Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Szobor szentelés Nyomtatás E-mail
2021. június 28. hétfő, 12:21

A szabadkai városi képviselő-testület 2020. május 28-ai ülési döntése értelmében a város három köztéri bronzszoborral gazdagodik. Az egyik Ivan Antunović néhai szabadkai püspököt, a másik Bíró Károlyt, egykori szabadkai polgármestert és a harmadik I. Péter szerb királyt formázza meg. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István kezdeményezésére lett emeltetve Bíró Károly emlékére a szobor. Az emlékmű leleplezésre folyó hó 4-én, pénteken került sor alkalmi műsor keretében, amelyen mi is jelen voltunk, Pásztor István méltatta Bíró Károly, a második leghosszabb időszakot letöltő polgármester életművét, majd msgr. Miocs József, a Paulinum igazgatója és rektora megáldotta a szobrot. Bíró Károly nevéhez fűződik a szabadkai régi városháza felépítése, illetve a város központjának európai arculata. Ő volt szintén, aki kiépíttetni adta a palicsi gyógyfürdő épületeket is. Elért sikerei ellenére életében nem kapott elismerést, sem anyagi juttatást idős korában, és teljes szegénységben élte élete utolsó éveit. A házát és butórát teljes egészében elkobozták és megsemmisítették. Mindennek ellenére, ami személyes hagyatékából fennmaradt, az a Paulinum Gimnázium tanáriában található ebédlő bútor.

 
Pünkösdi lelkinap Szenttamáson Nyomtatás E-mail
2021. június 28. hétfő, 12:14

A Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület május 22-én, szombaton ifjúsági napot tartott Szenttamáson. Ez alkalomból ft. Mellár József, bánáti egyházmegyés pap tartott előadást. Előadásában kitért a fény és a sötétség fontosságára, és kifejtette, hogy mindkettő fontos az ember életében, hiszen a fény életet ad, a sötétség pedig borús időt, esőt a növényeknek és pihenést az embereknek. A találkozó ifjúsági karizmatikus énekekkel és szentmisével zárult. A misét ft. Zsúnyi Tibor, szenttamási plébános mutatta be. Ezen a rendezvényen a Paulinum két diákja, Ördög Valentin és Ilić Stefan is jelen voltak. Segédkeztek, hozzá járultak energiájukkal és szeretetükkel. A fiatalok a sokaságra való tekintettel ügyeltek a járványügyi helyzetre és betartották a járványügyi feltételeket. A gyerekek szórakoztak, lelkileg megújultak és együtt dicsőítették az Urat.

 
Utolsó csengőszó a negyedik osztályban Nyomtatás E-mail
2021. június 28. hétfő, 12:02

Május 21-én végzős tanulóink számára befejeződött a tanítás, és ezzel középiskolás éveik egyik fontos állomásához értek, a ballagáshoz. Számukra már csak az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák maradtak hátra, amelyek teljesítésével lezárul életük egyik döntő fejezete. A szerény és zártkörű ballagási ünnepségre a nagyobb belterű elsős osztályban került sor. 10 órai kezdettel a tanárok az igazgatóval, msgr. Miocs Józseffel az élen és a többi osztályok diákjaival búcsúztak a negyedikes társaiktól. Az igazgató bevezető szavai után és a Gaudeamus Igitur – ballagók énekét követően beszédek következtek. Először a harmadik osztályos tanulók szóltak az érettségizőkhöz, majd ezt követte a negyedikesek osztályfőnökének, Csorba Ottó tanár beszéde, aki az intézet nevében is szólt, óvó és buzdító szavakat intézett feléjük. Az alsó osztályok diákjai hangszeres zeneszámokkal emelték az örömteli hangulatot és intettek búcsút. Kívánjuk nekik, hogy minél jobb eredménnyel érettségizzenek, hogy az általuk kiválasztott egyetemre sikeresen jussanak be. Foglaljuk őket imáinkba!

 
A béke jelképe Nyomtatás E-mail
2021. június 28. hétfő, 11:59

Szabadkán a ferences templom előtt idén is ki lett helyezve a nagy húsvéti tojás, amelyet 2016-ban a horvátországi Koprivnica és Kőrös megye Turisztikai Társasága Szabadka városának ajándékozott. A tojás Krisztus feltámadását a sírból és az örök életet, vagyis az ember számára az új életet jeleníti meg, az új kezdetet, miszerint lehet másként. Ez a két méter magasságú és másfél méter szélességű tojás, amelyet a naiv festészet képei borítanak, a szeretetet és a békességet szimbolizálja. A magunk mögött tudható időszak, amely különféle negatív élményekkel és lelkülettel töltött el, ezen tojás az ember számára az előtte álló időszakban rejlő új lehetőségekre hivatott emlékeztetni. Ezt a különleges húsvéti tojást városi séta keretében a paulinisták is megtekintették.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 181