Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Szent Ferenc ünnepén Nyomtatás E-mail
2020. október 21. szerda, 11:49

A nyugati keresztény világ első rendalapítója Szent Benedek. A VI. században alapított szemlélődő rend alapítójuk után bencéseknek lettek elnevezve. Hosszú idő után a következő korszakalkotók és meghatározók a koldulórendek voltak. Az első fő ilyen jellegű rend a XIII. században jelent meg, amelyet Assisi Szent Ferenc alapított. A rend alapítójuk után a ferences megnevezést kapta, ezen kívül még ismert megjelölésük a sarutlanok. A római katolikus naptárban október 4-én van Szent Ferenc emléknapja. Életrajzában olvashatjuk, hogy ifjúságát és életmódját a lovagi eszmények, a világi javak és a hírnév szerzés jellemezte. Tehát nem véletlen, hogy az Assisi és Perugia közt dúló háború idején katonaként szolgál, amely számára fogságba eséssel zárult. Itt érzi át és érinti meg bensőjét a múlandóság, aminek következtében szabadulása után figyelme az égiek felé irányul. Hisszük és valljuk, hogy az Egyházat a Szentlélek vezeti, és ez a történelemben meg is nyilvánul. Ilyen megnyilvánulásról van szó Szent Ferenc esetében, aki éppen akkor kapja meg küldetését a San Damiano-templomban misztikus élményben, amikor az Egyház válságot szenved. Hátralevő életét Krisztusnak való teljes önátadás és a kapott küldetés jellemezte: „Ferenc, menj, és javítsd meg omladozó házamat!”, amelyet az Egyházra és a lélek templomára vonatkoztatott. 1226. október 3-án a Porciunkulában hunyt el. Minden rend az alapítójáról különösképpen megemlékezik. Az elmúlt években rendszeresen részt vettünk a szabadkai ferences templomban az esti ünnepi szentmisén, amelynek keretében megemlékeztek Szent Ferenc elhalálozásáról. Idén az ünnepi misén vettünk részt elöljáróinkkal.

 
Látogatásban a Tartományi Titkárságról Nyomtatás E-mail
2020. október 14. szerda, 08:31

Az elmúlt héten iskolánkban látogatást tett a Tartományi Oktatási altitkár. A Tartományi Oktatási felelőssel az iskola igazgatóságnak tagjai beszélgettek az iskola működéséről, főleg a tanmentről és a tantervekről, melyek az iskola működését biztosítják. A titkár helyettes látogatása alkalmával találkozott a tanulókkal is, akik zene számokkal lepték meg a kedves vendéget. A látogatás közös társalgással fejeződött be.

 
Iskolapadban a járvány idején Nyomtatás E-mail
2020. október 14. szerda, 08:29

A koronavírus végett előírt és megkövetelt szabálynak megfelelően a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnáziumban is, mint minden más iskolában, szeptember elsején megkezdődött a 2020/21-es tanév.  Szeptember elsejére beköltöztek a bentlakó tanulók az intézetbe, 2-án viszont megkezdődött a rendes tanítás.  Az épület és a helységek, tantermek, hálószobák, tanulószobák, az ebédlő és minden közösségi termek alapos tisztítás és fertőtlenítés után fogadták a tanulókat. A tanítás, illetve az oktatás a minisztérium által kidolgozott modellek közül egy kicsit másként, de megfelelően és rendesen indult be a tanítás.  Mivel a Paulinum kis tagozatokkal rendelkezik, így könnyebben lehetett tervezni és beindítani az oktatást.  Szeptemberben három héten át, folyamatosan volt tanítás, az utolsó héten viszont a tanulók otthon tanulták a feladott anyagot.  Egy heti takarítás és fertőtlenítés után visszajöttek a diákok és folytatódott a tanítás az előírásoknak megfelelően. Ezúton iskolánk és kollégiumunk köszönetet mond a Szabadkai Önkormányzatnak, hogy biztosított sebészi maszkokat és fertőtlenítő szereket.

 
Gramofonok kiállítása Nyomtatás E-mail
2020. október 14. szerda, 08:18

A gramofon és a lemezek aranykora címmel a Szabadkai Városi Múzeumban kiállítás tekinthető meg. A tárlaton 1854-től időbeli sorrendben voltak megtekinthetők a különféle régi gramofonok, fonográfok és hanglemezek. A kiállításon olvasható rövid történelmi összefoglalókon keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek ezen eszközök létrejöttére és fejlődésére, és miként váltak az ember hétköznapi és kulturális életének mindennapi részévé. A kiállítást rövid séta keretében csoportokban tekintettük meg, amely technológia számunkra bár távoli, mégis egy új korszak meghatározója.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 178