Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Tölgyesi Magdolna ajándéka Nyomtatás E-mail
2012. június 26. kedd, 10:25

 

Minden oktatási intézmény kisebb vagy nagyobb könyvtárral rendelkezik. Egészen természetes, hogy így van ez a Paulinum Szemináriummal és Gimnáziummal is. Amikor jelenlegi igazgatónk és rektorunk átvette az iskola vezetését, akkor a Paulinum könyvtára csak 1700 állománnyal rendelkezett. Könyvtárunk ma több mint 10000 könyvet számlál és állandóan bővül. Nem régen Topolyáról Tölgyesi Magdolnától telefonhívást kaptunk, hogy könyvcsomaggal szeretné megajándékozni a Paulinum könyvtárát. Kisbuszunkkal elmentünk a könyvekért, az ajándékért, amely kötelező olvasmányokból, nyelvtani könyvekből, lelki könyvekből és lexikonokból állt. Amit kaptunk, az mind használható és alkalmazható a mai oktatási rendszerben. Ezért, nagyon örülünk az ajándéknak és hálásan köszönjük az adományozónak. Isten fizesse meg érte.

 

 
Tanévzáró szentmise a Paulinumban Nyomtatás E-mail
2012. június 26. kedd, 08:42

Míg május hónapot általában a ballagások havának, júniust viszont a tanévzárás hónapjának is szokták nevezni. Szinte kivétel nélkül ilyenkor kerülnek megrendezésre a különböző tanévzáró rendezvények és ünnepségek. Paulinum Gimnázium és Szemináriumban június 6-án, szerdán, a hazautazás napján, adtunk hálát ünnepi szentmise keretében az elmúlt tanévért. A szentmisét Ft. Dr. Fehér Tivadar atya vezette Ft. Muharem Dragan prefektus valamint Msgr. Marko Forgić lelkésszel, amelyen a növendéken kívül szép számban megjelentek a tanárok, a szülők és a rokonok, valamint az intézmény munkatársai és jótevői. Tivadar atya szentbeszédében kiemelte, hogy a hálaadás elsősorban Istennek szól, aki minden jónak és kegyelemnek forrása. Továbbá köszönet és hála illeti azokat is, akik számunkra a tanév során értékeket mutattak fel, valamint tudást adtak át, hogy ezáltal szellemi és lelki értelemben is gazdagodhassunk. A hálaadás nem más mint visszatekintés, amikor mérlegeljük, hogy mi volt jó, mi segített minket formálódásunkban.

Ft. Muharem Dragan prefektus a szeminárium elöljárósága és tanári kara nevében Hoc Ladislav harmadikos és Vojnić Mijatov Tomislav másodikos növendékeinknek az egész évben tanúsított szorgalmas munkáért és kimagasló eredményért egy-egy könyvet adott át. A szentmise után, az érettségizőket kivéve, örömmel a szívünkben mindnyájan haza indultunk a nyári szünetre.

 


 
Etno házban és mini állatkertben jártunk Nyomtatás E-mail
2012. június 25. hétfő, 11:32

 

Szabadidőnket a rekreáció mellett igyekszünk tanulási célokra is felhasználni. Ezért az ún. „nagy sétákat” tanulmányi utaknak is nevezhetjük. Kikapcsolódás és séta közben tapasztalatokat szerzünk, és mindez tudásunk bővítésére szolgál. Az elmúlt szombaton egy valóban élményes délutánunk volt. Ugyanis a ludasi Fogadó házban, az egykori Gulyás csárdában, és a mellette kialakított mini állatkertben jártunk. A létesítmény egy kis állatkertből, halastóból, játszótérből, panzióból és egy étteremből áll, utóbbi a mangalica- és strucc-specialitásairól híres. Az étterem mögött egy egzotikus vízinövényekkel, csobogóval, szökőkúttal ellátott tavacska található, valamint az említett mini állatkertben mintegy hetven fajta madár- és jószágfajta található. Látható itt többek között emu, szarvas, szamár, indiai tehén, póniló, vaddisznó, mangalica, sas, mindemellett létesítettek egy struccfarmot is. Megérkezésünkkor megtekintettük magát a fogadót és az állatkertet, majd ezután a vendéglő tulajdonosa egy üdítővel vendégelt meg minket. A további szabadidőnkben alkalmunk volt még alaposabban körülnézni, sétálni, egy kicsit kikapcsolódni, pihenni a szabadban és ebben a szép környezetben. Elmondhatjuk, hogy valóban egy tartalmas és élményekkel teli délutánt tölthettünk el Ludason, amely nemcsak ismereteink bővítését, hanem a kikapcsolódást is szolgálta.

 

A skopjei püspök látogatása

Msgr. Dr. Stojanov Kiro skopjei római katolikus püspök és a macedón görög katolikusok apostoli egzarhja látogatást tett a Paulinumban. Msgr. Stojanov, miután Horvátország legnagyobb kegyhelyén, Maria Bistricán, ahol a horvátországi Tűzoltó Egyesületeknek tartotta szentmisét és szentbeszédet, útközben hazafelé meglátogatta egykori iskoláját és nevelőintézetét, a Paulinumot.

Kiro püspök úr nemcsak hivatalból szokta meglátogatni a Paulinumot, hiszen minden esztendőben van valaki a macedón egyházból nálunk, hanem elsősorban hálából látogat el hozzánk, mert amint ő maga is mondja: jó alapokat kapott a további tanulásához és jó nevelést. Msgr. Stojanov miután bejött intézetünkbe, meglátogatta elöljáróinkat, utána viszont elbeszélgetett úgy az elöljárókkal, mint a szeminaristákkal.

 

 
Egykori paulinista újmisés áldásában részesültünk Nyomtatás E-mail
2012. június 25. hétfő, 10:16

 

A Paulinum régi szokása, hogy amikor egy volt szeminaristánk és tanulónk befejezi tanulmányait és pap lesz belőle, akkor ellátogat a régi Alma mater otthonába és kiosztja újmisés áldását. Az elmúlt hét szerda estéje emlékezetes marad számunkra. Ezen a napon vendégünk volt egykori diákunk, Ft. Tapolcsányi Emanuel, aki a nagybecskereki egyházmegye papja és jelenleg a nagykikindai plébánián teljeseít kápláni szolgálatot. A délutáni órákat velünk töltötte, az esti szentmisét viszont értünk mutatta be. Szentbeszédében kitért a Paulinumban eltöltött éveire, a sok szép élményre és az iskolában eltöltött napjaira és tapasztalataira. Bátorított bennünket a kitartásra és az áldozathozatalra, mert - amint mondotta - ezek nélkül nincs célba érés. Örülünk annak, hogy Emanuel atya hozzánk jött, és hogy ezt a szerda délutánt velünk töltötte. Kívánjuk, hogy élete további útját is vezérelje a jó Isten, akinek szolgálatába állt.

 

 

 
<< Első < Előző 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Következő > Utolsó >>

182. oldal / 196