Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Tantestületi gyűlés Nyomtatás E-mail
2017. május 10. szerda, 11:45

Az Oktatási Minisztérium előírása szerint, két hónaponként kell tantestületi gyűlést tartani, amely a tanulók osztályzását illeti. A két hónap, egy – egy negyedévet, illetve fél évet és az év végi gyűlést jelenti. A Paulinum Gimnázium az előírásoknak megfelelően megtartja az előírt gyűléseket. A háromnegyedévi gyűlések április első hetére volt előrelátva. Ennek megfelelően a Paulinum tanárai április elsején tartották meg a háromnegyedévi gyűlést. A tantestület tagjai megvitatták az elmúlt kéthónapnyi munkát és az osztályonkénti elért eredményeket. Az eredmények osztályonként változóknak mutatkoztak, amelyek arra utalnak, hogy az utolsó negyedévben, illetve két hónapban komolyabban vegyük a tanulást, mert az évvégi eredmény, bizonyítvány a legfontosabb kell, hogy legyen.

 
Húsvéti műsor a Villa Ancora-ban Nyomtatás E-mail
2017. április 21. péntek, 09:35

A Villa Ancora az egyik legjobban ellátott otthon az idősek számára Palicson. A stílusos épület egy emeletes, három étteremmel, wellness részleggel, 30 apartmannal, társalgókkal, kommunikációs és internetes lehetőségekkel rendelkezik. Az otthonban lakók 24 órás orvosi felügyelet alatt vannak, és minden más ellátás biztosítva van. Az otthon vezetősége Bíró Lívia igazagatóasszonnyal mindent megtesznek, hogy az idősek jól érezzék magukat, és semmiben sem legyen hiányuk. Az otthonban időnként előadásokat és alkalmi műsorokat rendeznek és ezekkel kedveskednek az időseknek. Ezek közé tartoznak az egyházi rendezvények is, amelyek nagyobb ünnepek  előtt szoktak lenni. Április 6-án az igazgatóasszony meghívására a Paulinum Gimnázium tanulói húsvéti műsorral kedveskedtek az időseknek.

Beszédet mondott az ünnepekről msgr, Miocs József rektor, utána viszont felléptek az iskola szavalói és zenészei: Török Tamás, Juhas Đuro, Hegedűs András, Hatnađ Danijel, Gyuris Dávid és Kiss Tamás. A műsor után a paulinisták a személyzettel és az idősekkel folytattak társalgást, amely közös fényképezkedéssel zárult.

 
Fiatalok keresztúti ájtatossága Nyomtatás E-mail
2017. április 21. péntek, 09:26

A Paulinum Gimnázium tanulói a liturgikus évnek megfelelően a nagyböjti időszakot hamvaszkodással kezdik meg. Ezt az időszakot az Úr Jézus üzenetével igyekeznek átélni, többet imádkozni, testünket böjttel fékezni és lelkünket pedig az égiek felé emelni. Továbbá azt gyakorolni, amit hamvaszkodáskor hallunk: „Térjetek meg, és tartsatok bűnbánatot”. A nagyböjti időben különböző ájtatoságokkal emlékezünk Krisztus Urunk kínszenvedésére, keresztútjára és halálra. A keresztúti ájtatosságot leginkább kápolnánkban tartjuk, de néha más templomban, vagy a város Kálváriájára is megyünk. Szabadkán már hagyomány, hogy a nagyböjti vasárnapokon egy meghatározott csoport vezeti az ájtatosságot: családok, gyerekek, fiatalok és imacsoportok. Április 2-án a szabadkai fiatalok keresztúti ájtatosága volt. Ezen az ájtatoságon aktívan vettünk részt stációs imádsággal és éneklésünkkel. A fiatalok hitoktatóik vezetésével vettek részt, mi pedig nevelőnk, illetve prefektusunk ft. Tojzán László atyánkkal vettünk részt.

 
Szentkútra zarándokoltunk Nyomtatás E-mail
2017. április 21. péntek, 09:21

Régi írásos dokumentumokból tudjuk, hogy a Szabadka melletti Sándorfalva közelében egy forrás állott, ahol egykor megpihentek a pásztorok és az utasok. A juhászok voltak az elsők, akik észrevették, hogy az ottani  forrásvíznek gyógyító ereje van. Mivel a századok folyamán gyógyulások történtek, ezért a forrást szentnek tartották és  a helység a kúttal együtt zarándokhelyé vált. Mivel a környéken katolikusok és ortodoxok élnek, a múlt században előbb a katolikusok, majd később a pravoszlávoki kápolnát építettek. A kápolnák felépítése után mind nagyobb számban keresték fel a zarándokok a szent helyet, illetve a szentkutat, horvátul a Bunarićot. Májustól októberig minden Mária ünnepen zarándokok keresik fel a kegyhelyet. A fő ünnep augusztus utolsó vasárnapján van, amikor több ezer hívő jön a kegyhelyre, hogy búcsút nyerjen. A Paulinum tanulói időről időre ellátogatnak a kegyhelyre. Ezt tettük az elmúlt héten, Mária szombatján, amikor a Szentkútra zarándokoltunk. Énekkel és imával tiszteltük a Boldogságos Szűz Máriát, majd körbejártuk a kegyhelyet és lelkileg felüdülve visszatértünk otthonunkba.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 114