Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Dan duhovnih zvanja Nyomtatás E-mail
2011. május 16. hétfő, 10:50

Na nedjelju Dobroga Pastira slavi se Dan duhovnih zvanja i to je nakon proštenja drugi najvažniji dan u Paulinumu. Možemo slobodno reći – to je naš dan, dan onih koji u sebi osjećaju klicu duhovnoga zvanja i žele je još više razviti. Toga dana se posebno pripremamo jer svake godine nastojimo našim kolegama, roditeljima, prijateljima, dobročiniteljima i svima ostalima prirediti jedan mali program sa svetom misom. Tako smo i ove godine, 15. svibnja, priredili glazbenu meditaciju na kojoj su sudjelovali pjevači, svirači i recitatori sjemeništa Paulinum. Uvodnu riječ uputio je rektor mons. Josip Mioč, koji je u zajedništvu sa sjemenišnim odgojiteljima predvodio svetu misu. O svom životnom putu i pozivu posvjedočili su Dalibor Boldiš i Davin Kohanec, učenici IV. razreda. Želja nam je bila potaknuti prisutne na molitvu za duhovna zvanja te zamoliti za daljnju podršku našoj zajednici koja živi od dobrote vjernika i dobročinitelja.

 
Snimljen najnoviji CD sjemenišnog zbora Nyomtatás E-mail
2011. május 16. hétfő, 10:43

Sjemenišni zbor Schola cantorum Paulinum ovih je dana bio naročito aktivan. S profesionalnim snimateljskim studijom "Audio Solutions" snimljene su vokalne i orguljske skladbe, čiji su izvođači učenici Paulinuma. Kako nam je ovo jedno veliko i značajno iskustvo, željeli bismo ga podijeliti s vama. Kada uskoro budete uživali u gregorijanskim i višeglasnim skladbama, te ugodnom zvuku malih baroknih orgulja sjemenišne kapele, sjetite se da iza svega toga stoje sati i sati napornih vježbi i proba. Nije bilo nimalo lagano, ali nosila nas je ljubav prema glazbi i svijest da ćemo maksimalno iskoristiti naše talente. Za naše svakodnevne vokalne 'treninge' bio je zadužen prefekt Dragan Muharem, a na samim nastupima zborom je ravnao rektor mons. Josip Mioč, profesor glazbe. CD je sniman u sjemenišnoj kapeli, a snimanje je trajalo tri dana. Moramo priznati da nije bilo nimalo jednostavno stati pred mikrofon. Koncentracija je morala biti maksimalna, mjesta za greške nije smjelo biti. No to nas je još više potaklo dati sve od sebe i sad zadovoljstvom možemo reći da nam se trud isplatio. Kako se bliži 50. obljetnica postojanja Paulinuma, željeli smo ovim projektom dati doprinos ovom značajnom jubileju. Nadamo se da ćemo i na vas prenijeti onu ljepotu harmonije, koju smo nastojali snimiti na CD.

 
Sudjelovanje na Sajmu obrazovanja Nyomtatás E-mail
2011. május 16. hétfő, 10:39

U fiskulturnoj dvorani srednje škole „Ivan Sarić“ u Subotici održan je dvodnevni Sajam obrazovanja 19. i 20. travnja. Cilj Sajma je povećati opću razinu informiranosti učenika i roditelja o obrazovnim ponudama koje postoje u srednjim, višim školama i fakultetima u Subotici i da se učenici konkretnije upoznaju sa svijetom rada i zanimanja u cilju lakšeg i kvalitetnijeg izbora budućeg profesionalnog poziva. Među mnogobrojnim srednjim školama Subotice, kako i prijašnjih tako i ove godine, predstavila se i Klasična biskupijska gimnazija Paulinum. Kako se živi, što se uči, što je potrebno za upis i mnogobrojne druge informacije u vezi škole mogle su se saznati iz prve ruke od učenika koji su 'čuvali' štand Paulinuma. Podijeljene su brošure, razmijenjena iskustva, ostvarena su nova poznanstva koja će pomoći mnogima da se zainteresiraju za klasičnu gimnaziju.

 
Međunarodni susret ravnatelja klasičnih gimnazija Nyomtatás E-mail
2011. április 07. csütörtök, 10:51

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, od 1. do 3. travnja, održan je Međunarodni susret ravnatelja klasičnih gimnazija, koji je okupio predstavnike klasičnih gimnazija iz BiH, te susjednih Hrvatske i Srbije. Skupu su prisustvovali gosti iz Zagreba, Požege, Slavonskog Broda, Osijeka, Rijeke i Splita, te Visokog kao jedine klasične gimnazije u Bosni. Na susretu su bili i ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije 'Paulinum' mons. Josip Mioč u pratnji prefekta vlč. Dragana Muharema.

Nazočne uzvanike dočekao je i pozdravio fra Zvonko Miličić, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Budući da su nam slični programi i način rada, kao što je njegovanje grčke i rimske kulture, jezika i civilizacije i klasične izobrazbe, ovo je prilika da razmijenimo mišljenje. Ovaj susret je nama bitan jer smo jedina klasična gimnazija u BiH, a od 2007. imamo otvorena odjeljenja sa vanjskim đacima, rekao je fra Miličić.

Prvi dan susreta započeo je predavanjem fra Mirka Jozića, profesora na sarajevskoj Teologiji. Predavač je govorio o klasičnom odgoju nekada, te poteškoćama i izazovima s kojima se susreće u današnjem obrazovanju. Klasični odgoj utoliko je potreban danas jer ne samo da nastoji učeniku prenijeti informacije i znanje, već štoviše, nastoji ga formirati i osposobiti za kreposti.

Učesnici su se tijekom susreta upoznali s Franjevačkom provincijom Bosnom Srebrenom, koja je i osnivač Klasične gimnazije u Visokom. Posjetili su samostane u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Fojnici, rizničare kulturnog blaga, Franjevačku teologiju u Nedžarićima, te lokalitet Mile u Arnautovićima, krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva.

 
<< Első < Előző 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 Következő > Utolsó >>

174. oldal / 181