Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

 

 

Home
Vijesti


Susret u kolegij „Emaus” Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:22

Oci salezijanci iz Slovenske provincije godine l965. preuzeli su župu Mužlju u zrenjaninskoj administraturi. Ova župa je bila jedna od najbrojnijih i najaktivnijih u biskupiji, a svećenika je bilo sve manje, radi ratnih i poratnih prilika. Zato je tadašnji upravitelj administrature povjerio župu redovnicima. Od početka su redovnici organizirali osim župskih dušobrižničkih djelatnosti, razne duhovne i kulturne aktivnosti. Salezijanskom redu je naglasak na odgajanju mladih. Uvidjevši potrebe, godine 1995. prihvatili su nekoliko siromašnih učenika u župu, koji su pohađali škole u gradu. Ideja se proširila na internat, i godine 2002. je otvoren kolegij pod nazivom „Emaus“. Tijekom vremena kolegij je proširen i obnovljen a prije godinu dana dobio je veliku dvoranu za tijelesni odgoj. U ovoj dvorani se priređuju razni susreti, takmičenja i sportske discipline. „Paulinum“ kao jedina katolička škola ima dobre odnose sa vodstvom kolegija i od vremena na vrijeme učenici odlaze na susret u Mužlji. U prošlom mjesecu posjetili smo kolegij, imali smo susret i nogometno takmičenje sa tamošnjim mladima. Prilikom posjete ravnatelj kolegija o. Stojan Kalapiš  pokazao nam je zgradu, govorio o životu i radu u kući, a zatim smo sa nekoliko grupa odigrali nogometnu utakmicu.

 
Nove sportske patike Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:18

Među mladima razne sportske discipline uvijek su bile omiljele.  To vrijedi i za učenike Paulinuma. Paulinci imaju prilike prije svega unutar kuće da se bave sportskim aktivnostima, a zatim  i na drugim  terenima, dvoranama u gradu  ili u nekoj školi. Među ovim aktivnostima najradije se igra nogomet. Igra se po grupama međusobno, odnosno takmiče se sa učenicima drugih škola. Za dobru igru potrebne su odgovarajuće sportske patike. Ministarstvo prosvjete ubraja tjelesni odgoj među važne školske predmete. Da se discipline dobro izvode, potrebne su dobre patike. U tom smislu smo nedavno dobili od Ministarstva prosvjete  i od Ministarstva pravde ureda za vjerske zajednice  sportsku opremu i nove sportske patike.

 
Posjet Radić kapele Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:15

Sat povijesti umjetnosti u gimnaziji „Paulinum”  ne održava se samo u školskim prostorijama, nego profesor odvede učenike i na izložbe, galerije, stilske kuće, crkve i mauzoleje da bi učenici na licu mjesta doživjeli stvarnost  umjetničkog stvaranja.  Nedavno smo posjetili pravoslavno groblje gdje se nalazi  spomenik ratnim žrtvama i Radić kapela. Spomenik je postavljen svim onim vojnicima, koji su stradali za vrijeme II. svejtskog rata.  Kapela Radić je podignuta 1868.godine, koju je dao izgraditi Marija Radić u spomen svoga muža Dušana Radića. Kapela je izvana u stilu klasicizma, a unutrašnjost u baroknom stilu. Ova kapela je još poznata, kao kapela starokatolika, jer tu se održava  po nekada starokatolička liturgija.

 
Dan sjećanja i blagoslov vitraža za poginule Ispis E-mail
Srijeda, 20 Studeni 2019 10:10

U mjesecu listopadu u cijeloj Pokrajini održane su sjećanja i komemoracije  za poginule i nevine žrtve godine 1944.Među nevinim žrtvama bili su i brojni svećenici, redovnici i redovnice. 27. listopada  u župnoj crkvi  Kelebija  služena je sveta misa za žrtve rata i za nevine poginule prije 75. godina, koji su bez  suđenja pogubljeni, ubijeni. Nakon sv.mise, koja je bila prikazana za pogubljene, posvećeni su i vitraži, koji su postavljeni u čast ocima  franjevcima, također žrtvama jednog nepravednog režima. Novosadski franjevci , o.Krizostom i o. Krištof , pošto nisu napustili samostan, nego su ostali sa svojim vjernicima, odnešeni su sa ostalim žrtvama preko Dunava i tamo su ih pogubili. Kelebijska crkva je ukrašena sa raznim vitražima svetaca i mučenika, a sada su još postavljeni novi sa pogubljenim ocima franjevcima. Dvojezičnu svetu misu i propovijed  održao je mons. Jožef Mioč, rektor „Paulinuma”, sa njim je misio još vlč. Laszlo Tojzan. Pod sv. Misom pjevao je zbor Pro musica  i mjesni Dječji zbor. Zbor Pro musica i komorni orkestar izveo je latinsku misu Paula Conrada Wuschinga pod vodstvom vlč. Csabe Pasko. Dječji zbor je pjevao duhovne šansone, a na orguljama  je pjesme pratio Mr. Kornel Vizin. Uz mnoštvo vjernika, na misi su bili još rođaci pokojnika, jeruzalemski vitezi i učenici „Paulinuma”.

 
Na obredu preminuća sv.Franje Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Listopad 2019 11:04

Sveti Franjo Asiški spada među najpopularnijih svetaca u katoličkom svijetu. Ne štuju ga samo redovnici franjevci, nego i vjernici po župama. Dan sv. Franje je 4. listopad,  ali slavlje počinje već 3. listopada u predvečerju dana sveca. Na predvečerju se služi obred preminuća sv. Franje. To je spomen večer, kada je sv. Franjo preminuo u okružju svoje braće, koji su se molili za blaženi odlazak sa ovoga svijeta njihovog osnivača.

U predvečerju preminuća se slavi prema ustaljenom redu obred preminuća i u subotičkoj franjevačkoj crkvi. Paulinci svake godine sudjeluju toga dana  na misi i na obredu preminuća. Ove godine sv. misu je predslavio gvardijan samostana vlč. Zdenko Gruber, koji je ujedno propovijedao na hrvatskom jeziku, a na mađarskom jeziku govorio je vlč.mr. Szilard Balcsak, župnik Male Gospe  u Subotici. Nakon svete mise svi su se okupili oko oltara sv.Franje, pjevajući psalam 142, kojeg su braća franjevci pjevali prilikom preminuća sv. Franje.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 11 od 94