Dátum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home Híreink
Hírek
Međunarodni susret ravnatelja klasičnih gimnazija Nyomtatás E-mail
2011. április 07. csütörtök, 10:51

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, od 1. do 3. travnja, održan je Međunarodni susret ravnatelja klasičnih gimnazija, koji je okupio predstavnike klasičnih gimnazija iz BiH, te susjednih Hrvatske i Srbije. Skupu su prisustvovali gosti iz Zagreba, Požege, Slavonskog Broda, Osijeka, Rijeke i Splita, te Visokog kao jedine klasične gimnazije u Bosni. Na susretu su bili i ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije 'Paulinum' mons. Josip Mioč u pratnji prefekta vlč. Dragana Muharema.

Nazočne uzvanike dočekao je i pozdravio fra Zvonko Miličić, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Budući da su nam slični programi i način rada, kao što je njegovanje grčke i rimske kulture, jezika i civilizacije i klasične izobrazbe, ovo je prilika da razmijenimo mišljenje. Ovaj susret je nama bitan jer smo jedina klasična gimnazija u BiH, a od 2007. imamo otvorena odjeljenja sa vanjskim đacima, rekao je fra Miličić.

Prvi dan susreta započeo je predavanjem fra Mirka Jozića, profesora na sarajevskoj Teologiji. Predavač je govorio o klasičnom odgoju nekada, te poteškoćama i izazovima s kojima se susreće u današnjem obrazovanju. Klasični odgoj utoliko je potreban danas jer ne samo da nastoji učeniku prenijeti informacije i znanje, već štoviše, nastoji ga formirati i osposobiti za kreposti.

Učesnici su se tijekom susreta upoznali s Franjevačkom provincijom Bosnom Srebrenom, koja je i osnivač Klasične gimnazije u Visokom. Posjetili su samostane u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Fojnici, rizničare kulturnog blaga, Franjevačku teologiju u Nedžarićima, te lokalitet Mile u Arnautovićima, krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva.

 
Čestitka Rektoru za imendan Nyomtatás E-mail
2011. március 23. szerda, 00:04

O sv. Josipu, zaručniku Marijinu, izrečeno je i napisano vjerojatno puno više riječi nego li ih je on sam za svoga života izgovorio. Mnogi ga nazivaju šutljivim svecem. No, sv. Josip nije morao mnogo govoriti; njegova djela najviše progovaraju o njemu. Nije imao nimalo lagan niti jednostavan život. Božji plan da skrbi i brine o Isusu i Mariji morao je prihvatiti s poniznošću. Njegova tiha prisutnost u povijesti spasenja svjedoči nam o čovjeku visokih moralnih kvaliteta i duboke vjere u Božju providnost. U ovoj Godini obitelji, predstavljen nam je kao uzor i podrška, kao čovjek čiju karizmu treba nasljedovati, napose u našim obiteljima.

 

Poštovani oče Rektore

 

U predvečerju velike svetkovine sv. Josipa. Vašega zaštitnika, kao zajednica učenika i sjemeništaraca gimnazije Paulinum okupili smo se da Vam iskažemo srdačnu čestitku povodom Vašega imendana. Uzor i primjer života sv. Josipa doista mogu nadahnuti svakog čovjeka, a vjerujemo da se mnoge karakteristike ovog velikog sveca mogu ocrtati i na Vašem životnom putu. Goleme snage i napor koji ulažete u rad i život ove institucije svjedoče tomu. Mi, koji smo ovdje prisutni, svjedoci smo velike obnove naše škole koja se događa zadnjih godina. Trebalo je doista hrabrosti i pouzdanja u Gospodina da se započne s jednim ovakvim projektom. Veliki put je prijeđen, zgrada je doista zablistala novim sjajem, a sve to zahvaljujući Vašim marljivim i ustrajnim nastojanjima. Pred Vas se stavlja još jedan veliki zadatak, a to je uvesti ovu instituciju u slavlje pedesete obljetnice postojanja. U neprekinutom pedesetogodišnjem životu ove škole, Vi ste svojim dugogodišnjim radom i prisustvom dali neprocjenjivi obol ovoj instituciji, a ono što je još važnije, utjecali ste na odgoj i obrazovanje mnoštva generacija koje su prošle kroz ovu školu.

Sv. Josip je bio čuvar nazaretske obitelji a Vi ste već dugo godina predani skrbnik i upravitelj ove institucije. U ime svih prisutnih učenika želimo Vam još jednom iskazati naše srdačne čestitke i zahvalnost. Želimo Vam ponajprije dobro zdravlje i snagu za svakodnevni rad. Želimo Vam puno strpljivosti i ustrajnosti u odgoju nas prisutnih i budućih generacija. Neka Vas na tom putu prati i čuva zagovor Vašeg nebeskog zaštitnika sv. Josipa! Živjeli!

 
Spomeni se da si prah… Nyomtatás E-mail
2011. március 13. vasárnap, 13:17

Nakon veselih poklada i karnevalskog raspoloženja slijedi snažan kontrast – Pepelnica: poziv na pokoru, post i križ od pepela. Pepeo se od starine smatra znakom prolaznosti. Ali pepeo je i vatrom pročišćeni zemljani materijal i stoga slika čišćenja i uskrsnuća.

Ove korizme često će nas zapitati: čega si se odrekao? No kada sumiramo mnoge odgovore doći ćemo do zaključka da se tu uglavnom radi o odricanju od onih stvarni bez kojih bi i inače čovjek mogao. Je li u tome smisao korizme? Ne bi li bilo bolje manje govoriti o korizmenom odricanju a više o korizmenim nastojanjima? Nastojati popraviti sebe, svoj odnos prema Bogu i svoj odnos prema svakom čovjeku. To je, dakako, puno teže nego suzdržavati se od banalnosti.

Korizmena atmosfera prisutna je i u Paulinumu. Trudimo se oko nastojanja da u što većoj skrovitosti, poniznosti i ljubavi iskoristimo ovo vrijeme. Kako? Kroz pobožnosti križnoga puta, svakodnevnu svetu misu, razmatranja, sabraniju molitvu i post. Nastojimo 'stišati' dosadašnju viku, galamu, zabavu, i 'pojačati' nutarnju tišinu i odnos s Bogom. Neka svima vama, dragi čitatelji, na dobro dođe ovo sveto vrijeme, te na donese obilat plod za naš život i život kojemu stremimo.

 
Predsjednik Skupštine APV primio direktora Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ Nyomtatás E-mail
2011. március 12. szombat, 22:48

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Sándor Egeresi primio je 10. ožujka ravnatelja Biskupijske klasične gimnazije i rektora Sjemeništa „Paulinum“ u Subotici, msgr. Józsefa Miocsa. Miocs je tom prigodom obavijestio predsjednika Egeresija o aktivnostima gimnazije i zahvalio za potporu i pomoć koja je posredstvom Fonda za kapitalne investicije pružena za obnovu zgrade škole.
Gimnazija, koja iduće godine slavi 50 godina neprekidnog rada, je dvojezična muška srednja škola klasičnog smjera, otvorena za sve učenike, u kojoj su svoje obrazovanje stekli mnogi vjeroučitelji, profesori, doktori, pravnici, novinari, diplomati i drugi.
Po akreditaciji, koju je dobila od Vlade AP Vojvodine, potpuno je izjednačena s ostalim srednjim školama. Svrha obrazovanja je razvijanje intelektualne širine s naglaskom na kršćanskim vrijednostima. Svršeni đaci gimnazije vrlo uspješno nastavljaju svoje visokoškolsko obrazovanje.
Tom je prigodom gospodin Miocs pozvao sve one koji su zainteresirani za povijest, klasične i ostale jezike i njegovanje kršćanskih vrijednosti, da se upišu u ovu gimnaziju.
Predsjednik Egeresi je izrazio zadovoljstvo uspjesima „Paulinuma“ i dao svoju potporu daljnjem radu i planovima institucije.

www.suboticadanas.info

 
<< Első < Előző 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Következő > Utolsó >>

190. oldal / 196