Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Téli vásáron Nyomtatás E-mail
2019. január 19. szombat, 12:03

Az advent megkezdődésével a keresztény világ ismét lázba borul. Ennek egyik kifejezet látványos megnyilvánulása a települések szívében megnyitott karácsonyi vásárok. A szomszédos országokhoz hasonlóan hazánkban is Szabadkán a Városháza előtt vásár nyílt meg Szent Miklós napjára. A téren a kialakított pultokon a helyi kézművesek és iparos művészek portékái tekinthetők és vásárolhatók meg. A néptől zsibongó hely emlékeztet arra a helyre és időre, amikor a Megváltó megszületett, ám ez alkalommal nem számkivetetten áll, hanem a vásár központjában lelhető fel a felállított betlehem, amely ismételten emlékeztet bennünket, hogy bármekkora is legyen a hangzavar Ő akkor is jelen van és vár ránk.

 
Adventi gyertyagyújtás Nyomtatás E-mail
2019. január 19. szombat, 11:54

A Paulinum Gimnáziumban és Szemináriumban tradíció, hogy a karácsonyhoz érve addigra a diákok is lelkileg ráhangolódjanak az ünnepre. Ezért van az adventi idő, amelyet intézetünkben különösképpen is megtartunk, amely események egyik felemelő látványa, amikor a kápolna fényei kialszanak, és a bejáratból felcsillan a gyertyafény, amellyel egy diák, miközben szól az alleluja dallam, meggyújtja az adventi koszorú gyertyáját. Ez a látvány emlékeztet bennünket János evangéliumának a prológusára, amely szerint az Ige, mint világosság jön a sötétségbe, hogy azt kiszorítsa és a befogadóknak életet adjon.

Az adventi koszorú minden egyes gyertyáját külön alkalmi estek keretében gyújtjuk meg. A négy gyertya négy szombati estet foglal magába, amely alkalmakra a környező plébániák egy–egy papját látjuk vendégül, aki igeliturgia keretében lelkesítő beszédet tart. Ádvent első gyertyájának a meggyújtásakor ft. Lukács Arnold, a sándori Boldogságos Szűz Mária plébánia káplánja, a második alkalommal ft. Hajdú László az Avilai Szent Teréz plébánia káplánja, majd ft. Dragan Muharem, kisboszniai plébános, és végül a szabadkai egyházmegye püspöke, msgr. dr. Pénzes János, aki elmélkedése végén minden diáknak, szüleiknek és rokonaiknak kegyelmekben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánt. A püspök úr jókívánságához csatlakozva mi is minden kedves olvasónak

 
Macedónia exarchátusát püspökség rangra emelték Nyomtatás E-mail
2018. december 11. kedd, 09:14

Az 1914-1918-as évek a Nagy Háború néven vésték be magukat az emberi történelembe. Az I. világháború, mint a megjelölés magában is mondja, a világot és annak nagyhatalmait megtépázta. A harcok végével császárságok és nagyhatalmak estek szét és újabbak alakultak meg. Ekkor vált lehetővé, hogy a pánszlávizmus által hirdetett szláv egyesülés valóra váljon. 1918. október 28-án az osztrák Krain tartomány Szlovénia néven elvált, majd a Horvát–Szlavónország a Magyar Királyságtól. 1918. október 29-én az új Szlovénia Horvátországgal közösen megalakította a Szlovén–Horvát–Szerb Államot, amely 1918. december 1-jén egyesült a Szerb Királysággal, s így jött létre a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság. Ekkor jött létre a macedón görögkeleti kormányzóság. Az első püspök Epifanio Scianov volt 1924-ig, amikor is az exarchátus meg lett szüntetve. 2001-ben a Szentszék visszaállította, és Joakim Herbutot nevezte ki püspöknek, aki 2005-ig vezette az egyházmegyét. A görög katolikus egyházmegye vezetését Kiro Stojanov, egykori Paulinista diák, vette át. Folyó hó 2-án, vasárnap ünnepelte a macedón püspökség a 100. évi alapítását és az ez évi önállósulását. Ezen az ünnepi eseményen a környező országok püspökei részt vettek, akik között volt msgr. dr. Pénzes János, a szabadkai egyházmegye püspöke is, akivel a Paulinum rektora msgr. Miocs József atya is elment az egyházmegyék testvéri és együttműködési kapcsolat jele ként.

 
50 éves a Pro Musica Kamarakórus Nyomtatás E-mail
2018. december 11. kedd, 09:06

Az 1968-ban Szabadkán alakult Pro Musica Kamarakórus folyó hó 3–án az ötven évi fennállásának a megünneplése alkalmából a Szabadkai Városháza dísztermében ünnepi koncertet tartott. A rendezvény keretében megemlékeztek a kamarakórus alapítójáról és annak 1999-ig karnagya ként szolgáló Égető Gabriella szabadkai díszpolgárról, aki a szabadkai Zeneiskolában elméleti zenét tanított. A kórus alapítására igényt adott a Zeneiskola 100 éves fennállására rendezett koncert. Az alapításkor 17 tagot számlált, amely szám az évek folyamán a hazánkat és a világot bejárva és díjakat begyűjtve fokozatosan nőtt. Ma 30 állandó tagja van, akik között van intézetünk titkárnője Dulić Ibolya. A jubileumi koncerten mi is jelen voltunk rektorunkkal, Miocs József atyával, aki kezdetek óta támogatta és templomokban hangversenyeket szervezett a kórus számára. A kamarakórus Csikós Krisztina karnagy vezénylésével egyházi és világi műveket adott elő.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 148