Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Zimske radosti Nyomtatás E-mail
2011. február 24. csütörtök, 14:11

Iako smo već na vratima trećeg mjeseca, zima ni malo ne popušta. Snijeg je ponovno obukao Suboticu u bijelo. Prigoda je to za zimske radosti, pa nam čak ni čišćenje snijega s vremena na vrijeme ne pada teško. Evo na slici možete uočiti vrijedne pojedince iz I. i III. razreda kako s alatom u ruci prkose debelom snježnom pokrivaču. Samo nek' pada… Bolje ga je sad čistit nego ljeti! Zamisli da u ljeto moraš po najvećoj vrućini čistit snijeg…

 
Papinsko priznanje profesorima Paulinuma Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 12:14

Dvojica profesora Klasične biskupijske gimnazije Paulinum dobila su ugledno papinsko priznanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu). Ovo priznanje najvišeg je ranga kojeg Papa podjeljuje laicima koji su svojim životom i radom dali velik doprinos Crkvi. Prof. dr. Josip Ivanović, profesor filozofije i sociologije, te prof. dr. Czékus Géza, profesor biologije već 25 godina predano rade u gimnaziji Paulinum. Iako su angažirani i u drugim znanstvenim i obrazovnim institucijama, gajili su posebnu ljubav i pažnju prema Paulinumu, gdje su odgajali mnoge generacije učenika koji su kasnije postali svećenici ili laici vjerni Crkvi. Papinsko priznanje „Pro ecclesia et Pontifice“ potpisao je papa Benedikt XVI. a proslijedio ga je apostolskom nunciju u Beogradu, mons. Orlandu Antoniniju, koji ga je na blagdan Obraćenja sv. Pavla i dan Paulinuma svečano uručio profesorima.

 
Proštenje u Paulinumu Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 12:09

U subotičkom sjemeništu «Paulinum» 25. siječnja svečano je proslavljena svetkovina Obraćenja sv. Pavla apostola, zaštitnika gimnazije i sjemeništa. Svečanu sv. Misu predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Orlando Antonini u zajedništvu s mjesnim biskupom mons. Ivanom Penzešom, rektorom sjemeništa mons. Josipom Miočem, novim tajnikom apostolske nuncijature mons. Jose Nogueirom, poglavarima i drugim svećenicima. Prigodnu homiliju izrekao je biskup domaćin na hrvatskom i mađarskom jeziku. Nuncij se nazočnima obratio na kraju mise, kada je dodijelio ugledno vatikansko priznanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ dvojici dugogodišnjih i zaslužnih profesora gimnazije Paulinum, dr. Josipu Ivanoviću, profesoru filozofije i sociologije, te dr. Cékus Gézi, profesoru biologije. Papinski blagoslov uslijedio je na samom kraju mise, nakon koje je bilo svečano primanje za visoke uzvanike. Uz sjemeništarce u ovom slavlju sudjelovali su profesori Biskupijske klasične gimnazije, dobročinitelji sjemeništa, predstavnici različitih fondacija, direktori srednjih škola, roditelji sjemeništaraca i vjernici grada Subotice. Svojom nazočnošću slavlje su uzveličali generalna konzulica Republike Hrvatske mr. Ljerka Alajbeg, dogradonačelnik g. Pero Horvacki, iz pokrajinske vlade g. Imre Kern, iz samouprave Subotice tajnici za obrazovanje i kulturu g. Slobodan Čampreg i g. Franjo Horvat, te inspektorica subotičkih srednjih škola Irena Nyilas.

 
Πάντα ῥεῖ… Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 12:04

Sve prolazi, sve se mijenja… rekao bi mudri grčki filozof Heraklit iz Efeza. Protekla je još jedna godina, a već smo smjelo zakoračili u novu 2011. Školsko zvono označilo je početak drugog 'poluvremena', te smo nakon dulje zimske pauze ponovno zauzeli svoje pozicije u razredima. Još jedno kratko vrijeme bit će aktualno pitanje: „hej, kako je bilo doma?“, a onda će prepričavanje dogodovština zamijeniti školske 'brige'. Novo vrijeme pred nas stavlja i nove izazove; stranice koje treba pročitati, zadatke koje treba riješiti, gradivo koje treba svladati… No, nije to povod da se obeshrabrim, već mi može biti poticaj da s još većom energijom i marljivošću prionem na posao. Jedino što je izvjesno jest da ću uspjeti ukoliko budem dao sve od sebe. Kao zajednica gimnazijalaca, želimo svim školskim kolegama i 'suborcima' uspješan početak drugog polugodišta i mnogo izvojevanih pobjeda. Sve nas pratio Božji blagoslov!

 
<< Első < Előző 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 Következő > Utolsó >>

176. oldal / 181