Datum

Link

Home
Vijesti


Čista srijeda-pepelnica Ispis E-mail
Utorak, 14 Ožujak 2017 11:07

U srijedu 01. ožujka u jutarnjim satima smo imali svetu misu u našoj sjemenišnoj kapeli, gdje smo ujedno imali i obred pepeljanja. Misu je predvodio rektor “Paulinuma”, mons. Josip Mioč. On je u svom govoru pod svetom misom potaknuo nas na evanđeosku poruku da u korizmeno vrijeme prije svega trebamo se više moliti, zatim žrtve činiti i milostinju dijeliti, odnosno pomoći našoj siromašnoj braći.

Korizmeno vrijeme paulinci shvaćaju ozbiljno i u tom vremenu se drži u sjemeništu ne samo križni put, nego i druge pobožnosti, pogotovo eksorte, odnosno duhovni nagovori. U ovo vrijeme sjemeništarci posjećuju i neke župe, gdje se uključuju u župske zajedničke duhovne vježbe sa vjernicima.

 
Općinska smotra recitatora Ispis E-mail
Subota, 11 Ožujak 2017 10:04

22. veljače u gradskoj knjižnici je održana općinska smotra recitatora. Recitatori su bili podjeljeni u tri kategorije. U prvu kategoriju su nastupili učenici od I. - IV. razreda, u drugu od V. - VIII. razreda, a u treću kategoriju su nastupili recitatori srednjih škola. Recitacije su bile na hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku. Nižoškolci su recitirali do tri minuta, a srednjoškolci do četiri minuta.

Na smotri recitatora nastupili su dvojica paulinaca Đuro Juhas iz III. razreda, a András Hegedűs iz II. razreda. Na hrvatskom jeziku Đuro Juhas je recitirao pjesmu Silvije Strahimir Kranjčević “Eli, Eli, lama azavtani”. Na smotri je bilo dosta učesnika drugih škola i ustanova i to je značilo veliku konkurenciju. Unatoč toga naši recitatori su dostojno izveli svoje recitacije i dobili su pohvale.

 
Posjet župi Svetog Križa u Subotici Ispis E-mail
Petak, 10 Ožujak 2017 13:09

Crkva Svetog Križa je građena 1896. godine kao mauzolej za plemićku obitelj Vojnić-Bajšai. 1933. godine crkva je postala središte vikarijata, a 1956. župna crkva. Pošto se na tom podružju naglo povećavao broj vjernika 1959. crkva je proširena i dobila je današnji oblik. Od spomenute godine župa Svetog Križa je jedna od najbrojnijih na teritoriji grada Subotice. Crkva se sastoji od gornjeg dijela gdje se služe liturgijski obredi, i od doljnjeg dijela ili kripte gdje počivaju članovi obitelji Vojnić.

Paulinci su posjetili crkvu Svetog Križa, gdje nas je dočekao u crkvi vlč. dr. Oszkár Csizmár. On nam je protumačio povijest crkve i župe, a zatim nas je pozvao u župni stan na kratku zakusku.

 
Izvješće biskupa mons. Penzeša o Rimu Ispis E-mail
Petak, 10 Ožujak 2017 12:30

Naš mjesni biskup mons. Ivan Penzeš i biskupi Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova bili su u Rimu na susretu ad limina. 30. siječnja primio je papa Franjo članove Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda. Sveti otac je imao ad limina s biskupima u auli  svoje knjižnice u prijepodnevnim satima. Imao je neposredan razgovor s devetoricom naših biskupa, koji je trajao gotovo dva sata. Sveti otac i biskupi su izmijenili razgovore o svojim biskupijama i o vjerskim problemima u državama u kojima žive.

Nakon povratka iz Rima biskup Penzeš je došao u „Paulinum“ i imao je jedan susret sa sjemeništarcima i poglavarima, sa kojima je vodio slobodan i neposredan razgovor. U razgovoru je ispričao svoje putovanje, doživljaj o susretu sa svetim ocem i o posjetama bazilika i raznih kongregacija. Kao poseban doživljaj bila je sveta misa s papom u kapelici svete Marte. Nakon izvješća biskupa sjemeništarci su postavljali razna pitanja na koja je on odgovarao.

 
Duhovna obnova u Paulinumu Ispis E-mail
Petak, 17 Veljača 2017 13:43

Prema propisima sjemeništa „Paulinum“ svake godine je organizirana duhovna vježba, ali u zadnjim godinama, određena je samo duhovna obnova, koja traje jedan dan. Ove godine smo duhovnu obnovu održali na sam dan klanjanja 31. siječnja. Kao što je potrebno brinuti i obnavljati svoje tijelo, održavati ga u nekoj kondiciji, tako je potrebno obnoviti i svoju dušu, ako ne svaki dan, onda jednom ili više puta u godini. U prijepodnevnim satima predavanje na hrvatskom jeziku održao je vlč. Dragan Muharem, koji je potakao sjemeništarce kako se može biti dobar kršćanin, kako treba obnavljati svoju dušu. „Dragi sjemeništarci, upoznajte sami sebe, to je teško, ali trebate raditi na tomu, mnogo je lakše upoznati sebe uz redovito ispovijedanje. Ispovijed je najbolja terapija duše,... Morate raditi na tomu da duhovno imate kvalitetniji život,... Ako vas je Bog prihvatio, morate i sami sebe prihvatiti, i jedni druge“. Tijekom dana smo imali razna razmatranja, koja su nam duhovno pomogla. Poslijepodnevno predavanje održao je katedralni kapelan vlč. Szilárd Balcsák, on je u svojem govoru istaknuo važnost tišine. „Tišina je pustiti da nam Bog govori,...“ Nakon poticajnih riječi predavača, imali smo slobodno vrijeme za razmišljanje i osobnu molitvu.

Duhovnu obnovu smo završili zajedničkim pohranjivanjem Presvetog i svetom misom.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 20 od 83