Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Zeneórák Nyomtatás E-mail
2022. december 06. kedd, 10:07

A Püspökségi Klasszikus Gimnázium Paulinumban a zenei aktivitások mindig fontos helyet foglaltak és foglalnak el. A szabad aktivitásokon kívűl az intézet az arra igényt tartó diákok számára külön biztosít további zenei foglalkozásokat. Az itt tanuló diákoknak tehát lehetőségük van, hogy a már meglévő zenei tudásukat tovább mélyítsék zenei szaktanár vagy zeneművész kíséretében és útmutatása révén, illetve hogy kezdő ként hallását vagy zenei készségét fejlessze. A hangszerek körében széles választási lehetőség van. Lehetőség van zongorán, orgonán, harmóniumon, szintiszájzeron, gitáron, klarinéton, fuvolán, hegedűn és más hangszeren tanulni. Mindezen felül lehetőség nyújtatik fellépéseken részt venni, amely segít a  tömeg előtti szereplés megszokásában, így segítvén, hogy a későbbiekben természetes és feszűltésg nélkül lépjen emberek elé akár szereplés vagy felszólalás céljából. Ezeken kívűl lehetőség van a hallás fejlesztésére, amelyet a szolfézs gyakorlataival szóló illetve kóruséneklés előadására. A zenészeink és énekeseink mindenek előtt a kápolnánkban és a templomokban szerepelnek, valamint felkérés szerint városi előadásokon.

 
Szent Ferenc elhalálozásán Nyomtatás E-mail
2022. december 06. kedd, 10:02

Október 4-én az Egyház Assisi Szent Ferenc tranzitusáról emlékezik meg, vagyis az átköltözéséről a földi életből a mennyeibe. Szent Ferenc a XIII. század kiemelkedő szentje, aki a ferences illetve a sarutlanok rendjének alapítója. Ifjúságát és életmódját a lovagi eszmények, világi javak és hírnév szerzés hajhászása jellemezte, amit számára a családi jólét lehetővé tett. Tehát nem véletlen, hogy az Assisi és Perugia közt dúló háború idején katona ként szolgál, amely számára fogságba eséssel zárult. Itt érzi át és érinti meg bensőjét a múlandóság, aminek következtében szabadulása után figyelme az égiek felé irányul. Hátralevő életét Krisztusnak való teljes önátadás és a kapott küldetés jellemezte: „Ferenc, menj, és javítsd meg omladozó házamat!”, amelyet az Egyházra és a lélek templomára vonatkoztatott. 1226. október 3-án a Porciunkulában hunyt el rendtársai jelenlétében, akiket halála előtt megáldott. Ezen a napon a világon minden egyes ferences rendházban és templomban misét tartanak a tiszteletére. Szabadkán erre az eseményre mi is elmentünk a ferences templomba, ahol az esti ünnepi szentmise keretében emlékeztek meg a ferences testvérek az összegyűlt hívekkel Szent Ferenc elhalálozásáról.

 
Méhészeti napok Szabadkán Nyomtatás E-mail
2022. december 06. kedd, 09:48

25. alkalommal került sor Szabadkán a méhészeti napok megtartására. Az idei évben az aszályos idő miatt nem csak a mezőgazdaszok kerűltek nehéz helyzetbe, hanem a méhészettel foglalkozók számára is  kedvezőtlen volt a időjárás által kiváltott természeti körülmények. Ennek ellenére a méhészek összefogása ismételten lehetővé tette a lakosság számára a méhek produktumainak elérhetőségét. Folyó hó 23-tól, pétektől vasárnapig megtekithető volt a kiállítás.

A  méhészeti rendezvényt és a kiállítást az egyesület elnöke nyitotta meg, aki beszédében a jubiláris méhészeti napokra utalt, továbbá beszédében arra buzdította a szabadkaiakat, hogy legyenek aktívabbak a méhészek és a méhészeti termékek iránt. A városi megbízott felhívta a figyelmet a propoliszra, pollenre és egyéb termékekre, amelyek gyógyhatással vannak az emberi szervezetre.  Továbbá válasszanak maguknak helybeli méhészt, mert így megbízható termelőtől tudnak megfelelő minőségű mézet vásárolni. Idén kevesebb méhész vett részt, mivel az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt elmaradt a rendezvény.  A megnyitás utáni napon rektorunk fel lett kérve, hogy adja áldását a méhészekre és a rendezvényre.

 
Kikapcsolódás a természetben Nyomtatás E-mail
2022. december 06. kedd, 09:43

„Ép testben, ép lélek!” – tanítja a közmondás. Ennek szellemében az iskolai év folyamán séták keretében kisebb – nagyobb kirándulást, látogatást szoktunk szervezni,  amelyeknek célja az ismeret bővítés, a mozgás és a kikapcsolódás. A város látványosságain kívűl előszeretettel szoktuk felkeresni a zöldövezeteket. Ennek célja, hogy a tanulók a természetben töltsenek egy iskolai órát, vagy egy munkanapot. Egy ilyen nap a Paulinum Gimnázium programjában is szerepel. Az iskola a természetben azt jelenti, hogy a kijelölt helyen, erdőben, tavon mezőn, stb. közelebb kerüljenek a tanulók a természethez.

Közelebbről ismerjék a természet helyi jellegét, szépségét és adottságát. Az egyik általunk sűrűn felkeresett, és Szabadka város lakosai által is közkedvelt zöldövezet a palicsi botanikus kert után  a Kiserdő, vagy ahogyan a helyiek nevezik “Dudova”. A Kiserdő számos rekreációs, kikapcsolódási és felüdűlési lehetősget nyújt. Területén számos “street work out”, azaz szabadtéri edzőpark is található. Az erdő körül kiépített futópálya található, amelyet igénybe szoktuk venni. Néhány kör megtétele után, közben a fák sokasága között gyalogolva és társalogva, zárásképpen a zöldövezet közepén lévő mesterséges kis tavat szoktuk megtekinteni, és annak élővilágát.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 206