Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Téli szünidő Nyomtatás E-mail
2022. március 01. kedd, 13:41

A téli szünidőt szülővárosomban Novo-Miloševon töltöttem el a családommal és a barátaimmal. Szünidőmet reménnyel telve kezdtem, hogy idén megtapasztalhatom a rég várt tél összes gyönyörét és a karácsony meghittségét, ugyanis a kedvenc évszakom. A téli szünidőt a karácsony és az újév teszi teljessé. Reméltem, hogy idén talán megadatik a hó, és tudok szánkózni, hógolyózni és korcsolyázni a családommal és a barátaimmal. Karácsony napján két születésnapot ünnepeltem. E napon van apám születésnapja is. Karácsonyra a családi szokásnak megfelelően a nagymamám kalácsot sütött, míg anyám pulykát. Szép családi élményként a karácsonyfát közösen díszítettük fel. Karácsonyra, Megváltónk születésnapjára az egész család összegyűlt, és közösen elfogyasztottuk el az ünnepi ebédet. Az újévet baráti közegben ünnepeltem meg. Szeretek ünnepelni, ám szükség van a nyugalomra és a meghittségre is, amiket a szent ünnepek alatt és a szünet idején megéltem. A téli szünidő feltöltött erővel, így most újult erővel vághatok neki a második félévnek.

Marko Vrbački

 
Félév Nyomtatás E-mail
2022. március 01. kedd, 13:40

A tavalyi iskolaévet, mind a tananyagok előadása, mind a számonkérés terén, a járvány miatt kiadott oktatásra vonatkozó rendkívüli rendeletek megnehezítették. Az idei első félévről elmondhatjuk, hogy a jelenlegi aktuális rendeletek mellett az oktatói-nevelői tevékenyég lényegesebben meg tudott valósulni. Múlt év december 22-én sikeresen meg tudtuk tartani az első félévi kiértékelő tantestületi gyűlést, amelyre a tágas nagyteremben került sor az aktuális előírások fényében. A megbeszélésen sor került a diákok eredményeinek és magatartásainak ismertetésére. Az idei félévi osztályátlagokkal általánosságban meg voltunk elégedve. A gyűlés második felében megbeszélésre kerültek a további fejlesztések, és bemutatásra került a féléves program.

 
Ping-pong verseny Nyomtatás E-mail
2022. március 01. kedd, 13:31

A Paulinum Gimnázium diákjai számára számos aktivitási lehetőséget biztosít. A számos hangszeren való játszás és tudás elsajátítása mellett, lehetőséget ad a fizikum építésére és a rendszeres testmozgásra. A Paulinum több évtizedes hagyománya az asztalitenisz verseny. Ezen a versenyen az összes kisszeminarista, a bejáró diákok és egy pár tanár is részt vesznek. A döntőre decemberben került sor. Igaz, hogy a tavalyi évben a járvány helyzet miatt kimaradt a verseny, és ezzel a hagyományban szakadás történt, de az idén le lett játszva. Az idei döntősök Stefan Ilić és Ördög Valentin voltak. A döntőben egy kemény, de barátságos párharcnak lehettünk tanúi. A megmérettetés a boszniai Stefan Ilić győzelmével ért véget. A dobogó második helyezette a bánáti Ördög Valentin lett. A döntősök nem csak egy szép élménnyel lettek gazdagabbak, hanem értékes díjakkal is ajándékozta őket az iskola.

 

Ördög Valentin

 
Szent József-évet zártunk Nyomtatás E-mail
2022. március 01. kedd, 13:27

Ferenc pápa 2020-ban Szent József-évet hírdetett meg Patris corde kezdetű apostoli levelével. A Szent József-év 2020 december 8-tól  2021.december 8-ig tartott. A pápa emléket kívánt állítani Mária jegyesének, Jézus nevelőapjának, akit a  katolikus egyház védőszentjének tekintünk immár 150 éve. Tudniillik, hogy a Patris corde – Atyai szívvel kezdetű apostoli levélben IX. Piusz pápa  a Quemadmodum dekretumához fűződik, amellyel  a pápa a katolikus egyház  védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet.

A Szent József-évben a pápa arra kérte a híveket, hogy tartsanak megemlékezéseket, imaórákat, ájtatosságokat és előadásokat Szent József tiszteletére. Valamint a pápa a szerdai napot Szent József napjává  nyilvánította, hogy méginkább felhívja figyelmünket Szent Józsefre. A Paulinum szeminaristái és tanulói mindig tisztelettel voltak Szent József iránt és a jubiláris évben a szerdai napot kiemelt figyelemmel tartottuk. A Szent József-évet decemberben zártuk  ünnepi keretek között. Az Igeliturgiát és a szentbeszédet rektorunk tartotta, mi  pedig olvasmányokkal és zene számokkal tettük szebbé a záró évet.

Gyuris Bálint

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 194