Ez alkalommal a városháza tornyába is felmentünk, ahonnan madártávlatból vehettük szemügy alá magát a várost és határait. S hogy az ilyen alkalmak mily jelentőséggel bírnak, milyen hatást váltanak ki a diákokban, ezt maguktól is hallhatjuk: „Engem, amikor felértünk a kilátóba, nagy megkönnyebbülés érzése fogott el, és amikor a magasból elém tárult a város és a táj, s hogy milyen kicsik az emberek, bennem még jobban tudatosult az, hogy milyen kicsi vagyok a világban. Ez a gondolat arra ösztökélt, hogy elgondolkodjak azon, mit kezdjek az életben, mi a célom a gimnázium után.” (Kiss Szebasztián) „Felérvén és meglátva a város régi épületeit, egy rövid ideig úgy éreztem magam, mintha visszautaztam az Osztrák – Magyar Monarchia korába. Öröm volt látni a kulturális értékeket.” (Stefan Ilić) „A régi épületek látványa, megmutatta, hogy gazdag történelmi múlttal bírunk, amit ápolnunk kell, hogy a jövő generációi már ne csak képeslapokon csodálhassák.” (Petrovity Ádám).

 
Csipke kiállításon voltunk Nyomtatás E-mail
2018. október 09. kedd, 08:52

Augusztus hónap derekán a Szabadkai Városi Múzeumban a Mestermunka turizmus projekt keretében megrendezésre és bemutatásra került a Halasi csipke. A kiállítás Kiskunhalas csodája: a csipke címet kapta, amelyen a ma már hungarikumnak tekintendő Halasi csipkék tekinthetők meg. Ennek a csipkének a különlegessége az, hogy a többivel ellentétben nem horgolják, hanem varrják. A csipkék elkészítése időigényes. Minden egyes kiállított alkotás a motívumok és ábrázolások alapján kapott elnevezést, amely után fel van tűntetve alkotójának neve és mennyi óra munkát vett igénybe, ami lehet akár néhány száz és akár néhány ezer munkaóra. Ezen technika megálmodója és népszerűsítője Dékáni Árpád, aki a helyi református gimnázium rajztanára volt. A Halasi csipke idén lett 116 éves. Mi, a Paulinum diákjai képzőművészet óra keretében látogattuk meg ezt az egyedi kiállítást, és ismerkedhettünk meg magyar kultúránk gazdaságával, és itt szembesültünk azzal, hogy e csipkék vetekednek a világhírű csipkékkel.

 
Szüreti Napok Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 20. csütörtök, 12:31

Folyó hó 8-án és 9-én került sor megrendezésre 29. alkalommal a Palicsi Szüreti Napok. A szervezők Park Palics Közvállalat és az Észak-Vajdasági Földműves Egyesület. A rendezvényre több mint hetven kiállító hozta el saját termékét, készítményét, portékáját. A látogatók válogathattak a szebbnél szebb zöldségek és gyümölcsök közül, amelyeket meglehetett vásárolni. A finom szőlők mellett, mézet, sajtot, virágot, sőt bort, pálinkát, süteményt és kalácsféléket is kóstolhattak a vendégek. A Szüreti Napokon a paulinisták is részt szoktak venni. Nem csak rekreáció végett és hogy megcsodálják a termékek kiállítását, hanem azért is, mert Kern Imre államtitkár úr, minden esztendőben meglepetésszerűen megvendégeli a paulinistákat. Így volt ez alkalommal is. A kellemes és hasznos délutánért köszönetet mondunk elöljáróinknak és nem utolsó sorban Kern Imre úrnak.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 139