Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home Híreink
Hírek
Kako preživjeti školski život? Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 12. hétfő, 11:42

Postoje načini koji ti mogu pomoći da škola bude ne tako velika briga, odnosno da ti vrijeme provedeno ondje prođe što prije i ugodnije.

Prijateljstvo. Prijatelji i 'divani' pod malim odmorom mogu osvježiti cijeli dan. Nemoj biti vuk samotnjak, već pokušaj pronaći nekoga tko ima slične interese, s kime te povezuje isti jezik. Samo nemoj odustati i odvojiti se.

Domaća zadaća. Jednostavno – napravi je! Sigurno ćeš reći: 'Bla, bla, bla... Ništa novo, svi gnjave s tim!' No, stvar je u tome što želiš – da to bude tek manja gnjavaža ili još veća gnjavaža? Ako je ne napraviš, velike su šanse da će postati još veća gnjavaža. Stoga se usredotoči, odvoji vrijeme za domaću zadaću i napravi je.

Učitelji. Strogi, malo manje strogi ili pak blagi. Kako bilo, pokušaj ih prihvatiti kao svoje prijatelje, a ne kao neprijatelje. Imaš li dobar argument, uđi u raspravu s njima. Imaš li kakav školski problem, razgovaraj s nekim od učitelja, možda će ti uspjeti pomoći. Sjeti se – kucajte i otvorit će vam se. Također, nije se dobro dodvoravati učiteljima. Dodvoravanje osjete i učitelji i drugi učenici i to nitko ne voli.

Koncentracija. Za vrijeme nastave budi koncentriran. Slušaj što se priča, piši zabilješke, prepisuj s ploče. Tvoj je mozak u jednom od najaktivnijih razdoblja u životu i lako pamti, samo ako ga malo potakneš. Dobra koncentracija u školi znači manje muke i učenja kod kuće. I bolje ocjene, dakako!

Budi aktivan. Nemoj samo sjediti i s oba lakta nasloniti se na klupu te čekati da vrijeme prođe. A ovako vrijeme zaista jako sporo prolazi! Mnogo je bolje biti aktivan. Slušati što se događa u razredu, slušati učitelje, ponuditi se za brisanje ploče i ostale sitne usluge.

 

I najvažniji savjet poznatog đaka, sv. Tome Akvinskog: „Zalijevaj molitvom, osvjetljavaj Euharistijom, i duša će procvjetati a mozgić spoznavati!

 
Život na raskrižju Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 12. hétfő, 11:39

Čovjek se svakodnevno nalazi pred mogućnošću izbora za koja možemo kazati da su mala životna raskrižja. Čim se probudi može odabrati: ustati i raditi ili ležati i ljenčariti? Jedno od takvih životnih raskrižja jest odabir zvanja koji stoji pred mladima po završetku osnovnog, a onda – još važnije – srednjoškolskog obrazovanja. Gledamo li kršćanski, zvanje jest dijalog. Za svakoga pojedinačno Bog je spremio „mapu“ na kojoj je ucrtan put k osobnoj sreći. Na čovjeku je hoće li pristati na taj Božji plan. Zato je pitanje izbora zvanja vezano uz pitanje smisla života.

Ove godine, naša zajednica obogaćena je novom subraćom, koja će svoje mladenačke dane provesti u Paulinumu. To su: Cseszkó Péter, Kiss Szilárd, Kocsis József, Rudinski Bogdan, Stipančević Zoran, Hoc Zdenko, Hoc Ladislav, Paul Oszkár, Stojanov Filip i Rácz Szabó Krisztián. Njihov život je sada na raskrižju puteva. Odlučili su se za velik i smion korak. No, nisu sami. Uz njih je zajednica sjemeništaraca, uz njih su odgojitelji i profesori, uz njih je podrška i molitva naših vjernika. Neka ima ovaj novi početak ne bude pretežak. Želimo im ustrajnost i uspjeh na tom putu!

 
Od kolijevke pa do groba… Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 12. hétfő, 11:29

…najljepše je đačko doba, glasi stara narodna krilatica. Stariji je prihvaćaju s odobravanjem, a mi mlađi… Ok, dalo bi se o tome raspravljati J Svakako, voljeni mjesec svih školaraca – rujan, ponovno je okupio svoje đake i smjestio ih u školske klupe. Nakon tri mjeseca odmora zidovi 'Paulinuma' ponovno su ispunjeni žamorom učenika. Svečanom misom, koju su predvodili odgojitelji sjemeništa, označili smo novi početak školske godine. Nakon mise ravnatelj gimnazije, mons. Josip Mioč, uputio je pozdravnu riječ svim prisutnima te predstavio profesorski zbor i nove učenike. Zaželio je svima plodnu i uspješnu školsku godinu, potaknuvši učenike da daju sve od sebe i iskoriste dragocjeno vrijeme svoga obrazovanja.

 
GoToVa jOš jEdNa šKoLsKa gOdInA Nyomtatás E-mail
2011. június 14. kedd, 09:43

Sa sjetom na licu, nostalgijom u srcu, suzom u oku dočekali smo kraj ove školske godine… Hahaha, skoro smo vas prevarili Laughing Ima li veće radosti za jednog učenika nego uspješno priveden kraj škole?! Radujemo se ljetnom feriju, ali nismo od onih koji bi rado uzvikivali „zbogom školo, nisam te ni volo“. Volimo mi školu (ok, u umjerenim količinama, nećemo pretjerivati), ali sad nam baš paše 3 mjeseca odmora. Nakon (više-manje) naporna rada tijekom godine, dobro će doći malo opuštanja. U zajedništvu s poglavarima, profesorima, roditeljima i djelatnicima škole, svečanom svetom misom, 7. lipnja, zahvalili smo Bogu za proteklu godinu. Uručene su i nagrade dvojici najboljih učenika: László Hajdu, III. razred i Tomislavu Vojniću, I. razred. Ovih dana najstariji učenici naše gimnazije polažu ispit zrelosti, maturu. Ovo su njihovi zadnji trenuci boravka u Paulinumu. Želimo im uspješno polaganje, i sretnu budućnost. Neka ih prati Božji blagoslov! Hvala im za lijepe dane provedene s nama! Svim čitateljima naše stranice želimo ugodan odmor i vidimo se u rujnu Cool

 
<< Első < Előző 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Következő > Utolsó >>

158. oldal / 166