Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Élelmiszer adomány Nyomtatás E-mail
2017. október 12. csütörtök, 08:34

Az elmúlt évek folyamán a diákok nevelésével foglalkozó és számukra bentlakást biztosító különböző intézmények a Tartományi Kormánytól egyszeri segélycsomagban részesültek, amelynek tartalmát nem az önkormányzat választja meg, hanem az Élelmiszerbank határozza meg a raktárkészlete alapján, és a felkínált lehetőséggel minden lehetséges alkalommal élni kíván, bármilyen nemű is legyen a kiosztható élelmiszer. Így idén is az iskolanapra szánt ajándék július hó folyamán élelmiszercsomagban részesült a Paulinum Gimnázium és Szeminárium. A szállítmány tartalma: tészta, alma csipsz és különféle húskonzervek (pástétomok és tartósított ételek) . A támogatás eljuttatásban hozzájárult a Szabadkai Önkormányzat is. Ezen segítség nem csak nagyban hozzájárul a diákok élelmeztetéséhez, hanem az intézmény anyagi kiadásainak a csökkentéséhez is. Ezúttal is megköszönjük Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Tartományi Parlament elnökének a közbenjárását, és évről – évre törődését a Paulinum ellátása érdekében.

 
Doroszlói zarándoklat Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 18. hétfő, 09:43

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén Doroszlón, a legnagyobb vajdasági Mária Keresztények Segítsége Egyházmegyei kegyhelyen több ezren gyűltek össze, hogy a fatimai jelenés 100. évfordulóját ünnepeljék, és a Szűzanya segítségét kérjék a mindennapi megpróbáltatásokhoz. A kegyhelyet a középkorban Bajkút néven emlegették. A XII. században alapított monostor első lakói premontrei szerzetesek voltak. 1382-ben a hely más birtokokkal együtt a budai klariszsza apácák tulajdonába került. A török idők alatt a területen fellelhető települések elpusztultak a kút kivételével. A megszállás alóli felszabadulástól a csodatevő kegyhelyet Szentkútnak nevezik. A Historia Domus Sancte Fontis-ban bejegyzett első csoda 1700-ban történt, ám a legismertebb történet 1792-ből származik, miszerint a mindkét szemére vak gombosi Zablócki János imája, aki azért imádkozott, hogy hetvenéves édesanyját valahogy gondozni tudja, meghallgatásra talált. Álmában megjelent a Szűzanya, aki azt az utasítást adta neki, hogy mossa meg szemét a Mosztonga folyó melletti forrás vizében. A férfi ennek megfelelően járt el, és visszanyerte mindkét szeme világát. Ezt követően nőtt meg a zarándokok száma, akik felkeresték a csoda kutat, és azóta napjainkban is hívek seregei keresik fel, akik közül sokan itt keresnek gyógyulást testi bajaikra. Mi is, a Paulinum Gimnázium és Szeminárium diákjai a nevelőkkel és a tanárokkal elzarándokoltunk az ünnepi eseményre, hogy tiszteletünket tegyük Megváltónk anyja előtt a központi búcsú napján. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődött, melyet msgr. Majnek Antal munkácsi (Ukrajina) megyéspüspök vezetett és ő tartotta a szentbeszédet is. Beszédében hangsúlyozta a Mária tiszteletének fontosságát, melyek gyakorlata  a családokon belül kell hogy megkezdödjön és egy életen át folytatódjon. A vendégpüspökkel együtt misézett főpásztorunk msgr. Pénzes János és mintegy negyven lelkész.

Az ünnepi misét követően, az 1861-ben megépített szentkút melletti Mária-szobor előtti szentségimádásra és szentségi áldásra került sor.

A liturgia és az ájtatosság végén a paulinisták a templomba mentek útra bocsátó imára és egy közös felvételre.


 
Évnyitó Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 16. szombat, 10:43

Szeptember 1-én országszerte megszólalnak az iskolacsengők. Városainkban, falvainkban megélénkül a forgalom, és a tereink, utcáink megtelnek diákzsivajjal. A tanulók, ki kisebb – ki nagyobb örömmel ülnek vissza az iskolapadba, és néznek szembe az új tanév kihívásaival és tanaival, amelyek az előttük álló életre igyekeznek felkészíteni őket. Ilyen kezdet előtt álltak a paulinisták is. Igaz, a Paulinumban a tanítás nem elsején kezdődött, hanem szeptember 4-én (hétfő). Az iskolakezdés ezen a napon a Paulinum Gimnázium és Szeminárium új és a visszatérő diákjainak a Veni Sancte szentmisén való részvételükkel, és azt követő inaugratioval (lat. bevezető) vette kezdetét. A szentmisén a tanárokkal és az egybegyűlt hívekkel közösen kérték a Szentlélek Úristen áldását a megkezdett tanévre, hiszen az igazán jó eredmény eléréséhez Isten áldása kell. Az ünnepi liturgiát msgr. Miocs József, a gimnázium igazgatója és a szeminárium rektora ft. Marko Forgić-tyal, a szeminárium lelkészével és dr. Stojanov Zoran-nal, radenovoi plébánossal Macedóniából mutatta be, az énekek viszont mr. ft. Dragan Muharem, kisboszniai plébános révén hangoztak el.

Mint korábban említett, ezt követte az inaugratio, amelyen az igazgató hivatalosan is megnyitotta a 2017/2018-as tanévet. Ennek keretében sor került az elsős diákok bemutatására, akiknek taneszközöket tartalmazó szerény csomagokat ajándékozott, továbbá a tanárok és az osztályfőnökök és általuk előadott tantárgyak felsorolására, valamint az elkezdet év tanterveinek rövid ismertetésére. A tanévnyitó végén az igazgató megköszönte minden megjelent tanár és szülő részvételét, és eredményes munkát kívánt mind a tanároknak, mind a diákoknak. A záró szavak után az első osztály diákjai a tanteremben az osztályfőnökükkel, Csorba Ottóval, megtartották az első osztályfőnöki órát.

 
Előkészítő tantestületi gyűlés Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 16. szombat, 10:20

Az oktatási minisztérium által előírt szabályzatok fényében intézményünk is megtartotta az új tanévet megelőző előkészítő gyűlést tanárai számára. Ezen szabályzatnak eleget téve sor került a 2017-18-as iskolai tanév menetrendjének a megtervezésére, a tanítási tantervek és programok bemutatására. A Paulinum Gimnázium msgr. Miocs József igazgató elnökletével augusztus 25-én tartotta meg az előkészítő tantestületi gyűlést. A gyűlés az igazgató köszöntő beszédével vette kezdetét, amely után beszámolt az iskola irányzatáról és helyzetéről. Az igazgató beszédében megjegyezte, hogy kis iskola vagyunk, amely nem tömegekre irányul, hanem minőségre. Az igazgató átadta a szót a tanárok számára, akik megosztván múlt évi tapasztalataikat, és azokon okulván, valamint belőlük merítvén bemutatták tanterveiket. Ezt követte az osztályfőnökségek és az adminisztrációs teendők megvitatása. A gyűlés hangulatos beszélgetéssel és élménybeszámolókkal zárult, előre tekintvén a szeptember 4-ei Veni Sancte-ra, a Szent Lélek segítségül hívására és az inaugratiora, vagyis az iskolakezdésre.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 121