Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Život na raskrižju Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 12. hétfő, 11:39

Čovjek se svakodnevno nalazi pred mogućnošću izbora za koja možemo kazati da su mala životna raskrižja. Čim se probudi može odabrati: ustati i raditi ili ležati i ljenčariti? Jedno od takvih životnih raskrižja jest odabir zvanja koji stoji pred mladima po završetku osnovnog, a onda – još važnije – srednjoškolskog obrazovanja. Gledamo li kršćanski, zvanje jest dijalog. Za svakoga pojedinačno Bog je spremio „mapu“ na kojoj je ucrtan put k osobnoj sreći. Na čovjeku je hoće li pristati na taj Božji plan. Zato je pitanje izbora zvanja vezano uz pitanje smisla života.

Ove godine, naša zajednica obogaćena je novom subraćom, koja će svoje mladenačke dane provesti u Paulinumu. To su: Cseszkó Péter, Kiss Szilárd, Kocsis József, Rudinski Bogdan, Stipančević Zoran, Hoc Zdenko, Hoc Ladislav, Paul Oszkár, Stojanov Filip i Rácz Szabó Krisztián. Njihov život je sada na raskrižju puteva. Odlučili su se za velik i smion korak. No, nisu sami. Uz njih je zajednica sjemeništaraca, uz njih su odgojitelji i profesori, uz njih je podrška i molitva naših vjernika. Neka ima ovaj novi početak ne bude pretežak. Želimo im ustrajnost i uspjeh na tom putu!

 
Od kolijevke pa do groba… Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 12. hétfő, 11:29

…najljepše je đačko doba, glasi stara narodna krilatica. Stariji je prihvaćaju s odobravanjem, a mi mlađi… Ok, dalo bi se o tome raspravljati J Svakako, voljeni mjesec svih školaraca – rujan, ponovno je okupio svoje đake i smjestio ih u školske klupe. Nakon tri mjeseca odmora zidovi 'Paulinuma' ponovno su ispunjeni žamorom učenika. Svečanom misom, koju su predvodili odgojitelji sjemeništa, označili smo novi početak školske godine. Nakon mise ravnatelj gimnazije, mons. Josip Mioč, uputio je pozdravnu riječ svim prisutnima te predstavio profesorski zbor i nove učenike. Zaželio je svima plodnu i uspješnu školsku godinu, potaknuvši učenike da daju sve od sebe i iskoriste dragocjeno vrijeme svoga obrazovanja.

 
GoToVa jOš jEdNa šKoLsKa gOdInA Nyomtatás E-mail
2011. június 14. kedd, 09:43

Sa sjetom na licu, nostalgijom u srcu, suzom u oku dočekali smo kraj ove školske godine… Hahaha, skoro smo vas prevarili Laughing Ima li veće radosti za jednog učenika nego uspješno priveden kraj škole?! Radujemo se ljetnom feriju, ali nismo od onih koji bi rado uzvikivali „zbogom školo, nisam te ni volo“. Volimo mi školu (ok, u umjerenim količinama, nećemo pretjerivati), ali sad nam baš paše 3 mjeseca odmora. Nakon (više-manje) naporna rada tijekom godine, dobro će doći malo opuštanja. U zajedništvu s poglavarima, profesorima, roditeljima i djelatnicima škole, svečanom svetom misom, 7. lipnja, zahvalili smo Bogu za proteklu godinu. Uručene su i nagrade dvojici najboljih učenika: László Hajdu, III. razred i Tomislavu Vojniću, I. razred. Ovih dana najstariji učenici naše gimnazije polažu ispit zrelosti, maturu. Ovo su njihovi zadnji trenuci boravka u Paulinumu. Želimo im uspješno polaganje, i sretnu budućnost. Neka ih prati Božji blagoslov! Hvala im za lijepe dane provedene s nama! Svim čitateljima naše stranice želimo ugodan odmor i vidimo se u rujnu Cool

 
Posjet drevnom gradu Iloku Nyomtatás E-mail
2011. június 14. kedd, 09:40

Stari kraljevski grad Ilok, smješten uz obalu Dunava, na samom istoku Hrvatske, bio je cilj našeg jednodnevnog posjeta, u srijedu 1. lipnja. U prijepodnevnim satima stigli smo u Ilok, i prvo što nam je bilo u planu posjetiti, bio je, naravno, velebni franjevački samostan i crkva sv. Ivana Kapistrana. Najprije smo slavili svetu misu, koju je predvodio naš rektor, a zatim smo u pratnji domaćina, fra Oktavijana, pogledali samostan i bili upoznati s likom sv. Ivana Kapistrana i poviješću Iloka. Nakon toga 'preuzela' nas je gospođa Blaženka Gazafi, iz gradskog poglavarstva, koja nas je povela u gradski muzej. Imali smo tamo prigodu pratiti povijest grada od antičkih vremena pa sve do suvremenog doba. Biti u Iloku, a ne otići u vinske podrume, skoro je kao da niste ni bili tamo. Tako smo zavirili u ogromne podzemne, hladne prostorije s velikim bačvama za vino. Nakon ručka obišli smo vidikovac na Principovcu i prošetali obalom Dunava. U povratku smo zastali u Šidu, gdje nas je primio i ugostio grkokatolički župnik vlč. Mihajlo Režak, čiji je sjemeništarac maturant Paulinuma. Okrjepljeni večerom, zahvalili smo se domaćinima i pošli natrag za Suboticu. Put je doduše bio malo dulji, zbog blokade putova, ali smo ipak sretno stigli, umorni, ali puni dojmova.

 
<< Első < Előző 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Következő > Utolsó >>

188. oldal / 196