Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Szentségimádási nap a Paulinumban Nyomtatás E-mail
2021. február 19. péntek, 10:26

Január 31-e a Szabadkai egyházmegyében az a nap, amikor a Paulinum kápolnájában egész napos szentségimást kell tartani. Az eddigi évekhez hasonlóan megtartottuk a szentségimádási napot, bár a vírushelyzet miatt, akár csak az iskolanapot, szerény körülmények között és családias hangulatban töltöttük el.

Miért is jó szentségimádáson részt venni, illetve, a plébániáknak is szentségimádást tartani? A választ talán a legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy ilyenkor a híveknek lehetőségük van találkozni és beszélni Istennel egy sokkal egyedibb és csodálatosabb módon. Otthonainkban is elmondjuk az imákat, fohászkodunk a Jóistenhez, ám ekkor nem látjuk Őt. A szentségimádás alkalmával nyugodtan le tudunk ülni a templom meghittségében, csendjében és nyugalmában, a világ bajaitól, gondjaitól és forgatagából elszakadva odafordulhatunk a kenyér színében jelenlevő Krisztushoz. Elmondhatjuk neki minden gondunkat, örömeinket, és a legtöbbször fontos kérdésekre kaphatunk választ, ha elég figyelmet tudunk fordítani azokra az apró jelekre, amikkel Isten tudatni akarja válaszát.

Mi is egész nap betérhettünk és betértünk kápolnánkba, ahol nyugodtan és Istennel elmélkedve feltöltődtünk lelkileg.

Huszár Ádám

 
Gyertyaszentelés kápolnánkban Nyomtatás E-mail
2021. február 19. péntek, 10:22

Február 2-án van az Egyház számára egy jelentős ünnep. Ezen a napon van Gyertyaszentelő Boldogasszony, amelyen arról emlékezünk meg, hogy Jézus Krisztust negyven nappal a születése után Szűz Mária bemutatta a Jeruzsálemi templomban. A zsidó vallási törvények értelmében a szülők áldozatot mutattak be, ugyanis az elsőszülött gyermeket Istennek kellett felajánlani. Az evangélium elbeszélése szerint a templomnál voltak Anna és Simeon, akinek Isten azt mondta, hogy addig fog élni ameddig meg nem látja az Üdvözítőt. Simeon Jézust látván dicsőítette az Istent, és úgy hívta a gyermeket, hogy a „Világ világossága”. Innen ered egy jelentős szokás a gyertyaszentelés.

Jézus bemutatását már a 4. században is a megünnepelték, csak ekkor február 14-én, mert a karácsonyt január 6-án ünnepelték. Attól kezdve, hogy Jézus Krisztus születésének napját december 25-ére tették, így Jézus bemutatását február 2-án kezdték ünnepelni.

Róma a 7. században fogadta el a liturgikus napot Simeon és Jézus találkozásának tiszteletére: Hypapante (találkozás). A 10. századtól nyugaton a liturgikus könyvek Mária tisztulását emelték ki, így erről nevezték el az ünnepet: Purification. Majd 1960 óta a Keleti Egyház hagyománya nyomán ismét az Úr ünnepeként, Urunk bemutatásaként tartják számon. A Paulinumban megünnepeltük Gyertyaszentelő Boldogasszonyt, amely keretében rektorunk gyertyát szentelt.

 
Torokáldáson voltunk Nyomtatás E-mail
2021. február 19. péntek, 10:18

Szent Balázs is a korai kereszténység azon szentjei közé tartozik, akiknek emlékezete a kultuszban, a névadásban és a népszokásokban figyelemre méltó elevenséggel maradt meg, életükre vonatkozóan azonban alig rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek történetinek tekinthetők. Eredetileg gyógyítással foglalkozott. Nevéhez sok csodás beteggyógyítás fűződik. A hagyomány szerint örmény származású volt, és olyan példamutató keresztény életet élt, hogy Szebaszte hívő népe püspökké választotta. Miután a püspökséget elvállalta, Diocletianus keresztényüldözése miatt egy barlangba vette be magát, s remete életet élt. Madarak hordták neki az élelmet és a vadak sereglettek hozzá. Addig el sem távoztak tőle, míg áldólag rájuk nem tette a kezét. Szent Balázs napján (febr. 3.) két gyertyával adott áldás „torokbetegség és minden más baj” ellen van. Balázst keleten már a 6. században a torokbaj ellen védő szentként tisztelték, s gyertyát ajánlottak föl gyógyulásukért. Ezen a napon a szabadkai székesegyházban vettünk részt az esti szentmisén, amelynek keretében torokáldást kaptunk.

Gyuris Bálint

 
Szent Pál ünnepe Nyomtatás E-mail
2021. február 19. péntek, 10:13

Január 25-e a római katolikus naptár szerint Szent Pál apostol ünnepe, akinek a damaszkuszi úton a Krisztussal való találkozásáról és megtéréséről emlékezünk meg, akiből majd a népek apostola lett. Ezen a napon a Szabadkai Egyházmegye búcsúját is ünnepeltük, mert 1968. január 25-én írta alá boldog VI. Pál pápa a Szabadkai Egyházmegye alapító dekrétumát. Ez az ünnepnap számunkra több okból is okot ad az örömre és ünnepelésre. Először is, mert megemlékezünk arról, hogy bármilyen bűnösök is vagyunk, ne veszítsük el a reményt a megbocsátásra. Erre utal valamelyest a „pálfordulás” kifejezés is.  Másodszor az öröm miatt, amit az Egyház érzett Pál megtérésekor a keresztények üldözése után. Harmadszor pedig a csoda miatt, amit Isten vitt végbe. A legnagyobb üldözőjét a leghűségesebb követőjévé tette. Ezen a napon délelőtt a Paulinum káponájában emlékeztünk meg, amelyről már írtunk, és délután ünnepi szentmise lett tartva a szabadkai székesegyházban, amelyet msgr. Slavko Večerin püspök mutatott be. A Paulinum tanulói jelen voltak a püspöki misén, amelyen az asszisztenciát adták.

 

Varga Sámuel

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

11. oldal / 185