Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Ismét egy paulinistából pap lett Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 12:36

November 19-én nagy örömmel ünnepelt a törökbecsei Assisi Szent Klára plébánia hívőközössége, ugyanis 1983 óta, Hajdu László papszentelése óta nem került sor ilyen fontos eseményre.  Az egykori paulinistát, Tápai Leont, a nagybecskereki egyházmegye diakónusát msgr. Német László SVD érsek pappá szentelte  nagy számú hívek és egyházi személyek jelenlétében. Tápai Leon Törökbecsén nőtt fel. Kiskorától kezdve ministrált és szorgalmasan segített a templom körüli teendőkben. Általános iskolás korában papi hivatást érzett, amelynek befejeztével a plébánosa tanácsára a Paulinum gimnáziumba iratkozott. A Paulinumban úgy ismertük meg őt, mint szorgalmas diákot és szeminaristát, aki a külön aktivitások keretében a festészet iránti elhivatottságát fejlesztette, és a képzőművészet területén szaktanár segítségével gyarapította tudását. Tanáraink hallván az egyházmegyét ért öröm pillanatról, emlékeikből örömmel idézték fel a Paulinumban rendezett önálló képkiállítását. Az érettségi után főpásztora Szegedre küldte további teológiai tanulmányokra. Ottani tanulmányai mellett folytatta a festészetet, amelyből kiállítása volt a szemináriumban. Teológiai tanulmányok végeztével diakónusi szentelésre került sor a verseci Szent Gellért plébániatemplomban, ahol a későbbiekben pasztorációs feladatokat látott el. Papszentelése után továbbra is a verseci plébánia hívőközösség szolgálatában lát el papi feladatokat, mint kisegítő  lelkész. Mi imádkozunk Leon atyáért, egykori paulinistáért, hogy megállja helyét, és Isten hívó szavát hűségesen kövesse. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium nevében gratulálunk neki!

 

Kiss Szilveszter, Ördög Dávid és Pozder Damján

 
Kamarazene estén a Városházán Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 12:32

A szabadkai szimfónikus zenekar szólistái és a kamarazene kedvelői több mint tíz éve kamaraegyüttest szerveztek, azzal a céllal, hogy Szabadka városának lakóit és Vajdaság területét is megkedveltessék  a világhírű és tartományunk zenei alkotásáaival. A kamara együttes tagjai, Kurina Viktória (hegedű), Tokodi Krisztina (cselló), Szücs Dávid (nagybőgő), Ksenija M. Korom (fuvola), Veronika A.Maric (oboa, Iva S.Gardinovacki (angolkürt) és Máté Krisztina (zongora). Szabadka városának támogatásával a Kamaraegyüttes az elmult héten  kamaraestet szervezett a városháza dísztermében. A koncerten, Ario Malando, Georges Bizet, Agay Dénes,  Fazekas Ferenc, Ralph D.Miller és Bartók Béla művei csendültek fel. Mivel iskolánk tervezetében nemcsak zenei elméletet tanulunk és ének órákon veszünk részt, hanem mindezet kiegészítjük zene hallgatással és koncertek részvételével. Az említett hangversenyen részt vettünk és a nagy számú részvevővel vaskos  tapsal köszöntük meg a művészek előadását.

 
Székely Tibor kiállításán Nyomtatás E-mail
2023. január 20. péntek, 12:26

A Szabadkai Városi Múzeum kiállító termében bemutatásra került a neves világutazó, Székely Tibor kalandos élete, aki a napvilágot a mai Szlovákia területén elhelyezkedő Szepesszombatban látta meg 1912-ben. A család sokat költözött, ennél fogva már 1922-ben a vajdasági Nagykikindán kötött ki, ahol elvégezvén az általános iskolát, már tovább is állt Montenegróba, majd az ottani gimnázium után tanulmányait Zágrábban folytatta a jogi egyetemen. Újságíró ként utazott el Argentínába, hogy az ott élő jugoszláv emigránsokról tudósítson. Élete során 90 országban járt. Bejárta az őserdőket, sivatagokat és sztyeppéket. A modern társadalomtól elszigetelt törzseket nem csak felkereste, hanem köztük is élt. Utazásai során rengeteg élményben volt része, amelyeket útikönyvek és regények formájában jegyezte le. Az egyik ismertebb könyve a „Kumevava, az őserdő fia”, amelyet tizenhat nyelvre fordítottak le, és még Japánban is több százezernyi példányban jelentették meg, és 1981-ben az év ifjúsági regényévé nyilvánították. Székely Tibor 1972-től Szabadkán élt, és itt hunyt el 1988-ban. A kiállításon megtekinthetőek voltak az utazásai során általa összegyűjtött a világ különböző pontjain élő törzsek által készítet maszkok, hangszerek és díszek. A múzeumban a látogatók részére meghallgatható az egykoron vele készült interjú is, amelyben betekinthetőt nyerhettünk mi is az általa készített felvételek révén a meglátogatott törzsek életébe, illetve az izgalmakkal teli felfedező útjairól szóló élménybeszámolók, mint amikor kannibálokkal találták magukat szembe, és miként barátkoztak meg velük.

 
Tanulmányi kirándulás Olaszországban II. rész Nyomtatás E-mail
2023. január 19. csütörtök, 12:18

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, október 23. és 29. között a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai és tanárai egy olaszországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mindez a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. Az iskola sikeresen teljesített a titkárság Vajdasági összhang elnevezésű videópályázatán, így jutalomkirándulásban részesült. A Paulinum tanulói több vajdasági középiskola diákjaival és kísérőtanáraival együtt utaztak Olaszországba.

Az előző írásból kiderült, hogy az utazás második napján a résztvevők Rómába látogattak, és megtekintették az olasz főváros leghíresebb nevezetességeit, köztük a Spanyol lépcsőt, a Trevi kutat, a Capitoliumot, a Forum Romanumot, a Colosseumot, valamint a Szent Péter láncai-templomot.

Másnap a kirándulók egyik csoportja a Vatikánba ment, a másik pedig folytatta a városnézést. Az első csoport, köztük a Paulinum diákjai és tanárai részt vettek Ferenc pápa szerdai általános kihallgatásán. Mindannyiuk számára nagy élmény volt, hiszen életükben először láthatták a pápát élőben. Az általános kihallgatás témája a szomorúság és az elhagyatottság volt. Ferenc pápa szerint az elhagyatottság és a szomorúság negatív érzéseknek számítanak, viszont fontos dolgokra taníthatnak bennünket, és lelkileg is megerősíthetnek, ha tudjuk, hogyan éljük át őket nyitottsággal és tudatossággal.

A diákok a Szentatya áldása és a közös ima után még egy ideig a Szent Péter téren maradtak, majd sétára indultak. Megtekintették az Angyalvárat, és egy közeli étteremben kipróbálták az olasz pizzát. A Paulinum tanulói és tanárai ezután visszamentek a Vatikánba, ahol betértek a Szent Péter-bazilikába. Elsőként Michelangelo egyik leghíresebb szobrát, a Pietát nézték meg. Lassan körbesétálták a bazilikát, ám egy kis időre megálltak XIII. Gergely pápa és Szent Péter sírjánál is, ahol közösen imádkoztak.

Később a lementek a bazilika altemplomába. Az egykori egyházfők nyughelyén megálltak VI. Pál pápa sírjánál, ahol ismét elmondtak egy közös imát. Fontos megemlíteni, hogy VI. Pál pápa írta alá a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium alapító okiratát. Az intézmény az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Történetében másodízben került sor arra, hogy a tanulók Rómába látogathattak.

A Szent Péter-bazilika megtekintése után a diákok és kísérőtanáraik még egy kisebb sétát tettek a Vatikánban és annak környékén, majd a megbeszélt hely felé vették az irányt, ahol csatlakoztak a többi kirándulóhoz. Az autóbusz visszavitte a csapatot a szállásukra, hogy kipihenjék a tartalmas nap fáradalmait.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 206