Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Ima a keresztények egységéért Nyomtatás E-mail
2023. március 17. péntek, 12:56

A történelem folyamán Krisztus Egyházát különféle belső és külső romboló események tépázták, aminek következtében közösségek váltak ki. Egy közös útra való visszatérés szellemében, miként Megváltónk imádkozta: „hogy egyek legyenek!”, ezen szándéktól vezérelve 1908-tól Paul Wattson, aki egykoron katolikus hitre tért episzkopális lelkész volt, indította el az évenként visszatérő imaszándékot. A II. vatikáni zsinaton is ezen mozgalom jelentősége elismerésre került, amelyet megerősített az 1964-ben kihirdetett, az ökumenéről szóló zsinati határozat, az Unitatis redintegratio. Idén január 18-án kezdetét vette a keresztény világ számára az ökumenikus imahét. A keresztények világ szerte egy héten keresztül közös és egyéni alkalmi imamozgalmakon és eseményeken gyűltek össze. Mi is minden este összegyűltünk az intézet kápolnájában, és a keresztények egységéért imádkoztunk.

 
Iskolanap és búcsú a Paulinumban Nyomtatás E-mail
2023. március 17. péntek, 12:06

Az egyház január 25-én emlékezik Szent Pál apostol megtérésének jeles napjára. A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium védőszentjének és névadójának tiszteletére ugyancsak ezen a napon ünnepli az iskolanapot, továbbá a kápolna búcsúját. Az 1962/63-as tanévben alapított intézmény, rendhagyó módon, ezúttal is ünnepi szentmisével tette emlékezetessé fenállásának  60. évfordulóját. A Paulinum kápolnájában az ünnepi szentmisét a tavaly kinevezett, egykori paulinista diák, dr. Német László SVD érsek-metropolita mutatta be a szabadkai egyházmegye kormányzójával, msgr. Fazekas Ferenccel és msgr. Miocs Józseffel, az intézet rektorával. A kápolnában összegyűlt ünneplő tömeget diákok, szülők, tanárok és világi vezetők alkották. A rektor az ünnepség elején elmondta, hogy ez a nap a Paulinum diákjainak ünnepe, ilyenkor Szent Pál közbenjárását kérik, hogy segítse a tanulói, nevelői, tanári munkát végzőket.

Msgr. Dr. Német László belgrádi érseka következőket nyilatkozta: „Számomra nagyon meghatározó volt, hogy itt kaphattam egy általános műveltséget, amely a latin nyelvtől a humán tudományokig mindent magába foglalt. Az ember ebben az intézményben megtanult viselkedni, el tudta mélyíteni hitét és a barátságokat. Az itt töltött idő nagy kihívás volt, de visszagondolva, kaptam egy olyan alapot, amelyre a későbbiekben nagyon jól lehetett építeni.”

A szertartás végén a tanulók szavalataiból,  zenei válogátásából összeállított alkalmi műsor következett. A diákok zeneszámokkal, versekkel és szóló énekkel ünnepelték a Paulinum 60 éves fennállását.

Miocs József, az iskola rektora köszöntőjében háláját fejezte ki az iskola jótevőinek, közöttük elsősorban Pásztor Istvánnak a Tartományi Képviselöház elnökének, aki hivatali teendői véget nem lehetett jelen, azonban levélben fejezte ki jókívánságait az intézmény évfordulójára, amelyet a következő számban közölni fogunk.

A közéleti méltóságok közül tiszteletét tette: dr. Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár, Fremond Árpád, a MNT elnöke, Balogh György konzul a szabadkai főkonzulátus képviselőjeként, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke, Kern Imre, Szabadka városának alpolgármestere és Josip Ivanović, a MTTK dékánja, aki évtizedek óta a Paulinum tanára is.

Dr. Pásztor Bálint a szabadkai és újvidéki RTv-nek a következő nyilatkozatott adta: „Szabadkának három gimnáziuma van:  Svetozar  Marković Gimnázium, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, valamint a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium. Utóbbi 60 éves múltra tekint vissza, és jelentősége túlmutat a város határain, hiszen Vajdaság minden szegletéből iratkoznak ide a katolikus szellemben tanulni vágyók, és akik a papi hivatásra készülnek fel. A város részéről igyekezünk miden támogatást megadni, hogy itt olyan színvonalas oktatásban legyen részük a fiataloknak, mint ami jellemezte ennek az intézménynek a munkáját az elmúlt 60 évben.“

Az ünnepségen jelen voltak még más közéleti és civil szervezetek képviselői, iskolaigazgatók, jótevők, a Pualinum jelenlegi és egykori tanárai, papok, volt paulinisták, továbbá szülők, vendégek és hívek. Az ünnepség fogadással és társalgással zárult a Paulinum nagy termében.

 
Téli szünet Nyomtatás E-mail
2023. március 17. péntek, 12:01

Egy jól ismerős hang ütötte meg füleimet, amelyre viszont most hirtelen kaptam fel fejemet. Jóllehet hangját nap mint nap hallottam, amely olykor bosszantónak tűnt, máskor pedig éppenséggel szorult helyzetemből mentet ki. Azonban ekkor hangját már érdekfeszítően vártam, nem csoda, hogy meghallván számtalan alkalommal már felcsendülő csengését, most, mint régi jó barátot, mosollyal üdvözöltem. Elérkezett egy újabb félév vége, egy újabb kalandokkal és élményekkel megtöltendő szünet.

Derűsen és izgalomtól fűtve tértünk haza december 23-án én és társaim, ahol kit a külföldről hazatérő családtagok fogadtak vagy éppenséggel a külföldi munka miatt a csonka család. Már nagyban folyt a karácsonyi ünnepre való készülődés, hiszen már csak két nap volt hátra. Mit sem tétovázva vetettem magam be a sürgés-forgásba. Felállítottuk az örök életet szimbolizáló zöld karácsonyfát, és feltűztük csúcsára a betlehemi csillagot. Elérkezett a várt ünnep, Megváltónk születésének emlékezete.

Idén ismét elmaradt a fehér karácsony, de ez mit sem csorbított a kedven. A család együtt volt, és ez így volt jó. Az ünnep hozott össze bennünket. A karácsonyi mise felelevenítette az emlékeket, amikor még egy-két évvel ezelőtt én is a betlehemes kis csapat tagja ként köszöntöttem karácsonyt. Jó érzés volt tudni, hogy még van ki. Majd az egyik ünnep után következett a másik. Elérkezett az év vége, szilveszter ünnepe. Mint egy hangyaboly, úgy pezsgett az élet. Egymás után kerültek asztalra a hagyományos óévet búcsúztató étkek sorai és a szerencsét megigéző újévi finomságok. S egyszercsak egy dörrenés, majd robbanások százai hallatszódtak, és hulló-cikázó fények, villanások világították meg az eget. Új év, új lehetőségek? Visszatérve ismét az iskolapadba meg van a lehetőség.

 
Megtekintettük a Karácsonyi Vásárt Nyomtatás E-mail
2023. március 14. kedd, 13:59

A keresztény világ december 25-én ünnepli Jézus Krisztus születését. A történelmet megváltoztató esemény emlékezetére nagy készülődésben áll a világ. Ezt jelzik a világ városaiban kigyulladó karácsonyi díszek, a főtereken felállított karácsonyfák és betlehemek. E készülődés jegyében a világ számtalan országában, a Bécsben több mint hét évszázada megtartott első karácsonyi vásár példájára, azóta már meghonosodott hagyományként karácsonyi vásárt tartanak. Szabadkán a főterén tartják a karácsonyi vásárt, amely a pravoszláv újévig tart. A látogatók a téren kialakított pultokon a kézművesek és iparos művészek portékái tekinthetők és vásárolhatók meg. A néptől zsibongó hely emlékeztet arra a helyre és időre, amikor a Megváltó megszületett, ám ez alkalommal nem számkivetetten áll, hanem a vásár központjában lelhető fel a felállított betlehem, amely ismételten emlékeztet bennünket, hogy bármekkora is legyen a hangzavar Ő akkor is jelen van és vár ránk.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 206