Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Temetőlátogatás dr. Czékus tanárunkkal Nyomtatás E-mail
2017. november 20. hétfő, 11:49

Mindenszentek ünnepére és Halottak napjára azt mondhatjuk, hogy nincs olyan ember, aki ne keresné fel hozzátartozói sírját, illetve a temetőt. A paulinisták az utóbbi években ezekre az ünnepekre haza mennek, hogy otthon segítsenek szüleiknek, vagy a plébánosaiknak. A szabadkai temetőket az ünnepek után szokták körül járni vagy valamelyik elöljáróval, vagy egy tanárral. November 3-án dr. Czékus Géza, biológia szakos tanárral az úgynevezett Bajai - úti központi temetőt látogatták meg tanulóink. A tanár úr előbb a temető növényzetéről tartott előadását, majd ezt követően körül vezette a tanulókat és megmutatta Szabadka városának jelentős személyeinek sírját. Megcsodálták a szép kápolnákat, mauzóleumokat és a díszes síremlékeket. Az ünnepekre a temetőt minden esztendőben nagyon szépen feldíszítik, ezért jellemző reá a szó, hogy sírkert. A látogatás alkalmával sem maradt el az ima, amellyel örök nyugodalmat kértünk az Úrtól halottjaink számára.

 
Negyedévi figyelmeztető Nyomtatás E-mail
2017. november 20. hétfő, 11:34

Az oktatási előírásoknak megfelelően minden iskolaév két félévre és két negyedévre oszlik. A tanároknak negyedévenként Tantestületi gyűlést kell tartaniuk a megszabott munkahetek és munkanapok után. Minden középiskolában szeptember elején kezdődik a tanítás és október végén, illetve november elején két hónapi munka után Tantestületi gyűlést kell tartani. Iskolánkban november 4-én tartották meg tanáraink a gyűlést. Két hónap nem hosszú időszak, de ahhoz elegendő, hogy a tanárok mérlegelni tudják a megkezdett munkát és az elért eredményeket. Az első gyűlés figyelmeztető jellegű a diákok és tanárok részére. A tanárokat a megfelelő előadásokra, a tanulókat a jobb tanulásra serkenti. A negyedévi gyűlésen a felmérésen kívül igazgatónk újabb utasításokat adott a tanároknak a tanításról és a tantervvel kapcsolatban, melyeket az Oktatási Titkárság utasításra mondott el.

 
Szent Demeter ünnepén Nyomtatás E-mail
2017. november 09. csütörtök, 10:55

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium elsősorban a Szabadkai Egyházmegye részére nyílt meg, de az alapszabályzatban már úgy van bejegyezve, hogy a többi vajdasági egyházmegyék jelöltjei is befogadhatók. Ez kezdettől fogva így van egészen napjainkig. Az intézet 55 éven át így működik folyamatosan. Az intézet vezetősége és tanulói minden egyes szomszédos egyházmegyével kapcsolatban állnak, és időközben ünnepségeken, rendezvényeken, találkozókon együtt vannak a szomszédos hívekkel. A Szerémségi Püspökség védőszentje szent Demeter, római vértanú. A püspökség székhelye Sremska Mitrovica (Szávaszentdemeter). Itt minden esztendőben október 26-án megemlékeznek szent Demeterről, az egyházmegye patrónusáról. Az ünnepi misét és a szentbeszédet msgr. Stanislav Hočevar, metropolita – érsek tartotta, akivel együtt miséztek a vendég püspökök és a papság.  Az ünnepségen részt vett rektorunk és képviselőink, a Paulinumban tanuló szerémségi szeminaristákkal együtt.

 
Zenei hitvallásaink - Koncert Nyomtatás E-mail
2017. november 09. csütörtök, 10:49

Október 22-én, vasárnap egy rendkívüli zenei eseményen vettünk részt a Szent Teréz székesegyházban. A magyarországi Lutheránia énekkar, a Budapesti Vonósok és  neves szólisták előadták J. S. Bach h-moll miséjét. Bach református létére egyháza számára írta műveit. Egyedüli katolikus miséje a h-moll mise, melyet II. Frigyes herceg rendelésére szerzett. A reformáció 500 éves jubileuma emlékére került sor a h-moll mise előadására Zenei hitvallásaink elnevezéssel. A hangversenyt az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház szervezte. Köszöntő beszédet mondott Dolinszky Gábor püspökhelyettes, ünnepi beszédet viszont dr. Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke.” J. S. Bach a h-moll misébe beleszőte azt a tudását, amelyet az egyetlen örök Isten megismeréséből nyert. A misében az örök fogalom állandóan jelen van, közöttünk van”, ezt mondta beszédében a püspök. A mise előadásával az ének és zenekar bejárta a Kárpátmedence tíz városát, így került sor a szabadkai előadásra is. Az énekkar vezetője Botvay Károly volt. Szoprán szólót énekelt Szemere Zita, altot Bakos Kornélia, tenort Komáromi Márton és basszus szólót Kovács István. A hangverseny dr. Kamp Salamon, Kossuth-díjas karnagy vezényelte.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 121