Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Vijesti


Dani Liberana u Paderbornu Ispis E-mail
Utorak, 17 Rujan 2019 12:52

Padernborska nadbiskupija je jedna od najstarijih biskupija u svijetu. Počeci sežu za „Karolinsko vrijeme”. U Paderbornu su se susreli Karlo veliki i papa Lav III. Cilj susreta je bio učvrstiti jedinstvo i šireje kršćanstva. Biskup Baduard je također želio učvrstiti svoju Crkvu, te je tražio od Ludviga Pobožnog relikvije jednog sveca. Molba biskupa je bila uslišana i Ludvig je poslao iz Franačke iz Le Mansa kosti sv.Liberana. Dvije biskupije, Le Mansa i Paderborna su skolpile „Savez ljubavi,bratsva i mira” To traje do danas tj. više od 1200 godina. Na uspomenu za taj značajni događaj paderbornska, sada nadbiskupija i metropolija priređuje svake godine Dane Sv. Liberana sa Danima Ckrvama u svijetu. Za tu proslavu nadbiskupija zove svake godine biskupe i druge goste iz Europskih biskupija, odnosno iz drugih biskupija svijeta. Na ovogodišnjoj proslavi Dana Sv.Liberana i Dana Crkve u svijetu, pozvan je bio  od nadbiskupa Mons.Hansa Josefa Beckera i od odgovornog biskupa za Crkve u svijetu i za Misije, Mons.Matthias Koeniga  naš ravnatelj Mons.Jožef Mioč.

 
Postani i Ti dio zajednice Paulinuma! Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:12

Završavaš osmi razred i pitaš se što ćeš dalje? Aktivan si u župi i osjećaš klicu Božijeg poziva? Želiš stjecati znanje iz mnogih zanimljivih predmeta? Dođi i postani dio zajednice Paulinuma! Ukoliko si zainteresiran, svoju odluku kaži svećniku ili vjeroučitelju i oni će ti pomoći. U dogovoru sa Upravom gimnzije i sjemeništa Paulinum, možeš doći pogledati zgradu, prostorije, školski program, dnevni red i pitati što god te interesira.

Paulinum je zgrada u kojoj su smješteni internat i škola. Škola je registrirana kao Biskupijska klasična gimnazija. Predmeti su isti kao i  u drugim gimnazijama, osim što je veći naglasak na klasičnim jezicima, vjeronauku i povijesti. Nakon položene mature, može se upisati bilo koji fakultet, napose filozofsko – teološki. Osim što Paulinum nudi intelektualnu formaciju, velik je naglasak i na duhovnoj formaciji. To znači, da Paulinum poučava i odgaja i jedina je takva katolička institucija na našim prostorima.

Sve detaljne informacije glede upisa i potrebnih dokumenata možeš pitati putem

Telefona ili  faksa: +381 (0)24 555- 340,  zatim e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Sve što te zanima možeš naći i na web stranici : www.paulinum.edu.rs

Budi hrabar i odlučan! Radujemo se Tvome dolasku!

 


 
Te Deum i matura Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 12:01

8. lipnja su zadnji put zazvonila zvona za učenike prvog, drugog i trećeg razreda „Paulinuma“. Isti dan smo imali i Te Deum, misu zahvalnicu za proteklu školsku godinu. Svetu misu je predvodio ravnatelj gimnazije sa koncelebriranjem odgojitelja. U kapeli sjemeništa osim učenika bili su prisutni profesorski zbor, roditelji učenika i neki gosti.   Nakon oduševljene pjesme Tebe Boga hvalimo, slijedio je kratki program, koji je bio sastavljen od recitacije, sviranja i pjevanja. U ime učenika zahvalne riječi su izgovorili učenici trećeg razreda Erik Terenji i Tamás Kiss.

Pedesetčetvrta generacija Biskupijske klasične gimnazije „Paulinum“ oprostila se 13. lipnja od srednjoškolskog obrazovanja u ljetnom roku ove školske godine. Nakon pismenih i usmenih ispita slijedio je svečani završetak i proglašenje mature. Ravnatelj je proglasio uspjehe maturanata, a zatim je razrednik prof. Marijan Kujundžić ohrabrio učenike za daljnji studij. U ime maturanata govorili su Stefan Palifrov i András Hegedűs. Proglašenje mature je završen sa zajedničkom fotografijom i agapeom u blagovaonici „Paulinuma“.

 
Bili smo u Kaloči (Mađarska) Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:53

Na poziv nadbiskupa i metropolite dr. Balázsa Bábel, krajem svibnja bili smo u posjeti nadbiskupu i ujedno na školsko – naučnoj ekskurziji u Kaloči. Pri dolasku u katedrali nas je dočekao mons. Ernő Fülöp, župnik i kancelar nadbiskupa. On nam je protumačio tisuću godišnju povijest nadbiskupije i katedrale, kao i arheološke iskopine oko katedrale. Svetu misu je predvodio i propovijedao nadbiskup Bábel. S njim su zajedno misili  mons. Jožef Mioč rektor, mons. Ernő Fülöp župnik katedrale i prefekt. vlč. Laslo Tojzan. Iza mise nama u čast Mo. Vilmos Leányfalusi održao kratki koncert na orguljama. Glazbene umjetničke točke još su nas zadržale da se divimo prelijepoj baroknoj katedrali.

Zatim smo posjetili „Astriceum“ obnovljeni nadbiskupski muzej. Posjet i izlet bez agapea bilo bi siromašniji, pa nas je zato nadbiskup i župnik odveli u restoran „Judit“ na finu zakusku. Poslije podne pogledali smo školski centar „Naše Gospe“, koje vode časne sestre, među kojima se nalazi i nekadašnja naša profesorica sestra Alix Baranyi. Ona nas je provela kroz cijeli kompleks zgrade i tako smo vidjeli kako djeluju Dječji vrtić, osnovna škola i gimnazija. U kasno popodnevnim satovima vratili smo se kući puni dojmova i lijepih uspomena.

 
Predstavljanje knjige o „Paulinumu“ Ispis E-mail
Petak, 21 Lipanj 2019 11:43

27. svibnja u Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga o „Paulinumu“, koja je izdana pod naslovom „Paulinum“ od 1962 do danas. Knjigu je sastavila Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) „Paulinum“ kojoj je glavni i odgovorni urednik mons. Jožef Mioč, ravnatelj „Paulinuma“. Nakladnik knjige je izdavačka kuća „Agape“ pod vodstvom dr. Karolja Harmath iz Novog Sada. Prezentaciju je vodio Károly Szabó predsjednik udruge "Kršćanskog intelektualnog kruga". Bivši učenici gimnazije Mr. Dragan Muharem, župnik i publicista i dr. Oszkár Csizmar župnik i sveučilišni profesor u Segedinu su govorili najprije o svojim provedenim danima u „Paulinumu“ a zatim  o knjizi.

Na predstavljanju knjige učenici "Paulinuma" su čitali dijelove iz knjige i nastupili sa glazbenim točkama. Glavni odgovorni urednik o svom izlaganju govorio je o tome, kako je došlo do ovog vrijednog povijesnog izdanja. Istaknuo je da je posebna vrijednost orginalna dokumentacija o otvaranju  i odobrenju „Paulinuma“, a zatim su velika vrijednost svi tabloi od otvaranja gimnazije do danas.  Prezentacija je protekla sa velikim zainteresiranjem, koja je potvrđena velikom brojem prisutnih.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 12 od 93