Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Vértanuk földjén Nyomtatás E-mail
2018. július 19. csütörtök, 11:39

Szerbia területén több olyan város van, amely a római korokba visszanyúló történelemmel rendelkezik. Ezek közül talán a legismertebbek Singidunum a mai főváros, Belgrád, továbbá Naisu, Nagy Konstantin római császár szülőhelye a mai Nis, és Sirmium mint Szávaszentdemeter – Sremska Mitrovica, ahol Kr. u. 304-ben keresztények vérüket ontották hitükért, amelyek közül kiemelkedik Szent Demeter.

Pünkösdvasárnap a Paulinum Gimnázium diákjai tanáraikkal egy közös kiránduláson vettek részt, amely úticélja a több római császár szülőhelye és Szerbia legnagyobb római kori maradványokkal rendelkező városa Szávaszentdemeter volt. Az ide út a Tarcal-hegységen (Fruška Gora) keresztül vitt, amely során elénk tárult a festői zöldellő táj. Megérkezve úticélunkba egyenesen a katolikus Szent Demeter templomba mentünk, ahol a plébánossal, msgr. Eduard Španović-val, a helyi nagy számban összegyűlt hívekkel, tanárainkkal és elöljáróinkkal szentmisén vettünk részt. Az eddigi szokásnak megfelelően, most is intézetünk diákjai aktívan vettek részt az igeliturgiai részben az olvasmányok és hívek könyörgése felolvasása révén, valamint a tanúságtétellel, amelyet Kiril Stojanov végzős diák mondott. A szentmise után megtekintettük a templomot és a plébániát, valamint megismervén ennek a történetét és jelenlegi nemzeti összetételét, megtudtuk, hogy horvát mellett a plébánián aktív magyar és német kultúrcsoport is működik. A társalgás után msgr. Eduard atya egy étteremben megvendégelt bennünket, majd közös városnézésre indultunk.

E körúton megtekintettük az ásatások során előkerült római romokat, ezek közül is a császári palota és a bazilika maradványait. Ez után a plébánia gyepterületén a helyi fiatalokkal baráti labdarugó mérkőzésre került sor. A találkozó szép élményekben és látványokban gazdagodva és a házigazdától, ft. Eduard Španović-tól való búcsúzással és hálaadással zárult.

 
Lurkóház Nyomtatás E-mail
2018. július 19. csütörtök, 11:17

A 2004-ben alapított Poverello Alapítvány Vajdaság területén: Dreán, Hajdújáráson és Óbecsén úgynevezett Lurkóházakat működtet. Az alapítvány célja, segítsen a szegény családokon, különösképpen a hátrányos helyzetbe került gyermekeken. A Lurkóházak mint napközik működnek, ahol meleg ételt adnak a gyerekeknek, és segítenek nekik az iskolában kapott házi feladatok megoldásában. A Lurkóházak teljes mértékben a jó szándékú emberek adományaiból működik és látja el a gyerekeket élelemmel. Ennek okánál fogva, az intézet működéséhez hozzájárult a Paulinum, és az elöljárók élelmiszer csomagot vittek a hajdújárási Lurkóházba.

 
Intézetünk látogatói Nyomtatás E-mail
2018. július 19. csütörtök, 11:11

A Paulinum Gimnáziumról és Szemináriumról köztudott, hogy eredeti alapításának oka 1962-ben az volt, hogy a papi hivatást választó általános iskolát elvégzett diákokat a végleges döntéshozatalban segítse és a nagyszemináriumi életre felkészítse. Április 29-én, vasárnap szeminaristáink meglepetésére az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet, a Szent Adalbert Szeminárium papnövendékei ft. Blanckenstein Miklós rektorral és az elöljárókkal felkeresték intézetünket. A magyarországi szemináriumok gyakorlata, hogy az év folyamán egy hetet felölelő körútra mennek, amelynek a célállomása általában külföld, mégpedig az ismertebb kegyhelyek és a trianoni szerződéssel elszakított területek. Az esztergomi szeminárium bevett szokása, hogy tavasszal kispapjai egyházmegyéit keresi fel. A Szabadkai Egyházmegyének két kispapja: Sáfrány Dávid és Horváth Ákos készülnek náluk a papságra, és ezért eset az idén a döntés a Szabadkai Egyházmegyére. Az esztergomi elöljárók és papnövendékek vezetésével a Paulinum kápolnájában közös zsolozsmát mondtak diákjainkkal. A közös ima után rektorunk, msgr. Miocs József bemutatta az intézetet és röviden beszámolt történetéről. A találkozó ismerkedéssel zárult, miután az esztergomi vendégek tovább folytatták körútjukat egyházmegyénkben.

 
Labdákat kaptunk Nyomtatás E-mail
2018. július 19. csütörtök, 10:58

Az Intersport nevezetű sportfelszerelést árusító üzletlánc az elmúlt hónapban jótékony akció keretében 100 darab labdát osztott szét a Szabadka területén lévő 34 általános- és középiskoláknak. Három legelterjedtebb sportnak megfelelő labdát osztottak: futball-labdát, kosárlabdát és kézilabdát. A kezdeményezés célja az volt, hogy e módon támogassák és elősegítsék a sportolást, és hozzájáruljanak a csapatmunka szellem kialakulásához. Továbbá, hogy felhívják a figyelmet, milyen jótékony hatással van a rendszeres sportolás és edzés az ember egészségére. Múlt hó 25-én a MegaRoda áruházban lévő Intersport üzletben Hegdűs András, III. osztályos diák a Paulinum Gimnázium nevében átvette a két darab futball-labdát és az egy kézilabdát.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 139