Datum

Link

 

 

Támogató BETHLEN GÁBOR Alapitvány

Home
Vijesti


Gosti iz Slavonije Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:44

Bivši učenici “Paulinuma” rado se vraćaju i posjećuju svoju staru školu, prema uzrečici “Alma Mater”. Prilikom posjete rado pričaju o svojim nekadašnjim doživljajima. U nedavnoj prošlosti bio nam je u posjeti vlč. Oleg Zakaljug. G. Oleg nakon ispita zrelosti u “Paulinumu”, nastavio je svoje bogoslovne studije na Zagrebačkom teološkom fakultetu. Postao je svećenikom Križevačke eparhije, a danas je župnik u Slavoniji u Ravnom selu. Kao župnik ispričao je svojim vjernicima gdje je pohađao srednju školu i tako je pobudio želju u vjernicima da posjete Suboticu i “Paulinum”. Vlč. Zakaljug je došao sa svojim župljanima s jednim autobusom s kojima su posjetili “Paulinum”, a zatim znamenitosti Subotice grada i rekreacioni centar Palić.

 
Glazbena vjeroispovjest Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:41

U Subotičkoj katedrali 22. listopada je bio priređen jedan izvanredan veliki koncert. Mješoviti zbor Lutherania i Budimpeštanski gudači su sa opernim solistima izveli misu u h-molu od J. S. Bacha. Bach je po vjeri bio reformat i svoje kompozicije je posvetio svojoj reformatskoj Crkvi. Jedinu misu za katoličku Crkvu u h-molu skladao je po narudžbi vojvode Fridriha II. Za petstotu obljetnicu reformacije pod nazivom Glazbena vjeroispovjest, izvedena je ta misa u deset velikih gradova Mađarske i izvan nje. Tako je došlo i do izvedbe i koncerta ove mise u Subotičkoj katedrali. Zbor je vodio Karoly Botvay, a dirigent je bio dr. Salamon Kamp, dobitnik Kossuth-ove nagrade.

 
Izložba Soli Deo Gloria Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:37

Za petstotu obljetnicu reformacije Subotički gradski muzej sa Mađarskim nacionalnim muzeom priredili su izložbu pod nazivom Soli Deo Gloria. Izložbu je otvorio dr. Janoš Babity generalni konzul Republike Mađarske. Uvod i tumačenje o izložbi govorio dr. Gabor Tomka muzeolog iz Budimpešte, a iza njega je govorio mr. Ištvan Holló direktor Subotičkog gradskog muzeja. U govorima je istaknuto da je reformacija utjecala i promijenila život tadašnjeg čovjeka i da sve do današnjeg dana možemo osjetiti utjecaj na znanosti, umjetnosti i književnosti. U religioznom smislu reformacija je bila izazov za kršćane i zapečatila cijelu europsku kulturu na osobit način. Na izložbi su bili predstavljeni eksponati i literatura reformacije, pa čak i interaktivni način za posjetioce. Paulinci posjetivši tu izložbu shvatili su naziv Soli Deo Gloria.

 
Proslava svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Studeni 2017 10:00

U četvrtak 26. listopada u Srijemskoj Mitrovici proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika biskupije, katedrale i župe Srijemska Mitrovica, Svetog Dimitrija, đakona i mučenika. Euharistijsko slavlje u katedrali-manjoj bazilici u 18.00 sati, predvodio je beogradski nadbiskup-metropolit mons. Stanislav Hočevar, u koncelebraciji s desetak biskupima i tridesetak svećenika. U slavlju su sudjelovali nadbiskupi i biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, neki od članova Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda, te svećenici, redovnici, redovnice, i ostali vjernici iz Srijema i susjednih nad/biskupija. Na početku euharistijskog slavlja domaći biskup srijemski mons. Đuro Gašparović pozdravio je sve prisutne osobito ovogodišnjeg voditelja slavlja nadbiskupa Hočevara, koji je u svojoj nadahnutoj homiliji istaknuo: “Sveti je Dimitrije živi primjer, kako za Krista vrijedi položiti svoj život. On je svjedok postojanja vjere ovdje u Srijemu, osobito u ovom gradu. Mučenički je dao svoj život za Krista i Crkvu 304. na Uskrs. U srcu su mu odzvanjale riječi evanđeliste: ”Sve će vam ovo činiti zbog mojega imena, jer ne poznaju onoga koji me posla.”… Kao i u povijesti, tako i sada svjedočenje svetog Dimitrija za vjeru i Krista, može i nama pomoći kako to isto da činimo u ovom svijetu u kojem živimo. Neka nas uistinu primjer mladog đakona potiče kako istinski svjedočiti svoju vjeru u Krista.“ Na proslavi zaštitnika srijemske biskupije sudjelovali su vjernici iz srijemske i ostalih biskupija Vojvodine i sjemeništarci-paulinci iz Subotice. Nakon euharistijskog slavlja svoju zahvalu izrekao je domaći župnik mons. Eduard Španović, te pozvao sve hodočasnike, svećenike, biskupe i nadbiskupe na zajednički Agape.

 
Susret u Tavankutu Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 12:59

U jesensko vrijeme, kada župe zahvaljuju Bogu za godišnje plodove, a ujedno sakupljaju darove za „Paulinum”, paulinci rado idu na susret u te župe. Tako smo bili u nedjelju, 08. listopada, na poziv preč. gosp. Franje Ivanković u župi Tavankut. Susret je počeo u crkvi Srca Isusova svetom misom. Svetu misu su služili rektor i prefekt „Paulinuma” sa mjesnim župnikom. Također je bio prisutan i duhovnik sjemeništa, koji je pod svetom misom bio na raspolaganju vjernicima u ispovjedaonici. Liturgijsko slavlje su uzveličali čitanjima Kiril Stojanov i Danijel Hatnađ, te molitvu vjernika je čitao Seleš Kološ. O svom životu je govorio, odnosno svjedočio maturant Đuro Juhas. Nakon svete pričesti za meditaciju, recitirao je pjesmu Alekse Kokić „U meni živi Krist” David Đuriš, a zatim su izveli u duetu skladbu J. S. Bacha Tamaš Kiš i Danijel Hatnađ. Prema običaju iza svete mise smo išli u župni stan, gdje nas je čekao obilan objed. U poslijepodnevnim satima posjetili smo OŠ. „Matija Gubec” i u kulturnom centru izložbu slamarskih radova. Susret je završen s tradicionalnom nogometnom utakmicom i unatoč, što smo izgubili igru, veseli smo se vratili u naš voljeni „Paulinum”.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 20 od 88