Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Tantestületi gyűlés Nyomtatás E-mail
2017. április 21. péntek, 09:17

Az Oktatási Minisztérium előírása szerint, két hónaponként kell tantestületi gyűlést tartani, amely a tanulók osztályzását illeti. A két hónap, egy – egy negyedévet, illetve fél évet és az év végi gyűlést jelenti. A Paulinum Gimnázium az előírásoknak megfelelően megtartja az előírt gyűléseket. A háromnegyedévi gyűlések április első hetére volt előrelátva. Ennek megfelelően a Paulinum tanárai április elsején tartották meg a háromnegyedévi gyűlést. A tantestület tagjai megvitatták az elmúlt kéthónapnyi munkát és az osztályonkénti elért eredményeket. Az eredmények osztályonként változóknak mutatkoztak, amelyek arra utalnak, hogy az utolsó negyedévben, illetve két hónapban komolyabban vegyük a tanulást, mert az évvégi eredmény, bizonyítvány a legfontosabb kell, hogy legyen.

 
Egy világutazó kiállításán Nyomtatás E-mail
2017. április 21. péntek, 09:11

A dúsgazdag bácskai nemes Vojnich Oszkár több mint húsz éven át járta a nagyvilágot. Első nagyobb útja 1893-ban az Egyesült Államokba vezetett. A következő években Közép- és Nyugat Európába járt, majd Skandinávia országaiba és a sarkvidéki Spitzbergbe. A XX. század elején az I. világháború előtt a távol-keleti országokba ment, Óceániába járt, és végül Afrika vadászterületeit járta be. A család jóvoltából előbb cikkeket jelentetett meg az izgalmas vadászatairól és a különös élményeiről és eseményeiről, később viszont könyveket jelentetett meg, amelyek földrajzi, etnológiai és vulkanológiai értékűek. Kilenc kötete jelent meg, amelyek tudományosak, érdekesek és szórakoztatóak.

Vojnich Oszkár néprajzi gyűjteményei legnagyobb része a Szabadkai Városi Múzeumban található. A több mint 300 egzotikus tárgy, fegyver és személyes dolgai ma is megtekinthetők a szabadkai múzeumban. E jeles gyűjtemény egy része került kiállításra, amelyet a paulinisták is az elmúlt héten megtekintettek.

 
Megemlékezés az 500 éves reformációról Nyomtatás E-mail
2017. április 12. szerda, 11:47

1517-ben Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció. Az 500 éves évfordulói  megemlékzések 2016. október 31-én kezdődtek meg, amelyek majd egy éven át folytatódnak. Európa szerte és Délvidéken is megkezdődtek a rendezvények sorozata a nagy évforduló emlékére. Ferenc pápa a svédországi látogatása alkalmával a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásaira utalt. A lundi evangélikus székesegyházban tartott történelmi jelentőségű közös istentiszteleten azt mondta, hogy a Lutheránus és a Katolikus Egyháznak helyre kell hoznia a múlt hibáit, és a kölcsönös megbocsájtásra kell törekednie. A Szentatya bátorítására egyházi és világi szervezetek ökumenikus, valamint történelmi és kulturális rendezvényekkel igyekeznek az 500 éves múltra visszatekinteni.

Március 18-án Szabadkán a Német Nemzeti Tanács az új városháza dísztermében egynapos szimpózium keretében ünnepelte meg a nagy jubileumot  beszédek, előadások és egy kulturális program keretében. A műsort a Regenbogen vegyeskórus nyitotta meg, és ezt követte Laslo Genze Mandler elnökúr köszöntő beszéde, valamint Szabadka Képviselő Testület elnöke, Bumford Tivadar. Előadást tartott Hans-Frieder Rabus superinterdents Belgrádból, majd dr. Bogner István, nyugalmazott egyetemi tanár, Josef Vogrinc, katolikus lelkész és Rudolf Weiss, történelemszakos tanár. Az ünnepi műsoron részt vettek a Paulinum tanulói, amelyen Tápai Leon Cornelius Becker versét szavalta Ich mein Augen auf. Zeneszámmal tették szebbé a megemlékezést Kiss Tamás és Hatnađ Daniel J. S. Bach F-Dur szerzeményével.

A szimpóziumon képviseltették magukat a Szabadka városának testületei és intézményei, amelyek között a Paulinum Gimnázium és Szeminárium diákjai is jelen voltak.

 
Névnap ünneplés a Paulinumban Nyomtatás E-mail
2017. április 12. szerda, 11:39

Március 19-e Szent József ünnepe, akit az Egyházban a Boldogságos Szűz Mária után a legnagyobb tisztelet illet. Szent József a szent engedelmesség, a családi gondoskodás és a szerény alázatosság példaképe. Szent József ünnepének előestéjén a Paulinum Gimnázium és Szeminárium növendékei, a szokásoknak megfelelően, felköszöntötték az intézmény rektorát és igazgatóját, Msgr. Miocs József atyát névnapja alkalmából. A szemináriumokban ősi hagyomány, hogy az intézet mindenkori vezetőjének névnapján, ha az hétköznapra esik, tanítási szünet van és a közösség együtt ünnepel. A diákok alkalmi műsorral készültek, amelyben énekek és zeneszámok, illetve köszöntő beszédek után köszöntötték az ünnepeltet. A közösség nevében Juhas Đuro és Gyuris Dávid mondtak köszöntőt, megköszönve a rektor úr áldozatos munkáját és mindazt, amit a Paulinumért tesz már több évtizede. Török Tamás hegedűn, Hatnađ Danijel fuvolán és Kiss Tamás klarinéton egy – egy zenei kompozíciót előadván tették gazdagabbá a programot. Rektor úr megköszönte a figyelmességet. Másnap, Szent József ünnepén, a rektor úr ünnepi apáti szentmise keretében hálát adott Szent József közbenjárásáért, és imádkozott az egész közösségért, hogy a jövőben is az Egyház fő pártfogójának közbenjárása kísérje a közösség tagjait.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 114