Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Rádióműsor közvetítés az iskoláról Nyomtatás E-mail
2017. március 14. kedd, 10:33

Amióta a Paulinum Gimnázium és Kollégium elismerésben részesült, mind több média érdeklődik az iskola után. Ezt elsősorban a helybéli, a szabadkai médiák teszik, utána a tartományi médiák és végül a külföldiek, különösen a magyarországi és horvátországi médiatudósítók. Minden médiatudósítót az iskola irányzata érdekli, amely klasszikus irányzatú nyelvi gimnázium. A legfontosabb kérdéseik, milyen gimnázium, milyen irányzatú és milyen tervet és programot valósít meg.

Az elmúlt héten az Újvidéki Rádió AS FM tudósítója járt a Paulinumban, aki riportot készített az iskoláról. Mivel ő először hallott és járt egy egyházi alapítású iskolában, meglepődve járta körül a gimnázium osztályait és helységeit, és egy reális tudósítást állított össze, amelyet majd e hónap végén rendszeresen sugározni fog az AS FM.

 
Minisztériumi ajándék Nyomtatás E-mail
2017. március 14. kedd, 10:20

A vallásügyi miniszter, illetve jelenleg a vallásügyi minisztert az Igazságügyi Minisztérium felhatalmazott igazgatója helyettesíti. Ő vallási és felekezeti ügyeket koordinál, és ő mindig hangsúlyozza, hogy országunkat nem lehet egy gazdag nyugati állammal összehasonlítani. Mégis lehetőségeik szerint az egyházi alapítású iskolák működését maximálisan támogatják. Elsősorban az iskolák fejlesztését és korszerűsítését helyezik előtérbe. Amikor a minisztérium anyagi javakhoz jut, akkor az ilyen iskolákat külön támogatásban részesíti. Ilyen támogatásban részesült a Paulinum Gimnázium a közelmúltban. A támogatásból az iskola szertárát újíttattuk fel és a szeminárium (kollégium) éjjeli kisszekrényeinek egy részét. Mindez nagyon jól jött, hiszen újítások nélkül nincs előrehaladás.

 
Egészségügyi ellenőrzésen Nyomtatás E-mail
2017. március 14. kedd, 10:08

Az iskolás diákok égészségi ellenőrzését az ország Egészségügyi Minisztériuma felügyeli. A minisztérium előírások és szabályzatok alapján rendeli el, hogy az iskolaorvosok és a védőnővérek, milyen időközönként látogassanak meg egy – egy iskolát. A Szabadkai Egészségügyi Központ mindenben az előírásokhoz és a szabályzatokhoz tartja magát. Külön van ambulancia az óvodások, az általános iskolások, a gimnazisták és az egyetemisták számára. Ezen felül minden iskolának van egy megbízott orvosa, akihez a tanulók betegségük folyamán fordulhatnak. A betegségek esetén kívül évente a diákok egészségügyi ellenőrzésre mennek osztályonként az egészségügyi otthonba. Mindez érvényes a paulinista diákokra is, és ennek érdekében voltak tanulóink az elmúlt héten egészségügyi ellenőrzésen.

 
Farsangolás otthon és a Paulinumban Nyomtatás E-mail
2017. március 14. kedd, 09:44

A farsang a karácsonyi ünnepkör zárásával kezdődik és húshagyókeddig tart. Az ezt  követő szerda, hamvazószerda, a nagyböjti időszak kezdete. A hamvazószerdáig tartó farsang jellegzetessége a vidámság, mulatozások, bálak és a népünnepélyek. A farsangi vidámságokat az első keresztények a római időkből vették a rossz szellemek és a téli időszak elűzésével. Századokon át alakult ki a mai értelemben a farsangolás és a télbúcsúztató. Az Egyház az erkölcsös mulatságokat mindig engedélyezte, de a bujaságot szimbolizáló szokásokat már nem. A farsang csúcspontja a karnevál. Ez farsangvasárnaptól húshagyókeddig tart, és ezzel zárulnak a mulatságok és a különböző rendezvények.

A Paulinum fennállása óta mindig megtartotta a farsangolást. A múltban, amikor még sok diák volt, színvonalas előadásokat és színdarabokat tartottak az intézetben. Az utóbbi időkben, szerényebb körülmények közt, de minden esztendőben megtartják a farsangot vagy alkalmi műsorral, vagy egy mókás esttel. Az idén a paulinisták farsangvasárnapra hazamentek, és otthon töltötték a vidám napot a szeretteikkel. Húshagyókedden a Paulinumban alkalmi műsor volt, amelyen beszédek, zeneszámok, szavalatok és utánzási, illetve imitációs számok szerepeltek.

 

 

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

8. oldal / 114