Dátum

Link

Home Híreink
Hírek
Proštenje u Paulinumu Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 12:09

U subotičkom sjemeništu «Paulinum» 25. siječnja svečano je proslavljena svetkovina Obraćenja sv. Pavla apostola, zaštitnika gimnazije i sjemeništa. Svečanu sv. Misu predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Orlando Antonini u zajedništvu s mjesnim biskupom mons. Ivanom Penzešom, rektorom sjemeništa mons. Josipom Miočem, novim tajnikom apostolske nuncijature mons. Jose Nogueirom, poglavarima i drugim svećenicima. Prigodnu homiliju izrekao je biskup domaćin na hrvatskom i mađarskom jeziku. Nuncij se nazočnima obratio na kraju mise, kada je dodijelio ugledno vatikansko priznanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ dvojici dugogodišnjih i zaslužnih profesora gimnazije Paulinum, dr. Josipu Ivanoviću, profesoru filozofije i sociologije, te dr. Cékus Gézi, profesoru biologije. Papinski blagoslov uslijedio je na samom kraju mise, nakon koje je bilo svečano primanje za visoke uzvanike. Uz sjemeništarce u ovom slavlju sudjelovali su profesori Biskupijske klasične gimnazije, dobročinitelji sjemeništa, predstavnici različitih fondacija, direktori srednjih škola, roditelji sjemeništaraca i vjernici grada Subotice. Svojom nazočnošću slavlje su uzveličali generalna konzulica Republike Hrvatske mr. Ljerka Alajbeg, dogradonačelnik g. Pero Horvacki, iz pokrajinske vlade g. Imre Kern, iz samouprave Subotice tajnici za obrazovanje i kulturu g. Slobodan Čampreg i g. Franjo Horvat, te inspektorica subotičkih srednjih škola Irena Nyilas.

 
Πάντα ῥεῖ… Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 12:04

Sve prolazi, sve se mijenja… rekao bi mudri grčki filozof Heraklit iz Efeza. Protekla je još jedna godina, a već smo smjelo zakoračili u novu 2011. Školsko zvono označilo je početak drugog 'poluvremena', te smo nakon dulje zimske pauze ponovno zauzeli svoje pozicije u razredima. Još jedno kratko vrijeme bit će aktualno pitanje: „hej, kako je bilo doma?“, a onda će prepričavanje dogodovština zamijeniti školske 'brige'. Novo vrijeme pred nas stavlja i nove izazove; stranice koje treba pročitati, zadatke koje treba riješiti, gradivo koje treba svladati… No, nije to povod da se obeshrabrim, već mi može biti poticaj da s još većom energijom i marljivošću prionem na posao. Jedino što je izvjesno jest da ću uspjeti ukoliko budem dao sve od sebe. Kao zajednica gimnazijalaca, želimo svim školskim kolegama i 'suborcima' uspješan početak drugog polugodišta i mnogo izvojevanih pobjeda. Sve nas pratio Božji blagoslov!

 
Sjemenišno prvenstvo u stolnom tenisu Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 11:58

Spretna ruka, brzo oko, gipki korak, vrhunska koncentracija bili su odlučujući faktori za osvajanje titule prvaka kupa u stolnom tenisu. Konkurencija je bila nemilosrdna, ali to nije spriječilo ovogodišnjeg prvaka Stevana Terbeca, učenika II. razreda popeti se na tron najboljeg stolnotenisača. Drugo mjesto osvojio je maturant Molnár Szipán Péter, a treće mjesto, prošlogodišnji prvak Erik Sztefánovity. Napeti finalni meč pratili su svi učenici i odgojitelji. Nakon meča uručene su im prigodne nagrade.

 
Završetak obnove zgrade 'Paulinuma' Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 11:48

Tko prođe pokraj sjemeništa i gimnazije 'Paulinum' ne može ne zamijetiti novi sjaj kojim je zablistala netom obnovljena zgrada. Osim što je kompletno završena izolacija i uređena fasada, promijenjeni su i prozori. Radove je financirao Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a radove je izvelo poduzeće „Yumol“ iz Subotice.

U petak, 26. studenog, u prostorijama škole, održana je 'primopredaja' zgrade. Svečanom činu nazočili su subotički biskup mons. dr. Ivan Pénzes, predsjednik skupštine Vojvodine Sándor Egeresi, zatim István Pásztor, pokrajinski tajnik za privredu, dr. Zoltán Jeges, pokrajinski tajnik za obrazovanje, Imre Kern, zamjenik direktora za kapitalne investicije, Franjo Horvat, povjerenik za društvene djelatnosti grada Subotice, Livia Jó Horti, savjetnica za obrazovanje pri nacionalnom vijeću, te István Nagy, direktor poduzeća „Yumol“. Ujedno su bili prisutni predstavnici ostalih gradskih institucija, profesori, učenici te mediji.

Nakon prigodnog programa učenika klasične gimnazije i nekoliko govora uglednih gostiju, zamjenik direktora za kapitalne investicije, Imre Kern, i ravnatelj gimnazije mons. Josip Mioč postavili su ploču na ulaz zgrade, kojoj je ispisano čijim sredstvima je zgrada obnovljena. Nakon svečanog čina, prijem je završen svečanim ručkom u zgradi Augustinianuma.

 
<< Első < Előző 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Következő > Utolsó >>

110. oldal / 114