Hírek

Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Megkezdődött az iskola (folytatás) Nyomtatás E-mail
2024. március 01. péntek, 13:35

„Itt minden elöljáró, minden tanár, kisegítő személyzet értetek dolgozik. Az első dolog mindig az lesz, hogy hogyan válaszoltok erre a jóságra, erről lesznek értesítve először a szülők, plébánosok, az ordinariátus is: Jézus szerint válaszolsz-e a jó emberek munkájára, akik téged formálnak…? Az Úr lelke van rajtad – használd ki azt minden szentmisén, áldozásban, gyónásban, a tanulásodban, szórakozásodban is, hogy ne csak az itt dokumentált cselekedeteid legyenek jóságod és tanulni való vágyad jele, hanem az is, amit egyedül az Istened lát és te, és amit az égben jegyeznek fel.

Ahogyan a kezdetekben az Isten megteremtette a földet és az eget, most a te életed alapjait teremti ebben a kitűnő intézetben. Ezért ne felejtsétek, az elöljárók, a tanárok, mindenki fölött, aki nevel benneteket, az Úr Lelke van. És rajtatok is, amikor nyitott lélekkel fogadjátok el a jót, amit az Atyátok küld erre az évre, hogy gazdagokká váljatok: hitben, erkölcsben, tudásban. Isten adja, hogy csak is a nemes értékeitek kerüljenek a gondozóitok elé, és az Isten elé is, aki ebben az országban a legjobbat adja itt nektek. Legyen jó a kezdet, a folytatása, és a vége is ennek az iskolaévnek: Az Úr lelke legyen rajtunk. Amen.” – mondta dr. Fehér Tivadar megbízott igazgató.

A mise után sor került az inaugratio-ra (lat. bevezető), amelyen az igazgató hivatalosan is megnyitotta az új iskolatanévet. Ennek keretében sor került az új diákok, továbbá a tanárok és az osztályfőnökök bemutatására, valamint az általuk előadott tantárgyak felsorolására.

A tanévnyitó végén az igazgató megköszönte minden megjelent tanár részvételét, és eredményes munkát kívánt mind a tanároknak, mind a diákoknak. A záró szavak után a diákok számára meg lettek tartva az osztályfőnöki órák.

 
Megkezdődött az iskola Nyomtatás E-mail
2024. március 01. péntek, 13:28

Országszerte újra megszólaltak az iskolacsengők. Intézetünkben Veni Sancte ünnepi szentmisével vette kezdetét a 2023/24-es iskolai tanév. A misén a tanárok a diákokkal együtt hívták a Szent Lelket kérve segítségét. Az ünnepi szentmisét a gimnázium igazgatója dr. Fehér Tivadar mutatta be, aki beszédében a következőket mondta: „Kedves tanári kar, szeminaristák, diákok, kiszolgáló személyzet, szülők - a világmindenség kezdete, az emberi élet kezdete az Isten kezében volt és van. Ennek nyomán – az értelmes ember – a napját, a munkáját is Istennel kezdi, úgy, ahogyan mi ezt az iskolaévet. Ehhez mi is kinyitottuk az evangéliumos könyvet, és az elé helyeztük magunkat, aki itt van közöttünk, majd a szentáldozásban bennünk. Azért tettük meg, hogy rajtunk is beteljesedjen: Πνεῦμα κυρίου ἐπ᾽ ἐμὲ - „Az Úr Lelke van rajtam” (Lk 4,18). Az Úr lelke azért szükséges, hogy amit most elkezdünk, azt lelki gazdagságban vigyük végig, olyan gyümölcsöket szülve, melyet a végén nem szégyellni kell, hanem büszkén tovább vinni egy másik intézménybe, munkahelyre, vagy a következő évbe, hogy a négy esztendő együtt valódi érték legyen az életünkben, ne pedig rejteni való emlék a lelkiismeretünkben, mint ahogyan megtörtént egyesekkel, akik nem Jézussal gondolkodtak. Ez azért is szükséges, hogy amikor majd egyszer visszatekintünk az évtizedeinkre, akkor ne rontson ránk a lelkiismeret, hogy volt néhány hónap, év, amire nem szívesen tekintünk és idézünk fel, a saját hibánkból. Az életben az első helyen az a kérdés áll, hogy az Úr Lelke van-e rajtam? A magánéletemben és a közösségben folytatott tevékenységemben is. A tanárok és az előjáróság mindig ezt fogja kérdezni tőled, és mindig azt a választ is kell adni, hogy Jézussal jöttem ide, Jézussal dolgozni, növekedni a gondolkodásomban, érzelmeimben, Jézussal megvalósítani életem egészét. Ez az, ami boldoggá, teljessé tesz egy földi pályát. Még fontosabb, hogy az ilyen emberen keresztül tesz az Isten boldoggá másokat, hiszen a keresztény ember nem önmagának él, hanem azoknak, akiket rájuk bíztak.” Folytatás…

 
A Paulinum ideiglenes igazgatója Nyomtatás E-mail
2024. március 01. péntek, 13:14

Ft. msgr Miocs József, a Paulinum, a Püspökségi Klasszikus Gimnázium igazgatójának sajnálatos elhalálozása után, a Szabadkai Egyházmegyei Hatóság jónak látta kinevezni ideiglenes utódját hat hónapra, ft. dr. Fehér Tivadar személyében.

Az ideiglenes igazgató 1966. III. 2-án született Szabadkán, igen népes család második gyermekeként. Az elemi osztályt a püspöki városban végezte az igen jó tanítók és tanárok keze alatt. A középiskola első évét az akkori „kísérleti” 9-10 osztályos gimnáziumban fejezte, majd beiratkozott a Paulinum Püspökségi Gimnáziumba. Ez akkor még teljesen egyházmegyei irányítás alatt állt, nem létezett állami befolyás és követelmény – ami sokkal magasabb intellektuális szintet jelentett és erkölcsi nevelést, mint az ilyen jellegű világi intézményekben. A harmadik gimnáziumi évben elhunyt édesapja, így vissza kellett térni a közeli családi házba, és a tanulás a munka mellett folyt tovább, mert az apa hiányát részben az idősebb gyermekeknek kellett pótolni.

Az általános teológiát Zágrábban végezte, mert akkoriban a magyarországi teológiákon igen aktív volt a rendőrségi titkosszolgálat. Visszatérve öt helyen káplánkodott és volt plébános, majd felkérték, hogy a Paulinum gimnáziumában vállalja el a latin és az ógörög nyelv oktatását. Tízévi munka után megszakítás következett a külföldi tanulmányok miatt, msgr. Pénzes János, immár nyugalmazott szabadkai püspök jóvoltából. Az elvégzett feladat után újra a Paulinumban kapott megbízatást - a pasztorális munka mellett, különböző plébániákon kisegítőként, és folyamatos gyóntatóként a katedrálisban. Ez mellett folytatta az irodalmi tevékenységét, teológiai jellegű könyvek kiadását, illetve előadásokat tartott. A gimnáziumban – időközben – az állami akkreditáció miatt megszűnt az ógörög nyelv oktatása, és maradt a latin. Ebben a funkcióban segítette a volt igazgató ft. msgr. Miocs József munkáját, és most ideiglenesen lett kinevezve a főpásztor megérkezéséig, amikor is az belátása szerint tovább vezeti az egyházmegyét. Kérjük a híveket, imádkozzanak azért, hogy rövid megbízatását egyszerűségben és bölcsességben teljesítse.

 
A PAULINUM GIMNÁZIUMBA ÍRATKOZÓK FIGYELMÉBE Nyomtatás E-mail
2024. március 01. péntek, 12:51

A Paulinum egyházi alapítású és államilag elismert gimnázium, amelyet az állam kiegyenlített minden más gimnáziummal az országban. Az iskola társadalmi – nyelvi irányzatú gimnázium.

Az oktatás ingyenes és a tankönyvek biztosítva vannak. A hangsúly a nyelveken van, a klasszikus kultúrán, a történelmen és a hittanon. Az intézménybe nem csak azok a fiúk és lányok  jelentkezhetnek, akik a gimnázium után filozófiai-teológiai tanulmányokat szeretnének folytatni, hanem azok is, akik az érettségi után bármely főiskolára vagy egyetemre kívánnak felvételezni. A jó szakképzett tanári kar arra törekszik, hogy minél nagyobb tudást nyújtson a tanulóknak, az intézet viszont a keresztény értékekre nevel.

 

A gimnáziumba ugyanazokkal az okmányokkal kell beiratkozni, mint bármely más gimnáziumba, középiskolába.

Jelentkezési időpont, munkanapokon, délelőtt 9-től 12:00 óráig lehetséges.

 

A Paulinum elérhetőségei:

 

tel./fax: 024/555-340,

email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,

illetve web oldal: www.paulinum.edu.rs

 

Az elérhetőségeken kívül előzetes egyeztetés után bármikor be lehet jönni az iskolába és az intézetbe, hogy személyesen is meggyőződj az iskoláról és a nevelési módszerről.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Paulinum Gimnázium.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 215