Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Torokáldáson voltunk Nyomtatás E-mail
2021. február 19. péntek, 10:18

Szent Balázs is a korai kereszténység azon szentjei közé tartozik, akiknek emlékezete a kultuszban, a névadásban és a népszokásokban figyelemre méltó elevenséggel maradt meg, életükre vonatkozóan azonban alig rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek történetinek tekinthetők. Eredetileg gyógyítással foglalkozott. Nevéhez sok csodás beteggyógyítás fűződik. A hagyomány szerint örmény származású volt, és olyan példamutató keresztény életet élt, hogy Szebaszte hívő népe püspökké választotta. Miután a püspökséget elvállalta, Diocletianus keresztényüldözése miatt egy barlangba vette be magát, s remete életet élt. Madarak hordták neki az élelmet és a vadak sereglettek hozzá. Addig el sem távoztak tőle, míg áldólag rájuk nem tette a kezét. Szent Balázs napján (febr. 3.) két gyertyával adott áldás „torokbetegség és minden más baj” ellen van. Balázst keleten már a 6. században a torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak föl gyógyulásukért. Ezen a napon a szabadkai székesegyházban vettünk részt az esti szentmisén, amelynek keretében torokáldást kaptunk.

Gyuris Bálint

 
Szent Pál ünnepe Nyomtatás E-mail
2021. február 19. péntek, 10:13

Január 25-e a római katolikus naptár szerint Szent Pál apostol ünnepe, akinek a damaszkuszi úton a Krisztussal való találkozásáról és megtéréséről emlékezünk meg, akiből majd a népek apostola lett. Ezen a napon a Szabadkai Egyházmegye búcsúját is ünnepeltük, mert 1968. január 25-én írta alá boldog VI. Pál pápa a Szabadkai Egyházmegye alapító dekrétumát. Ez az ünnepnap számunkra több okból is okot ad az örömre és ünnepelésre. Először is, mert megemlékezünk arról, hogy bármilyen bűnösök is vagyunk, ne veszítsük el a reményt a megbocsátásra. Erre utal valamelyest a „pálfordulás” kifejezés is.  Másodszor az öröm miatt, amit az Egyház érzett Pál megtérésekor a keresztények üldözése után. Harmadszor pedig a csoda miatt, amit Isten vitt végbe. A legnagyobb üldözőjét a leghűségesebb követőjévé tette. Ezen a napon délelőtt a Paulinum káponájában emlékeztünk meg, amelyről már írtunk, és délután ünnepi szentmise lett tartva a szabadkai székesegyházban, amelyet msgr. Slavko Večerin püspök mutatott be. A Paulinum tanulói jelen voltak a püspöki misén, amelyen az asszisztenciát adták.

 

Varga Sámuel

 
Megünnepeltük intézetünk névadóját Nyomtatás E-mail
2021. február 05. péntek, 11:47

Előző számos tudósításunkban beszámoltunk arról, hogy a 2020. tavaszán kialakult világot átfogó váratlan járvány következtében a hétköznapi élet kizökkent a társadalom minden színterén. A kialakult helyzet véget különféle rendeletek léptek érvénybe, amelyek rányomták bélyegüket minden egyes eseményre. A 2020/21-es iskolai tanév lefolyásának módjára, miként az előző esetében, a számos rendeleti változások sok kérdést és kétséget vetettek fel egyaránt a programok további szervezésével kapcsolatban. Ilyen körülmények közepette született a döntés, hogy a Paulinum napját és kápolna búcsúját, ha újabb távoktatást nem rendelnek el, akkor korlátozott körülmények közepette lesz megtartva. A téli szünet után a minisztérium nem rendelte el a kizárólagos online oktatást, így január 25-én megültük intézetünk névadójának, Szent Pálnak ünnepét a kápolnában.

A búcsút korlátozott létszám miatt, az előző évekkel ellentétben, szűkebb körben lett megtartva. Az szentmisét az intézet igazgatója – rektora, msgr. Miocs József vezette. A szentbeszédeket az intézet lelkésze, ft. Marko Forgić  horvát nyelven, és magyar nyelven ft. Tojzán László nevelő, akik Szent Pál életét, annak nehézségeit bemutatva hangoztatták a népek apostolának szavait, hogy az erő a gyengeségben nyilvánul meg, és Isten kegyelme formálta és tette azzá, aki képesé vált minden nehézséget legyőzni. A szentmise végén a diákok alkalmi műsort tartottak, amelynek keretében magyar és horvát nyelven verseltek, valamint hangszereken, többek között citerán, trióban hegedűn, gitáron és klarinéton, továbbá orgona kisérettel szóló éneket adtak elő.

Az ünnepséget jelenlétükkel, időt áldozva meglepték Pásztor István a Vajdasági Képviselőház és a VMSz elnöke, Szakállas Zsolt a tartományi oktatási titkár, Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke, dr. Pásztor Bálint, Kern Imre alpolgármester és dr. Josip Ivanović a Tanítóképző Kar dékánja. Az ünnepség az intézet nagy ebédlőjében szerény társalgással zárult, amelyen az új püspök msgr. Slavko Večerin is részt vett.

 
Karácsonyi – téli szünet a koronavírus alatt Nyomtatás E-mail
2021. február 05. péntek, 11:40

Az idei évben a koronavírus járvány miatt, már novemberben hazaköltöztünk, és egészen december 21-ig online oktatás révén folytattuk tanulmányainkat. Az online oktatás lehetővé tette, az mellett, hogy otthoni környezetben tanultunk, hogy a hajnali miséken rendszeresen részt tudtam venni, és lelkiekben készülni Urunk születésére. Annak ellenére, hogy a Covid-19 vírus még mindig fenyegetést jelent világunkban, hála Istennek, a karácsonyi miséket meg volt szabad tartani. Így a húsvéttal ellentétben karácsony megünneplése majdnem a normális kerékvágásban történhetett meg.

A csantavéri Páduai szent Antal tiszteletére felszentelt templomunkba, a szépen bevált szokásokhoz igazodva, idén is fenyő került, valamint szintén megépítésre került a betlehem, amiből jómagam is kivettem a részem. Amikor befejeződött az éjféli mise, látszott az emberek arcán a megnyugvás, a sóhaj, hogy végre, legalább ezt nem húzta át a vírus.  Meglátogattuk a rokonokat, jókat beszélgettünk és megajándékoztuk egymást. Az óévet családi körben búcsúztattuk, majd az újévet, január 1-én Szűz Mária istenanyaságának és a béke napján Istennek hálát adva és szórakozással töltöttem. A szünet utolsó napjaiban kipihenten és örömmel telve szedtem össze személyes dolgaimat, hiszen tudtam hova megyek és tudtam, hogy egy olyan közösségbe térek vissza, és találkozok újra tagjaival, akikre számítani lehet. Most pedig az iskolapadba visszatérve teljes erőbedobással készülök az előttem álló iskolai időszakban, ugyanis elérkezőnek látszik a négy év utáni érettségi és pályaválasztás.

Huszár Ádám

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 182