Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Búcsúztak az érettségizők Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 11:12

Június hónap folyamán minden oktatási intézmény programja eseményekben igen gazdag. Mindez a tanévzáró és az érettségi vizsgák miatt van. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium (Kollégium) sem kivétel ez alól. Június 9-én az iskola megtartotta hálaadását a szentmise keretében az elmúlt 2016/2017-es iskolaévért. Folyó hó 14-én viszont az érettségizők számára eredményhirdetés és záróünnepség volt.

Az eredményhirdetésre az iskola nagytermében került sor, amely a „Ballag már  a vén diák” című énekszámmal vette kezdetét. Ezt követően két szavalat hangzott el magyar és horvát nyelven, melyet Hajnal Arnold és Szeles Kolos adtak elő. Az ünnepséget msgr. Miocs József igazgató nyitotta meg köszöntő beszédével, amelyben minden jelenlevőt köszöntött. Beszédében kiemelte, hogy az érettségi vizsga első lépés az életbe az érettségizők számára. A Paulinumban kapott képzés és nevelés szilárd alapot adott a tovább tanuláshoz. A záróünnepség csúcspontja az eredményhirdetés volt, amelyen az igazgató a vizsgáztató bizottság nevében közzétette az eredményeket. A négy év szorgalmas munkáért és az érettségin elért sikerért elismerésben részesült Kralusz Patrik és Ristov Tomislav. Tápai Leon és Kralusz Patrik az érettségizők nevében megköszönték a tanárok és a nevelők fáradságát. Ezt követte a diákok himnusza a „Gaudeamus igitur”, utána viszont dr. Fehér Tivadar osztályfönök búcsúztató beszéde, amelyben felhívta őket, hogy a képességeiket és a szerzett tudásukat a most előttünk megnyíló világban kamatoztassák. Az alkalmi műsort ft. Dragan Muharem tette emeltebbé egy zongora improvizációs játékkal.

 

Tápai Leon elismerésben részesült a négy év alatti képzőművészeti tevékenységéért. A záróünnepség a tanárok, nevelők, szülők, rokonok és vendégek kézfogásával és jókívánságaival zárult, amelyet családias hangulatú állófogadás követett. Az érettségizőinkre Isten áldása szálljon és kívánjuk, hogy az általuk kívánt főiskolákra, illetve egyetemekre sikeres felvételt nyerjenek.

 
Te Deum és Tanévzáró Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 10:52

Pénteken június 9-én de. 09:30-kor a Paulinum Gimnázium és Szeminárium kápolnájában a közösség iskolaévzáró szentmisét tartott. A hálaadó szentmisén, amelyet msgr. Miocs József rektor vezetett, részt vettek a tanárok, a szülők, a rokonok és a jótevők.  A rektor beszédében kiemelte, hogy mint minden közösségnek, úgy a Paulinum közösségének is van oka hálát adni, hiszen az év folyamán olyan sok jót kapott az Istentől és esemény történt, amelyek hozzájárultak a tanulók testi és lelki fejlődéshez. Továbbá megköszönte a tanároknak a kitartó munkát, amely nélkül nem lehetett volna jó eredményeket elérni az iskolaév folyamán. A munka mindig fáradságos, de az eredmények egy éltre szólnak.

A tanulók nevében Bálint Tamás és Stojanov Kiril harmadikos tanulók köszönetüket fejezték ki az intézmény nevelőinek és az egész tanári karnak mindazért, amit értük tettek az elmúlt tanév folyamán. A beszédek után zeneszámok következtek, amelyeket Török Tamás, Kiss Tamás és Hatnađ Danijel adtak elő. A Hálaadás ima című verset Szeles Kolos szavalta, horvát nyelven viszont a közösség elénekelte a Téged Isten dicsérünk hálaadó himnuszt.

A szentmise végén a gimnázium igazgatója elismerésben részesítette a legjobb tanulókat: Kiss Tamást (I. o.), Palifrov Stefant (II. o.) és Stojanov Kirilt (III. o.). A hálaadási szentmisét követően a Paulinum Gimnázium Tanári Kara megtartotta az évvégi tantestületi gyűlést, amelyen összegezték az egész évi munkát és ezekből kitűnt, hogy sikeres tanévet zárt a gimnázium.

 
Nemzetközi Kiállítás a Sportcsarnokban Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 10:48

Június 1-től 3-ig Szabadkán a Sportcsarnokban tizenegyedik alkalommal megtartották a Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt, az úgynevezett SUSAJAM 2017. A kiállítás mint egy 1800 m2 területen kapott helyet, ahol 7 európai országból 174 kiállító prezentálta a termékeit. Első alkalom, hogy termékeikkel képviseltették magukat a Szerb Köztársaság és Svédország.  A kiállítás célja, hogy az említett országok bemutassák cikkeiket, és felvegyék a kapcsolatot a szerbiai fogyasztókkal és gazdálkodókkal.

A kiállítást a Paulinum Gimnázium tanulói is megtekintették egy iskolai program keretében.

 
Paulinisták képkiállítása Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 09:41

Az elemi iskolák álltalános tudást nyújtanak a tanulók részére. A középiskoláknak meg van a maguk irányzata, hogy milyen pályára és szakirányra készíti fel diákjait. Oktatási céljuk a jó szakemberek és szakkáder képzése. Az iskoláknak lényegében ez sikerül teljesíteni, de ezen kívül többre kell törekedni, mert a mai embernek széleskörűnek kell lennie.  Ezért az iskolák az irányzatok felkészítése mellett szabad aktivitásokat és tevékenységeket is szorgalmaznak.

A Paulinum Gimnázium klasszikus irányzatú nyelvi gimnázium. A gimnáziumban a tanárok arra törekszenek, hogy minél jobb alapokat adjanak a továbbtanulásra, hogy minél szolidabban készítsék fel a tanulókat főiskolákra és egyetemekre. Az iskolai tevékenységek mellett mint másút is a paulinisták szabad aktivitásokkal foglalkoznak. Ezek között a szépművészeti aktivitás is szerepel. Tápai Leon végzős tanulónk a tanulás mellett festészettel is foglalkozott. Különórákra járt, és sokat gyakorolt, aminek eredménye ként munkáságát egy házon belüli kiállítással zárta. A kiállításra a kápolna előtti csarnokban került sor. Az igazgató megnyitó beszéde után Jasmina Jovančić - Vidaković művészettörténész tanárnőnk bemutatta a kiállított képeket, és megnyitotta a kiállítást.

A kiállításon Tápai Leon négy éves munkáságának festményeit két csoportra oszthatjuk: történelmi és egyházi személyek bemutatása és természetbeli  képekre. Tápai Leon képein kívül láthatók még régebbi festmények és alkotások, amelyeket a több évtizedek során egykori paulinisták készítettek.

A képkiállítás megtekinthető munkanapokon 08:00-tól 13:00-ig.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 121