Hírek

Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Az államiság napja Nyomtatás E-mail
2023. március 21. kedd, 12:57

Szerbia államiságának ünnepe február 15-e, ugyanis 1804-ben február 15-én kezdetét vette a szerb felkelés Orašac-on. Ekkor a belgrádi pasalik területén élő szerbek vezetői összegyűltek, és döntést hoztak, amelynek értelmében felkelést szerveznek  törökök ellen. A felkelés vezérévé Đorđe Petrović-Karađorđét választották. 1835-ben szintén február 15-én Kragujevacon volt megtartva a nemzetgyűlés, amelyen a Szerb Fejedelemség első alkotmánya el lett fogadva. A történelem folyamán Szerbiának több alkotmány is volt. A jelenleg érvényben levő alkotmányt 2006-ban hozták meg. Február 15-ét, mint az államiság napját a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság idején is ünnepelték, majd megszüntették. 2001-ben újabb döntés után ismét előírt ünnep lett, amely 2012-től kétnapossá vált, ami azt jelenti, hogy február 15-e mellett 16-a is ünnep. Ezeken a napokon állami rendelet alapján az oktatási és más állami intézményekben munkaszüneti napok voltak.

 
A Schöfft kiállításon Nyomtatás E-mail
2023. március 21. kedd, 12:42

A Szabadkai Városi Múzeum kiállítást rendezett a pesti Schöfft család festőművészek alkotásaiból, amelyen portrék és oltárképek voltak megtekinthetőek a látogatók számára. A kiállítást Dr. Szvoboda D. Gabriella művészettörténész  nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak Schöfft Károlyról van szó, hanem a családtagjairól is, akik gerenrációkon keresztül festőművészeket soroltattak fel.

Ezen festő család a XVIII. század második felétől a XIX. század elejéig a képzőalkotás területén a legismertebbek között voltak számon tartva. A család három festő generációjából az elsők csupán templomi oltárképeket  festettek, míg az utolsó tagok már egyéni megrendelés után a portrékat is megfestették. A Schöfft család Magyarország, Vajdaság, Horvátország és Románia területén tevékenykedett és részesült elismerésben. A festmények stílusa leginkább késői barokk, majd klasszicista és végül  romantikus stílusban  készültek.  A múzeum galériájában számos király, nemes ember, mint Ferenc magyar király és osztrák császár, valamint gróf Széchenyi István  portréja és templomok oltárképei voltak megtekinthetőek. Szabadka városa Schöfft egyik legszebb képével dicsekedhet, a székesegyház Szent Teréz  oltárképével. A tárlat szervezője Dr Papp Korhecz Zsuzsanna volt. A megnyítón többek között jelen volt Msgr. Dr Német László, belgrádi érsek-metropolíta és  Msgr. Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó.

 
Iskolák látogatása Nyomtatás E-mail
2023. március 21. kedd, 12:25

A Szabadkai Egyházmegye Ifjúsága bizottság szervezése révén idén február 15-én megtartották az egyházmegye leendő bérmálkozóinak találkozóját Tóthfaluban. Az összejövetelen 260 nyolcadikos vett részt. Ezen a napon a fiatalok számára számos program lett szervezve, amelyek révén mind kikapcsolódhattak és ismereteiket bővithették a Szabadkai Egyházmegye intézményeit illetően. Ezen a rendezvényen mi is jelen voltunk, és tanárainkkal együtt képviseltük a Paulinum gimnáziumot. Előadások keretében ismertettük a gimnázium oktatási programját és a külön foglalkozások nyújtotta lehetőségeket. Így kedvre derítés képpen és a kapott tudás szemléltetésére hangszerekkel (fuvola és gitár kettős) zenei darabokat adtunk elő. Továbbá élménybeszámolókat mondtunk a kirándulásokról és a mindennapi élményekről. A tóthfalusi találkozó előtt már jártunk más általános iskolákban is, ahol a nyolcadikos diákok számára mutattuk be a Paulinum Gimnáziumot és Szemináriumot (Kollégium). Csorba Ottó tanár úr jóvoltából lehetőség nyílott, hogy idén is eljutottunk a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába és a királyhalmi Petőfi Sándor iskolába. Tóth B. Kornél és Agárdi Brigitta tanárokkal együtt beszéltek a gimnáziumról Huszár Andor és Pozder Damján, majd mint Tóthfaluban Pozder Damján fuvolán és Kontra Antonij gitáron zenéltek. Úgyszintén a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában is lehetőség nyílt az iskola vezetősége részéről, hogy Tojzán László nevelővel beszámolót tartsunk az ottani végzős tanulóknak.

A Paulinum Gimnáziumba fiúk és lányok a kisérettségi megszerzése után tudnak beiratkozni, ahol majd az intézet által átadott és az állam által jóváhagyott újabb megreformált oktatási program szerint lehet középoktatási képzésben részesülni.

Intézetünk szeretettel vár minden érdeklődőt. Előzetes egyeztetés alapján megtekinthető és további információk kaphatók.

Elérhetőségeink: Szabadka, Szent Teréz tér 2, tel.:024/555-340, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Szentségimádás és lelkinap Nyomtatás E-mail
2023. március 21. kedd, 12:13

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium kápolnájában az éves szentségimádási nap január 31-én van. Mint köztudott, a Egyház minden egyházmegyéjében néhány nap kivételével a naptári év folyamán előre meghatározott sorrend szerint minden plébánián, imaházban vagy kápolnában napos szentségimádást tartanak. A monstranciában kihelyezett Oltáriszentség folyamatos, állandó és ünnepélyes imádása minden időben a Krisztus visszajövetelét virrasztva váró hívők alapmagatartása. Az eucharisztikus színek alatt valóságosan jelenlevő egész és teljes Krisztus, az Isten és ember előtti hódolat kifejezi az Úr iránti tiszteletünket, hűségünket és elkötelezettségünket, és végezzük engesztelésül az Eucharisztiát ért bántásokért, közömbösségért.

A Katolikus Egyház Katekizmusa a következőt írja a 1380. pontban: ”Nagyon megfelelő, hogy Krisztus ilyen egyedülálló módon akart Egyháza számára jelenvaló maradni. Mivel ugyanis Krisztus látható alakjában elhagyni készült övéit, nekünk akarta ajándékozni szentségi jelenlétét; mivel arra készült, hogy a kereszten föláldozva önmagát üdvözítsen minket, akarta, hogy emlékünk legyen arról a szeretetről, amellyel Ő "mindvégig" (Jn 13,1), élete elajándékozásáig szeretett minket. Valóban, Ő eucharisztikus jelenlétében közöttünk marad, titokzatos módon, mint az, aki szeretett minket és önmagát adta értünk, és pedig olyan jelek alatt van jelen, melyek ezt a szeretetet kifejezik és közlik: „Az Egyháznak és a világnak nagyon szüksége van az Eucharisztia tiszteletére. A szeretet e szentségében Jézus vár bennünket. Ne sajnáljuk az időt, hogy találkozzunk vele az imádásban, a hittel teljes szemlélődésben, készen a világ bűneinek és jogtalanságainak engesztelésére. Soha ne szűnjön meg a mi imádásunk.”

Intézetünkben a szentségimádás ünnepélyes szentségkitétellel vette kezdetét, majd a nap folyamán a diákok egyéni és közösségi szinten járultak a kihelyezett Szentség elé, amely előtt litániákat, elmélkedéseket tartottak, és rózsafüzért imádkoztak, majd ezt követte a szentmise, amelyet rektorunk vezetett. Ezen a napon az intézet beosztása szerint ugyancsak lelkinap is szokott lenni. Ez alkalommal ddr. Rokay Zoltán nyugalmazott pap, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar egykori professzora tartott előadást a tanulóknak. Egykoron ő maga is e falak között tanult. A diákok számára diákkori élménybeszámolókat mondott, amelyek révén bátorította őket.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 215