Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Rekreáció az Aqua Parkban Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 09:05

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium a tanév folyamán diákjai tudásnak és kommunikációs készségei fejlesztésnek érdekében az iskolai és a kollégiumi programok keretében kirándulásokat, természetjárásokat és látogatásokat szervez, amelyek végcéljait tekintve határon belüliek és túliak. Idén május 25-én, Urunk mennybemenetelének ünnepén, miután az intézmény kápolnájában szentmisén vettünk részt, tanulmányi útra mentünk Mórahalomra. A település neve a „Móra Halma” homokdombról és a Szeged-alsóvárosi származású Móra családtól ered, akiknek a családi birtokuk a „Móra halom” homokdomb környékén volt. Korunkban a határon túliak számára a Mórahalom szó az itt kiépített Szent Erzsébet nevét viselő gyógyfürdő és Aqua Park üdülő komplexum miatt ismert. Tanulóink ide a mórahalmi polgármester jóvoltából kaptak belépőket.

Mórahalmon ft. Negyela Zoltán, egykori paulinista diák, aki jelenleg a szeged-csanádi egyházmegyében a ruzsai Urunk Színeváltozása plébánián teljesített szolgálatot és ft. Joó Balázs, a mórahalmi Szent László templom plébánosa fogadtak bennünket. Ft. Joó Balázs a templomban elmesélte a település és templom történetét. Az ismertetés közös imával zárult, majd kezdetét vette a rekreációs nap egész estélig, amely ft. Negyela Zoltán plébános vendéglátásával zárult.

A Paulinum közössége ezúton is köszönetét fejezi ki ft. Negyela atyának, hogy ismételten egy élményekben gazdag napban részesítette a diákokat.

 
Ballagás Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 08:33

Május 23-án végzős tanulóink középiskolás éveik egyik fontos állomásához értek, a ballagáshoz. Számukra befejeződött a középiskolai oktatás, és már csak az érettségi vizsga maradt hátra, amely majd végleg lezárja a gimnáziumi éveket. A ballagási ünnepségre az érettségizők osztályába került sor. Az igazgató bevezető szavai után és a Gaudeamus Igitur – ballagók énekét követően beszédek következtek. Először a harmadik osztályos tanulók szóltak az érettségizőkhöz, ezt követte a negyedikesek osztályfőnökének dr. Fehér Tivadar atyának a beszéde. Az érettségizők nevében Tápai Leon és Králusz Patrik szóltak a jelenlévőkhöz, megköszönve az intézmény vezetőségének, tanári karának és az iskolatársaknak mindazt, amivel az elmúlt években elősegítették őket az érettségi vizsgáig.

Végzőseinknek kívánjuk, hogy minél jobb eredményt érjenek el az érettségin, utána viszont sikeresen tegyék le a kiválasztott egyetemeken a felvételi vizsgát.

 
Topolyára és Zobnaticára mentünk Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 07:57

Május 21-én a Paulinum diákjai elmentek a Szabadkától 32 km-re délre helyezkedő Topolyára. A város történelmi gyökerei egy XV. századi írásos dokumentumban említett Fybaych nevű településre nyúlnak vissza. A település mai elnevezése a XVII. században már ismert, mint Topolay és Topoly néven. Az elnevezés feltehetően onnan ered, hogy a mocsaras, lápos terepen sok volt a nyárfa, amit szerbül topolanak neveznek. Topolya első temploma 1764-ben épült, amelyet 1904-ben teljesen lebontottak, és egy új, nagyobb épületet emeltek helyére neogótikus stílusban, amelyet 1907-ben szenteltek fel. A templom a 71 m hosszával és a 74 m magas tornyával a Szabadkai Egyházmegye legnagyobb temploma. Itt 9 órai kezdettel msgr. Miocs József rektor vezetésével a helyi plébánossal, ft. Fazekas Ferenccel, ft. dr. Ivica Radak káplánnal és ft. Tojzán László nevelővel a Paulinum diákjainak és a helyi hívek részvételével szentmisét mutatott be.

A szentmise után a Közösségi Házban sor került ismerkedésre, amit a város múzeumának és magának a településnek a megtekintése követett. Kislinder Gábor, a topolyai község polgármester jóvoltából ebédre a Gurman nevezetű étterembe lettünk megvendégelve.

A délutáni órákban az iskolák számára előírt tervezet szerint, mint iskola a természetben és egyben mint tanulmánynak a zobnaticai bírtokra és ménesre mentünk. Először  megtekintettük a Törley kastélyt, majd  a Lovas Múzeumot, a Kovács Múzeumot és a fedett lovardát, utána viszont nagy sétát tettünk a parkban és a tónál. Az előrelátott program végéhez érve és ismeretekkel gazdagodva örömmel tértünk vissza a Paulinumba.

 
Múzeumok Éjszakája Nyomtatás E-mail
2017. június 22. csütörtök, 07:49

A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezik meg Európa szerte évenként, amolyan könnyed, nyáresti városi sétaként. A programban vannak állandó résztvevők, de alkalmi helyszíne is van az eseménynek. Szabadka városa már több mint tíz éve bekapcsolódott ebbe az európai rendezvénybe. Szabadkán huszonkilenc különböző helyen voltak kiállítások, bemutatók és rendezvények.

A Paulinum Gimnázium tanulói is minden évben bekapcsolódnak ebbe a kihívásos és mozgalmas rendezvénybe. Ebben az esztendőben először a zsinagógát tekintettük meg, utána az Izraelita Hitközség kiállított képzőművészeti tárgyait, valamint a Dr. Vinko Perčić Galéria képtárát. A közös program után, a tanulók szabadon választhattak alkalmi helyszíneket a további látogatásra.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 121